Darmmicrobioom van mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom

Onderzoekers hebben verschillen gevonden in het darmmicrobioom van mensen met myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) in vergelijking met gezonde controles. Bevindingen van twee onderzoeken, gepubliceerd in Cell Host & Microbe en gefinancierd door de National Institutes of Health, dragen bij aan groeiend bewijs dat verstoringen in het darmmicrobioom, de volledige verzameling bacteriën, virussen en schimmels die in ons maagdarmstelsel leven, in verband worden gebracht met ME /CVS.

“Het microbioom is naar voren gekomen als een potentiële bijdrager aan ME/cvs. Deze bevindingen bieden unieke inzichten in de rol die het microbioom speelt bij de ziekte en suggereren dat bepaalde verschillen in darmmicroben zouden kunnen dienen als biomarkers voor ME/cvs”, zegt Vicky Whittemore, Ph.D., programmadirecteur bij het National Institute of Neurological Disorders van de NIH. en beroerte (NINDS).

ME/cvs is een ernstige, chronische en slopende ziekte die wordt gekenmerkt door een reeks symptomen, waaronder vermoeidheid, post-exertionele malaise, slaapstoornissen, cognitieve problemen, pijn en gastro-intestinale problemen. De oorzaken van de ziekte zijn onbekend en er zijn geen behandelingen.

In één studie, senior auteur Brent L. Williams, Ph.D., assistent-professor, W. Ian Lipkin, M.D., John Snow Professor of Epidemiology en directeur van het Center for Infection and Immunity aan de Columbia University Mailman School of Public Health, in New York City, en hun medewerkers analyseerden de genetische samenstelling van darmbacteriën in fecale monsters verzameld uit een geografisch divers cohort van 106 mensen met ME/cvs en 91 gezonde controles. De resultaten onthulden belangrijke verschillen in microbioomdiversiteit, kwantiteit, metabolische routes en interacties tussen soorten darmbacteriën.

dr. Williams en zijn collega’s ontdekten dat mensen met ME/cvs abnormaal lage niveaus van verschillende bacteriesoorten hadden in vergelijking met gezonde controles, waaronder Faecalibacterium prausnitzii (F. prausnitzii) en Eubacterium rectale. Deze gezondheidsbevorderende bacteriën produceren een vetzuur met een korte keten, butyraat genaamd, een bacteriële metaboliet of bijproduct, dat een belangrijke rol speelt bij het behoud van de darmgezondheid. Een acetaat-producerende bacterie was ook verminderd in monsters verkregen van mensen met ME/cvs.

Meer gedetailleerde metabolomische analyses bevestigden dat een vermindering van deze bacteriën geassocieerd was met een verminderde productie van butyraat bij ME/cvs. Butyraat is de primaire energiebron voor cellen die de darmen bekleden en levert tot 70% van hun energiebehoefte, ondersteunt het immuunsysteem van de darmen en beschermt tegen ziekten van het spijsverteringskanaal. Butyraat, tryptofaan en andere metabolieten die in het bloed worden gedetecteerd, zijn belangrijk voor het reguleren van immuun-, metabolische en endocriene functies.

Terwijl soorten butyraatproducerende bacteriën afnamen, waren er verhoogde niveaus van negen andere soorten bij ME/cvs, waaronder Enterocloster bolteae en Ruminococcus gnavus, die geassocieerd zijn met respectievelijk auto-immuunziekten en inflammatoire darmaandoeningen.

dr. De groep van Williams rapporteerde ook dat een overvloed aan F. prausnitzii omgekeerd geassocieerd was met de ernst van vermoeidheid bij ME/cvs, wat een mogelijk verband suggereert tussen darmbacteriën en ziektesymptomen. Er is meer onderzoek nodig om te bepalen of verschillen in het darmmicrobioom een ​​gevolg of oorzaak zijn van symptomen.

De bevindingen geven aan dat onevenwichtigheden in deze 12 bacteriesoorten zouden kunnen worden gebruikt als biomarkers voor ME/cvs-classificatie, wat mogelijk consistente, meetbare doelen kan opleveren om de diagnose te verbeteren.

Het darmmicrobioom is een ecosysteem met complexe interacties tussen bacteriën, waar microben kunnen uitwisselen of concurreren om voedingsstoffen, metabolieten of andere moleculaire signalen. Onderzoekers vonden opmerkelijke verschillen in het netwerk van soorteninteracties bij mensen met ME/cvs – waaronder unieke interacties tussen F. prausnitzii en andere soorten. Dit geeft aan dat er een uitgebreide herbedrading is van bacteriële netwerken bij ME/cvs.

“Naast verschillen in individuele soorten bij ME/cvs, kan het focussen van een lens op de dynamiek van gemeenschapsinteractie meer specificiteit toevoegen aan de brede definitie van dysbiose, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen andere ziekten waarbij het darmmicrobioom uit balans raakt,” zei Dr. Willems. “Dit is ook belangrijk voor het genereren van nieuwe testbare hypothesen over de onderliggende mechanismen en bemiddelaars van dysbiose bij ME/cvs en kan uiteindelijk strategieën aandragen om deze onevenwichtigheden te corrigeren.”

Een uitgebalanceerd microbioom is ook essentieel voor een verscheidenheid aan neurale systemen, met name immuunregulatie en koppeling tussen energiemetabolisme en bloedtoevoer in de hersenen, evenals de functie van de zenuwen die de darm voeden.

Persbericht nih.gov

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00