Geen verband aan tussen calcium inname en kransslagaderverkalking

Onderzoekers van het instituut “Aging Research” (IFAR) wat een filiaal is van de Harvard Medical School (HMS), hebben een nieuwe onderzoek gepubliceerd wat aantoont dat er geen bewijs is tussen de calcium inname en kransslagaderverkalking. Dit onderzoek stelt erg veel ouderen gerust die bang waren dat de calcium inname (door bijvoorbeeld supplementen) invloed zou hebben om verkalking in de bloedvaten.

Het onderzoek dat is gepubliceerd in de “America Journal of Clinical Nutrition” toont aan dat onderzoek participanten die de hoogste inname van calcium hadden (zowel supplementen als voeding) dezelfde aderverkalking score vertonen dan participanten die de laagste inname van calcium hadden. De score geeft de ernst aan van de verkalking van de bloedvaten en de mogelijk kans op een hartaanval.

Deze studie roept een kritische vraag op bij het verband tussen de calciuminname en de klinisch meetbare indicator atherosclerose bij oudere volwassenen. Na het onderzoek is gebleken dat er geen verhoogde kans was op verkalkte aderen met een hogere inname van calcium uit voeding en supplementen.

De krant rapporteerden op een observationele, prospectieve studie met behulp van
deelnemers uit de hoog aangeschreven Framingham Heart Study, de langstlopende medische studie in de geschiedenis. Meer dan 1300 participanten werden ondervraagt (mannen en vrouwen rond de 60 jaar) werden ondervraagt over hun dieet en supplementen waarna ze 4 jaar later een CT scan ondergingen zodat de verkalking te zien is.

De afgelopen jaren hebben rapporten de bezorgdheid opgeroepen wat betreft calcium en het mogelijk verband dat het de kans op aderverkalking kan verhogen waardoor de kans op een hartaanval vergroot wordt. Echter, het instituut van medicijnen (IOM) comcludeerde dat er geen bewijs is (klinische trials) en een mogelijk verhoogde kans. De adviseerde de volgende hoofdlijnen dat “veilig” wordt bevonden wat betreft de calcium inname. 1.200 mg calcium per dag voor vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70. 1.000 mg per dag voor mannen tussen 50 en 70. Dit kan worden aangevuld met supplementen wanneer er niet voldoende calcium wordt verkregen via voeding.

De kranten adviseerde mensen om de calcium inname binnen de bovengenoemde criteria te houden zonder dat men bang hoeft te zijn voor een vergroot risico op aderverkalking dat de kans op hart- en vaatziekten zal vergroten. Echter is het wel erg belangrijk dat ieder individu dit overlegt per een gekwalificeerde arts omdat de medische geschiedenis per persoon ook invloed hierop kan hebben.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00