Tarwekiembrood


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Tarwekiembrood - Essener brood


Zoek je een supergezonde boterham?

Zoek je een alternatief voor gewoon gistbrood dat een stuk gezonder is? Dan is er naast zuurdesembrood (waarbij 90% vh fytinezuur afgebroken is) nog een gezonde boterham te vinden, namelijk tarwekiem brood. Dit ouderwetse brood wordt op lage temperatuur gebakken van tarwe dat 3 dagen gekiemd heeft.

Het voordeel van kiemen is dat het fytinezuur van tarwe is afgebroken (dit blokkeert namelijk de opname van mineralen), de hoeveelheid vitamines zijn toegenomen en dat het zwaar verteerbare gluten eiwit (gluten lectine) is afgebroken in aminozuren. Brood is dus beter verteerbaar en veel voedzamer dan gewoon volkoren brood.

Het recept is 2000 jaar oud. De Essener (Joods volk) bevolking die bij de Dode Zee leefden lieten het graan kiemen zodat de tarwe-eiwitten kwalitatief verbeterden,  de voedingsstoffen toenamen en beter beschikbaar werden (fytinezuur afbraak) en dat de tarwe ook zoeter van smaak werd.

Terwijl gewoon brood op 250 graden wordt gebakken en daarbij de kankerverwekkende stof acrylamide ontstaat wordt dit brood op slechts 100-130 graden gebakken dus onder de acrylamide grens van 170 graden. Oorspronkelijk werd dit brood gewoon in de zon op stenen gebakken.

Andere namen

Verder zie ik regelmatig de volgende namen opduiken:

- Manna brood
- Ezekiel brood

Manna brood blijkt gewoon hetzelfde te zijn als tarwekiembrood (Essener brood). Ezekiel brood ook maar hierbij is wel gist gebruikt.

Volgens het bloedgroepdieet zijn dit de beste broden voor mensen met bloedgroep A (zeer heilzaam). Volgens het bloedgroep dieet is tarwe voor O mensen juist weer niet gezond. Dit zijn de echte vleeseters terwijl de A mensen een matig immuunsysteem hebben en beter gedijen op een overwegend vegetarisch dieet met eventueel wat vis en ei. Rood vlees (bevat arachidonzuur) zo veel mogelijk vermijden.

Toppertje dus. Al met 1-2 kleine plakjes heb je een vol gevoel. In de Ortho stond in 2006 een artikel over het feit dat gewoon volkoren brood juist voor een zinktekort kan zorgen, en laat nu juist zink zo belangrijk zijn voor je weerstand, libido etc. Goede bronnen van zink zijn kiemen, havermout, lijnzaad, pompoenpitten en schaaldieren.

Een duits recept staat op:

 

http://www.rezepterang.de/backen/backrezepte_2600.html

 

Maak je eigen supergezonde kiem brood

Weg met dat ongezonde fabrieksbrood vol met zout, broodverbeteraars, gist, geharde vetten, acrylamide en het fytinezuur dat de opname van oa mineralen zoals calcium, zink, ijzer en magnesium uit graan juist blokkeert. Nederland moet weer terug naar een gezonde basis wil het de gemiddelde leeftijd weer zien stijgen ipv dalen zoals nu de verwachtingen zijn. De mensen die nu nog erg oud worden zijn namelijk de helft van hun leven opgegroeid in een schoon Nederland met pure gezonde voeding. Vanaf de jaren zeventig ging het mis en betalen die generaties de echte prijs van deze welvaart en overvloed en ziekelijke consumptiedwang.

200 gram spelt, tarwe of rogge 2 dagen laten kiemen

Kiemen: week de granen een paar uur in water. Daarna uit laten lekken en in een glazen pot of een kiembakje donker wegzetten. Tweemaal daags omspoelen. Na ca. 2 dagen zijn de kiemen ongeveer een centimeter groot. Maal daarna de kiemen fijn met een staafmixer met een beetje water

  • 30 gr boekweit er doorheen mengen
  • beetje zout of andere broodkruiden
  • 3 eetlepels lijnzaad erdoor mengen
  • mengsel kneden tot 2 platte broden
  • bakblik invetten met olijfolie
  • 10-12 uur in de oven op 50 graden
  • na een paar uur brood draaien

Tip: Wim van Hengel

 

Tarwekiembrood en gluten

Door het speciale productieproces van het tarwekiembrood worden de gluten afgebroken. Dit gebeurt bij het kiemen van de tarwe. Als de tarwe voor 100% gekiemd is zijn er geen gluten meer aanwezig. Niet alle partijen tarwe zijn hetzelfde dus het komt ook voor dat de tarwe voor 99,5% gekiemd is en een kleine hoeveelheid gluten aanwezig blijft. Ook dan kan tarwekiembrood gebruikt worden door personen met een gluten allergie.

Met dank voor deze info aan E.F.A.P. Vos / Terrasana

aanvullende info:

De beste tarwesoorten van biologische landbouw worden 2-3 dagen gekiemd, daarna gemalen en bij een lage temperatuur gebakken (100įC-130įC.). Zo blijft het natuurlijke vochtgehalte van de kiem behouden. De hele graankorrel wordt verwerkt. Alleen volkoren graan bevat namelijk de waardevolle voedingsstoffen, onverteerbare vezels (voor een goede stoelgang) en vitale stoffen die uw lichaam nodig heeft. Door het kiemproces wordt vooral het vitaminegehalte van de tarwe duidelijk verhoogd. Door het hoge koolhydraatgehalte is het TerraSana gekiemde tarwebrood ook ideaal voor duursporters, want veel koolhydraten betekenen veel energie. Belangrijk is de kiemkracht van het graan. Dat zegt eigenlijk alles over de gezondheid van het graan. Graan die op intensief bemeste grond groeit, is nauwelijks in staat te kiemen. Voor ons gekiemde tarwebrood worden alleen de beste tarwesoorten, uit biologische landbouw, gebruikt. De tarwe wordt in een aanvankelijke schone en koele ruimte 2 tot 3 dagen gekiemd. Door het kiemproces wordt vooral het vitaminegehalte van de tarwe duidelijk verhoogd. De gevormde kiemen worden zorgvuldig gemalen, gevormd en direct bij een lage temperatuur gebakken. Gekiemd tarwebrood is een vers en vitaal brood met een licht zoete noten smaak. Serveren met boter en beleg naar keuze. U kunt het ook toasten of roosteren in een koekenpan. Het brood is houdbaar tot 8 maanden na productie. Na openen moet het brood binnen 4 dagen geconsumeerd worden.

www.TerraSana.nl

 

Reaktie van Belgische lezer:

Bij Terrasana zijn ze dubbel. Ze mogen dan wel ofline zeggen dat ze hun tarwekiembrood glutenvrij is, maar ze dienen dat te staven met een warenwettelijk attest.

Aangezien deze glutenvrije claim niet staat op hun brood, wil dit zeggen dat
het brood wel gluten bevat. Het is dat soort dubbelzinnigheid dat ik wil doorprikken om Jan en alleman correct voor te lichten.

Kijk, de kiem op zich is glutenvrij, da's logisch. Maar ze doen de rest van het zaad ook in het meel en dan is het niet meer glutenvrij. Idem verhaal voor de tarwekiemolie.
Om zekerheid te hebben baseer ik me nog uitsluitend op een warenwettelijk attest of een verklaring op de verpakkking. Aangezien ze beiden niet kunnen voorleggen, is dit brood niet veilig.

Tarwekiem-agglutinine (Wheat Germ Agglutinin (WGA) doet geen coeliakie induceren, maar het hecht zich wel aan het darmepitheel vanwege het lectine gehalte en veroorzaakt zo schade. Men vergeet vaak dat buiten de gliadines, ook de lectinen leaky gut en malabsorptie problemen geven bij gluten gevoelige mensen.


 

 100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
ChemicaliŽn
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliŽn
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeÔne
Koolhydraten
Lichttherapie
LuteÔne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Osteoporose
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiem olie
Teflon antiaanbak pan
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen

 


View My Stats