Gebruikte muziekinstrumenten zitten vol schadelijke bacterieen en schimmels

Onderzoek heeft aangetoond, dat het bespelen van een muziekinstrument kan helpen om de intelligentie van kinderen te bevorderen en meer te ontwikkelen, maar bij het bespelen van een gebruikt muziekinstrument kan ook een potentieel gezondheisrisico zich aandienen.

Gebruikte houten- en koperen muziekinstrumenten zo werd ontdekt waren zwaar besmet met een variėteit aan bacterieen en schimmels,waarvan vele in verband worden gebracht met infecties en allergische reacties, dit volgens een onderzoek gepubliseerd in de uitgave van maart/april 2011 van de “Algemene Tandheelkunde”, het blad van de academie van Algemene Tandheelkunde.

Veel kinderen nemen deel aan de muziekband van hun school en vaak zijn de instrumenten die ze bespelen in bruikleen,zei R.Thomas Glass,DDS,PhD,hoofdauteur van het onderzoek.De meeste van deze instrumenten zijn al bespeeld door andere studenten, en zonder dat ze behoorlijk zijn gereinigd, kunnen bacterieen en schimmels hun gang gaan nog maanden lang nadat ze voor het laatst zijn gebruikt.

Een totaal van 117 verschillende onderdelen, mondstukken, het interne gedeelte en instrument koffers inbegrepen werden getest op 13 muziek instrumenten die van te voren bespeeld waren en die behoorden aan een muziekband van een school.Zes van de instrumenten waren bespeeld een week voor de test, terwijl zeven stuks een maand lang niet waren bespeeld.De instrumenten bevatten 442 verschillende bacterieen waarvan vele Staphylococcen, die infecties kunnen veroorzaken.Ook werden 58 schimmels en 19 gistsoorten waargenomen.

Ouders zullen zich waarschijnlijk niet realiseren,dat de schimmel in het muziekinstrument van hun kind kan bijdragen aan de ontwikkeling van astma zei dr. Glass.

Daar aan toegevoegd kunnen de gisten in de instrumenten infecties aan de huid rond mond en lippen veroorzaken.

Omdat deze instrumenten in contact komen met de mond is het geen wonder dat ze een broedplaats zijn voor bacterieen zei de woordvoerster van het AGD Cynthia Sherwood.Als tandarts zien we dezelfde groei aan bacterieen in gebitten, atletische mondbeschermers en tandenborstels.

Onderzoekers ontdekten, dat veel van de bacterieen ziektes kunnen veroorzaken bij mensen en in hoge mate resistent zijn voor antibiotica die gewoonlijk voorgeschreven worden door huisartsen.

Deze conclusie maakt, dat het steriliseren van instrumenten heel erg belangrijk is.

Instrumenten zouden na elk gebruik moeten worden schoongemaakt om het aantal organismen te reduceren, zei Dr.Sherwood.En schoonmaken zou niet beperkt moeten worden tot het mondstuk aangezien de bacterieen het gehele instrument bezetten.

Om het transport van bacterieen van het instrument naar de bespeler ervan te verhinderen, zouden ouders en studenten regelmatig het oppervlak van het instrument dat in contact komt met de huid en de mond moeten afvegen.Het instrument zou uit elkaar moeten worden gehaald om het regelmatig te reinigen.Dr. Glass adviseert schoonmaakdoekjes en vloeistoffen te gebruiken die speciaal voor deze instrumenten zijn gemaakt.Het aller belangrijkste is, dat studenten niet hun instrumenten delen met anderen.De studenten zouden met hun bandleider moeten overleggen over aanvullende manieren om hun instrumenten te desinfecteren.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00