spirulina alg en voeding


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Spirulina alg


Spirulina is een blauwgroen spiraalvormige algje, dat behoort tot de rijkste natuurlijke vitaminen- en mineralenbronnen ter wereld. Het bestaat vnl. uit volwaardig eiwitten, een tiental vitaminen (o.a. B12) en een twaalftal mineralen (o.a. ijzer), een hoge concentratie aan chlorofyl of bladgroen en andere phytochemicaliŽn, enzymen en antioxidanten met een celbeschermende functie. Het is tevens zeer rijk aan het anti-inflammatoire gammalinoleenzuur, dat ook een rol speelt in het cholesterolmetabolisme.

Spirulina wordt aangeraden bij :

 • Herstel na ziekte
 • Zwakte, vermoeidheid
 • Zware geestelijke en lichamelijke inspanning
 • Overgewicht, problemen met het vetmetabolisme
 • Zwangerschap, menstruatieklachten, menopauze
 • Klachten van de huid, haren en nagels
 • Reiniging van afvalstoffen in het lichaam
 • Zwak immuunsysteem
 • Stabiliseert de bloedsuikerspiegel
 • Bloedarmoede (B12, foliumzuur, chlorofyl, ijzer)
 • Leveraandoeningen
 • Maagzweren (chlorofyl bedekt de geÔrriteerde maagwand)

Bij langdurige inname verbetert spirulina de celstofwisseling en zorgt voor een normaliserend effect op de eetlust; de drang om te snoepen verdwijnt.

Het werkt niet slijmvormend wordt toegepast in zuiveringskuren om oud slijmerig materiaal uit het lichaam te verwijderen. Doordat het de cellen en gewrichten sterk zuivert, kan het gebeuren dat er een overbelasting van de lymfecirculatie en pijnlijke gewrichten ontstaan. Deze verschijnselen zijn echter tijdelijk en kunnen met aangepaste therapieŽn verlicht worden. Chlorofyl ontgift de lever, bestrijdt ontstekingen en voorkomt tandbederf.

Het heeft een versterkende werking, beter dan ginseng, stuifmeel en andere producten. Het is ook een natuurlijk antibioticum. Spirulina versnelt de opbouw van het cellulair immuun-systeem, verhoogt de antilichaam productie en beschermt tegen contactbacillen. Het bevat phycocyanin, dat werkt als erythropoetin, (EPO). EPO is het hormoon dat het beenmerg reguleert bij de productie van witte bloedlichaampjes. Phycocyanin stimuleert het onvolgroeide of beschadigde immuunsysteem om te groeien of zichzelf te repareren, als het geÔnfiltreerd werd door infecties, giftige bestanddelen of straling. Wetenschappers vonden ook een polysaccharide (een complex suikermolecuul) uniek voor spirulina. Spirulina polysaccharide reageert ongeveer hetzelfde als Phycocyanin. Het is zeer potent en het activeert het immuunsysteem. Het verbetert het vermogen om lichaamsvreemde microben of bacteriŽn op te sporen en te vernietigen, en het vermogen om te ontgiften. Het verhoogt ook de opbouw van T-cellen en verbetert de functie van de thymusklier.


Superfood webshop

Op zoek naar scherpe prijzen voor superfoods ?

Link


De top 5 levensverlengers

De American Association of Retirement People is een niet commerciŽle organisatie van gepensioneerde Amerikanen die iedere maand een eigen magazine uitgeeft waarin deze maand aandacht voor voeding die je leven kan verlengen:

De top 5 van levensverlengers volgens hun:

 • Spirulina
  Bevat oa phycocyanine, goede eiwitten en omega vetzuren 
 • Cranberries, bosbessen en zwarte bessen
  Deze bevatten anthocyanines and polyphenolen
 • Bladrijke groente zoals boerenkool en spinazie
  Bevat veel luteÔne
 • Amandelen en walnoten
  Bevatten omega 6 vetzuren en phytosterolen (plant sterolen) en vitamine E (tocopherolen).
 • Lijnzaad (gebroken)
  Goede bron van omega 3 vetzuren en vezels

The AARP latest issue covers Spirulina for "Living Longer Diet" article with Dr. Bickford quote below: Bickford and her colleagues were surprised by the robustness with which "both the spirulina and apple groups demonstrated improved neuron function in the brain, a suppression of inflammatory substances in the brain, and a decrease in oxidative damage."

http://www.aarpmagazine.org/health/longevity_foods.html
http://www.aarpmagazine.org/health/living_longer_diet.html


Dieren

Een kleine tip voor dierenliefhebbers : spirulina wordt met succes gebruikt als voeder voor o.a. zieke vogels en vissen.


Waar goedkoop te koop ?

Via reformwinkels kunt u tabletten kopen (60 gram tabletten voor ongeveer 10 euro) en online kunt u poeder kopen voor rond de 60 euro per kilo poeder of 70 euro voor kilo pillen (ruim genoeg voor 1 jaar gebruik) Klik hier voor meer informatie

 

Bronnen

De Greef, R., Gastro-intestinale therapie, Arinus, Genk, s.d.

Healthlife, Natuurlijke voedingssupplementen voor het hele gezin, Debosan N.V., Schoten, s.d.

http://www.aquariana.be/spirulina.htm

http://www.homepages.hetnet.nl/~vmolja/spirulina.htm

Labo Mordan N.V., Tussen mens en natuur, Mordan voedingssupplementen en kruidenpreparaten, D. Van Heddegem, Oostende, s.d.

Sharon, M., Alles wat je moet weten over voeding en gezondheid, Zuidnederlandse Uitgeverij, Aartselaar, 2001

(C) Lucasvo@yahoo.com

www.geocities.com/lucasvo


Spirulina geeft lopers meer uithoudingsvermogen

Het algensupplement Spirulina platensis beschermt de spieren van lopers tijdens intensieve training en verhoogt hun uithoudingsvermogen. Dat ontdekten Taiwanese onderzoekers die proeven deden met zestien studenten.

Lees verder


Spirulina activeert anti-kankerfactor

(Ann Nutr Metab. 2008;52(4):322-328.) Honderdduizenden mensen slikken spirulina. De tabletten of capsules met de groen-blauwe alg bevatten een keur van mineralen, vitamines en nog onbekende verbindingen die volgens de supplementenmakers een hele reeks positieve gezondheidseffecten zouden hebben. Helemaal onzin is het niet, doet een Koreaans onderzoek vermoeden. Spirulina verhoogt in het lichaam de concentratie van de cytokine interleukine-2.

http://www.ergogenics.org/supplement102.html#1
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18714150

Meer studies
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18343939
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16615668
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18572379
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18522403
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18398928

 

 

 


 


View My Stats