Een appel per dag vermindert verharding van de slagaders

Het eten van één appel per dag kan in feite helpen om de cardioloog buiten de deur te houden, suggereert een nieuw onderzoek. Een studie onder gezonde volwassene van middelbare leeftijd geeft aan dat de consumptie van één appel per dag, gedurende vier weken, bij 40% het niveau van een stof in het bloed verlaagt dat gekoppeld wordt aan verharding van de slagaders.

Het innemen van capsules die polyfenolen bevatten, een soort antioxidant die je in appels aantreft, had een vergelijkbaar maar niet zo groot effect.

De studie, gefinancierd door een groep uit de appelindustrie, gaf aan dat de appels de bloedspiegel verlaagde van geoxideerd LDL – een lipoprotein met een lage dichtheid, de “slechte” cholesterol. Wanneer LDL cholesterol geoxideerd wordt door interactie met vrije radicalen is de kans groter dat het ontstekingen en weefselschade veroorzaakt.

“Wanneer LDL geoxideerd wordt neemt het de vorm aan van een beginnende atherosclerose of het zorgt voor verharding van de slagaders,” aldus hoofdonderzoeker Robert DiSilvestro, hoogleraar humane voeding aan de Ohio State University en onderzoeker van de University’s Ohio Agricultural Research en Development Center. “We hadden een enorm effect tegen geoxideerd LDL met slechts een appel per dag gedurende vier weken.”

Hij gaf aan dat het verschil vergelijkbaar was met die van mensen met normale kransslagaders versus patiënten met coronaire hartziektes.

De studie is online gepubliceerd in the Journal of Functional Foods en zal in de toekomst in een gedrukte editie verschijnen.

DiSilvestro schreef dat het dagelijkse eten van een appel aanzienlijk meer effectief is in het verlagen van geoxideerd LDL dan andere anti-oxidanten die hij onderzocht heeft, inclusief de op kruiden-gebaseerde verbinding curcumine, groene thee en tomaten-extract.

“Niet alle anti-oxidanten zijn hetzelfde als het gaat om dit specifieke effect,” zei hij.

Vertaling Lia Keizer

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00