zuurdesembrood


logo.jpg (7231 bytes)

Google
Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email


Terug naar het hoofdmenu


Zuurdesem brood

Zuurdesembrood wordt gemaakt op basis van desem in de plaats van gist.

De tarwekorrel bevat natuurlijke fermenten die blootgesteld aan bepaalde temperatuur en vochtigheidsomstandigheden in werking treden en het deeg doen rijzen.

Voor een goed zuurdesem moet het meel aan verschillende voorwaarden voldoen: Het meel moet nog alle vitale bestandsdelen bevatten van het graan. (eiwitten, kiem, enz...). Het meel moet biologisch geteelt zijn, chemisch behandeld meel bevat niet de kracht om een natuurlijk desem te ontwikkelen.

Het deeg wordt bij voorkeur met bron of putwater bereid, de ontsmettingsmiddelen in het leidingwater hebben een negatieve invloed op de fermentatie van het desem
De langzame en voortdurende fermentatie van natuurdesem zorgt voor een natuurlijke afbraak en voor de voortvertering van de eiwitten die het onstaan geven aan amino-zuren. Het zuurdesem bewaart langer dankzij deze fermentatie, de smaak verbetert zelfs na 1 dag.Volkoren brood gezond?

Het beste brood is volkoren of gebuild, maar wel zuurdesem (volkoren gistbrood is rijk aan phytaten, die de absorptie van belangrijke mineralen zoals calcium, zink en magnesium verminderen).

Zink tekort speelt ook vaak een rol bij autisme en de arts Tinus Smits adviseert dan ook het volgende:

Zuurdesembrood in plaats van gistbrood om de binding van zink tot een onoplosbaar complex met phytinezuur te voorkomen en zink in de voeding beschikbaar te houden voor opname.6 Het volkoren zuurdesembrood is vaak zwaar, daarom is het beter te beginnen met gebuild zuurdesem dat veel lichter is.


Wilt u zelf zuurdesem brood maken dan hier een recept van Brigitte:

200 gram zuurdesem
500 gram meel
250 ml water
1 theelepel bakkerszout
klontje roomboter of twee eetlepels olijfolie

Weeg eerst het zuurdesem af en voeg daarbij het water en de helft van het meel. Meng het tot een dikke pap en giet het over in het broodbakblik. Daarbovenop de rest van het meel, de olie/boter en het zout. Kies op de machine de stand "french" (duur van dat programma is zes uur!). Met de timer kies ik nog een uur extra zodat het deeg eerst nog een uur extra de tijd heeft om nog wat te rijzen. Na die zeven uur is het brood klaar.

Hoe maak je zuurdesem?

Doe 3 eetlepels volkoren tarwe- of speltmeel in een kom en roer er zo veel lauw water door dat een dik papje ontstaat. Dek de kom af en zet hem op een warm plekje in de zon, in de buurt van een kachel, waar je wilt maar niet kouder dan kamertemperatuur. Roer ' s avonds het papje goed om en dek het weer af. herhaal het roeren en afdekken nog twee dagen, 's ochtends en 's avonds. De desem gaat nu zuur ruiken en een beetje bubbelen. Voeg op de ochtend van de vierde dag 3 eetlepels meel en drie eetlepels lauw water toe en roer het weer goed door. Dek het af en laat het op dezelfde plaats staan. Roer het 's avonds weer door. Herhaal de handelingen van de vierde dag nog twee dagen, waarbij je dus alleen 's ochtends meel en water toevoegt. De zevende dag is het zuurdesem klaar, en kun je er een brood mee bakken. Als je regelmatig je eigen zuurdesem wilt bakken, kun je, voordat je begint een beetje zuurdesem achterhouden. Daarmee begin je een nieuw desem door er weer drie dagen lang 3 eetlepels meel en 3 eetlepels lauw water aan toe te voegen en het 's ochtends en 's avonds goed om te roeren. Je herhaalt het ritueel dus eigenlijk vanaf de vierde dag. Dit kan telkens opnieuw, zodat je elke vier dagen een nieuw zuurdesem hebt om brood mee te bakken.

 

 

 

Thema paginas
xxxxx

 


View My Stats