Passief roken risico verhoogt voor ongeboren baby’s

Zwangere niet-rokers die rook inademen uit de tweede hand van andere mensen hebben een verhoogd risico op het baren van doodgeboren baby’s of baby’s met gebreken, een studie geleid door onderzoekers van de Universiteit van Nottingham heeft dit gevonden.

De studie, gepubliceerd in het aprilnummer van het tijdschrift Pediatrics, wijst uit dat passief roken een verhoogd risico bij de geboorte met zich meebrengt voor bijna een kwart (23 procent) en was gekoppeld aan een verhoogd risico van 13 procent voor aangeboren afwijkingen. De bevindingen onderstrepen het belang om aanstaande vaders te ontmoedigen om te roken bij hun zwangere partners en vrouwen te wijzen op de potentiële gevaren van meeroken zowel pre-conceptie en tijdens de zwangerschap.

Dr Jo Leonardi-Bee, van de Britse Centre for Tobacco Control Studies aan de University, zei: “van moeders die roken tijdens de zwangerschap is bekend dat ze hierdoor een aantal ernstige gezondheidsrisico’s voor de ongeboren baby meedragen, inclusief foetale sterfte, laag geboortegewicht, vroeggeboorte en een reeks van ernstige aangeboren afwijkingen zoals een gespleten gehemelte, klompvoet en hart problemen”.

“Sinds je bij passief roken blootgesteld wordt aan dezelfde giffen als bij actief roken, zij het op een lager niveau, is het waarschijnlijk dat je door meeroken ook het risico op sommige van al deze complicaties verhoogt” De studie is de eerste in zijn soort die is opgesteld uit gezamenlijke resultaten van onderzoek uit de hele wereld naar de effecten van meerokers  op de zwangerschap en de mogelijk verhoogde risico’s.

De bevindingen werden getrokken uit een systematische review van 19 studies uitgevoerd In Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azië en Europa en gecentreerd op zwangere vrouwen die niet roken zelf, maar werden blootgesteld aan meeroken in het huis door hun partners of op de werkplek door collega’s. Het onderzoek keek naar de mogelijke effecten van passief roken op miskramen, pasgeboren dood en aangeboren afwijkingen. De studie vond geen verhoogd risico op een miskraam of pasgeboren dood
door meeroken en werd niet geassocieerd met een bepaalde aangeboren defect – de totale stijging werd pas duidelijk nadat de resultaten van alle studies werden samengevoegd.

De onderzoekers zeggen dat vaders die roken meer bewust moeten zijn van het gevaar dat zij vormen voor hun ongeboren kind en dat, aangezien het op dit moment onduidelijk blijft wanneer de effecten van meeroken beginnen is het belangrijk om vrouwen te beschermen tegen passief roken, zowel voor als tijdens de zwangerschap.

Dr Leonardi-Bee voegt toe: “Wat we nog niet weten is of deze verhogingen van de risico’s een effect van de zijstroom rook is die de vrouw inhaleert of dat het een rechtstreekse effect van de rechtstreekse rook is wat de vader inhaleert tijdens het roken, dat sperma-ontwikkeling beïnvloedt, Of misschien beide. meer onderzoek is nodig naar dit onderwerp, hoewel we al weten dat roken geen invloed heeft op sperma-ontwikkeling, dus het is heel belangrijk dat de mensen stoppen met roken voordat je
een baby probeert te maken.

“We moeten ook doorgaan met andere goede alternatieven te vinden die de blootstelling van deze vrouwen aan passieve rook kan verminderen. Een mogelijkheid zou kunnen worden voor de partner te stoppen met roken met behandelingen zoals nicotine vervangende therapie (NRT) pleisters als tijdelijke onthouding in de woning en auto wanneer zij er is en evt. bij het bedrijf van de vrouw.

“De risico’s zijn gerelateerd aan de hoeveelheid sigaretten die gerookt worden De gegevens suggereren dat blootgesteld worden aan ongeveer 10 + sigaretten per dag genoeg is om de risico’s te verhogen, waardoor het zeer belangrijk voor mannen is om te minderen. Maar uiteindelijk, in het belang van hun partner en hun ongeboren kind is de beste optie natuurlijk om volledig te stoppen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00