logo.jpg (7231 bytes)

Google

 

Het belang van verzadigde vetten voor biologische functies

Door Mary G. Enig, PhD

Hoewel de noodzaak van verzadigde vetten voor energie, celvliezen, de productie van hormonen en het voorzien van organen van zachte beschermlagen inmiddels door velen wordt ingezien, zal het je mogelijk verbazen om er achter te komen dat bepaalde verzadigde vetzuren ook van essentieel belang zijn voor signalerings- en stabiliseringsprocessen in het lichaam. Signaleringsprocessen werken in de cellen op het niveau van vlieseiwitten. De meeste van deze eiwitten worden G-proteïnereceptors genoemd. De G-proteïnereceptors worden gestimuleerd door verscheidene moleculen en kunnen 'in- of uitgeschakeld' worden alsof ze bediend worden door een lichtknop die gedurende een bepaalde tijd aan staat en dan zichzelf uitzet totdat deze opnieuw gestimuleerd wordt.

De verzadigde vetzuren die een belangrijke rol spelen in deze processen zijn het uit 16 koolstofatomen opgebouwde palmitinezuur, het uit 14 koolstofatomen bestaande myristinezuur en het uit 12 koolstoffen vervaardigde laurinezuur. Deze verzadigde vetzuren komen voor in bepaalde voedselvetten. Palmitinezuur is bijvoorbeeld voor 45 procent afkomstig uit palmolie en ongeveer 25 procent uit dierlijke en zuivelvetten. Verder maakt het lichaam zelf palmitinezuur uit overtollige koolhydraten en eiwitten. Hoewel minder bekend, is een biochemisch proces genaamd palmitoylatie zeer belangrijk voor onze gezondheid. Hierbij wordt palmitinezuur door het lichaam aangewend voor stabiliseringsprocessen.

Wanneer deze belangrijke verzadigde vetzuren niet voldoende voorradig zijn, zullen bepaalde groeifactoren in de cellen en organen ook onvoldoende op elkaar aansluiten. Dit komt omdat verschillende receptors, zoals G-proteïnereceptors, gekoppeld moeten worden aan lipiden om lokaal functioneren te bewerkstelligen. De boodschappen die van de buitenkant naar het binnenste van de cel worden gecommuniceerd, sturen vele functies aan, inclusief functies die geactiveerd worden door bijvoorbeeld adrenaline bij de primitieve vecht- of vluchtreacties van zoogdieren. Wanneer de adrenalineklier adrenaline produceert en de adrenalinereceptor (beta-adrenergische receptor) communiceert met de G-proteïne en het daaropvolgende signaalproces, worden de lichaamsdelen tot actie aangespoord: het hart gaat sneller slaan, er vloeit minder bloed naar de darmen terwijl er juist meer bloed naar de spieren vloeit en de productie van glucose wordt gestimuleerd.

Het G-proteïne kent vele vormen. De alfa-subeenheid is covalent verbonden aan myristinezuur. De functie van deze subeenheid is van belang voor het in- en uitschakelen van de verbinding met een enzym genaamd adenylate cyclase en daarmee de versterking van belangrijke hormoonsignalen. Toen onderzoekers keken naar de vetzuursamenstelling van de phosfolipiden in de T-cellen (witte bloedlichaampjes) van zowel jonge als oude donoren, ontdekten ze dat een vermindering van lymfocyten verantwoordelijk was voor een leeftijdsafhankelijke afbraak van het functioneren van witte bloedlichaampjes. Ze ontdekten dat ze cellulaire tekorten in palmitine- en myristinezuur konden corrigeren door deze verzadigde vetzuren toe te voegen.

De meeste westerlingen consumeren zeer weinig myristinezuur omdat het zich bevindt in twee vetten waarvan vaak gezegd wordt dat we die moeten vermijden, namelijk kokosolie en zuivel. Myristinezuur is echter een zeer belangrijk vetzuur dat door het lichaam wordt aangewend om vele soorten eiwitten te stabiliseren, inclusief eiwitten die door het immuunsysteem worden gebruikt en tumoren bestrijden. Deze functie wordt myristoylatie genoemd en ze vindt plaats wanneer myristinezuur zich hecht aan een eiwit op een specifieke plaats waar ze een nuttige functie vervult. Een voorbeeld: het lichaam heeft het vermogen om de productie van tumoren van longkankercellen te onderdrukken als een bepaald onderdrukkingsgen aanwezig is. Dit gen wordt fus1 genoemd en het is een eiwit dat dan gemodificeerd wordt door covalente toevoeging van het verzadigde myristinevetzuur. Hieruit volgt dat het ontbreken van myristinezuur uit onze voeding nadelige gevolgen kan hebben, waaronder kanker en een slecht werkend immuunsysteem.

Laurinezuur heeft uiteenlopende functies. Het is een antimicrobieel vetzuur, zowel alleenstaand als als monoglyceride. Het heeft ook een stabiliserende functie wanneer het zich hecht aan bepaalde eiwitten, net als myristine- en palmitinezuur. Stearinezuur is een verzadigd vet opgebouwd uit 18 koolstofatomen. De hoofdbronnen zijn dierlijke talgen, die ongeveer 20 tot 25 procent stearinezuur bevatten, en chocola, die ongeveer 35 procent stearinezuur bevat. In andere voedselbronnen komt het maar zo'n 1 tot 2 procent voor.

Hoeveel verzadigd vet hebben we nodig? In de jaren 1970 ontdekten Canadese onderzoekers dat dieren die voer kregen met raapzaadolie en zogeheten 'Canola-olie' [een commerciële, gemodificeerde variant op raapzaadolie die oorspronkelijk uit Canada komt en niet in Europa gebruikt wordt] hartletsel kregen. Dit probleem verdween toen verzadigde vetten werden toegevoegd aan het voer. Gebaseerd op dit en ander onderzoek werd uiteindelijk besloten dat het dierenvoedsel tenminste 25 procent verzadigd vet moest bevatten. Van de voedselvetten die werden getest bleek reuzel de beste proporties verzadigd vet te bezitten, precies het soort vet waarvan gezegd wordt dat we dat onder alle omstandigheden dienen te vermijden!  Dit zijn slechts een paar van de veelomvattende maar vitale redenen om palmolie, kokosnootolie, boter en reuzel toe te voegen aan ons voedsel.

http://www.greenclippings.co.za/gc_main/article.php?story=20061204110130622

Speciale dank aan Mike Donkers voor deze vertaling. Wil je meer weten over Dr Enig? Bekijk dan haar uitgebreide boek "Feiten over vetten" met echte eerlijke informatie over voeding en niet een propaganda verhaaltje van de industrie dat we zo vaak uit Den Haag horen.


De gevaren van onverzadigde vetten

The Oiling of America

The irony is that these trends have persisted concurrently with revelations about the dangers of polyunsaturates. Because polyunsaturates are highly subject to rancidity, they increase the body's need for vitamin E and other antioxidants. Excess consumption of vegetable oils is especially damaging to the reproductive organs and the lungs—both of which are sites for huge increases in cancer in the US. In test animals, diets high in polyunsaturates from vegetable oils inhibit the ability to learn, especially under conditions of stress; they are toxic to the liver; they compromise the integrity of the immune system; they depress the mental and physical growth of infants; they increase levels of uric acid in the blood; they cause abnormal fatty acid profiles in the adipose tissues; they have been linked to mental decline and chromosomal damage; they accelerate aging. Excess consumption of polyunsaturates is associated with increasing rates of cancer, heart disease and weight gain; excess use of commercial vegetable oils interferes with the production of prostaglandins leading to an array of complaints ranging from autoimmune disease to PMS. Disruption of prostaglandin production leads to an increased tendency to form blood clots, and hence myocardial infarction, which has reached epidemic levels in America. Vegetable oils are more toxic when heated. One study reported that polyunsaturates turn to varnish in the intestines. A study by a plastic surgeon found that women who consumed mostly vegetable oils had far more wrinkles than those who used traditional animal fats. A 1994 study appearing in the Lancet showed that almost three quarters of the fat in artery clogs is unsaturated. The "artery clogging" fats are not animal fats but vegetable oils.

Lees verder


Richtlijnen Goede Voeding ??

Terwijl we in Nederland om de haverklap geconfronteerd worden met een nieuwe spelling waardoor we nu zo onderhand echt niet meer weten waar we aan toe zijn, voedde onze overheid ons nog steeds informatie op basis van de door de Gezondheidsraad opgestelde Richtlijnen Goede Voeding uit 1986. Maar nu, 20 jaar later, zijn er dan de Richtlijnen Goede Voeding 2006. Dit bericht NRC Next in haar editie van woensdag 20 december 2006 onder de titel 'Een eitje per dag mag weer'. De belangrijkste punten hieruit:

Citaat NRC-artikel: "Niet de cholesterol in de voeding, maar verzadigd vet is de boosdoener (...) Verzadigd vet vergroot de kans op suikerziekte en hart- en vaatziekten, vooral door de invloed op bloeddruk en cholesterol. De cholesterol in de voeding is minder belangrijk, vandaar dat een eitje per dag weer mag."

Al jaren roepen we al op het web dat het hele cholesterolverhaal een grote mythe is en dat je gerust een ei per dag kunt eten. Cholesterol is de stofzuiger van je bloed. Cholesterolverlagende middelen zijn zelfs gevaarlijk voor je gezondheid! Er moet niet alleen gekeken worden naar de kwaliteit van het bloed en de zich daarin bevindende cholesterol, maar vooral naar de darmen en lever. Deze zijn van cruciaal belang voor een goed werkend immuunsysteem en de ontgifting van je bloed en organen.

Zelfs 20 jaar na de vorige Richtlijnen zien we de verouderde visie terugkomen dat verzadigd vet de kwade peer is. Het gaat echter niet om onverzadigde of verzadigde vetzuren maar om transvetzuren. Transvetten zijn de missing link tussen onverzadigde en verzadigde vetten:

http://www.fonteine.com/hydrogenering_van_vetten.html
http://www.fonteine.com/transvetzuren.html

Uit het NRC-artikel: "Ook een verbetering sinds 1986 is dat de voedingsindustrie de meeste transvetzuren uit de margarines haalde en verving door onverzadigde vetten (meestal plantaardige olieën)."

Dit is een pertinente onwaarheid! Allereerst is margarine slecht omdat het inferieure boter is die oorspronkelijk werd gebruikt om dieren mee vet te mesten voor de slacht. Margarine heeft geen boterachtige kleur en moet daarom met kleurstoffen 'op kleur' gebracht worden. Daarnaast bevatten uitsluitend biologische margarines ongeharde plantaardige vetten en zijn daarmee transvetvrij. Commerciële margarines en halvarines bevatten wel degelijk geharde plantaardige vetten en dus transvetten. Ik zou wel eens willen weten bij welke supermarkt de Gezondheidsraad heeft gewinkeld om een dergelijke bewering te durven doen.

Wel goed natuurlijk dat er voor het eerst door een overheidsorgaan het woord 'transvet' in de mond genomen wordt, maar helaas slaan ze de plank weer mis door vooral verzadigde vetten als de vijand af te schilderen. De Gezondheidsraad noemt ze zelfs 'kale calorieën' en scheert ze onder één kap met transvetten. Ik leg het nog één keer uit:

Mensen zijn 90% planteter en 10% vleeseter. We moeten dus inderdaad voornamelijk onverzadigde plantaardige vetten tot ons nemen, maar dat betekent niet dat we verzadigde, en dierlijke vetten moeten laten staan! Eet dus weinig vlees en dan vooral wit vlees uit de niet-bioindustrie (je wil tenslotte toch geen antibiotica en groeihormonen op je bord). Nog beter is het om het vlees te laten staan en andere dierlijke produkten te gebruiken als roomboter en ghee, yogurt en andere rechtsdraaiende zure melkprodukten en geiten- of schapenkaas. Een goede plantaardige vorm van verzadigd vet is kokosolie:

http://www.kokosolie.com/

De Gezondheidsraad heeft gelijk als ze zegt dat je verzadigde vetten met mate moet eten, maar beweren dat dit 'kale calorieën' zijn is pertinente onzin! Je lever gaat direkt aan de slag met deze verzadigde vetten en vormt deze om in energie in plaats van deze op te slaan als vet. Dat doet de lever met transvetten en suiker wel. Dat zijn de werkelijke 'kale calorieën'.

De gevaren van suiker worden door de Gezondheidsraad nu wel meer erkend. Uit het NRC-artikel: "De toegevoegde suikers in frisdranken, snoep, gebak en koekjes, en ook in steeds meer kant-en-klaarsauzen en saladedressings, vallen ook onder die 'kale calorieën' die alleen dik maken." Wat adviseert de Gezondheidsraad daarom dus? Voor mensen die op gewicht kunnen blijven het eten van suikerhoudende produkten beperken tot 7 keer per dag. Voor mensen die zwaarder worden of te zwaar zijn verder verminderen door suikerhoudende dranken te vermijden.

Zeven keer per dag suikerhoudende produkten eten, inclusief zware mensen? En dat terwijl we te maken hebben met een regelrechte diabetes-explosie in Nederland en andere westerse landen! Dikke mensen mogen kennelijk geen cola drinken, maar als je op gewicht blijft wel. Het is wel duidelijk welke lobby hiermee weer tevreden wordt gesteld. Dit is hetzelfde als rokers zonder klachten te adviseren zware shag voortaan niet over de longen te roken en rokers met klachten hetzelfde adviseren maar dan uitsluitend met sigaretten.

Wederom wordt er met geen woord gerept over kunstmatige toevoegingen. Dus daar waar de suikerindustrie wat geld verliest aan mensen die zich aan dit advies houden, winnen ze het dubbel en dwars terug met 'light'-produkten met kankerverwekkende aspartaam en andere chemische toevoegingen:

http://www.fonteine.com/aspartaam.html
http://www.fonteine.com/kunstmatige_zoetstoffen.html

Tenslotte nog een laatste citaat uit het NRC-arikel: "En de invloed van voeding op het ontstaan van bijvoorbeeld borst- en darmkanker is kleiner dan gedacht." Het mag duidelijk zijn dat er in twintig jaar tijd nagenoeg niets is veranderd in de opvattingen van het officiële gezondheidsorgaan van de overheid waardoor we weer via het voedingscentrum grotendeels met mis- en disinformatie worden afgescheept
terwijl de voedings- en suikerindustrie zich blijft verrijken aan onze alsmaar verslechterende gezondheid. Maar dat is weer gouden handel voor de steeds duurder wordende gezondheidsindustrie natuurlijk!

Auteur: Mike Donkers


Bakken, braden, frituren - welke olie ?

Veel mensen mailen me met de vraag welke olie / vet het beste geschikt is om mee te bakken, braden of te wokken. In het verleden werd ons altijd aangeraden dat onverzadigde oliën zoals zonnebloemolie gezond zouden zijn. Maar juist dit soort oliën zijn bij hogere temperaturen niet stabiel meer en er ontstaan kankerverwekkende stoffen.

Het is dus zoeken naar een stabiele olie/vet zodat deze gevaarlijke kankerverwekkende stoffen niet als bijprodukt kunnen ontstaan. Met name de linolzuur (1) zorgt in combinatie met zuurstof voor afbraak vd olie en gevaarlijke stoffen. Dus hoe meer linolzuur hoe meer toxische stoffen.

Ga je frituren dan wordt de olie nog belangrijker omdat de temperaturen nog hoger zijn en de olie keer op keer gebruikt wordt waardoor deze toxische stoffen nog meer toenemen. Bij aardappel produkten zoals friet onstaan boven de 175 graden ook nog eens de kankerverwekkende stof acrylamide. Dit geldt voor zowel oven als frituurpan. Frituur je op bijvoorbeeld 180 graden dan verviervoudigt deze stof.

Mensen hebben ooit gehoord dat olijfolie erg gezond is en gaan dan massaal er mee bakken. De olie is inderdaad stabieler dan andere plantaardige oliën maar de vele voordelen van olijfolie ben je kwijt door de verhitting en chemische raffinage van deze bakolie. Neem olijfolie zo puur en zuiver mogelijk (extra vierge) en doe een lepel per dag over je groente of salade. Is goed voor je cholesterol, bevat omega 9 vetzuren en heeft een remmende invloed op ontstekingen. Verder bevat de koude persing nog alle voedingsstoffen zoals bladgroen, magnesium en andere vitamines en mineralen. Combineer koudgeperste olijfolie met gestoomde groente, een absolute topper!

Wat is geschikt voor bakken en braden ? Lees het hele verhaal hier:

http://www.fonteine.com/bakken_braden.html


Internationaal


Do saturated fats and trans fats cause type-2 diabetes?

Question: I am having a very difficult time defending the benefits of a diet rich in saturated fat. I attend Bastyr University, a naturopathic medical school, and through all my nutrition classes, saturated fat has been deemed unhealthy and detrimental to one's health. For instance, my Diet and Nutrient Therapy class professor cites a 2002 article in the British Journal of Nutrition, "Acute effects of a meal fatty acid composition on insulin sensitivity in healthy post-menopausal women" as showing that saturated fat reduces insulin sensitivity, thereby contributing to type-2 diabetes. He also cited a 2002 study in Diabetologia, "Substituting dietary saturated fat with polyunsaturated fat changes abdominal fat distribution and improves insulin sensitivy." I would be very interested in your comments on these studies and your views on saturated fat and diabetes.

http://www.greenclippings.co.za/gc_main/article.php?story=20061202160334259


The importance of saturated fats for biological functions

Most Westerners consume very little myristic acid because it is provided by coconut oil and dairy fats, both of which we are told to avoid. But myristic acid is a very important fatty acid, which the body uses to stabilize many different proteins, including proteins used in the immune system and to fight tumors. This function is called myristoylation; it occurs when myristic acid is attached to the protein in a specific position where it functions usefully. For example, the body has the ability to suppress production of tumors from lung cancer cells if a certain genetically determined suppressor gene is available. This gene is called fus1 and is a protein that has been modified with covalent addition of the saturated fatty acid myristic acid. Thus, the loss of myristic acid from the diet can have unfortunate consequences, including cancer and immune system dysfunction. Lauric acid has several functions. It is an antimicrobial fatty acid on its own and as a monoglyceride. It also has the function of stabilization when it is attached to certain proteins in a similar fashion to myristic acid and palmitic acid.

http://www.greenclippings.co.za/gc_main/article.php?story=20061204110130622


Proof Saturated Fats Are Healthy

Heart disease is caused by excessive blood insulin from eating fruit, whole grains, cereals, breads, pasta and sugar. If you believe heart disease is caused by eating saturated fats, you have been brainwashed.

http://www.biblelife.org/saturated_fat.htm


Study Shows Possible Benefits for Older Women at High Risk for Heart Disease

For decades we've been told that eating saturated fat is bad for our hearts, but new research shows that the opposite just might be true for those at risk for heart disease. In a study involving older women with heart disease, women who ate the most saturated fat had the least atherosclerosis disease progression in coronary arteries over a three-year period.

http://www.webmd.com/content/article/98/104684.htm?src=rss_cbsnews


Why Your Fear of Cholesterol Could Be Killing You

Well, that's what the drug companies and low-fat food manufacturers who make billions in revenue each year as a direct result of the reigning cholesterol paranoia would like you to believe! It's also what 'respectable' health authorities - who receive millions in 'donations' from food and drug companies in one hand, while disseminating allegedly 'impartial' health advice to the public on the other - would have you believe.

http://www.thegreatcholesterolcon.com/


Fat Lies

Saturated fats also come in various forms. Consumers have been made aware of the dangers of trans-fatty acids, which are deformed fats that have been linked to various diseases and cancers. Other saturated fats have been lumped into a 'bad fat' category without regard to the fact that the saturated fats found in coconut and avocado are completely different than those fats found in animal flesh or lard.

http://www.ameinfo.com/106521.html


 

 

Thema's

Het hoofdmenu
Nieuws
Mijn weblog
Zoek op onderwerp


100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
Chemicaliën
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliën
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeïne
Koolhydraten
Lichttherapie
Luteïne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Onsterfelijkheid
Osteoporose
Overgewicht waarom?
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiembrood

Tarwekiem olie
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Waarom ziek?
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen
Meer.....



 


View My Stats