Baby’s die bij rokende ouders slapen, hebben hoge nicotinegehaltes

“Derdehands rook” die aan kleding of op huid zit is verantwoordelijk voor hoge nicotinegehaltes bij
baby’s die de slaapkamer delen met hun rokende ouders. Dit is de conclusie van een onderzoek dat gedaan is in Catalonie, dat ook laat zien dat ventileren niet effectief is om de waardes van giftige stoffen van passief roken te doen dalen.

“Passief roken is de grootste oorzaak van kinderdood die te voorkomen is in ontwikkelde landen,” zegt Guadalupe Ortega, hoofdschrijfster van het onderzoek en coordinator van het ” Atenció Primāria Sense Fum” programma bij het gezondheids departement van Catalonie.

De onderzoeksgegevens laten zien dat de baby’s die in dezelfde ruimte slapen als hun ouders, nicotinewaardes hebben die 3x hoger zijn dan baby’s die in een andere kamer slapen. Deze gegevens laten zien dat ze te lijden hebben van de “derdehands rook” ….dus de schadelijke rookdeeltjes die de huid, kleding en haar van hun ouders impregneren.

“Effectifiteit van vroegtijdige interventie bij baby’s” oftewel EVIB genaamd, haalt het onderzoek blootstelling aan tabak naar voren bij deze zeer kwetsbare groep in priveruimtes, waar nog geen specifieke aanbevelingen voor zijn,” zegt Ortega.

Het onderzoek, gepubliceerd in “BMC public health”, waarvan de resultaten momenteel worden onderzocht, zijn 96 gezondheidscentra in Catalonie betrokken. De experts interviewden de ouders van 1123 baby’s (onder de 18 maanden), die in ieder geval 1 ouder hadden die rookte. Ze analyseerden haarmonsters van 252 baby’s om de nicotinewaarde vast te stellen, en deden vervolgonderzoeken na 3 en 6 maanden.

De verklaringen van de ouders vielen grotendeels samen met de verkregen onderzoekssresultaten van het haaronderzoek- 73%van de ouders zei dat ze rookten of roken toe stonden in hun huis, terwijl 83% van het analyseerde haar hoge nicotinewaardes lieten zien.

De mythe van ventilatie

De nicotinehaaranalyse liet ook zien dat gifstoffen in rook niet verdwijnen, zelfs niet als ouders regelmatig aktie ondernemen om de gezondheid van hun kinderen te beschermen. Dit was ook het geval met het ventileren van de slaapkamer na het roken in de slaapkamer of het roken bij het raam, of wanneer de baby niet thuis is of in een nadere kamer. “De enige manier om het huis rookvrij te houden is om buiten te roken,” zegt de expert nadrukkelijk.

Het onderzoek laat ook zien dat de invloed van de ouders verschilt al naar gelang hun geslacht. Omdat moeders over het algemeen de meeste tijd met de baby doorbrengen, zijn zij het ook die de baby voor het grootste gedeelte blootstellen aan tabaksrook. Er werd ook gevonden dat zij minder lang borstvoeding geven dan moeders die niet roken.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00