Verhoogde formaldehyde niveaus gevonden in kinderdagverblijven

Berkeley – Bij een nieuw uitgebreid onderzoek, door de universiteit van Californië in Berkeley, naar kinderdagverblijven hebben onderzoekers ontdekt dat de luchtkwaliteit binnen de kinderzorg instellingen, over het geheel genomen, hetzelfde is als bij andere milieus binnenshuis. Alleen was het niveau van formaldehyde en andere verontreiniging hoger dan de gezondheidsrichtlijnen van de staat. Schoonmaak en hygiëne gerelateerde chemicaliën waren ook in de lucht aanwezig, soms zelf in hogere concentraties in vergelijking met de ‘thuis omgeving’.

Het onderzoek, betaald door The California Air Resources Board (CARB), is de eerste gedetailleerde analyse van milieu verontreiniging en blootstelling van kinderdagverblijven in Californië.

Het besloeg 40 onderwijsinstelling voor jonge kinderen in de staten Alameda en Monterey. Onderzoekers ontdekten dat in 35 van deze instellingen, oftewel 87,5%, de formaldehyde niveaus in acht uur, hoger waren dan 9 mcg per m3.

Formaldehyde een bekent veroorzaker van luchtweg irritaties en een kankerverwekker zoals vermeld in de California´s Proposition 65 “The Safe Drinking Water and Toxic Enforcement Act of 1986” lijst van kankerverwekkende stoffen, wordt vaak gevonden in lijm welke gebruikt wordt in geperst en gelamineerd hout. Ook wordt het gevonden in veel soorten verf, kleding en cosmetische producten en wordt het afgescheiden bij verbrandingsbronnen zoals houtbranders en gaskachels.

Kinderen zijn gevoeliger voor de effecten op de gezondheid door milieuvervuiling en veel kinderen verblijven, volgens een studie, geleidt door auteur Asa Bradman, mededirecteur van het UC Berkeley Centre for Environmental Research and Children´s Health (CERCH), meer dan 10 uur per dag, 5 dagen per week in kinderdagverblijven.

We willen een basis vaststellen voor de niveaus van blootstelling aan milieuverontreiniging in de verblijven waar voor jonge kinderen gezorgd wordt. Om deze informatie ter beschikking te stellen om zo de benodigde beleidsveranderingen te bewerkstelligen.

De 40 centra in dit onderzoek bevinden zich in zowel in een stadse, een landelijke als in een agrarische omgeving eb betrof totaal 1.764 kinderen.

De onderzoekers verzamelde lucht- en grondstofmonsters tijdens de aanwezigheid van de kinderen en voerden een omvangrijke reeks testen uit op aanwezige chemicaliën.
Deeltjes in de lucht werden ook gemeten, inclusief microdeeltjes, welke doordat ze zeer klein zijn, diep in de longen geïnhaleerd kunnen worden.

The California Air Resources Board heeft een programma ontwikkeld en geïmplementeerd om de uitstoot van vluchtige organische stoffen in consumenten producten die thuis gebruikt worden en in instellingen. In 2008 binnen het “Toxica Air Contaminatie Program” implementeerde de directie nieuwe regels om het formaldehyde uitstoot te verminderen in bouwmaterialen en meubelen gemaakt van geperst hout, de grootste bron van formaldehyde binnenshuis.
Ondanks dat meubelen en bouwmaterialen die formaldehyde uitstoten, totdat de regels geheel geïmplementeerd gaan worden, nog steeds verkocht worden in Californië komen er veel nieuwe producten van geperst hout op de markt met een veel lagere of geen uitstoot van formaldehyde.
Deze producten met lage uitgiften zijn gelabeld als CARB fase 2 (P2). Producten van gemengd hout gelabeld als Ultra Low Emitting Formaldehyde (ULEF) of No Added Formaldehyde (NAF) hebben de laagste uitstoot.

Formaldehyde kan ook gevormd worden wanneer chemicaliën van schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen, zoals d-limonene, reageren op ozon en andere stoffen in de lucht. D-limonene is een extract van citrusschillen om schoonmaakmiddelen, parfum en andere producten een citroen-sinaasappelen geur te geven.

Het zorgen voor een goede ventilatie kan, volgens de auteur, helpen de verontreinigingsniveaus te verminderen. Volgens Victoria Leonard, een onderzoeker aan het UC San Francisco’s Instituut for Health and Aging, leider van een programma dat de keuze voor gezondere producten promoot in de omgevingen waar voor kinderen gezorgd wordt, tonen deze bevindingen, waar zij niet bij betrokken was, aan dat schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen een effect hebben op de luchtkwaliteit in deze omgevingen.

Het gegeven dat veel jonge kinderen astma of andere ademhalingsproblemen hebben versterkt het bewijs om veiligere schoonmaakmiddelen te gebruiken met minder vluchtige stoffen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00