Aflatoxines in voeding


logo.jpg (7231 bytes)

Google

 

Aflatoxines en schimmels in voeding


Een onderwerp dat weinig aandacht krijgt in de media maar wel degelijk een rol speelt bij produkten zoals pinda's en mais. Het gaat hier om stoffen die oa leverkanker kunnen veroorzaken. Deze stoffen, aflatoxines, worden geproduceerd door schimmels die zich nestelen op de voeding.

Aflatoxine B1, B2, G1 en G2 komen voor in:

  • maïs, pinda’s (aardnoten), hazelnoten, pistachenoten, granen, rijst, peulvruchten.
  • afgeleide producten zoals: pindameel, pindakaas, brood, bier.
  • wanneer koeien met aflatoxine B1 besmette granen eten, kunnen zij een bron vormen van het toxine aflatoxine M1, in melk en melkproducten.

Ron


Leverkanker door Aflatoxines in voeding in West-Afrika eenvoudig te reduceren

Prof. Chris Wild (University of Leeds), bekend van zijn onderzoek naar de rol van omgevingsfactoren bij het ontstaan van kanker, heeft op 15 november 2005 een lezing verzorgt bij de Universiteit Maastricht, Faculteit der Gezondheidswetenschappen. De lezing draagt de titel 'Dietary aflatoxins and health in West Africa: from genes to public health'. Prof. Wild geeft hierin een overzicht van het onderzoek naar door schimmels geproduceerde gifstoffen. Deze gifstoffen veroorzaken leverkanker, waaraan tien procent van de volwassen mannelijke West-Afrikanen overlijdt.

De schimmels die de gifstoffen (Aflatoxines) produceren ontstaan in, in ontwikkelingslanden veel gegeten voedingsmiddelen, zoals pinda's en maïs. De groei van deze schimmels wordt veroorzaakt door warmte, vochtigheid en slechte opslag. Dit resulteert in een wijdverspreide en levenslange blootstelling in de meeste delen van Afrika en Zuid-oost Azië. Aflatoxines zijn een oorzaak van leverkanker, maar worden bij blootstelling van kinderen ook gerelateerd aan groeiachterstand en verminderde afweer.

Dit draagt mogelijk bij aan de hoog sterftecijfers aan infectiezieken in deze regio's. Het ontstaan van aflatoxines is met relatief eenvoudige en goedkope methodes te reduceren met zo'n vijftig procent. Prof. Wild gaat eveneens in op de effecten op de hoge kindersterfte in deze gebieden.

Universiteit Maastricht

Tip: House


Aflatoxinen

Aflatoxinen worden geproduceerd door de schimmels Aspergillus flavus en Aspergillus parasiticus. Het zijn derivaten van coumarine. De belangrijkste aflatoxinen zijn B1, B2, G1, G2. De schimmels groeien het beste bij ongeveer 25 ºC en een hoge luchtvochtigheid (80 %). Aflatoxinen worden zowel voor als na de oogst, bij relatieve hoge vochtconcentraties en relatief hoge temperaturen, gevormd. Aflatoxinen komen voor in verschillende producten, zoals oliezaden (b.v. pinda's), granen, specerijen en vijgen. Aflatoxine M1 wordt in de hele wereld in melk aangetroffen. Contaminatie met aflatoxine kan worden voorkomen door schimmelgroei tegen te gaan. In het bijzonder het drogen van geoogste producten is van belang om schimmelgroei te voorkomen.

http://www.safefood.nl/gevarendocumenten/aflatoxinen.html

Tip: House


EU en aflatoxines

Dit zijn genotoxische kankerverwekkende stoffen die bij een hoge temperatuur en vochtigheid ontstaan. De verordening heeft zo laag mogelijke grenswaarden vastgesteld. Het is bekend dat voor bepaalde producten, zoals aardnoten, noten, gedroogd fruit en maïs, het aflatoxinegehalte met behulp van sorteer- en andere fysische behandelingsmethoden kan worden verlaagd. Om de gevolgen voor de handel zo veel mogelijk te beperken, moeten daarom hogere aflatoxinegehalten voor de betrokken producten worden toegestaan als deze niet bestemd zijn voor rechtstreekse consumptie door de mens of om te worden gebruikt als ingrediënt van levensmiddelen. In dat geval moet op het etiket de bestemming duidelijk worden aangegeven, met de vermelding "Product dat verplicht moet worden gesorteerd of waarop verplicht andere fysische behandelingen moeten worden toegepast om het niveau van verontreiniging met aflatoxinen te verlagen".

http://europa.eu/scadplus/leg/nl/lvb/l21115k.htm


Vergiftiging door aflatoxines

Er zijn twee soorten vergiftiging door aflatoxines:

Acute aflatoxicosis. Dit treedt op wanneer er één keer voedsel met een hoog gehalte aan aflatoxine wordt gegeten. De gevolgen hiervan zijn binnen 36 tot 48 uur na consumptie merkbaar. Symptomen kunnen onder andere braken, longoedeem, buikpijn, coma en stuiptrekkingen met de dood tot gevolg zijn.

Chronische aflatoxicosis. Dit komt voor wanneer er gedurende langere tijd voedsel wordt gegeten met een relatief lage dosis aflatoxine. De effecten hiervan zijn meestal moeilijk te herkennen. Wel wordt dit geassocieerd met symptomen als onvolledige vertering van voedsel en groeiachterstanden.

Langdurige blootstelling aan relatief lage concentraties aflatoxine vergifigt je niet alleen langzaam, het veroorzaakt vermoedelijk ook kanker. In eerste instantie moet je hierbij denken aan leverkanker. Het is immers je lever die de aflatoxines gaat opslaan en afbreken.

http://objectief.be/Aflatoxine.html


Peanut butter consumption and hepatocelular carcinoma in Sudan A case-control study

promotor prof.dr.ir. F.J. Kok (voeding en epidemiologie) (co)promotor dr.ir. P. van 't Veer

Leverkanker is de zesde meest voorkomende vorm van kanker in de wereld en komt voor 80% van de gevallen voor in de sub-Sahara regio's in Afrika, Zuidoost Azie en China. Deze vorm van kanker is zeer fataal en gemiddeld heeft men nog een jaar te leven zodra de kanker vastgesteld is. Uit gezondheidsgegevens blijkt dat het aantal patienten met leverkanker in Soedan toeneemt.

Risicofactoren vormen aflatoxines (in pindakaas), hepatitis B, hepatitis C en alcoholgebruik. Ragaa El Hadi Omer onderzocht de rol van aflatoxines in pindakaas en de rol van hepatitis B met als doel te komen tot adviezen voor preventie van leverkanker. Aflatoxines zijn zeer toxisch en worden gevormd door schimmels. Met name in warme, vochtige streken, zoals Soedan, is de pindateelt gevoelig voor deze schimmel. Voor Soedan heeft de pindateelt een grote economische waarde, maar er is vastgesteld dat de besmetting met aflatoxine kan oplopen tot 64-90%.

Ook blijkt dat pinda's van lage kwaliteit gebruikt worden voor lokale consumptie. Omer vond dat er bij dagelijkse consumptie van pindakaas een vier keer zo grote kans is op leverkanker. Hoewel hepatitis B een veel groter risico vormt, is de rol van aflatoxine bijna even groot omdat pinda's een belangrijk onderdeel vormen van het dieet van de lokale bevolking. In Nederland is er strenge controle op de invoer van pinda's om te voorkomen dat besmette pinda's en pindakaas op de markt komen.


Aflatoxines (AFLA) en dieren

AFLA is vooral een probleem in grondstoffen aangevoerd uit warme en vochtige klimaten. Voorbeelden zijn palmpit en kokosschroot en sojahullen. Voornamelijk Aflatoxine B1 is van belang, omdat dit door de koe omgezet wordt in Aflatoxine M1, dat in de melk terechtkomt. Daar aflatoxines in de menselijke geneeskunde erkent zijn als sterk kankerwekkend is er wettelijk een maximale limiet van aflatoxine M1 in melk van 0,05 µg/kg melk (= dit is 0,00005 gram per 1.000 kg melk!). Aflatoxine is tevens het mycotoxine dat het meest het immuunsysteem van het dier afbreekt (verlaagt de ziekteweerstand van het dier) en de leverwerking aantast.

http://www.alltech.com/nederland/documents/Mycotoxines-
eengevaarvoormelkvee_Melkveebedrijf_November2007_nr9_pg14-15.pdf


 

 


 


View My Stats