Meer dan vijf trappen lopen per dag kan risico hart- en vaatziekten verminderen

Uit nieuw onderzoek van de Tulane University blijkt dat het dagelijks nemen van slechts 50 treden de trap al een aanzienlijke impact kan hebben op het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Dit zijn de belangrijkste bevindingen en implicaties van dit onderzoek:

Traplopen en risico op hart- en vaatziekten: Het dagelijks beklimmen van meer dan vijf trappen ging gepaard met een vermindering van 20% van het risico op hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten, waaronder atherosclerotische hart- en vaatziekten (ASCVD), zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaken.

Hoge intensiteit, tijd-efficiënte oefening: De studie benadrukt dat korte uitbarstingen van hoge intensiteit traplopen een tijdefficiënte manier kunnen zijn om de cardiorespiratoire conditie en het lipidenprofiel te verbeteren. Deze bevinding is vooral relevant voor personen die moeite kunnen hebben met het voldoen aan de huidige aanbevelingen voor fysieke activiteit.

Gunstig voor mensen die minder vatbaar zijn: Dagelijks traplopen bleek bijzonder effectief te zijn bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten bij personen die minder vatbaar waren op basis van factoren als familiegeschiedenis, genetisch risico, hoge bloeddruk en rookgeschiedenis. Uit het onderzoek blijkt echter dat zelfs personen met een hoger risico baat zouden kunnen hebben bij dagelijks traplopen.

Gezondheidsvoordelen op de lange termijn: De deelnemers aan het onderzoek werden gemiddeld 12,5 jaar gevolgd en daaruit bleek dat degenen die tijdens het onderzoek stopten met traplopen een 32% hoger risico hadden op hart- en vaatziekten vergeleken met degenen die consequent trappen beklommen. Dit suggereert dat de voordelen van traplopen op de lange termijn behouden blijven.

Goedkope, toegankelijke oefening: Traplopen wordt beschouwd als een goedkope en toegankelijke vorm van oefening die gemakkelijk in de dagelijkse routines kan worden opgenomen. De openbare beschikbaarheid van trappen maakt het een handige optie voor mensen die hun cardiovasculaire gezondheid willen verbeteren.

Primaire preventieve maatregel: Het onderzoek suggereert dat traplopen zou kunnen dienen als een primaire preventieve maatregel voor ASCVD in de algemene bevolking. Dit betekent dat het een praktische strategie zou kunnen zijn om het risico op hartziekten voor een breed scala aan individuen te verminderen.

Deze studie wijst op de potentiële gezondheidsvoordelen van het integreren van traplopen in het dagelijks leven als middel om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Het benadrukt de waarde van korte uitbarstingen van intensieve oefeningen, vooral voor degenen die moeite hebben om op andere manieren aan de aanbevolen fysieke activiteitsniveaus te voldoen. Traplopen biedt een handige en kosteneffectieve manier om de cardiorespiratoire conditie en de algehele gezondheid van het hart te verbeteren.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00