Verrassende bevindingen in rendement bacteriën van spijsverteringskanaal

ANN ARBOR, Mich. – Van kleine dorpen in ontwikkelende landen naar stedelijke keukens in de Verenigde Staten, gevaarlijke stammen van de E-coli bacterie maken elk jaar miljoenen mensen ziek – en zorgen voor een onschatbaar aantal doden onder kinderen.

Momenteel geeft nieuw onderzoek van de Universiteit van Michigan Health System wetenschappers een betere kijk op wat er gebeurt bij slachtoffers met door diarree- aangetaste darmen en wat er kan worden gedaan om het te voorkomen of te behandelen.
Zij laten specifiek zien dat bacteriën die normaal in ons spijsverteringskanaal voorkomen, de competitie aangaan met binnendringende bacteriën zoals E-coli om ons lichaam te helpen deze af te weren.

Tevens laten zij zien dat binnendringers afhankelijk zijn van bepaalde genen om tijdelijk de overhand te kunnen krijgen in de competitie – net lang genoeg om te kopiëren en symptomen te veroorzaken die hun afstammeling uit het lichaam verjaagd zodat ze een nieuwe gastheer kunnen vinden.

De bevindingen die gepubliceerd zijn in het tijdschrift Science op haar website Science Express, wijzen op mogelijke manieren om infecties door entero-hemorragische of entero-pathogene E-coli te voorkomen of te behandelen. Dit zijn de types die op de loer liggen bij vlees wat niet lang genoeg gebraden heeft, niet gepasteuriseerde melk, onbehandeld drinkwater, en besmette producten – en dat kan diarree veroorzaken en andere symptomen waar volwassenen ziek van kunnen worden en wat fataal kan zijn bij kwetsbare kinderen.

“Meer dan 1.000 soorten bacteriën leven in onze darmen, in een symbiotische populatie genaamd microbiota, zegt Gabriel Nunez, M.D., de U-M patholoog die het onderzoeksteam leidt. Deze resultaten wijzen uit dat deze bacteriën, ook wel kostgangers genoemd, wedijveren met pathogenen (ziekteverwekkende bacteriën) op een voorheen ondankbare manier – en dat de ziekteverwekkers een bepaald soort genen gebruiken om de kostgangers er tijdelijk uit te concurreren voordat ze het lichaam verlaten. Inzicht in het voorgaande maakt potentieel streven naar preventie en behandeling mogelijk”.

Bijvoorbeeld, omdat het onderzoek aantoont dat schadelijke bacteriën concurreren met kostgangers vanwege bepaalde voedingsstoffen die ze nodig hebben om te overleven, kan het selectief verwijderen van bepaalde nutriënten en het stimuleren van andere helpen. Evenals een misschien een meer gericht gebruik van antibiotica bij de behandeling van patiënten die met een E-coli infectie worstelen.

Nunez en eerste auteur Nobuhiko Kamada, arts, een postdoctoraal man, kwam met deze bevindingen door het bestuderen van muizen die ze hebben geïnfecteerd met C. rodentium – het knaagdier equivalent van de schadelijke E. coli. Het onderzoek betrof speciaal gefokte bacterievrije muizen die het aan alle “goede” darmbacteriën die normale muizen en mensen hebben ontbrak.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00