Relatie tussen ingrediënt smaakstof voor margarine en sleutel tot ziekteproces van Alzheimer

Een nieuw onderzoek geeft aanleiding tot bezorgdheid over de voortdurende blootstelling van werknemers in de industrie aan een voedings ingrediënt smaakstof die wordt gebruikt voor de productie van het kenmerkende boterachtige aroma en het aroma van magnetron popcorn, margarines, snacks, snoep, gebakken goederen, pet levensmiddelen en andere producten. Er is bewijs gevonden dat het ingrediënt, Butaandion (DA), de schadelijke effecten van een abnormaal herseneiwit intensiveert gekoppeld aan de ziekte van Alzheimer. De studie verschijnt in het ACS tijdschrift Chemical Research in de toxicologie.

Robert Vince en collega’s Swati More en Ashish Vartak verklaren dat de laatste tijd veel onderzoek gefocust is op DA, omdat het is gekoppeld aan ademhalings- en andere problemen van werknemers op fabrieken voor magnetron popcorn en voedsel-smaakstof. DA geeft magnetron popcorn de kenmerkende botersmaak en aroma. DA komt ook voor in natuurlijk gegiste dranken zoals bier, en geeft sommige chardonnay-wijnen een op boter lijkende smaak. Vince’s team realiseerde dat DA een structuur heeft die vergelijkbaar is met een stof die bèta amyloid eiwitten samenklontert in de hersenen, dat samenklonteren is een kenmerk van de ziekte van Alzheimer. Dus hebben ze getest of DA die proteïnen ook kon samenklonteren.

DA verhoogde inderdaad het samenklonteringsniveau van bèta-amyloïde, niveaus van blootstelling in de beroepswereld, vermeerderde DA ook bèta-amyloïden en toxische effecten in de gekweekte zenuwcellen van het laboratorium. Andere laboratorium-experimenten toonden aan dat DA gemakkelijk de zogenaamde “bloed-hersen barrière door drong,” de barrière die vele schadelijke stoffen tegenhoudt van het binnendringen van de hersenen. DA stopte ook een beschermende proteïne, glyoxalase I genaamd, een beveiliging voor zenuwcellen . “In het licht van de chronische blootstelling van werknemers aan DA, rijst bij dit onderzoek de verontrustende mogelijkheid van een lange termijn neurologische toxiciteit middels DA,” zeggen de onderzoekers.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00