Bewijs toont aan dat antidepressiva meer schade aanrichten dan goed doen

Veel voorgeschreven antidepressiva blijkt patiënten meer schade toe te richten dan goed te doen zeggen onderzoekers die een stuk hebben gepubliceerd waarin de impact van de medicatie op het hele lichaam wordt onderzocht.

“We moeten veel voorzichtiger zijn met het voorschrijven van deze medicijnen” zegt Paul Andrews, een evolutionaire bioloog op de McMaster Universiteit en hoofd schrijver van het artikel wat vandaag is gepubliceerd in het online journaal Frontiers in Psychology.

“Het is belangrijk omdat miljoenen mensen elk jaar antidepressiva voorgeschreven krijgen, en de conventionele wijsheid over deze medicijnen is dat ze veilig zijn en effectief.”

Andrews en zijn colleges onderzochten eerder uitgevoerde patiëntenstudies op het effect van antidepressiva en kwamen tot de conclusie dat de voordelen van de meeste antidepressiva, zelfs op hun best, niet in verhouding staan met de risico’s, welke onder andere het voortijdig overlijden kan betekenen voor oudere patiënten.

Antidepressiva zijn ontworpen om de symptomen te verlichten van depressie door de levels Serotonine te verhogen in de hersenen, waar het de gemoedstoestand regelt. Maar het grootste gedeelte van de serotonine die aan worden gemaakt worden voor andere doeleinden gebruikt,
zoals vertering, vormen van korstjes op wonden, reproductie en ontwikkeling.

Wat de onderzoekers hebben gevonden is dat antidepressiva negatieve gezondheidseffecten hebben op alle processen die normaal door serotonine worden geregeld.

De bevindingen zijn verhoogde risico’s voor:
– ontwikkelingsproblemen bij kinderen
– problemen met de sexuele stimulatie en de functie- en ontwikkeling van sperma bij volwassenen
– verteringsproblemen zoals diarree, constipatie, slechte spijsvertering en opgeblazen gevoel
– abnormale bloedingen en beroertes in volwassenen

De schrijvers onderochten drie onlangs uitgevoerde studies waaruit blijkt dat volwassene antidepressiva gebruikers meer kans hebben te overlijden dan niet gebruikers, zelfs nadat rekening is gehouden met andere belangrijke variabelen. De hogere overlijdenskans geeft aan dat het algehele effect van deze medicijnen op het lichaam meer kwaad doet dan goed.

“Serotonine is een oud chemicaal Het regelt veel verschillende processen heel precies, en wanneer je je met deze processen gaat bemoeien kun je verwachten, vanuit een evolutionair oogpunt, dat het schade gaat aanbrengen,” zegt Andrews.

Miljoenen krijgen elk jaar deze medicijnen voorgeschreven, en terwijl de conclusie een verassing lijkt, zegt Andrews dat de meeste bewijzen hiervoor al lang beschikbaar zijn. “Wat er ontbreekt in het debat over antidepressiva is een algehele evaluatie van alle negatieve effecten tegenover hun eventuele positieve effecten,”zegt Andrews. “Het meeste bewijs hiervoor ligt er al jaren maar niemand heeft gekeken naar deze basiszaken.”

In eerder onderzoek, hadden Andrew en zijn collega’s de effectiviteit van de antidepressiva voor hun voorgeschreven functie aan de kaak gesteld. Ze kwamen erachter dat patiënten meer kans hadden op een terugval wanneer ze stopten met de medicatie doordat hun hersenen werkten om weer in balans te raken.

Zelfs met de bedoelde functie van antidepressiva zegt Andrews dat het belangrijk is om kritisch te kijken naar het gebruik ervan. “Het zou de manier kunnen veranderen waarop we naar zulke grote medicinale middelen kijken,”zegt hij. “Je hebt een minimaal voordeel van en een waslijst aan negatieve gevolgen- sommige klein, sommige zeldzaam en sommige niet zo zeldzaam. Het punt is: weegt de lijst met negatieve bijeffecten zwaarder dan de voordelen?”

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00