Ongezonde veranderingen darmflora zijn gunstig voor zwangere vrouwen

De compositie van microben in ons spijsverteringskanaal verandert behoorlijk tijdens de zwangerschap. Aldus een onderzoek welke werd gepubliceerd door Cell Press in de uitgave van Cell van 3 augustus. Hoewel deze veranderingen gekoppeld worden aan stofwisselingsziekten zijn ze onder de meeste omstandigheden heilzaam bij zwangere vrouwen.

“Dit is de eerste diepgaande karakterisering van de darmflora gekoppeld aan zwangerschap,” zegt hogere studieauteur Ruth Ley van Cornell University. De bevindingen suggereren dat onze lichamen mee geëvolueerd zijn met de microbiota en eigenlijk als een hulpmiddel gebruikt kunnen worden — om het metabolisme van de moeder te helpen wijzigen ter ondersteuning van de groei van de foetus.

In niet zwangere dieren, kunnen wijzigingen in gut microbe samenstelling leiden tot symptomen van metabool syndroom, met inbegrip van gewichtstoename, abnormale glucose metabolisme en ontsteking — een immuunrespons die normaal gesproken het lichaam beschermt maar kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Deze symptomen verschijnen ook tijdens de zwangerschap, maar de onderliggende oorzaken zijn onduidelijk geweest, en enkele onderzoeken hebben de mogelijke koppeling onderzocht van gut microbiota tijdens de zwangerschap. Ley en haar team verzamelden ontlasting van 91 zwangere vrouwen. De zagen dat de gut microben veranderden van compositie vanaf het eerste trimester tot het derde trimester van de zwangerschap. Het werd minder “normaal” en minder divers na verloop van tijd.

Gezonde bacteriën daalden in overvloed, terwijl ziekte verband houdende bacteriën in aantal toenamen. Bovendien namen tekenen van ontsteking toe in de loop van de zwangerschap.
De verandering in gut microben kwam niet door een speciaal dieet maar we denken dat het immuumsysteem of de hormonen een rol speelt, aldus Ley. Wanneer gut microben van zwangere vrouwen overgedragen werden aan gezonde bacterievrije muizen werden de dieren die microben uit het derde trimester ontvingen dikker en hadden hogere niveaus van ontstekingen en erger glucose metabolisme dan muizen die microben uit het eerste trimester ontvingen.

“Tijdens het derde trimester, kan de microbiota veranderingen in metabolisme veroorzaken, zegt Ley. “In het kader van de zwangerschap, zijn deze metabole veranderingen in de moeder gezond, omdat zij energieopslag in vet weefsel veroorzaken en ondersteuning geeft aan de foetus. Echter, buiten zwangerschap, kunnen deze wijzigingen leiden tot de ontwikkeling van type 2 diabetes en andere gezondheidsproblemen.”

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00