logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Alcohol + zwangerschap = sloper van je baby


Volgens de Australische profesor Elizabeth Elliott kan alchohol bij een jonge vrouw die zwanger is leiden tot het Foetaal alcohol syndroom waarbij de baby schade aan hersenen, hart en nieren kan oplopen. Verder kan het op school leiden tot leer- en gedragsproblemen en voor afwijkingen in het gezicht zorgen.

Een avondje flink doorzakken met veel alcohol in de laatste fase van de zwangerschap is al genoeg: de baby kan het Foetaal Alcohol Syndrome (FAS) ontwikkelen.

Laat je baby dus niet de dupe worden van alcohol....

http://www.medfac.usyd.edu.au/news/features/2006/061110a.php

Meer informatie over dit syndroom

http://www.fasstichting.nl/

http://www.erfelijkheid.nl/zena/foeta.php
http://www.czmedicinfo.nl/%7Bf1232b3a-09d0-4f41-a146-10e86491caf2%7D
http://www.e-gezondheid.be/nl/ZwangerschapAlcohol-10567-541-art.htm
http://www.mobiel-pleegzorg.nl/archief/2003/mo03505.htm
http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/3651050.stm

Een filmpje over deze aandoening

http://www.modemmedia-awards.com/fas.htmlEťn avond drinken is voldoende om hersenbeschadiging te veroorzaken

Deze studie onderzocht een van de meerdere mechanismen die door alcohol beschadigt in hersenen die nog in ontwikkeling zijn. De schrijvers vonden vooral dat door het blokkeren van de NMDA receptoren and over-activeren van de GABA receptoren, ethanol een kettingreactie veroorzaakt van het afsterven van cellen (apoptosis) in de ontwikkelende hersenen van de rat. De kwetsbare periode was tijdens de synaptogenesis, dit is de periode dat de hersencellen verbindingen vormen. Deze periode vindt bij mensen plaats tussen de 6 maanden in de zwangerschap tot verscheidene jaren na de geboorte. Kortdurende blootstellingen aan ethanol in deze periode dood miljoenen hersencellen. Er werd gevonden dat de veroorzaker van het afsterven van cellen gerelateerd was aan de hoeveelheid alcohol in het bloed. Zo zal een percentage van 200 mg/dl gehandhaafd over 4 uur het afsterven van neuronen veroorzaken, en langere blootstelling op dit niveau zal leiden tot nog ernstigere beschadigingen.

Ethanol-induced apoptotic neurodegeneration and fetal alcohol syndrome. (Engels). Ikonomidou et al. Science 287, p 1056-1060 (2000).

www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=
pubmed&dopt=Abstract&list_uids=10669420


Negen maanden zwanger, negen maanden alcoholvrij!

De FASstichting Nederland organiseert op de Wereld FASdag op dinsdag 9 september as., een landelijke campagne over de gevaren van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. FAS betekent Foetaal Alcohol Syndroom, ernstige blijvende schade bij de foetus als gevolg van drinken tijdens de zwangerschap. Op WereldFASdag, 9 september, wordt elk jaar wereldwijd aandacht gevraagd voor de gevaren van het drinken tijdens de zwangerschap. Alcoholgebruik tijdens zwangerschap kan ernstige beschadigingen veroorzaken bij de ongeboren baby. De FASstichting vraagt in een landelijke campagne: "Negen maanden alcoholvrij!" in samenwerking met STAP (Stichting Alcoholpreventie) en Tactus Verslavingszorg om meer aandacht voor de gevaren van het drinken tijdens de zwangerschap. Wim van Dalen, directeur STAP: "Nederland lijkt in Europa uit de toon te vallen wat betreft de aandacht voor de gevolgen van alcoholgebruik bij zwangerschap. En dat is opmerkelijk omdat in ons land ongeveer 80% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd alcohol drinkt en volgens de Gezondheidsraad zo'n 35% tot 50% van de zwangere vrouwen in Nederland blijft drinken tijdens hun zwangerschap. Een slagvaardig preventieplan is dringend gewenst". Alle vroedvrouwen, consultatiebureaus, gynaecologen en instanties voor verslavingszorg ontvangen informatie voor de zwangere vrouwen in hun praktijk.

Lespakket voor voortgezet onderwijs
Nieuw op de website is ook het lespakket, bedoeld voor het voortgezet onderwijs. Het doel van deze voorlichting is o.a. om vooral meisjes te wijzen op de blijvende schade die alcohol bij zwangerschap en bij borstvoeding kan aanrichten. Het lespakket kan gebruikt worden tijdens lessen over alcoholgebruik bij de vakken biologie, maatschappijleer of gezondheidszorg.

Nieuw boek over FAS voor hulpverleners
Naast preventie wordt deze Wereld FASdag ook aandacht gevraagd voor de al bestaande
problematiek. Vandaag verschijnt het eerste Nederlandse boek voor hulpverleners en opvoeders van kinderen met FAS geschreven door Ilona Broekhuizen-Verschuren. Eerder verscheen een kinderboek over het Foetaal Alcohol syndroom. Ilona Broekhuizen is er in geslaagd een boek te schrijven met een schat aan informatie, aangevuld met praktische tips en vele praktijkvoorbeelden. Wereldwijd wordt geschat dat er in de westerse maatschappij 1 tot 3 per duizend kinderen geboren worden met FAS en 10 tot 12 per duizend met iets minder zichtbare maar daardoor niet minder ernstige gevolgen. Dit boek komt tegemoet aan de wens van de vele pleegouders, adoptiefouders en anderen die aankloppen bij de FASstichting voor advies over het opvoeden van hun zwaar beschadigde kinderen. Er zijn geen instanties in Nederland die zijn gespecialiseerd in de problematiek van opvoeden van deze kinderen. De FASstichting is dan ook trots dat het dit boek op deze dag kan presenteren.

www.9maandenalcoholvrij.nl


 

 

Thema's

Het hoofdmenu
Nieuws
Mijn weblog
Zoek op onderwerp


100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
ChemicaliŽn
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliŽn
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeÔne
Koolhydraten
Lichttherapie
LuteÔne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Onsterfelijkheid
Osteoporose
Overgewicht waarom?
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiembrood

Tarwekiem olie
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Waarom ziek?
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen
Meer..... 


View My Stats