Regelmatig vasten goed is voor je gezondheid en hart

Vasten is al lange tijd geassocieerd met religieuze rituelen, diėten en politieke protesten. Nu is er nieuw bewijs van hartonderzoekers van hetIntermountain Medical Center Heart Institute, dat routinematig periodiek vasten ook goed is voor je gezondheid en hart.

Vandaag, onderzoekscardiologen van het Intermountain Medical Center Heart Institute melden dat vasten niet alleen het risico verlaagt van coronaire hart- en suikerziekte, maar ook significante veranderingen in iemands bloedcholesterol niveau. Zowel diabetes en verhoogde cholesterol zijn bekende risico’s voor hart- en vaatziektes.

De ontdekking vergroot op een een 2007 Intermountain Healthcare studie, laat een relatie zien tussen vasten en een verminderd risico op coronaire hart- en vaatziekten, de belangrijkste doodsoorzaak bij mannen en vrouwen in Amerika. In het nieuwe onderzoek, werd ook vastgesteld dat vasten andere hart risicofactoren, zoals triglyceriden, gewicht en bloedsuikerspiegel verminderd. De bevindingen werden gepresenteerd op zondag 3 april tijdens de jaarlijkse wetenschappelijke sessies van het American College of Cardiology in New Orleans.

“Deze nieuwe bevindingen tonen aan dat onze oorspronkelijke ontdekking niet een toevallige gebeurtenis was”, zegt dr. Benjamin D. Horne, PhD, MPH, directeur van cardiovasculaire en genetische epidemiologie aan de Intermountain Medical Center Heart Institute en de hoofdonderzoeker van deze studie. “De bevestiging onder een nieuwe reeks van de patiėnten dat het vasten wordt geassocieerd met een lager risico van deze veel voorkomende ziekten, roept nieuwe vragen op over hoe vasten zelf het risico vermindert, of als het gewoon wijst op een gezonde levensstijl.”

In tegenstelling tot eerder onderzoek door het team, dit nieuwe onderzoek laat reacties zien in biologische mechanismes van het lichaam tijdens het vasten. De deelnemers “low density lipoprotein cholesterol (LDL-C, het “slechte “ cholesterol) en high density lipoprotein cholesterol (HDL-C, het “goede” cholesterol) lieten beiden een toename zien ( respectievelijk 14% en 6%) van hun totale cholesterol – en waren gewoon een verrassing voor de onderzoekers.

“Vasten veroorzaakt honger en stress. In reactie hierop maakt het lichaam meer cholesterol, waardoor dit gebruikt kan worden om vet te verbranden i.p.v. glucose. Dit vermindert het aantal vetcellen in een lichaam zegt Dr. Horne. Dit is belangrijk omdat hoe minder vetcellen in het lichaam, des te kleiner de kans op insuline resistentie of diabetes.

Deze recente studie bevestigd ook eerdere bevindingen over de effecten van vasten op het menselijke groeihormoon (MGH), een metabole eiwit. HGH werkt aan de bescherming van spiermassa en metabole balans, respons activering en versnelling door vasten. Tijdens de 24 uurs vastenperiode, nam HGH toe met gemiddeld 1300% bij vrouwen en 2000% bij mannen.

In dit meest recente onderzoek, onderzoekers begeleidden twee studies over vasten met meer dan 200 personen –zowel patiėnten als gezonde vrijwilligers- die waren geworven op Intermountain Medical Center. Een tweede 2011 klinisch onderzoek werd uitgevoerd met 30 patiėnten die alleen water dronken en niets aten gedurende 24 uur. Zij werden ook gecontroleerd terwijl ze een normaal dieet volgde gedurende 24 uur. Bloedonderzoek en fysische metingen werden genomen van alle op hart risicofactoren, markers van metabole risico’s en ander algemene gezondheids parameters.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00