Onderzoekers zien BPA effecten in de borstklieren van een aap

Deze studie draagt bij aan de toenemende bezorgdheid in de gezondheid m.b.t kunststof toevoegingen.

Een nieuwe studie laat zien dat foetale blootstelling aan de plastic additieven Bisfenol A, of BPA, melkklier ontwikkeling bij primaten verandert.

Dit onderzoek bewijst nog eens extra dat de chemische stof gezondheidsproblemen veroorzaakt in de mens en ondersteunt de bezorgdheid over het bijdragen aan borstkanker.

Vorige proeven op muizen hebben aangetoond dat lage doses van BPA de melkklier ontwikkeling verandert en dat deze subtiele veranderingen het risico van kanker bij mensen verhoogt, zegt Patricia Hunt, een geneticus aan de Washington State University’s School van moleculaire Biosciences. Sommigen betwijfelen de relevantie van deze bevindingen, maar hetzelfde ding vinden in een primaat model is eng en komt dan wel heel dichtbij.

Het onderzoek verschijnt in de meest recente werkzaamheden van de nationale Academies van Wetenschappen. Hunt en Tufts University School of Medicine onderzoekers Ana Soto en Carlos Sonnenschein — allemaal pioniers in onderzoek van de effecten van BPA — hielpen mee aan dit onderzoek van Catherine VandeVoort aan de Universiteit van Californië in Davis, waar deze studie werd uitgevoerd.

De Tuft onderzoekers vergeleken de structuur van pasgeboren borstklieren ten opzichte van BPA-blootgestelde en niet blootgestelde vrouwelijke Rhesus Macaques apen. Zwangere apen werden met een stuk fruit gevoed, welke een kleine hoeveelheid BPA bevatte, gedurende elke dag tijdens de zwangerschapsduur welke overeenkomt met het mens derde trimester van de zwangerschap, wat resulteert in bloedspiegels van BPA vergelijkbaar met die van vele Amerikanen vandaag de dag.

De onderzoekers vonden dat, bij de geboorte, de dichtheid van de borstklier toppen aanzienlijk verhoogd was in BPA-blootgestelde apen, en de algehele ontwikkeling van de melkklier meer gevorderd was in vergelijking met niet blootgestelde apen.

Eerdere studies in de Soto en Sonnenschein laboratoria hebben aangetoond dat indien men knaagdieren blootstelt aan kleine hoeveelheden van BPA, de melkklier ontwikkeling veranderen kan, en dit kan leiden tot pre-kanker en kanker afwijkend weefsel wanneer de dieren, die werden blootgesteld in de baarmoeder, de volwassen leeftijd bereiken.

De onderzoekers zeggen dat het onderzoek bij primaten vertrouwen geeft en dat de knaagdier melkklier mbt blootstelling aan chemische stoffen zoals BPA die zoogdier oestrogene activiteit verstoord, een betrouwbaar model is om verder te onderzoeken.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00