De rol die alcohol zou kunnen spelen in het risico op kanker

Een grote groep van voorname wetenschappers publiceerde een heel gedetaileerd en nogal complex artikel die de associatie beschrijft tussen alcoholconsumptie en kanker in het tijdschrift Britisch Medical Journal.

Het is gebaseerd op data van het EPIC (Electronic Privacy Information Center) onderzoek in Europa. Deelnemers werden 8.8 jaar gevolgd . De auteurs beschrijven een toename in kans op verschillende soorten kanker door het drinken van alocohol , maar geven geen gegevens over de drempel van alcoholinname die het negatieve effect op het risico op kanker vergroot. De onderonderzoekers concluderen dat, ” In West-Europa een groot gedeelte van kankergevallen zijn toe te schrijven aan alcoholconsumptie, in het bijzonder de consumptie van grotere hoeveelheden dan de bovenlimiet”

Leden van het Forum waren bezorgd dat de auteurs voor hun belangrijkste analyses de gemiddelde consumptie niet gescheiden hadden van zware consumptie, en de aangetoonde voordelen van gemiddeld drinken op het totale sterftecijfer. Ook zouden ze geen rekening gehouden hebben met andere invloeden( zoals roken, dieet, zwaarlijvigheid, etc.), die vaak een veel groter effect hebben op het risico op vele soorten kanker dan het drinken van alcohol.

De auteurs doen grote uitlatingen zoals ” alcohol heeft negatieve effecten op het totale sterftecijfer” , dat niet wordt onderbouwd door de data in hun publicatie, en wordt tegengesproken door de meeste grootschalige populatie-gebaseerde studies. Alhoewel, dit artikel de zeer bekende associatie onderschrijft van een verhoogd risico op mond- keel- strottenhoofd en slokdarmkanker en andere soorten kanker, voegt het weinig bruikbare informatie toe als het gaat om de preventie de meeste soorten kanker.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00