Waarom magere babies obesitas krijgen

Het lijkt onwaarschijnlijk dat een baby die te licht is bij de geboorte geneigd is tot obesitas, maar het is uitvoerig gedocumenteerd dat deze kinderen geneigd zijn aan te komen in hun jeugd, als ze vrije toegang hebben tot calorieën. Onderzoekers zijn nu op het spoor hoe dat komt.

Een nieuw onderzoek met proefdieren aan de UCLA heeft aangetoond dat bij babies met een te laag geboortegewicht, wiens groei werd tegengehouden in de baarmoeder, het niveau van honger- bevorderende neuropeptiden in de in de hersenen gelegen hypothalamus (het centrale hongerregelende orgaan)hoger is, hetgeen resulteert in een natuurlijke tendens bij deze kinderen om meer calorieën te verorberen.

“Andere studies hebben aangetoond dat neurologische processen die het brein het signaal geven om te eten, anders in elkaar zitten in de hypothalamus als een hormonale gen, zoals leptine, ontbrak” ,zei de hoofd auteur van het onderzoek, dokter Sherin Devaskar, professor kindergeneeskunde en voorzitter van het departement van kindergeneeskunde bij het Mattel UCLA Kinderziekenhuis . “Wat we ontdekt hebben is dat de trek- bevorderende genen in de hypothalamus helemaal geprogrammeerd zijn naar het overmatig eten toe om het relatieve voedseltekort in de baarmoeder goed te maken. Dus de natuurlijke tendens voor een kind dat met een te laag gewicht wordt geboren is om meer te eten en zo de groeiachterstand in te halen. Maar als dit niet wordt ingetoomd, kan het leiden tot jeugd obesitas.

De resultaten zijn te vinden het Juni- nummer van het Neuroscience Research magazine en zijn momenteel online beschikbaar.

De studie werd uitgevoerd op knaagdieren die kleine babies voorstelden. Dit werd bereikt door bij de knaagdiervrouwtjes de calorie-inname te beperken, dat op zijn beurt leidde tot de geboorte van te kleine babyknaagdiertjes met ondergewicht . De knaagdierbabies werden toen geobserveerd op zeer jeugdige leeftijd om te kijken hoeveel melk ze consumeerden en de toename van hun energiebehoefte in de gaten te houden. In additie onderzochten de wetenschappers het effect dat groei restrictie in de baarmoeder had op de neuropeptiden in de hypothalamus, die de trek reguleren terwijl de babies gespeend werden.

De wetenschappers zagen dat die neuropeptiden, die verhoogde trek in voedsel samen met een verlaagde stofwisseling veroorzaken toenamen in de hypothalamus, terwijl de neuropeptiden die trek reduceren en de stofwisseling verhogen verlaagd werden. Dus de homeostatische balans van trekregulerende neuropeptiden was verstoord. De hypothalamus was geprogrammeerd om zoveel mogelijk calorieën te consumeren, zonder verzadigingseffect.

Deze bevindingen borduren verder op recent onderzoek, gepubliceerd door Devaskar et al. In het Juni nummer van het Diabetes magazine, dat naar voren bracht dat als kleine babies op een dieet gezet worden van redelijk gereguleerde calorieën tijdens de kindertijd, dat dan hun neiging om obesitas te ontwikkelen kleiner werd. Omdat dit een verkennende studie op dieren was, hebben de onderzoekers van het UCLA niet aanbevolen dat moeders van kinderen met een te laag geboortegewicht hun kinderen restricties opleggen op voedselgebied, maar advies te vragen aan een kinderarts aangaande voedingsvraagstukken.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00