Nicotine voornaamste boosdoener bij diabetescomplicaties onder rokers

Onderzoekers hebben vandaag het eerste sterke bewijs gemeld dat impliceert dat nicotine de voornaamste boosdoener is voor aanhoudende verhoging in bloedsuikerwaardes- en het daar uit voortkomend verhoogd risico op erstige gezondheidscomplicaties- bij mensen met diabetes die roken. Tijdens een presentatie van de “241st National Meeting & Exposition of the American Chemical Society (ACS)” werd gezegd dat deze ontdekking ook mogelijk implicaties kan hebben voor mensen met diabetes die nicotinevervangende therapie volgen voor langere periodes om van het roken af te komen.

“Dit is een belangrijk onderzoek,” zegt Xiao-Chuan, Ph.D., die de onderzoeksresultaten presenteert. “Dit is het eerste onderzoek dat een sterke link legt tussen nicotine en complicaties bij diabetes. Als je een roker bent en diabetes hebt, zou je je zorgen moeten maken en er voor zorgen dat je met roken stopt.”

Bijna 26 miljoen mensen in de USA en 260 miljoen meer over de wereld hebben diabetes. Die complicaties- waar onder hartaanvallen, beroertes, nierfalen en zenuwschade- zijn de 6e oorzaak voor overlijden in de USA, en zelfs de 3e oorzaak voor sommige minderheden, volgens de “National Institutes of Health”. De behandeling van die complicaties kost $1 van elke $10 die besteed wordt aan gezondheidszorg elk jaar.

Liu haalde aan dat het zeer goed controleren van bloedsuikerwaardes de sleutel is om complicaties te voorkomen. De beste manier om lange termijn controle te doen bij mensen met diabetes is de Hemoglobine A1c (HbA1c) bloedtest. Dit samengedaan met dagelijkse thuismetingen,  geeft de HbA1c test de gemiddelde bloedwaarde van de afgelopen weken. Hoge testresultaten, betekenen dat de diabetes niet goed onder controle is en dat er een verhoogde kans op complicaties bestaat.

Doktoren weten al jaren dat roken de mogelijkheid tot complicaties kan geven. Onderzoek wijst ook uit dat rokers met diabetes hogere waardes hebben met de HbA1c test dan niet-rokers met diabetes. Ofschoon niemand wist welke stof in sigarettenrook de verhoging gaf in de HbA1c test, vermoedden Liu en collega’s dat het nicotine zou kunnen zijn en deden onderzoek naar de effecten van nicotine op de HbA1c test. Door gebruik te maken van menselijke bloedmonsters lieten ze zien dat gelijke hoeveelheden nicotine als in het bloed van rokers, de waardes van HbA1c inderdaad deed stijgen.

“Nicotine zorgde ervoor dat de HbA1c waardes tot wel 34% stegen,”zegt Liu, die voor de California State Polytechnic University in Pomona werkt. “Niemand wist hier eerder van. Hoe hoger de nicotinewaardes, hoe hoger de HbA1c.

Doktoren zouden deze informatie kunnen gebruiken om patienten met diabetes aan te sporen om te stoppen met roken. Wat met nicotinepleisters en elektronische sigaretten en kauwgom en andere middelen om te stoppen met roken? Liu legt uit dat mensen deze middelen over het algemeen maar kort gebruiken en dat de positieve effecten van het volledig stoppen opwegen tegen de risico’s van tijdelijk verhoging van HbA1c waardes. Alhoewel het onderzoek wel haar zorgen uitspreekt over het gebruik van zulke middelen voor langere tijd, voegt hij toe.

Vertaling : Seth

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00