Is het tijd om de bètablokker gewoonte te doorbreken?

Voor het eerst ontwikkelt in de jaren 1950, zijn bètablokkers voor tientallen jaren een steunpilaar geweest in de geneeskunde en zijn gebruikt voor hartziektes tot glaucoom. Maar sommige oudere soorten van bètablokkers veroorzaken nieuwe zorgen.

“Studies tonen aan dat oudere bètablokkers  het risico bij patiënten op diabetes kunnen verhogen met meer dan 25 procent “zei Dr Ragavendra Baliga, een cardioloog aan de Ohio State University Wexner Medical Center. “Dus, ik ben eigenlijk bij veel van mijn patiënten overgeschakeld naar een ‘nieuwe’ bètablokkers , die minder waarschijnlijk diabetes veroorzaken, terwijl ze net zo effectief blijken bij de behandeling van hartfalen en andere aandoeningen, “zei hij.

Baliga publiceerde onlangs een hoofdartikel in Heart Failure Clinics of North America, waarin hij suggereert dat het misschien het tijd wordt om te breken met de traditie van langdurig gebruik van enkele bètablokkers . “De oudere bètablokkers zijn een tweesnijdend zwaard,” zei hij. “Ze besparen levens, maar je wilt complicaties onderweg, zoals diabetes voorkomen. ”

Dat is een boodschap die dicht in de buurt komt van Mark Bero. Onlangs gediagnosticeerd met een onregelmatige hartslag, schreef Bero beta blokkers voor. “Tot nu toe werkte die heerlijk voor mij,” zei Bero. “Beta blokkers houden mijn hart gezond en ik voel me geweldig. ”

Maar als er iemand is die de risico’s en gevaren kent van diabetes kent, is het wel Bero. “Ik had een jongere broer met diabetes, die complicaties had. Hij kwam in een diabetisch coma terecht en kwam daar nooit meer uit, “zei hij.

Zijn familiegeschiedenis kennende, en de toenemende bezorgdheid over het frequente gebruik van sommige bètablokkers, zorgden dat Bero en zijn arts, zijn toestand goed in de gaten hielden.

“Diabetes kan zich heel langzaam ontwikkelen, zelfs voordat je het weet,” zei Baliga. “Tijdens dat proces , zal diabetes waarschijnlijk vaker leiden tot meer hartaanvallen, hoger hartslag, meer perifere vasculaire aandoeningen en een verscheidenheid aan omstandigheden “, zei Baliga.

“De nieuwere klassen van bètablokkers lijken deze risico’s te verminderen,” aldus Baliga, een boodschap die hij hoopt gelijktijdig uit te dragen aan zowel patiënten als artsen. “We moeten zeer waakzaam zijn ten aanzien van medicijnen voor onze conditie “, zei hij.” Het laatste wat we willen doen is een probleem oplossen en tegelijkertijd een nieuw oproepen”

Baliga zegt dat je nooit van medicijnen moet wisselen zonder eerst met je dokter te hebben gesproken, maar als je bètablokkers gebruikt, kun je wel bespreken het soort geneesmiddel en de risico’s die daar aan verbonden zijn.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00