Mineralen zorgen voor een betere lucht binnenshuis

Een van de uitscheidingstoffen die verontreinigde lucht binnenshuis maakt is te vinden in verlijmd hout oftewel spaanplaat dat formaldehyde bevat. Er is een nieuwe methode ontwikkeld om de verspreiding van deze uitstoot te verminderen. De truck kan worden gevonden in speciale mineralen dat materiaal van hout kan voorzien van eigenschappen voor het reinigen van lucht. Sinds de jaren vijftig is formaldehyde het basis materiaal geweest in veel kunstmatige harsen en lijmen,dat gebruikt wordt bij het vervaardigen van spaanplaat en multiplex.

Schattingen tonen aan dat meer dan 85% van al het verlijmde hout lijmen bevat op basis van formaldehyde. Deze stof verdampt uit het verlijmde hout en samen met andere bronnen, vervuilt het de lucht in huis. Dit is de reden dat er verschillende manieren zijn ontwikkeld om de uitstoot te verminderen en het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereld Gezondheidsorganisatie heeft formaldehyde zelfs geclassificeerd als kankerverwekkend voor de mens. Daarbovenop is zowel door het toenmalige Duitse Federale Gezondheidsorgaan en De Wereld Gezondheidsorganisatie in 1977 de drempelwaarde gesteld op 0,1 pp bevestigd op 100 microgram per kubieke meter.

Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor Hout onderzoek het Wilhelm-Klauditz-Instituut WKI in Braunschweig, Duitsland en het Fraunhofer Instituut voor Silicaat onderzoek in Würzburg, Duitsland, hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de uitstoot van formaldehyde te verminden in spaanplaat met gemodificeerde zeolieten. Dit zijn aluminiosilicaten die functioneren als een moleculaire zeef vanwege hun extreem grote inwendige oppervlak en poreuze structuur, waarmee ze formaldehyde heel goed kunnen absorberen. Dr. Katrin Bokelmann behoort als projectmanager van het Fraunhofer Instituut voor Silicaten Onderzoek, samen met haar team te weten, wat verantwoordelijk is voor de productie van mineraal verbindingen. Volgens haar worden zeolieten al gebruikt in het vulmateriaal van spaanplaat, maar of het een geheel nieuw idee is om het te gebruiken in het adsorberen van verontreinigde stoffen in hout?

De onderzoekers waren niet in staat om hoge verhoudingen van adsorptie te bereiken in hun tests van verschillende commercieel beschikbare of natuurlijke mineralen. De beste adsorptie eigenschap van deze aluminosilicaten werden gemeten in synthetische zeoliet Y, die deskundigen hebben aangepast en verbeterd met amino groepen. Dr. Jan Gunschera is de projectmanager aan het Fraunhofer Instituut voor hout onderzoek en dit is hoe hij het beziet. We bemerken dat 70% de adsorptie graad verhoogt nadat we formaldehyde hebben toegevoegd aan het vervaardigde hout in onze meetkamers en vervolgens voegen we direct 5% van het gewicht van het zeoliet poeder direct toe in onze proef spaanplaatproducten gemaakt van vuren rondhout. Het resultaat hiervan is dat de uitstoot van formaldehyde uit het hout met 40% verminderde. Zowel de korte termijn als de lange termijn testen van een maand bevestigen deze bevindingen. Met andere woorden, de lucht in de leefruimten kan aanmerkelijk verbeteren. Onze testen geven aan dat deze technologie zelfs binnenshuis de vervuilde luchtniveaus kan verbeteren. De eigenschappen van het gebruikte hout ondervonden geen negatieve invloed van de zeolieten, volgens de melding.

De onderzoekers hebben patent aangevraagd voor deze nieuwe techniek en denken dat aangepaste zeolieten verwerkt in meubels of plafonddelen aanmerkelijk de uitstoot van niet alleen formaldehyde, maar ook van andere aldehyde waarden binnenshuis kunnen verminderen. Wetenschappers zoeken momenteel partners in de houtindustrie voor deze massaproductie van spaanplaat. Een proef paneel is te zien op de Bouwbeurs in München, Duitsland van 17 tot 22 januari 2011 in de gezamenlijke Fraunhofer stand 131 in Hal C2.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00