Hoe hersenen met informatie omgaan
Een nieuw onderzoek onder leiding van biomedisch ingenieur en neurowetenschapper Nuttida Rungratsameetaweemana, assistent-professor aan Columbia Engineering, toont aan dat de visuele gebieden van de hersenen een actieve rol spelen bij het interpreteren van informatie. Cruciaal is dat de manier waarop het de informatie interpreteert afhangt van waar de rest van de hersenen mee bezig is.
Met manipulatie van immuuncellen Alzheimer bestrijden
Volgens wetenschappers van de Universiteit van Californië in Irvine kan een nieuwe manier om ziektebestrijdende eiwitten door de hersenen te verspreiden de behandeling van de ziekte van Alzheimer en andere neurologische aandoeningen verbeteren. Door menselijke immuuncellen, microglia genaamd, te manipuleren, hebben de onderzoekers levende cellulaire “koeriers” gecreëerd die kunnen reageren op hersenpathologie en therapeutische middelen kunnen afgeven precies waar dat nodig is.
Kennedy wil afbouw van giftige pesticiden
Robert F. Kennedy Jr. heeft gezegd dat hij het gebruik van giftige pesticiden in de landbouw wil verminderen. Big Ag maakt gebruik van Kennedy’s uitspraken om biologische middelen te promoten bij boeren als een natuurlijke manier om plagen en ziekten te bestrijden – zonder te onthullen dat sommige biologische middelen genetisch gemanipuleerde microben zijn die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu.
DDT na 70 jaar nog altijd te vinden in forel
Onderzoek heeft aangetoond dat residuen van het insecticide DDT in alarmerende hoeveelheden in forel aanwezig blijven, zelfs na 70 jaar, wat een aanzienlijk gevaar kan opleveren voor mensen en dieren die deze vis eten.
Medewerkers big pharma mogen niet langer in FDA commissies zitten
De commissaris van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), Dr. Martin Makary, heeft een nieuw beleid aangekondigd waardoor personen die in dienst zijn van bedrijven die door het agentschap worden gereguleerd – waaronder farmaceutische en biotechnologische bedrijven – niet langer officieel zitting mogen nemen in adviescommissies van de FDA.
Bosbranden in Canada veroorzaakten solar dimming
Toen de rook van Canadese bosbranden de hemel van New York City in juni 2023 apocalyptisch oranje kleurde, zorgde dat voor een catastrofale luchtkwaliteit en een onverwacht neveneffect: het koelde de regio New York City met ongeveer 3 graden Celsius af. Deze temperatuurdaling, die global dimming wordt genoemd en het tegenovergestelde is van global warming, hield gevaarlijke verontreinigende stoffen vast in de buurt van de grond, volgens onderzoekers van Rutgers Health die hun baanbrekende bevindingen publiceerden in Nature’s Communications Earth & Environment.
Verband hoge bloeddruk en dementie
Het verlagen van een hoge bloeddruk verlaagt het risico op dementie en cognitieve stoornissen aanzienlijk, volgens Amerikaanse en Chinese wetenschappers. Hun studie bekeek gegevens van bijna 34.000 mensen met hoge bloeddruk uit dorpen op het Chinese platteland die in twee groepen werden verdeeld.In de ene groep kregen 17.407 patiënten medicijnen tegen hoge bloeddruk en gezondheidscoaching over het thuis controleren van de bloeddruk, een gezonde levensstijl en het consequent innemen van hun medicijnen. De andere groep kreeg training in bloeddrukmanagement en liet hun bloeddruk meten, maar kreeg geen medicatie. Na vier jaar bleek dat degenen die de medicatie kregen de bloeddruk beter onder controle hadden en 15% minder kans hadden op dementie en 16% minder kans op cognitieve stoornissen, vergeleken met de groep die geen medicatie kreeg.
Dopamine veranderingen na negatieve ervaringen
Een nieuwe studie van de Northwestern University toont aan dat dopaminesignalen in twee belangrijke hersengebieden die betrokken zijn bij motivatie en leren verschillend reageren op negatieve ervaringen, waardoor de hersenen zich kunnen aanpassen op basis van de vraag of een situatie voorspelbaar of beheersbaar is. Hoewel eerder onderzoek heeft aangetoond dat dopamine kan reageren op negatieve ervaringen, is dit de eerste studie die bijhoudt hoe die signalen zich in de loop van de tijd ontwikkelen als dieren veranderen van beginners in experts in het vermijden ervan.
Extra slaap goed voor de hersenen van pubers
Jongeren die langer slapen – en vroeger naar bed gaan – dan hun leeftijdsgenoten hebben vaak een betere hersenfunctie en presteren beter op cognitieve tests, zo hebben onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk en China aangetoond.
Webwinkel
Acerola kers
Amla bes
Boeken
Bijenpollen
Camu Camu
Chlorella
Natuurlijke multi
Omega 3 uit algen
Smoothie recept
Spirulina
Rozenbottel
Tarwegras