logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Olie/vetten voor bakken, braden, frituren


Veel mensen mailen me met de vraag welke olie / vet het beste geschikt is om mee te bakken, braden of te wokken. In het verleden werd ons altijd aangeraden dat onverzadigde oliŽn zoals zonnebloemolie gezond zouden zijn. Maar juist dit soort oliŽn zijn bij hogere temperaturen niet stabiel meer en er ontstaan kankerverwekkende stoffen.

Het is dus zoeken naar een stabiele olie/vet zodat deze gevaarlijke kankerverwekkende stoffen niet als bijprodukt kunnen ontstaan. Met name de linolzuur (1) zorgt in combinatie met zuurstof voor afbraak vd olie en gevaarlijke stoffen. Dus hoe meer linolzuur hoe meer toxische stoffen.

Ga je frituren dan wordt de olie nog belangrijker omdat de temperaturen nog hoger zijn en de olie keer op keer gebruikt wordt waardoor deze toxische stoffen nog meer toenemen. Bij aardappel produkten zoals friet onstaan boven de 175 graden ook nog eens de kankerverwekkende stof acrylamide. Dit geldt voor zowel oven als frituurpan. Frituur je op bijvoorbeeld 180 graden dan verviervoudigt deze stof.

Mensen hebben ooit gehoord dat olijfolie erg gezond is en gaan dan massaal er mee bakken. De olie is inderdaad stabieler dan andere plantaardige oliŽn maar de vele voordelen van olijfolie ben je kwijt door de verhitting en chemische raffinage van deze bakolie. Neem olijfolie zo puur en zuiver mogelijk (extra vierge) en doe een lepel per dag over je groente of salade. Is goed voor je cholesterol, bevat omega 9 vetzuren en heeft een remmende invloed op ontstekingen. Verder bevat de koude persing nog alle voedingsstoffen zoals bladgroen, magnesium en andere vitamines en mineralen. Combineer koudgeperste olijfolie met gestoomde groente, een absolute topper!


Wat is geschikt voor bakken en braden ?

 • Roomboter
 • Kokosvet (wordt vloeibaar bij 24 graden)
 • Ghee (geklaarde boter, eiwit is eruit)
 • Olijfolie (liever voor koud gebruik of mengen met bijv roomboter)
 • Rijstolie (twijfelgeval, redelijk veel linolzuur maar is ook een cholesterolverlager)

Vermijdt (*)

 • saffloerolie (75-80% linolzuur)
 • druivepitolie (78%)
 • zonnebloemolie (70%)
 • maisolie (56%)
 • sojaolie (slaolie) (53%)
 • sesamolie (47%)

(*) Even voor de duidelijkheid, ik praat hier over olie die verhit moet worden. Sesamolie is bijv prima voor koud gebruik. Slaolie wordt vaak gebruikt voor appelflappen en oliebollen dus wees op je hoede.

Meer waardes:
http://www.preciousbubbles.nl/files/olie-eigenschappen.xls

 

Wat is geschikt voor frituren ?

 • Kokosvet
 • Ossewit (stearinevrij rundervet)


Kokosvet goed of slecht?

Er is 40 jaar geleden een studie gedaan naar kokosvet die het kokosvet een zeer slechte naam heeft gegeven. Maar wat weten we nu, er werd niet met gewoon kokosvet gewerkt maar met een geharde versie, eentje die dus bomvol transvetzuren zat. En deze transvetzuren zijn volgens de experts nu de echte hartebrekers. Kokosvet verhoogt je cholesterol maar wel het goede cholesterol. In de wetenschap beseft men op dit moment dat het eenzijdig verlagen van het slechte cholesterol niet alles is en zal men zich meer gaan richten op het verhogen van juist het goede cholesterol dat een hele belangrijke rol in ons lichaam speelt.

 

Verzadigd vet goed of fout ?

En hoe zit het met verzadigd vet? Veel negatieve dingen zijn vroeger toegeschreven aan verzadigd vet terwijl de echte oorzaak transvetzuren waren die onstonden als de industrie de olie ging harden.  We zijn in de jaren 80 volgepropt met dit soort gevaarlijke tijdbommen, een pakje Croma bevatte 45% en Diamant frituurvet zelfs 65% terwijl de norm nu 1-2% is. De Deense overheid noemt transvetzuren 10 keer gevaarlijker dan verzadigd vet. In de stad New York wordt per 1/7/2007 het gebruik in de horeca zelfs verboden. Europese burgers worden domgehouden want nog altijd is er geen labelverplichting voor transvetzuren. Beetje dom en zeer kortzichtig want het belangrijkste gegeven op de labels ontbreekt. Men staart zich blind op verzadigd vet terwijl de echte boosdoener wordt verborgen......

Ook met verzadigd vet geldt weer, alles met mate. Je hebt deze met name voor je hart en hersenen nodig. Omdat bij veel studies naar verzadigd vet gehard plantaardig vet werd gebruikt zijn dus veel problemen eigenlijk veroorzaakt door die geharde vetten. In Denemarken geldt een zeer strenge wetgeving die helaas door Europa niet is overgenomen. Men geeft liever de industrie alle tijd om de produkten aan te passen op haar eigen tempo, de gezondheid van de bevolking speelt weer een ondergeschikte rol blijkbaar dus moet je zelf alert zijn. Vermijdt alles waarop staat (gedeeltelijk) gehard vet/olie. Dit zit met name in cake, koekjes, goedkope chips en crossaints, broodjes.

Meer info over transvetzuren:
http://www.fonteine.com/hydrogenering_van_vetten.html
http://www.fonteine.com/transvetzuren.html

 

Het beste boek over vetten en oliŽn

Dit is nog altijd het boek van Dr Enig, "Feiten over vetten".
http://www.fonteine.com/feiten_over_vetten.html

 


Artikelen en links


(1) Onverzadigde olie (met veel linolzuur!) niet verhitten

Onderzoekers van de Minnesota Universiteit keken kritisch naar frituur/bakolie. Het advies is altijd om daarvoor onverzadigde vetten te gebruiken omdat deze gezonder zijn. Maar alles wat gezond is kan ongezond worden als je het verkeerd behandelt. Deze onderzoekers ontdekten dat als je sojaolie (slaolie) lang verhit of steeds opnieuw gebruikt er een schadelijke stof HNE ontstaat die reakties kan aangaan met aminozuren en je DNA. En DNA schade kan weer tot kanker, diabetes etc leiden.

Het advies van de heren is duidelijk. Gebruik zo min mogelijk sterk onverzadigde vetten die linolzuur bevatten. De combinatie van linolzuul en zuurstof zorgt namelijk voor afbraak van de olie en de gevaarlijke toxische stof HNE. Vermijdt daarom gefrituurde produkten die juist vaak in dit type vet worden gebaken.

http://www1.umn.edu/umnnews/Feature_Stories/Change_your_oil_every_day.html


Verzadigde vetten en andere mythes

Verzadigde vetten spelen een belangrijke rol in het lichaam. Ze voorzien integeriteit aan de celwanden, bevorderen het gebruik van essentiŽle vetzuren in het lichaam, versterken het immuunsysteem, en dragen bij tot sterke botten. Verzadigde vetten veroorzaken geen hartziekte. In feite zijn verzadigde vetten het voorkeursvoedsel voor het hart. Omdat je lichaam verzadigde vetten nodig heeft, maakt het deze uit koolhydraten en excessief proteine.

http://www.westonaprice.org/brochures/wapfbrochure_nl.html#vetten


Combinatie van teveel insuline (door stijging suikerspiegel) en linolzuur

Het ontregelende effect van (teveel) insuline op sekshormonen is biochemici bekend, net zo goed als de kwalijke invloed op neurotransmitters en het aanjagen van het cholesterolniveau. Maar in de ervaring van Felperlaan is de grootste ‘wandaad’ van teveel insuline de medeplichtigheid aan de omzetting van linolzuur in ‘slechte’ eicosanoÔden.

Wat die laatste over je lijf afroepen is kort te typeren als ‘alles waar de dokter nsaid’s of prednison voor inzet’. Niet echt fris dus. Linolzuur heeft bij het grote publiek, voor zo ver dat enig idee van gezonde voeding heeft, een positieve klank. Dat zit in ‘gezondere’, en ook duurdere margarine en bakproducten. "En in heel veel andere dingen, zoals koekjes," zou Felperlaan later op het symposium uitroepen. "We krijgen veel te veel van dat linolzuur, en samen met teveel insuline levert dat alleen maar teveel ellende op."

http://www.suikerspiegeldieet.com/


Cholesterol, verzadigd vet en andere mythes

Zowel de reguliere als alternatieve hoek verklaart de oorlog aan verzadigde vetten vanwege hun hoge cholesterolgehalte. Dit is een hardnekkige mythe. In Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen kookt men veel met boter, kokosvet, reuzel en andere verzadigdevetten en kijk eens hoe gezond ze er daar bij lopen!

Verzadigde vetten zijn bij uitstek geschikt voor bakken, braden en frituren omdat ze hoge temperaturen kunnen weerstaan en meerdere keren gebruikt kunnen worden. Natuurlijke verzadigde vetten (dierlijke vetten, maar ook plantaardige vetten als kokosolie) worden probleemloos door het lichaam geaccepteerd en opgenomen en...je wordt er NIET dik van! Uitstekende vetten om in te bakken zijn: kokosolie, boter en olijfolie.

Zie ook deze video van Dr Mercola:
http://www.mercola.com/2006/dec/12

Mensen worden dik en ongezond als gevolg van suiker en geraffineerde olie (transvetten). Dus eet gerust een eitje gebakken in roomboter of eet volvette yoghurt. Zelf kan ik niet wachten totdat rauwe, ongepasteuriseerde melkprodukten in Nederland verkocht mogen worden (gebeurt in sommige staten van Amerika al)!

Dan de cholesterolmythe. Cholesterol is de stofzuiger van je bloed. Als je cholesterol slecht is, ligt dat niet aan natuurlijke verzadigde vetten, maar aan onnatuurlijke verzadigde vetten (transvetten) en suiker.

Deze combinatie is DE oorzaak van westerse ziektes als hoge cholesterol en een verzwakt immuunsysteem waardoor candida, gevaarlijke en minder gevaarlijke virussen (incl. griep en verkoudheid), parasieten en zelfs kanker, hepatitis en AIDS kans krijgen om binnen te dringen en gevoed worden door deze uiterst gevaarlijke chemische cocktail die in onze 'voeding' zit.

Zie de volgende artikelen:
http://www.fonteine.com/transvetzuren.html
http://www.fonteine.com/hydrogenering_van_vetten.html
http://www.fonteine.com/cholesterol_mythe.html
http://www.fonteine.com/top10tips.html
http://www.mercola.com/2002/aug/17/saturated_fat1.htm
http://www.mercola.com/2001/jul/21/trans_fat.htm
http://sites.mercola.com/2002/aug/21/saturated_fat2.htm
http://www.mercola.com/2004/sep/8/saturated_fat.htm
http://www.mercola.com/2001/jun/16/diabetes.htm
http://www.mercola.com/2002/feb/23/vegetarianism_myths_06.htm
http://www.mercola.com/2001/mar/31/butter.htm
http://www.mercola.com/2006/oct/24/is-saturated-fat-really-as-bad-as-they-say-it-is.htm
http://www.mercola.com/2003/jul/19/trans_fat.htm
http://www.mercola.com/2005/may/28/cholesterol_heart.htm
http://www.mercola.com/2006/nov/4/finally-science-starts-to-challenge-lower-cholesterol
http://www.mercola.com/2001/nov/24/cholesterol.htm

Het gaat erom je lever en je darmen op peil te houden.Je lever is je centrale ontgiftingsorgaan en is direkt verantwoordelijk voor de kwaliteit van je bloed (en dus ook je cholesterol). Hoe schoner de lever, hoe schoner je bloed. Je darmflora zijn essentieel voor je algehele weerstand. Hoe schoner je darmen, hoe beter je weerstand.

Uitstekende voedingsmiddelen voor een goede kwaliteit bloed en cholesterol, darmen, lever en afweer: groene bladgroente, wortel, ui, knoflook, kool, kiemen, alfalfa. Eet tenminste ťťn maaltijd van rauwe groente per dag. Een goede tip voor een dagelijkse salade:

- sap van een hele vers uitgeperste citroen
- extra vergine olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie of tarwekiemolie
- verse of gedroogde oregano
- gemalen cayennepeper
- gemalen paprikapoeder
- 3 a 4 geraspte wortelen
- verse groene bladgroente uit het seizoen (spinazie, postelein, (veld)sla, etc.)
- kiemen (tauge, radijskiemen, preikiemen, etc.)
- alfalfa

Supplementen ter bevordering van een goede kwaliteit bloed en cholesterol en een gezonde lever en darmflora:

- chlorella of spirulina
- cat's claw
- alfa liponzuur (wel duur, maar zeer goed)
- vitamine B-complex (aangezien liponzuur vitamine B opgebruikt)
- vitamine C. Het goedkoopst te verkrijgen als puur ascorbinezuur. 1 theelepel is al 5 gram, maar voor dagelijks onderhoud is 2 gram voldoende. Je kunt 5 gram nemen als je een griepje of verkoudheidje voelt opkomen. Drink het ascorbinezuur met water of vers groente- of fruitsap of door de yoghurt.
- reishi (is een zeer heilzame paddestoel, te verkrijgen als thee of capsules bij toko's)
- artisjokthee (te verkrijgen bij toko's) Mike

Kijk uit met bloedverdunners en cholesterolverlagers. Artsen kijken naar waar de klacht zich manifesteert, niet naar waar het begint: bij le jever en darmen. Dit geldt ook voor andere klachten en kwalen. Alles begint bij de lever en darmen.

Auteur: Mike Donkers

Wil je meer weten over vetten?
http://www.fonteine.com/feiten_over_vetten.html


Waarschuwing zonnebloemolie

Onverzadigd vet is goed, dat is de algemene opvatting van de Great Diets zoals Atkins en South Beach. Recent onderzoek geeft echter aan dat dit wel een heel ongenuanceerde opvatting is en dat er een aantal onverzadigde vetten bestaan die veel worden gegeten maar toch ronduit slecht zijn voor onze gezondheid. Zij vergroten de kans op ziekten als prostaatkanker en hart en vaatziekten. Vooral mannen lopen hier een extra risico.

http://overgewicht.pilliewillie.nl/obesitas/behandeling.overgewicht.3e.php


Zijn onverzadigde vetzuren wel zo gezond?

Ray Peat


 

 

Thema's

Het hoofdmenu
Nieuws
Mijn weblog
Zoek op onderwerp


100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
ChemicaliŽn
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliŽn
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeÔne
Koolhydraten
Lichttherapie
LuteÔne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Onsterfelijkheid
Osteoporose
Overgewicht waarom?
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiembrood

Tarwekiem olie
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Waarom ziek?
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen
Meer..... 


View My Stats