Spaanse studie naar hartaandoeningen trekt gezonde Mediterane dieet en lifestyle in twijfel

Risicofactoren waren gelijk als die in de USA en UK

Een Spaans onderzoek trekt een lang geloof in twijfel; nl dat mensen die leven in Mediterane landen allemaal genieten van meer gezonde dieten en lifestyles. Er zijn alarmerende hoge cardiovasculaire risicofactoren gevonden, gelijk aan landen als de USA en UK.

Het onderzoek dat gepubliceerd is in het Januari nummer van IJCP, het International Journal of Clinical Practice, vond ook sterke links tussen lage educatie en verhoogd risico.

“Cardiovasculaire ziektes zorgen voor 33% van de sterfgevallen in Spanje, en daarmee de grootste doodsoorzaak van het land,” zegt Dr Ricardo Gomez-Huelgas vanhet Carlos Haya ziekenhuis in Malaga.

Het onderzoek werd gedaan met een blinde selectie van 2270 volwassenen die in een medischcentrum kwamen in Malaga, Andalusie, een regio met een van de hoogste aantallen met hartziekten in Spanje. De deelnemers leeftijd lag tussen de 18 en 80, met een gemiddelde van net iets onder de 44 jaar, 50.3% was vrouw en 58% was laag geschoold.

Meer dan 60% had overgewicht of was zwaarlijvig en 77% kreeg niet genoeg beweging. De onderzoekers ontdekten ook dat 28% rookte, en dat 33% een hoge bloeddruk had, en 7% suikerziekte had en dat 65% te hoge cholesterol waardes had.

Net iets minder dan 30% van de patienten had 3 of meer cardiovasculaire risicofactoren die zouden kunnen worden aangepakt door veranderingen in hun lifestyle of dieet.

“De meeste cardiovasculaire risicofactoren namen toe met leeftijd, met uitzondering van roken en de lage waardes van het “goede” cholesterol, en we zagen wat verschillen tussen de sexen,” zegt Dr Gomez-Huelgas.

“We kwamen er ook achter dat een lage opleiding geassocieerd kon worden met grote invloed van cardiovasculaire risicofactoren en deze associatie was significant als het aan kwam op roken, zwaarlijvigheid, een dikke buik en hoge waardes van vet molekulen.”

” Zwaarlijvigheid, suikerziekte, hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol zijn in Spanje alarmerend gestegen de laatste 20 jaar en dit zorgt waarschijnlijk in de toekomst voor meer mensen met slechte gezondheid en doden door cardiovasculaire aandoeningen.”

Andere belangrijke uitkomsten van het onderzoek waren:

* Bij mannen was de grootse invloed: roken, hoge bloeddruk, hoge waardes van vet molekulen en gestoorde nuchtere glucose waardes- wat kan leiden tot suikerziekte- dan vrouwen.

* Bij vrouwen waren de risicofactoren een gebrek aan fysieke inspanning en buikvet. Jonge vrouwelijke rokers met een zittende lifestyle waren een risico in het bijzonder.

* Zwaarlijvigheid neemt toe met leeftijd – 84% van de mensen ouder dan 50 hadden overgewicht of zwaarlijvigheid, en 82% had een te dikke buik, vergeleken met 61% en 56% voor de studie in het geheel.

“Onze bevindingen zijn zorgelijk,” zegt Dr Gomez-Huelgas. “We vonden veel zwaarlijvigheid en abnormale lipiden en vet waardes en hypertensie in de onderzochte groep. En de hoge aantallen van rokers en zittende lifestyles van jonge vrouwen zijn zorgelijk voor de nabije toekomst. Er is een sterke verhoging te
verwachten in doden met cardiovasculaire ziekten. Er zijn ook kwesties met publieke gezondheidsberichten voor laaggeschoolden die een groter risico lopen.

“Om cardiovasculaire aandoeningen terug te dringen door de risico’s aan te pakken is een hele uitdaging voor de gezondheidssector. We hopen dat onze bevindingen kunnen helpen om de risico’s te verkleinen voor onze meest kwetsbare sectoren in onze samenleving.”

“Het onderzoek door Dr Gómez-Huelgas en collega’s trekt het geloof in twijfel dat cardiovasculaire ziektes, een van de snelst groeiende ziektes in de westerse wereld, meer het koude noorden aangaan dan het zonnige zuiden, “zegt Dr. Anthony Wierzbicki, een consultant in metabolische geneeskunde.

“De risico niveau’s gevonden in dit onderzoek laten paralellen zien met de USA en zijn slechter dan die recent gepubliceerd zijn in de UK. “De mythe dat een Mediteraan dieet en lifestyle erg gezond is, is gebaseerd op 40 jaar oude gegevens van plattelands gebieden en erg veranderd na 40 jaar.
Onderzoeken als deze zijn onschatbaar omdat ze de meest kwetsbare mensen eruit halen en geven waardevolle informatie die ons helpt om screening en preventiestrategieen te verbeteren.”

Seth

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00