Stress tijdens zwangerschap leidt tot abdominale obesitas in muizen nakomelingen

Nieuw onderzoek in the FASEB Journal suggereert dat de neuropeptide y in plasma en haar Y2 receptor in visceraal vet een belangrijke rol speelt in zwaarlijvigheid. Een nieuw onderzoek waarbij muizen gebruikt werden suggereert dat er een verband bestaat tussen metabole of psychische stress bij de moedermuizen en de ontwikkeling van obesitas, type 2 diabetes, en metabool syndroom bij haar nakomelingen.

En er blijkt ook uit het verslag dat als de stress niet kan worden verminderd of uitgeschakeld, het gemanipuleerde neuropeptide Y (NPY) systeem in visceraal vet, maternal stress-geïnduceerde obesitas in de volgende generatie kan voorkomen.

Deze ontdekking is gemeld in augustus 2012 uitgave van The FASEB Journal (http://www.fasebj.org).

“Obesitas oftewel zwaarlijvigheid is een wereldwijde ziekte. Hier zagen we dat stress bij moeders, psychologisch en metabolisch, abdominale obesitas en glucose-intolerantie verhoogt in de volgende generatie in een sex-specifieke wijze, die door het NPY systeem in visceraal vet bemiddelde is” aldus Ruijun Han, een onderzoeker die betrokken is bij de werkzaamheden van het departement voor integratieve biologie en fysiologie, Stress fysiologie Center aan de University of Minnesota.

“Onze studie suggereert dat NPY in de bloedplaatjes-rich plasma en haar Y2 receptor in het visceraal vet, een belangrijke rol speelt in maternal stress-geprogrammeerde abdominale obesitas en het metabool syndroom bij het nageslacht.”

Om dit te ontdekken, voedden Han en collega’s verschillende groepen van zwangere muizen, een laag eiwitgehalte dieet tijdens zwangerschap en borstvoeding; een normale proteïnedieet tijdens zwangerschap en borstvoeding; of een laag eiwitgehalte dieet alleen tijdens de zwangerschap.

Na het spenen, werden alle pups gevoed met hoog vetgehalte diëten gedurende 18 weken,terwijl de metabole parameters en expressie van NPY systeem in periferie weefsels werden gecontroleerd en gemeten.

“Er zijn een heleboel redenen waarom zwangere vrouwen niet onder stress mogen leven,” zei Gerald Weissmann, M.D., Editor-in-Chief van The FASEB Journal, “en dit verslag voegt nog een andere reden toe. Wat echter het meest interessant is, is dat het inzicht biedt in hoe wij de negatieve gevolgen van stress zelf kunnen bestrijden, zelfs wanneer het niet mogelijk is deze te verminderen of te elimineren.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00