Onderwerp: allergie
Dagelijkse doses pinda’s pakken allergische reacties bij volwassenen aan. Het eerste klinische onderzoek om te testen of volwassenen met een pinda-allergie kunnen worden gedesensibiliseerd, heeft veel succes gehad: tweederde van het cohort consumeerde het equivalent van vier pinda’s zonder te reageren.
Onderwerp: diabetes
Een recente studie onder leiding van de Medische Universiteit van Wenen toont aan dat de hematocrietwaarde, d.w.z. het aandeel rode bloedcellen in het bloedvolume, een directe invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. De onderzoekers konden aantonen dat een toename van het aantal rode bloedcellen direct een afname van de bloedsuikerspiegel veroorzaakt.
Onderwerp: klimaat
De volgende ijstijd komt eraan en we kunnen hem niet stoppen. Groot nieuws: geologen hebben eindelijk het mysterie achter de laatste ijstijd ontrafeld! Die enorme ijskappen die meer dan 11.000 jaar geleden verdwenen? Ja, ze maken misschien wel een comeback. Wetenschappers hebben ontdekt wat de echte oorzaak is van deze diepe vrieskou en het komt allemaal neer op vreemde verschuivingen in de baan van de aarde. Lange tijd kon niemand verklaren waarom onze planeet plotseling in een gigantische sneeuwbol verandert. Maar nu ze de oorzaak hebben gevonden, kunnen ze zelfs voorspellen wanneer de volgende kan plaatsvinden. Het engste deel? Dezelfde baanveranderingen beginnen alweer.
Onderwerp: wef
De Agenda: Hun visie – Jouw toekomst (2025) | Official Trailer
Onderwerp: ogen
Het netvlies maakt deel uit van het centrale zenuwstelsel en is daarom een direct verlengstuk van de hersenen. Daarom kunnen veranderingen in de hersenen mogelijk ook in onze ogen worden waargenomen. Een internationaal team van onderzoekers onder leiding van de Universiteit van Zürich en het Universitair Ziekenhuis voor Psychiatrie Zürich heeft zich nu juist met deze vraag beziggehouden. In hun studie onderzochten de onderzoekers of veranderingen in onze zenuwverbindingen verband houden met een genetisch risico op schizofrenie, aangezien een verstoorde neurale informatieverwerking een van de belangrijkste kenmerken van de stoornis is.
Onderwerp: corona
Een nieuwe documentaire trekt de beweerde milieuvoordelen van EV’s ten opzichte van auto’s op gas in twijfel. Een BBC-commentator deelde gisteren tijdens de wedstrijd om het wereldkampioenschap snooker tussen Mark Selby en Ben Wollaston rode pillen uit. De BBC-commentator had het over hoe Ben Woollaston zich voelde na het innemen van de Covid prik. Hij zei dat Wollaston in elkaar zakte na het krijgen van de prik, daarna ging hij naar huis en zakte hij weer in elkaar, en dat hij de onmiddellijke nasleep van zijn prik twee keer in elkaar zakte.
Onderwerp: e-car
Met in de hoofdrol de nationale talkradiopresentator en voormalig presidentskandidaat Larry Elder, is “Electric Vehicles: The Good, The Bad and The Ugly” is een onderzoeksdocumentaire geproduceerd door Impactful Pictures die de veelzijdige revolutie van elektrische voertuigen (EV’s) onderzoekt en niet alleen de milieubeloften, maar ook de uitdagingen en potentiële valkuilen van deze EV-revolutie belicht.
Onderwerp: baby
Baby’s die als vluchteling leven, hebben deels dezelfde sociale vaardigheden als kinderen met een veiliger thuis. Dit blijkt uit een nieuwe studie die onderzoekers van de Universiteit van Uppsala hebben uitgevoerd in samenwerking met collega’s in Oeganda, Zimbabwe en Bhutan. Meer dan 800 kinderen namen deel aan het onderzoek, waardoor het een van de grootste onderzoeken onder kinderen is die ooit is uitgevoerd met oogbewegingsmetingen.
Onderwerp: fibromyalgie
Een kleine studie wijst erop dat het slikken van capsules met gezonde darmbacteriën de symptomen van fibromyalgie kan verlichten. Rina Green zag haar chronische pijn aanzienlijk verminderen na deze experimentele behandeling. In totaal meldden 12 van de 14 deelnemers verbetering in pijn, angst en slaap. De onderzoekers ontdekten eerder dat de darmmicrobiomen van mensen met fibromyalgie anders zijn dan die van gezonde mensen. Muisproeven ondersteunden dit: muizen die microbiomen van fibromyalgiepatiënten kregen, werden gevoeliger voor pijn. Hoewel de studie klein is, zijn de resultaten veelbelovend en suggereren ze dat darmbacteriën invloed kunnen hebben op pijnperceptie via het immuunsysteem en stofwisselingsprocessen.
Onderwerp: klimaat
Een mysterieuze koude plek in de Noord-Atlantische Oceaan, zuidoost van Groenland, wijst mogelijk op een verzwakking van de Atlantische Oceaanstromingen, bekend als de Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC). Deze stromingen reguleren het klimaat door warmte van de tropen naar het noorden te verplaatsen. Door smeltwater van Groenland en de Noordpool wordt het zeewater minder zout en zinkt het moeilijker, wat de AMOC kan verzwakken. Een zwakkere AMOC kan leiden tot kouder weer in Europa, zeespiegelstijging aan de Amerikaanse oostkust, en ernstige droogtes rond de evenaar.