Fructose leugentje nader verklaard

Suiker (sucrose) die in de keuken thuis en in industrieel bereid voedsel wordt gebruikt wordt gewonnen uit suikerbieten en suikerriet. Dat deze geraffineerde kristalsuiker ongezond is is al lang bekend maar wordt desondanks toch als basislevensmiddel gezien en ontbreekt dan ook nooit in voedselpaketten voor armen in Roemenië en slachtoffers van rampen. Geleidelijk aan is deze suiker in de voedingsindustrie sinds de jaren zeventig nagenoeg geheel vervangen door het twintig keer zoetere, spotgoedkope en dus hogere winsten opleverende geproduceerde maismoutstroop (MMS) afkomstig zoals de naam al aangeeft uit maiszetmeel.

Dit goedje is erger dan gewone geraffineerde kristalsuiker want het bevat bijna tweemaal meer synthetische fructose en zet zich in de lever om in meer vet dan sucrose doet. Tussen 1970 en 1990 is de maismoutstroop consumptie in de westerse wereld met factor TIEN gestegen.

Fructose en MMS zijn non-foods. Deze en ook de goeie ouwe kristalsuiker bevatten geen noodzakelijke enzymen, vitaminen of mineralen. Nog erger ze werken als een parasiet: het onttrekt deze voedingsstoffen aan ons lichaam om er in te kunnen worden opgenomen. Optimale magnesium, koper en chroom toevoer naar het hart wordt daardoor verstoord of belemmerd. Fructose verlaagt ook de aanmaak van insuline in de alvleesklier.

Dit is een voorname oorzaak voor het ontstaan van de volksziekte diabetes type 2, ook wel misleidend ’ouderdomssuiker’ genaamd. Terwijl het gros der voedingsdeskundigen, artsen en dietisten het gevaar en de voedingswaarde van MMS nog steeds niet in twijfel trekken bestaat er ruimschoots bewijs voor het tegendeel. Denk maar eens aan de steeds groter wordende epidemie van zwaarlijvigheid welke grotendeels veroorzaakt wordt door frisdrankgebruik waarin fructose in veel te ruime mate aanwezig is. Buiten overgewicht tast het ook de lever aan, leidt tot botafbraak, bloedarmoede en hartproblemen en ontregelt de werking en aanmaak van de voor het immuunsysteem belangrijke witte bloedlichaampjes.

De stofwisseling van fructose werkt anders dan bij andere suikers. Inplaats dat het wordt omgezet in glucose als brandstof voor onze energie wordt het linea recta door de lever opgenomen. Daarom zet het de alvleesklier niet aan tot de productie van de nodige insuline. Fructose zet zich regelrecht om in vet. Dit is een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht.

Om een of andere reden heeft zich binnen de gevestigde kringen van voedingsdeskundigen het waanidee postgevat dat fructose een alleszins aanvaardbaar zoetmiddel is omdat fructose van nature in groenten en fruit voorkomt en deze het onverdachte predikaat gezond dragen. Talloze wetenschappelijke onderzoeken weerleggen echter dit soort kokerdenken. Alle enkelvoudige suikers worden snel opgenomen en verstoren het insuline niveau dat zodoende bijdraagt aan talloze chronische ziekten. Laat je dus niets wijsmaken door gezondheidsaboteurs zoals van het Voedingscentrum. Mijdt synthetische fructose als de pest. Ook die welke in veel gezondheidswinkels te koop zijn, want van de produktkennis bij dit soort zaken valt vaak heel wat af te dingen.

Het vervelende van dit soort gezondheidsbedreigende stoffen is dat je er niet af bent als je frisdranken van je boodschappenlijstje schrapt want het zit werkelijk overal in. Ook in produkten waar je het nooit zou verwachten zoals pindakaas, vleeswaren en, de gekte ten top: in fruitsappen.

Ook misleiden fabrikanten de consument door op de ingredientenlijst voor MMS bedrieglijke namen te gebruiken als inuline, iso glucose, glucosestroop, glucose-fructosestroop, maisstroop, en het ronduit frauduleuze fruit fructose! De omvang van de schadelijke effecten van fructose kan verieren omdat dit afhangt van leeftijd, sexe, basis glucose niveau, insuline, tryglyceride concentratie, de mate van insuline resistentie, en het fructose aandeel in het standaard dieet.

Iedereen dient fructose zoveel als mogelijk te mijden. Zoveel mogelijk fruit eten is ook een fout idee. Een paar stuks fruit per dag is heus niets mis mee. Maar vruchtensap in pakken en flessen waaraan ook nog eens fructose is toegevoegd is nog erger dan de suiker van biet en riet, om over frisdranken maar helemaal te zwijgen.

Theo Jonkhart

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00