slaap problemen


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Slaapproblemen - een aangeleerd gedrag


Expert Daniel Kripke van de Universiteit van Calfornia, San Diego zegt dat een andere houding en gedrag beter zijn bij slaapproblemen dan slaappillen.

Hij adviseert slechte slapers dan ook het volgende te doen:

 • Neem geen slaappillen en ook geen melatonine
 • Ga pas naar bed als je moe bent

  Als je moeilijk kan slapen sta dan of vroeger op of ga later naar bed
 • Sta elke dag op dezelfde tijd op, zelfs na een slechte nacht.
 • Wordt je midden in de nacht wakker, sta op en keer pas terug als je slaperig wordt.
 • Doe in de slaapkamer niets anders dan sex of slapen, zorgen maken, tv kijken, boeken lezen doe je in een stoel buiten de slaapkamer
 • Drink geen koffie / cola binnen 6 uur voor het slapen gaan (*)
 • Vermijdt alcohol, het ontspant eerst maar kan tot slapeloosheid leiden wanneer je nuchter wordt
 • Breng buiten tijd door. Mensen die worden blootgesteld aan zonlicht slapen beter

(*) Volgens Canadese onderzoekers hebben mensen een special gen dat helpt caffe´ne in het lichaam af te breken. Maar bij een deel van de mensen ontbreekt dit gen waardoor men wel 4 keer zo lang bezig is met de afbraak van dit oppeppende middel. Dit speelt dan dus ook een mogelijke rol bij het te lang wakker blijven van iemand die na het avondeten nog koffie of cola drinkt.

Andere adviezen :

 • Eet na 10 uur geen vast voedsel meer, kies dan voor fruit dat licht verteerbaar is
 • Ook gewone thee bevat een opwekkend middel (the´ne), dus drink
  in de avond liever kruidenthee
 • Als je vlees eet, eet dit niet te laat op de avond want het duurt
  een behoorlijke tijd om dit te verteren en dit kan je dan ook uit
  de slaap houden.
 • Slaap ook het liefst in een donkere kamer, je pijnappelklier maakt dan de slaapverwekkende stof melatonine aan. Onderzoekers hebben
  ontdekt dat deze stof voor verbetering van je immuunsysteem zorgt,
  voor extra natural killer cellen zorgt (kanker) en de groei van
  beenmergcellen stimuleert. Ik heb onlangs nog een onderzoek gezien dat concludeert dat vrouwen die met grote regelmaat s'nachts
  werken een 60% grotere kans op borstkanker hadden. Mannen hadden een verhoogde kans op maagzweren. Verder zie je een grotere kans op overgewicht bij mensen die te kort slapen. Kort slapen kan ook nadelig werken op levensverwachting. Maar te lang slapen (10+ uur) is nog nadeliger qua levensverwachting.
 • Drink voldoende water gedurende de avond. Tijdens uw slaap worden de nodige reparaties en herstelwerkzaamheden verricht aan uw lichaam, water helpt oa met het afvoeren van afvalstoffen.

Mannen die slechts 5-6 uur per nacht slapen hebben een twee keer zo hoge kans op diabetes, maar mannen die meer dan 8 uur slapen maar liefst 3 keer zo hoge kans om suikerziekte te krijgen (H. Klar Yaggi, M.D., Yale’s Department of Internal Medicine, march 2006)

Ron


Take A Nap! Change Your Life

Next time you feel tired and sleepy during the day and want to buy some coffee, think again. UC San Diego sleep scientist Sara Mednick says you would be better off taking a nap instead.


Slaapproblemen?

Een belangrijk gegeven is het tijdstip waarop iemand 's nachts wakker wordt. Dit kan namelijk iets zeggen over het orgaan/ de energie die verstoord is. Ons lichaam heeft een cyclus van 24 uur. Om de twee uur wordt de energie van een ander orgaan sterker. Rond 1.00 uur wordt de lever-energie actiever, en twee uur later de long-energie. Regelmatig wakker worden om 3.00 uur kan ontstaan omdat de lever stagneert en zijn energie niet goed kan doorgeven aan de longen. Ons lichaam kent een dag- en nachtcyclus. Het oude gezegde "de uren voor twaalven tellen dubbel" wat het slapen betreft, is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Als om 23.00 uur de galblaas-energie actief wordt, horen we te slapen, anders zorgen we voor een disbalans en kunnen we de volgende dag niet fit zijn. Ploegendiensten kunnen daarom negatief werken op onze gezondheid. Ook vliegreizen kunnen ons ritme aardig verstoren; het tijdsverschil op aarde zorgt er dan voor dat onze 24-uurs cyclus van slag raakt.

Lees verder

Jan Reinders


Slaapklachten.nl

Een onafhankelijke website vol informatie over  slaapstoornissen. Ook zijn er vele tips te vinden voor een betere nachtrust.


Wie regelmatig beweegt, slaapt veel beter

Regelmatige lichaamsbeweging in de late namiddag of vroege avond zorgt voor een algemene  stressvermindering en werkt slaapbevorderend. Dit blijkt uit een onderzoek van de Belgische Vereniging voor Slaaponderzoek en Slaapgeneeskunde, onder leiding van Prof. Dr. Elke De Valck (Vrije Universiteit Brussel), Natacha Nujar (Vrije Universiteit Brussel) en Dr. Charles Doyen (CHR Tournai).

De voorbije maanden gingen zij in verschillende Belgische ‘Start-to-run’-groepen na welk effect de deelname aan het trainingsprogramma op de slaapkwaliteit van beginnende lopers heeft. Uit de analyse blijkt dat de lopers aan het eind van het trainingsprogramma een betere algemene slaapkwaliteit ervaren: ze slapen
sneller in en slapen ook langer. Bovendien voelen de lopers zich minder slaperig overdag en vertonen ze minder symptomen van “overactiviteit”, zoals piekeren en een versnelde hartslag.

Er zijn minimum drie factoren die het effect van lichaamsbeweging op de slaap bepalen. De eerste is de intensiteit van de inspanning. Een te zware inspanning verstoort de slaap, ook al ben je in een goede conditie. Daarnaast is de timing van de inspanning doorslaggevend. De inspanning situeert zich bij voorkeur
minimum 3 tot 4u voor bedtijd, dus in de loop van de late namiddag of de vroege avond. Als je te laat sport, dan is de activiteit van het lichaam nog te hoog bij het naar bed gaan. De extra afkoeling als gevolg van de oververhitting na het sporten, werkt na 3 tot 4u slaapbevorderend. Tot slot speelt ook de fysieke conditie van de persoon een belangrijke rol. Wanneer de conditie nog beperkt is, zal ook de positieve invloed op de slaap minder voelbaar zijn. Even doorbijten is dus de boodschap voor wie een goede nachtrust wil.


Dangers of Sleeping Pills

Can sleeping pills do more harm than good? Join us for this provocative and informative program exploring the new class of "improved" sleeping pills. According to recent research by Daniel Kripke, M.D., professor of psychiatry at UCSD School of Medicine, sleeping pills may increase depression and lead to a higher incidence of certain diseases. Sleeping pills may actually shorten people's lives.

http://nl.youtube.com/watch?v=dNiuq2bwgng


Nuttige links

 

 

 

 


 


View My Stats