logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Siliconen borstimplantaten


Mogelijk verband tussen siliconen en kanker

Een zeldzame vorm van non-Hodgkinkanker in de borst komt vaker voor bij vrouwen met siliconenimplantaten. Dat schrijven onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam in het internationale medische tijdschrift JAMA dat woensdag is verschenen.

Lees verder


Er zijn vrouwen die om wat voor reden dan ook gekozen hebben om borstimplantaten te nemen. Dit zijn naar voorzichtige schatting, zo'n veertigduizend vrouwen in Nederland, maar waarschijnlijk veel meer. Dit getal is niet met zekerheid vast te stellen, omdat niet alle privť-klinieken goed registreren of vrouwen juist kiezen om het niet te laten registreren i.v.m. privacygevoeligheid.

Siliconen is rond de tweede wereldoorlog ontdekt en werd in Japan zo onder de huid gespoten van meisjes van lichte zeden. Al deze meisjes werden ziek en overleden. Pas daarna heeft men de enveloppen om de siliconen ontwikkeld. Siliconen werden langzaam maar zeker populairder en het taboe werd doorbroken. In Amerika begon de grote siliconenindustrie er brood in te zien. Hoewel siliconen nooit ontwikkeld zijn om in het menselijk lichaam te worden geplaatst en nooit op mensen getest zijn, werd dit materiaal toch gebruikt. Tot jaren later bleek dat vrouwen er ziek van werden. Allerlei onverklaarbare lichamelijke verschijnselen deden zich voor, die overal ter wereld overeenkomstig waren met elkaar. De klachten waren: vermoeidheid, spier- en gewrichtsklachten, concentratiestoornissen, schildklieraandoeningen, bindweefselziekten, droge ogen, chronische ontstekingen, enz. Siliconen werden o.a. gevonden in hersenen, baarmoeder, longen, nieren, lever en eierstokken.

Er werden allerlei onderzoeken gedaan. Er werden muizen ingespoten met siliconen, deze overleden binnen korte tijd. Honden werden getest en kregen een auto-immuunziekte. Ook werd geconstateerd dat het kankerverwekkend zou zijn. Andere onderzoekers echter beweerden het tegendeel. Het grote getouwtrek was begonnen, veilig of gevaarlijk? Omdat men nooit heeft kunnen aantonen dat siliconen vťilig waren, werden siliconen implantaten in 1992 verboden in Amerika. Alleen vrouwen met een borstamputatie kregen nog borstimplantaten. Ook in enkele Europese landen werd het verboden. In Nederland werd ook onderzoek gedaan en ze werden veilig bevonden, omdat siliconen een inert materiaal is, dat geen verbinding kan maken met lichaamscellen en dus geen ziekte kan veroorzaken. Onbegrijpelijk omdat ook bekend was dat siliconen uit maar liefst 39 chemicaliŽn en zware metalen bestaan.

Wereldwijd werden steeds meer vrouwen ziek. In Amerika werd het bedrijf: Dow Corning massaal aangeklaagd, ruim 4,7 miljard dollar werd uitgekeerd aan de slachtoffers. In Nederland ging de Consumentenbond vrouwen helpen met schadeclaims in te dienen bij Dow Corning. Eťn van de slachtoffers, Marlou Boots, begon het Steunpunt voor Vrouwen met Siliconen implantaten. Gedurende 15 jaar zette zij zich volledig in om slachtoffers te steunen. Zij vocht door tot het Europees Parlement, waar uiteindelijk besloten werd dat er kwaliteitscontrole zou komen, registratieplicht en een verbod op vůůr- en nŠfoto's van borstvergrotingen. Van deze adviezen is uiteindelijk niets terecht gekomen en siliconen werden gedoogd, tot de onveiligheid bewezen zou worden.

Eind 2004 werd plastisch chirurg dr. Kappel uitgenodigd in het TV programma van Andries Knevel. Zij vertelde dat het uiterst gevaarlijke stofje platina gevonden werd in de lichamen van vrouwen met borstimplantaten en dat dit stofje kan zorgen voor beschadiging van het zenuwstelsel. Ook vertelde zij dat ze er allerlei auto-immuunziekten kunnen ontstaan bij vrouwen met siliconen implantaten en dat In principe Šlle lichaamsfuncties verstoord kunnen raken door lekkende siliconen. Ze ontdekte duidelijke vermindering van allerlei klachten, wanneer de implantaten verwijderd werden. Ze kon er niet precies de vinger op leggen en begon met een onderzoek. Ze verzamelde o.a. spier- en leverbioptieŽn van implantaatdraagsters met a-typische ziektebeelden en was lange tijd bezig.

Dr. Kappel begon met deze stelling: "Siliconen implantaten zweten/lekken na verloop van tijd, als het omhulsel van het implantaat ouder wordt. Ook kunnen implantaten gaan scheuren. Siliconen komen dan eerst in het kapsel terecht, wat zich om het implantaat heeft gevormd. Via het lymfevatenstelsel kan het in de bloedbaan terecht komen, waar het ervoor zorgt dat het auto-immuunsysteem wordt aangetast en allerlei verschillende ziekten kan veroorzaken, afhankelijk wat in aanleg aanwezig is in de persoon. Heeft iemand bijvoorbeeld reuma in de familie, kan deze vrouw in ernstige vorm reuma ontwikkelen".

Met een speciale fase-contrast-microscoop kon worden vastgesteld dat siliconen inderdaad in de bloedbaan terecht komen. Bij specialistisch bloedonderzoek zag men allerlei gifstoffen en ontdekte men vele voedingstekorten, welke niet goed werden opgenomen in de cellen. Auto-immuunreacties werden aangetoond. Zie verderop de wetenschappelijke publicatie van dr. Kappel.

Mijn eigen verhaal begint in 1985, toen ik onbevangen een borstvergroting liet doen. Ik was blij en had nergens last van. Had wel vaak last van spierpijn in mijn hele lijf, maar dacht dat het fibromyalgie was. Ook de vermoeidheid paste wel in dat beeld. Nog geen seconde dacht ik dat het aan de implantaten zou liggen. Mijn plastisch chirurg had me immers verteld dat implantaten een leven lang meegingen.

In 1999 had ik gedurende 4 maanden zo'n heftige spierkrampen in mijn bovenbenen, waardoor ik met krukken moest lopen. Ook toen dacht ik niet aan de implantaten. Een jaar later kreeg ik plotseling een wiebelende loopstoornis en enorm veel pijn in beide benen, waardoor ik aan bed gekluisterd was en nog steeds ben (nu 6 jaar). Allerlei neurologen, orthopeden en alternatieve artsen heb ik bezocht en nooit kon de oorzaak gevonden worden. Ik kreeg alleen pijnbestrijding en revalidatie.

Tot ik het programma van Andries Knevel zag, pas toen begonnen er bellen te rinkelen. Dr. Kappel zei in dat programma dat je neurologische stoornissen en bindweefselziekten kon krijgen van siliconen implantaten. Heb de implantaten laten verwijderen. Pas tijdens de operatie werd geconstateerd dat er ťťn volledig kapot was. Dat was niet aan de buitenkant te zien, maar door de ervaring die dr. Kappel had met a-typische klachten bij vrouwen met implantaten, heeft ze de juiste beslissing genomen. Toen werden er spier-en leverbioptieŽn genomen voor onderzoek. Met een specialistische microscoop werd er zeer veel siliconen in mijn bloed aangetroffen, die sommige rode bloedcellen compleet omsloten. In een ander laboratorium werden in het bloed gifstoffen en zware metalen gevonden, die grondstoffen van siliconen bleken te zijn. Ook had ik vele tekorten van voedingsstoffen in het serum en intracellulair. Ik moet nu heel veel voedingssupplementen slikken, die amper iets doen, omdat het opnamesysteem verstoord is. Het is vergelijkbaar met MS. Ik lig dus al jaren in bed met ongelooflijk veel pijn. Heel in de verte is er misschien een klein lichtpuntje, als er ooit nog eens een stamceltransplantatie gedaan kan worden.

Dit is niet alleen mijn verhaal, maar van vťlen. Marlou Boots van SVS heeft zo'n 14.000 vrouwen bijgestaan met zeer ernstige klachten. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Hoeveel vrouwen lopen er nu nog rond die niet zijn voorgelicht over de mogelijke gevaren. Het overkomt gelukkig niet iedereen, maar je weet van te voren niet of je tot de risicogroep hoort. Om de kans te verkleinen, laat dr.Kappel vrouwen die implantaten willen, nu eerst een zeer uitgebreid vragenformulier invullen, waarop o.a. kan worden gecheckt of bepaalde ziekten in de familie voorkomen.

Op de volgende pagina's vind u enkele jaargangen van het maandblad van het Steunpunt voor Vrouwen met Siliconenimplantaten, waarin een schat aan informatie te vinden is en ook persoonlijke verhalen. (Jammer genoeg bestaat SVS niet meer, i.v.m. ziekte van de voorzitter). Ook kunt u brieven vinden naar de Tweede Kamer en naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Daarnaast vind u een verzameling van allerlei sites met onderzoeken (opmerking, deze data volgt nog, Ron)

E.V.

Update 2014: het steunpunt is weer akief:

https://sites.google.com/site/klachtensiliconen/


Download Siliconen borsten dossier

Onderstaande documentatie is slechts en deel van de bschikbare informatie mbt dit onderwerp. De complete info is te downloaden op:

http://www.fonteine.com/svs.doc


FDA APPROVAL OF DANGEROUS IMPLANTS DURING LAME DUCK SESSION

FOLOWS FDA PATTERN OF FAVORING MONET AND POLITICS OVER SCIENCE

November 17, 2006

Today the Food and Drug Administration (FDA) issued final approval to manufacturers Allergen Corporation (formerly Inamed) and Mentor Corp. for general marketing of silicone gel-filled breast implants to women of all ages for reconstruction purposes and women 22 and older for augmentation purposes.

"Women should be outraged by this reckless decision. Bush-appointed FDA leaders are once again endangering the public health, this time to enrich manufacturers and cosmetic surgeons," said NOW President Kim Gandy. " Sadly, we are not shocked that this agency is swayed more by money and politics than science and medicine. And I doubt it's a coincidence the FDA issued approval during the 'lame duck session' just before Congress is set to change leadership. The new Congress would likely have exercised more oversight, in order to limit political influence over decisions at the FDA. Without George W. Bush's cronies in charge, it's much more probable that the next Congress will take a close look at the FDA's highly suspect review and approval process. But many more women will suffer until that happens."

In recent months, more and more evidence has accumulated that manufacturers withheld critical information clearly demonstrating that silicone implants are not safe. The FDA has shown little interest in examining concerns expressed by their own scientists or the allegations of industry whistleblowers.

A recently published peer-reviewed study showed that women with implants, and their children, who are ill with autoimmune diseases and other health problems, have high levels of a toxic form of platinum, which was found in samples of their blood, tissue, hair, nail, urine and breast milk. Rather than attempting to replicate the study, FDA officials responded by dismissing it, following the lead of scientists who are paid consultants to implant makers.

Unfortunately, the FDA has not required manufacturers to study the impact of silicone implants on breast milk, breastfeeding, or the health of offspring born to women with implants. At NOW, we have heard from many women who believe that their silicone breast implants have adversely affected their children's health. In the coming weeks, NOW will be reviewing more than 1,000 questionnaires filled out by mothers with implants who detail the deformities and illnesses found in their children.

"It is impossible for women to give informed consent for implants if the information they are receiving is inaccurate or incomplete," said Gandy. "The very real possibility that women and their children will be
exposed to grave health risks is a serious matter. The FDA made an unconscionable move today."

Gandy concluded: "The FDA has never rescinded approval for a medical device after it has been approved, but that's not going to stop NOW from trying. When the new Congress takes office we will petition our representatives to initiate an immediate review of the FDA and this dreadful, dangerous decision."

http://www.now.org/press/11-06/11-17.html


TOXIC BREASTS

A PEEK INSIDE THE BREASTIMPLANT INDUSTRY

By Julie Chadwick, November 22, 2006

Few aspects of the human anatomy have generated more hype, insecurity and fetishization than the female breast. It has been used to sell products; been the object of fame and obsession, and the cause of wishful thinking and embarrassment. It has been pushed, lifted, separated and prodded into every shape imaginable, as dictated by the fickle face of fashion. However, nothing has been quite as dangerous as the trend towards a surgically enhanced bust...........

ADDENDUM: as of Nov 17, the US FDA has decided it, too will be lifting the ban on silicone breast implants (but not silicone testicular implants, because of "inadequate testing"). For more information, visit the implant awareness website I am setting up at < http://www.implanttruth.jshood.com > It will include audio of the full interview with Dr. Pierre Blais, as well as links to Dr. Diana Zuckerman’s, Patty Faussett’s, Kathy Nye’s and many other survivors’ and experts’ sites, and much more.

http://thenav.ca/index/news-app/story.470/title.toxic-breasts-
a-peek-inside-the-breast-implant-industry

BREASTIMPLANT-TRUTH

Dr. Blais believes that even if implants were perfectly designed and manufactured, and would last a lifetime, they would still pose a substantial health threat to the women who have them. Why ?

http://www.implanttruth.jshood.com/index.html


WOMEN GETTING BETTER AFTER EXPLANTATION

A recently released medical study conducted by some renowned plastic surgeons gives further evidence of a link between silicone breast implants and autoimmune disease. The study looked at women who decided to have their silicone breast implants taken out (Explantation Group) and compared them to women who decided to keep their implants (Observation Group). According to the study: "Systemic symptoms were eliminated or improved in 79% of 39 women who underwent explantation plus capsulectomy. In contrast, 88% of 16 Observation Group patients remained unchanged or worsened."Our data suggest that explantation may be more effective in relieving connective tissue disease-like symptoms in women who are younger. Furthermore, a longer duration of implantation may result in a poorer outcome after explantation."

http://www.nnseek.com/e/alt.support.breast-implant/
women_getting_better_after_explantation_9865816m.html


GOT PIZZA HUT ? GOT SILICONE !

By Robert Cohen NotMilk.com 2-20-6

Once upon a time, it used to be a beautiful day in the neighborhood...that no longer applies to the world of 2006. Good morning, boys and girls. Can you say: Polydimethylsiloxane? Polydimethylsiloxane is a substance that is manufactured by Dow Chemical and is primarily used in food-manufacturing factories as a de-foaming agent for commercial boilers. Polydimethylsiloxane is not approved for use as a food additive, yet, Pizza Hut is using this silicone-based chemical as a stabilizer for cheese on its patented pizza products. Some of those pizzas go directly to your child's schools and are served at lunchtime.

http://mylonglife.com/forum/viewtopic.php?t=29


WIRED: SILICONE CLEAVAGE BOUNCES BACK

By Kristen Philipkoski, Nov, 06, 2006

Women in the United States may soon have open access once again to silicone breast implants, which were taken off the market in 1992 because of safety concerns. Canadian regulators cleared the implants for sale and implantation in October. Silicone implant makers -- as well as many women who believe silicone implants look and feel more natural than alternatives such as saline bags -- expect the Food and Drug Administration will soon follow in Canada's footsteps. "FDA is currently reviewing applications submitted by Inamed and Mentor for cohesive silicone gel breast implants," wrote Heidi Valetkevitch, a press officer at the FDA, in an e-mail. "Canada's decision to approve standard silicone gel breast implants manufactured by Inamed and Mentor is consistent with FDA's determination in 2005 that these devices are 'approvable,' pending resolution of certain issues." Valetkevitch declined to elaborate on the pending issues.

http://wired.com/news/technology/medtech/0,72068-0.html?tw=wn_index_1


LIJDENSWEG MET BORST-IMPLANTAAT

Algemeen Dagblad, 8 november 2006

Ze is net terug uit het ziekenhuis. Aan haar vorige operatie hield ze een stoma over en een flinke ... ontsteking aan haar linkerborst. Twaalf keer kreeg Gonda Buurken (57) nieuwe borstimplantaten. Bij de eerste operatie, op advies van haar arts, was ze 26. „Ik had klontjes in mijn borsten, dacht voortdurend dat ik kanker had. En het deed vreselijke pijn. 'Je wordt wakker met de mooiste borsten van de wereld', zei de dokter.'' Het liep anders.

http://www.ad.nl/binnenland/article788440.ece


ZIEKENHUIZEN KUNNEN TOENAME KANKER NIET AAN

16 november 2006 - Uit berekeningen van het IKN op basis van nieuwe cijfers blijkt het aantal kankerpatiŽnten tot het jaar 2020 met 46 procent te stijgen

http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/article1150892.ece


FDA APPROVAL OF DANGEROUS IMPLANTS DURING LAME DUCK SESSION

FOLOWS FDA PATTERN OF FAVORING MONET AND POLITICS OVER SCIENCE

November 17, 2006 - Today the Food and Drug Administration (FDA) issued final approval to manufacturers Allergen Corporation (formerly Inamed) and Mentor Corp. for general marketing of silicone
gel-filled breast implants to women of all ages for reconstruction purposes and women 22 and older for augmentation purposes. "Women should be outraged by this reckless decision. Bush-appointed FDA
leaders are once again endangering the public health, this time to enrich manufacturers and cosmetic surgeons," said NOW President Kim Gandy.

http://www.now.org/press/11-06/11-17.html


DIANA ZUCKERMAN "BREASTIMPLANTS REASONABLY SAFE" ?

Nov. 17, 2006, PRNewswire -- The following is a statement of Diana Zuckerman, PhD, President, National Research Center for Women & Families: The FDA's decision to approve silicone gel breast implants is a triumph of corporate lobbying and hype over sound science and women's health. The FDA's standards for implants have reached a new low with this decision. It's important for women to know that the FDA has not determined that silicone gel breast implants are safe -- only that they are "reasonably safe."

http://www.forbes.com/prnewswire/feeds/prnewswire/2006/11/17/
prnewswire200611171948PR_NEWS_B_NET_DC_DCF051.html


DESPITE UNANSWERED SAFETY QUESTIONS, U.S FDA LIFTS RESTRICTIONS ON SILICONE BREAST IMPLANTS

Unusual Post-Approval Conditions Indicate FDA Discomfort With Safety Approval Comes Despite Industry Scientist Claims That Important Data Were Withheld From FDA .

Nov. 17, 2006, PRNewswire - The following has been issued by Command Trust Network: The U.S. Food and Drug Administration today announced that it would lift restrictions on the sale of silicone gel breast implants. The agency approved applications by two companies -- Inamed (now part of Allergan) and Mentor. The agency also took the unusual step of imposing nearly a dozen conditions on the sale of the devices -- including requiring each company to study the safety and effectiveness of the implants in 40,000 women for ten years. The implants are approved for breast reconstruction in women of all ages and breast augmentation in women ages 22 and older. The approval comes just after a former Mentor scientist announced that important research results had been withheld from the FDA (Washington Post, October 13, 2006)

http://www.prnewswire.com/cgi-bin/stories.pl?ACCT=LVRJPOL.story&STORY=/
www/story/11-17-2006/0004477119&EDATE=FRI+Nov+17+2006,+06:37+PM


MEDISCHE-MAFFIA

20 nov 2006 - "Steeds meer stemmen gaan er op dat pion Bush gedicteerd werd door de onderwereld van Amerika om de oorlog in stand te houden. Maar hoe zit het met de tweede peiler van onze economische welvaart: de medische maffia en/of de farmaceutische industrie. Sinds 1993 leef ik in "vrijwillige ballingschap" met een hand vol stinkend geld van de gemeeschap, nadat ik door de Nederlandse Regering en de Koninklijke Maatschappij der Geneeskunst met zachte hand tot persona non grata was verklaard. Ik werd met zachte hand verwijderd, toen bleek dat ik te veel belastende bewijzen had om mij achter de tralies te krijgen voor vermeende malpraxis"

http://134.184.200.76/forum/viewtopic.php?t=165&sid=36ee6cfc48909b2e9df6f5195e259c19


BREAST IMPLANT: THE SMOKING GUN

28 Nov 2006 - Even as we are still dealing with the consequences of the last silicone implants disaster, the FDA has for the first time ever, assured the public that silicone breast implants are safe. Now it's likely that we are on target for half a million Americans a year getting implants! But are they safe? Or will they harm your health as you age? We speak to 3 people leading the debate, and discuss smoking gun revelations by a whistleblowing scientist who worked for one of the implant manufacturerers. Evidence that points to a potential HEALTH CATASTROPHE lying in wait.

# - Kim Gandy, President National Organization for Women (to get the FDA to examine all the evidence)

# - Dr. Scot Glasberg, Practicing Plastic Surgeon (involved in silicone breast implant "trials")

# - Ilena Rosenthal, BreastImplantAwareness.org

MyLongLife.com Forum Index -> Audio Shows

http://mylonglife.com/forum/viewtopic.php?t=55


VERBOD SILICONEN BORSTIMPLANTATEN OFFICEEL INGETROKKEN

Het Vrije Volk, 3 december 2006 - Na 14 jaar heeft de Food and Drug Administration eindelijk het verbod op siliconen borstimplantaten opgeheven, zo meldt The New York Sun. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de implantaten levenslang meegaan, is er geen enkel bewijs dat lekkende implantaten kanker of andere aandoeningen veroorzaken. Het 14-jarige verbod heeft de desbetreffende fabrikant, Dow Corning, echter wel 3,2 miljard dollar gekost! Foutje, bedankt?

http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=2086&titel=
Verbod_siliconen_borstimplantaten_officieel_ingetrokken


Een verkorte versie van het 294 pagina’s tellende dossier van de Stille Kracht, contactblad van SVS

 

Silicone-Gate

Silicone Breast Implants

BRON - Tijdschrift De stille kracht

'De Lastige Luis in de (medische) Pels'

Contactblad van het Steunpunt voor Vrouwen met Siliconen-implantaten (SVS)

Secretariaat / CoŲrdinatie - Marlou Boots

6e Jaargang, September 1999, Nummer 3

Lek in Kunstborst wordt vergoed

( Bron - Algemeen Dagblad, 4-8-1999 )

Den Haag. Op medische indicatie moet een particuliere ziektekostenverzekeraar de verwijdering van een lekkend borstimplantaat vergoeden. Dat stelt de Ombusman Zorgverzekeraars in het jaarverslag over 1998. De Ombusman, oud-minister Gardeniers, doet geen stellige uitspraak over de vraag of de verzekeraar ook een nieuw implantaat moet betalen. Ze vindt dat er duidelijke afspraken over de vergoeding moeten worden gemaakt. Gezien de levensduur van implantaten verwachten zorgverzekeraars de komende jaren veel exemplaren te moeten vervangen.

 

Kris Kras ingezonden reakties

 

* Vier maanden geleden is m'n prothese vernieuwd. Ik heb nu een nieuw Dow Corning implantaat, lees ik in m'n papieren. Nooit geweten dat die weer op de markt zijn !

* Mijn prothesen van 15 jaar oud zijn stuk. Nu sta ik op de opnamelijst en dat kan wel l a 2 jaar duren. Doodsbenauwd ben ik! Zelfs de urgentielijst is een halfjaar tot 'n jaar. Zolang wachten is toch niet verantwoord! Waarom doet onze minister hier niets tegen? Schandalig en misdadig! Wat voel ik me bedrogen.

* Is er nu eindelijk al iets bekend over het advies van de Gezondheidsraad aan de minister? Waarom moet 't in vredesnaam zo lang duren? De zal maar weer eens schrijven en vertellen hoe veel zieker ik de afgelopen jaren geworden ben.

*Nu we het najaar weer naderen met meer griep risico zou het misschien 'n goed idee zijn om de oproep weer te herhalen van: Geen griepinjectie bij 'n siliconen belasting. (Bij deze dus!)

* Eťn prothese was helemaal weg en volgens deze dokter had er nooit iets ingezeten, was het weefsel "maagdelijk!" De heb daar wel sinds 25 jaar een groot litteken, zo'n halve maan. Is het logisch en terecht dat ik ongerust ben of zit ůůk dit tussen m'n oren?

* Mijn prothesen zijn uitgelopen, allemaal witte vlekken waren zichtbaar op de foto. Nu wil mijn arts de prothesen leegzuigen en de envelop met kapsel laten zitten. Hij is bang het weefsel te veel te beschadigen. Moet ik daarmee akkoord gaan ?

 

Implants

Brief Review of History and Research

West Los Angeles, Calif., 9 nov.1998

Implantaten en de FDA:

Een kort Overzicht van Geschiedenis en Onderzoek

Sinds 1991 vermelden de fabrikanten in de bijsluiters van hun producten dat siliconengel borstimplantaten na 10 jaar vervangen dienen te worden. Gedurende bijna 30 jaar zijn de implantaten echter in feite verkocht met een levenslange garantie. Dit ondanks het feit dat uit interne documenten van bedrijven bleek dat er sprake was van lekkage van siliconen en dat de implantaten in de loop van de tijd in het lichaam konden desintegreren. Voorts was er geen lange termijn onderzoek gedaan betreffende de veiligheid van siliconen in het lichaam.

Het afgelopen jaar is door onderzoekers, verbonden aan het National Institute of Health (NIH), het National Cancer Institute (NCI) en de U.S. Food and Drug Administration (FDA), in vakbladen gesteld dat er sprake is van niet-controversiŽle gezondheidsproblemen, in relatie tot implantaten. Zij hebben een hoog scheurgehalte van de producten genoteerd, ernstige weefsel-complicaties als misvormingen, branderige huiduitslag, spierdisfunctie en ontbindend borstweefsel. Ook hebben ze bekende rapporten aangehaald waarin melding werd gemaakt van siliconen die zich door het hele lichaam verspreiden tot in vitale organen.

Deze onafhankelijke onderzoekers in dienst van de overheid, hebben tevens met stelligheid verklaard dat de tot dusver gedane onderzoeken niet toereikend zijn om te kunnen stellen dat er geen verband bestaat tussen het gebruik van implantaten en het optreden van andere slopende systemische ziektes.

Naar verwachting zullen de resultaten van het eerste veelomvattende epidemiologische onderzoek naar de mate waarin A-typische symptomen voorkomen bij vrouwen met implantaten volgend voorjaar gepubliceerd worden. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een onderzoeksteam onder leiding van het hoofd van de afdeling Milieu Epidemiologie van het National Cancer Institute, dr Louise Brinton. De onderzoekers zijn bezig met een diepgaand onderzoek naar de gezondheidstoestand van 16.000 geÔmplanteerde vrouwen.

(1) 1960's - In California en Nevada worden wetten aangenomen tegen siliconen injecties, als zijnde misdadig.

(2) 1962 - De FDA, gealarmeerd door de gevaren die siliconen opleveren voor de gezondheid, stelt strenge regels op ten aanzien van siliconen injecties.

(3) 1963 - Dow Corning begint met de verkoop van borst implantaten (vloeibare siliconen in dunne zakjes) onder de naam "Silastic", echter zonder lange termijn onderzoek naar de veiligheid te hebben verricht en zonder daarbij een systeem te ontwikkelen voor het volgen van de vrouwen die een dergelijk implantaat hebben ontvangen. Goedkeuring van de FDA was niet vereist, aangezien deze instelling toendertijd geen bevoegdheden bezat voor wat betreft medische hulpmiddelen.

(4) 1991 - De FDA verzoekt de fabrikanten om veilig-heids gegevens, naar aanleiding van klachten over de prothesen.

(5) 1992 - Een onafhankelijk onderzoekspanel brengt een vrijwel unaniem advies uit aan de FDA om beperkingen te stellen aan het gebruik van siliconen gelgevulde borst implantaten, omdat er onvoldoende gegevens beschikbaar zijn betreffende de veiligheid.

(6) 1992 - De FDA beperkt de verkoop van siliconen borstprothesen die nu alleen ten behoeve van klinische proeven gebruikt mogen worden bij vrouwen na een borstamputatie of ter vervanging van een beschadigd implantaat.

(7) 1996 - Voormalig FDA commissaris David Kessler en een team van onderzoekers publiceren een overzicht van de onderzoeken waarin wordt vastgesteld dat de bestaande studies niet hebben kunnen aantonen dat implantaten veilig waren.

(Silverman, Kessler e.a., Annals of Intemal Medicine, april 1996)

(8) 1997 - De FDA bekijkt opnieuw het verbod op algemene verkoop en besluit tot handhaving van dit verbod, omdat er nog steeds geen adequate gegevens beschikbaar zijn ten aanzien van de veiligheid.

 

Scheuring implantaten:

*In een door Dow Corning gemanifesteerd onderzoek kwamen wetenschappers van de Universiteit van Toronto en het Wellesley Hospitaal tot de conclusie dat na 6 jaar 40% van de implantaten en na 12 jaar 95% van de implantaten scheuren vertoonden.

*FDA-wetenschapper S. Lori Brown maakte vorig najaar melding van het feit dat 95% van de vrouwen met 2 implantaten kunnen verwachten dat na 20 jaar geen van beide implantaten nog intact is. (Brown e.a., Lancet, november 1997)

*Uit het literatuur overzicht van Kessler (Hoofd FDA) in 1996 bleek dat minstens 70% scheuren vertoonden binnen 10 jaar.

*Tijdens een presentatie deze zomer voor het Institute of Medicine werd door Dr. Lu Jean Feng (Case Western Reserve University) toegegeven dat in 60-70% van de gevallen binnen 10 jaar sprake is van scheurvorming, dit is bevestigd bij explantatie. Tijdens dezelfde bijeenkomst meldde Dr. Michael S. Middleton (UC San Diego) dat met behulp van MRI-scans was vastgesteld dat bij 50% van de implantaten, binnen 10 jaar na implantatie, sprake was van scheurvorming.

*Onderzoekers van 2 ondernemingen die nog steeds implantaten maken en op de markt brengen, kwamen tot een scheuringspercentage van 2 tot 5% na 2 tot 4 jaar. Dit sluit aan bij andere gegevens, waaruit blijkt dat met het ouder worden van de implantaten het scheuringspercentage sterk toeneemt. Interessant genoeg bleek ook uit deze gegevens dat ťťn op de drie vrouwen die aan het onderzoek deel namen binnen de eerste 5 jaar na de implantatie, vrijwillig om verwijdering hiervan vroegen.

* Topfunctionarissen van Dow Coming waarschuwden 20 jaar geleden al voor het probleem van scheuren van de implantaten. In een memo van het bedrijf uit 1977 wordt gesteld: "Heden kan geconstateerd worden dat het probleem in buitensporige mate blijft terugkomen".

Zelfs wanneer implantaten intact blijven, is er sprake van "lekkage" van siliconen door de wand naar buiten. Reeds in 1961 werd de directie van Dow Corning door het eigen Center for Aid to Medical Research van dit probleem op de hoogte gesteld. Uit interne documenten blijkt dat verkopers van Dow Corning later het advies kregen om het olie-achtige gevoel van de implantaten af te vegen alvorens de implantaten aan de klant te presenteren.

*Door onderzoekers van de Harvard Medical School  en van het Massachusetts General Hospital  werden sporen van siliconen aangetroffen in vitale organen zoals de lever. (Pfleiderer en Garrido e.a., Magnetic Resonance Medicine, 1995)

* Bij een serie proeven met laboratoriummuizen trof een team van Baylor University eveneens siliconen aan in alle onderzochte organen. De onderzoekers van Baylor schreven in hun rapport dat ze zich zorgen maakten over de "nadelige biologische effecten". (Leiberman e.a., American Journal of Pathology , maart 1998)

*In het onderzoeksrapport van Dr. Brown wordt beschreven hoe siliconengel zich van de borst van een vrouw naar haar hand had verplaatst, waar deze pijn, zwelling, gevoelloosheid en blijvende littekenvorming tot gevolg had. (Brown e.a., Lancet, november 1997)

 

6e Jaargang, December 1999, Nummer 4

 

ChemicaliŽn in Siliconen:

 

1) - Metyl ethyl Ketone: Inhalatie veroorzaakt Centrale Zenuwstelsel effecten (CZS) zoals: Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en braken. Bij langdurig contact zenuwbeschadiging.

(2) - Cyclohexaan: CZS effecten

(3) - Aceton: CZS effecten zoals: Hoofdpijn, rusteloosheid, vermoeidheid. In ernstige gevallen: Coma (flauwvallen) en ademhalingsdepressie.

(4) - Polyvinyl chloride: (PVC) Milieu gevaarlijk

(5) - Ethylacetaat: CZS effecten

(6) - Benzeen: CZS effecten als hoofdpijn, duizeligheid, gestoorde visie, opwinding, coma (flauwvallen). Bij langdurige blootstelling: Afwijkingen aan beenmerg en bloed. Verdacht kankerverwekkend.

(7) - Tolueen: Zoals benzeen, maar in lichtere mate

(8) - Xyleen: Zoals Benzeen, maar in lichtere mate

(9) - Hexaan: CZS effecten, Parkingson-achtige ziektebeelden

(10) - Isopropyl alcohol: Werking ongeveer als gewone alcohol

(11) - Dichloormethaan: CZS effecten als hoofdpijn, duizeligheid, longoedeem, coma (flauwvallen) en verschijnselen van koolmonoxide vergiftiging. Ook milieu gevaarlijk

(12) - Formaldehyde: Bij inname: Aantasting van slijmvliezen van slokdarm en maag/darm wand. Verdacht kankerverwekkend.

(13) - Talk: Alleen problemen bij inhalatie bekend.

(14) - Phenol: CZS effecten als ademhalingsdepressie en bloedcirculatiestoornis.

(15) - Metaalreiniger: Milieu gevaarlijk.

(16) - Zink oxide: Onoplosbaar in water.Probleem bij opname niet bekend. Milieu gevaarlijk.

(17) - Freon: = Chloorfluor koolwaterstof: Milieu gevaarlijk

 

De andere toevoegingen hebben we helaas niet verder of duidelijker kunnen lokaliseren, behalve nog drukinkt en soldeervloeistof. Ook zijn er rapporten waarin melding wordt gemaakt van het vinden van arsenicum (rattengif) en diverse zware metalen als platinum, kobalt, nikkel, chroom, in de envelop en/of de gel van de prothesen.

 

[ Note SVS - U zult kunnen begrijpen dat ik lang geaarzeld heb of deze lijst wel of niet in het blad geplaatst kon worden. Ik vond uiteindelijk toch dat deze schrikbarende informatie u NIET onthouden mocht worden. Het kan zoveel duidelijkheid geven ! Speciaal vanwege de vele onverklaarbare klachten, zoals b.v. chloor, ammoniak of aceton ruiken. ]

 

Privť kadootjes

Via via is mij 'n schitterende brief in handen gekomen waarin een bedrijf "leuke geldbedragen" aanbood aan artsen en klinieken als ze hun materialen gebruikten. Wel werd de prijs van de borstimplantaten met 100 gulden verhoogd, maar dat betaalde "de klant" tenslotte! Per gebruikte prothese ƒ 125,- zwart in je zak is geen kattendrek tenslotte, toch? Ik vraag me af of dat zomaar kan en mag. Voor zover ik weet mag een arts privť gťťn "relatiegeschenken" boven de ƒ 75,-  accepteren. Het aanbod van ƒ 20.000,- bij gebruik van 201 of meer implantaten per jaar voor PR of advertentiekosten is natuurlijk ook bijzonder lucratief en komt extra boven het privť gebruik. Uiteraard is deze brief, met naam en toenaam, doorgegeven aan media en verantwoordelijke instanties.

 

(1) Mijn Verhaal ! - Siliconen

Deel 3 siliconen en (over) leven

Ja, moe of niet, pijn of geen pijn, je leven gaat verder. Na een paar keer controle hoefde ik niet meer terug te komen. De dokter deed geen correctie bij me. Dat wilde ikzelf ook niet, dat zou weer veel operaties betekenen. Nee, ik bedank ervoor! Het is mooi geweest. Elke dag heb ik nog veel pijn. Heel vaak kan ik niets doen, zelfs geen pen vasthouden. Huilen? Ach kom, je hebt alles zelf gewild, wordt er vaak gezegd. Dus niet klagen maar dragen. Veel mensen zijn heel dom en weten niet waar ze over praten, hebben meteen een oordeel. "Allemaal leven we met 'n pijntje zus en 'n pijntje zo, dus mondje dicht maar. Om zes uur lig ik vaak al in m'n bed. Als ik maar slaap, dan voel je niets meer. Je wordt toch wakker met pijn. Zo erge pijn dat je niets kan doen, ook niet naar het toilet. Als ik in bed lig dan huil ik bloed tranen. Wat moet ik nu doen? Vechten en nog eens vechten!! Mijn benen weigeren heel vaak, soms voel ik niet eens dat ik sta of loop. Een jaar massage heb ik gehad om het bindweefsel los te maken, dat moest na de operatie. Ben er mee opgehouden, had er op het laatst ook geen zin meer in. Te moe en veel pijn. Ik waarschuw nu veel mensen die borstvergroting willen. "Ja", dan hoor je: "Wat 30 jaar geleden onbekend was is nu allemaal veranderd. Alles wordt je verteld en het is veiliger." Dan vraag ik: "Wie garandeert jou dat?" "Ach, jullie zeggen slachtoffer te wezen, dat geloof ik niet. Jullie willen alleen maar geld". Ruzie dus! Op het laatst hou je je mond maar. In deze tijd zijn/lijken de mensen nog dommer terwijl ze meer weten dan wij toentertijd. Wij willen toch ook vrouw wezen, blijven ze zeggen! Inwendig huil ik, want ze weten niet wat ik voel, maar luisteren doen ze toch niet. Dus zwijgen maar. Ik kan haast niet meer, maar wil toch dit afschrijven. Mijn handen zijn krom van de pijn. Reumapijnen, moe, slaperig, kapot. Toch ga ik door! Wij vechten door, hŤ vrouwen?

Groeten van x

 

(2) Mijn Verhaal

Ik heb in 1976 siliconen prothesen gekregen omdat ik haast geen borsten had en altijd met watjes in mijn BH liep. Op doktersadvies kreeg ik een paar siliconen borsten. Gelijk daarop kreeg ik gezondheidsklachten, zoals extreme vermoeidheid. Ik gaf heel wat signalen bij de artsen als bv.: "Dokter, ongeacht of ik geslapen heb of niet ben ik zo moe". "Als ik naar bed ga en er weer uit kom, ben ik ook moe", was zijn reactie. M.a.w., de bijverschijnselen werden vanaf het begin ontkend. Vanaf 1980 kreeg ik een druk in mijn hoofd, alsof een band mijn hoofd omklemt, dag en nacht Ik kreeg daar jarenlang medicijnen voor, gevolg: een onverhoopte verslaving. Toen medicijnen om af te kicken, ook dat heeft jaren geduurd.

 

M'n klachten werden steeds heftiger. Spier- gewrichts-pijnen, concentratiestoomissen, maag/neus/oor en oogklachten, korte momenten geheugenverlies, oververmoeidheid, etc.Al deze klachten werden "opgelost" door een veelvoud aan pillen, zalfjes en verdere kwakzalverij-middeltjes. Nog even en ik was een lopende drogisterij geworden en gebleven. En dan niet te vergeten de dokters- en de receptkosten. In 1995 zag mijn man 'n aantal fragmenten op de TV over siliconen implantaten. Het betrof Amerikaanse vrouwen die gezondheidsproblemen hadden van implantaten. Ik kon mezelf identificeren met deze vrouwen, er was enige gelijkenis in het klachtenpatroon. Tijd voor mij om in actie te komen !

 

Mijn huisarts wist zich geen raad. Toen van specialist naar specialist! Ook een verwijskaart gevraagd voor de specialist die mij destijds had "geholpen". Die wimpelde alles af en voegde er aan toe dat ik na een periode van 19 jaar niet bang hoefde te zijn voor mijn prothesen. Ik kon er wal 100 mee worden.

 

Conclusie - We worden niet serieus genomen, ontkenning en onwetendheid ! De klachten konden nooit van de siliconen afkomstig zijn, maar uiteraard "de overgang"! Een typerende reactie qua standaard diagnoses van de geconsulteerde specialisten. Een paar maanden later .... een heel stuk in de krant over siliconen. Hieruit bleek dat wij wel degelijk ziek waren en dus zeker niet als gek betiteld mochten worden. Ik heb deze 2 onderzoekers opgespoord en ťťn van de 2 heeft mij te woord gestaan. Wat bleek: als implantaten worden geplaatst, worden de siliconen door het lichaam ingekapseld, een normale reactie. Het immuunsysteem zet zich af tegen deze indringer, het implantaat. Wat ik ook nog te horen kreeg van die onderzoekers was dat als de implantaten eruit zijn, het niet zeker is datje er beter van zal worden, want overal zitten die siliconen-deeltjes. De implantaten waren reeds "doorgezweten".

 

Toch werd besloten de prothesen te verwijderen, dat gebeurde 15 dec. 1995. Het werd nu de hoogste tijd om die "rotdingen" eruit te laten halen. Heb daarvoor een andere chirurg geraadpleegd. Wederom sporen van ontkenning en onwetendheid. Maar wat hij wel wist te vertellen wat dat de prothesen er al geruime tijd uit hadden moeten wezen! Nota bene een paar maanden daarvoor stuurde de chirurg die ze geplaatst had mij weer naar huis.

 

Geruime tijd later kreeg ik een uitnodiging voor het landelijk bevolkingsonderzoek. Ik vroeg of ze wilde kijken of er nog siliconen te zien waren. Tot mijn grote schrik was het onverhoopt toch te zien. Ik vroeg of ik na het onderzoek de foto's hebben mocht. Ik moest daar heel veel moeite voor doen, maar ik heb ze toch bemachtigd! Met deze foto's ben ik naar m'n chirurg terug gegaan. Hij zat niet meer in 't ziekenhuis, maar in z'n privť kliniek. Op mijn vraag of "mijn specialist" toentertijd de implantaten compleet/intact uit mijn lichaam had gehaald, was het antwoord ontkennend! Hij typeerde mijn binnenste als een zootje !

 

Bij het verwijderen van de implantaten zou de rechter prothese "stuk" zijn geweest. De siliconen zaten door het weefsel heen. Ik had "gewoon" een siliconen vergiftiging! Acht maanden later (al) volgde de reactie van de desbetreffende chirurg: "dat ik door hem niet meer verder zou worden behandeld".

Door zelf het heft in handen te nemen heb ik een consult geŽist bij de immunoloog. Diverse (bloed)-onderzoeken waren het gevolg. Hier wees uit dat zelfs de lymfosyten te hoog waren, dat zou eventueel kanker kunnen veroorzaken. Toch .... licht aan de horizon!!

(Wordt vervolgd)

J.T.

 

Persbericht

Reactie van St. SVS op Persbericht van de Gezondheidsraad,

d.d. 26 oktober 1999 'Borstvergroting vraagt grondige Voorlichting'

 

Lelystad, l november 1999

 

Stichting SVS, het Steunpunt voor Vrouwen met Siliconen implantaten, reageert met klem tegen het uitgebrachte advies van de Gezondheidsraad aan de minister van Volksgezondheid betreffende de problematiek van siliconen borstimplantaten. De opmerkingen: " Niet aannemelijk dat ze kanker of auto-immuunziekten veroorzaken", getuigd van 'n onzorgvuldige benadering en onvoldoende kennis van de "veld"problematiek. Het is een misleidende vorm van rookgordijn ontwikkeling of rookgordijn in stand houden. Door deze onzorgvuldige verwoording wordt de indruk gewekt dat deze materialen 100% veilig zouden zijn, daarmee de gebruikmakers een vrijbrief gevend om ongelimiteerd door te blijven gaan met omstreden praktijken. Een wildgroei aan klinieken en "alles belovende" advertenties voor borstvergroting op afbetaling, wordt zo alleen maar geactiveerd. Maar ook de privť kortingen die producenten aan artsen en klinieken geven zijn hiervan een schrijnend voorbeeld.

 

St. SVS vindt de aanwezigheid van plastisch chirurgen in het panel van de Gezondheidsraad een slechte zaak. Deze specialisten kunnen nooit een onafhankelijk en objectief beeld geven zonder gezichtsverlies te lijden, mede gezien hun bekende voorkeur voor dit materiaal. Hier is duidelijk sprake van belangen verstrengeling. De eis tot betere voorlichting is een wassen neus en zal gegarandeerd het beroemde "natte vingerwerk" blijven. De Mammon gaat nog steeds boven de mens.

 

Ieder mens is bang voor kanker! Er is inderdaad gťťn verhoogd risico op borstkanker.

De vindkans op 'n tumor wordt wel verkleind. Per jaar worden door siliconen implantaten 6.000

beginnende tumoren gemist, aldus de wetenschappelijke verwoording van de oprichter van het

Landelijke Borstkanker Onderzoek. Ook zijn er kanker verwekkende stoffen in de implantaten gevonden met risico voor andere kankervormen. Hiervan wordt in de medische literatuur uitgebreid melding gemaakt. Waarom in dit onderzoek de klemtoon op kanker is komen te liggen in plaats van op de veelvoud aan gezondheids problemen en de (on)veiligheid van de materialen, is volstrekt onduidelijk. Dat er geen auto-immuun ziekten gevonden zijn is logisch. De vrouwen hebben te maken met een immuun ziekte! Het lichaam zet zich niet aftegen de eigen organen en weefsels, maar tegen de vreemde indringers, de siliconen partikeltjes, die zich daarin bevinden. Die verspreiden zich door het hele lichaam waardoor elke functie verstoord kan raken.

 

Het panel van de Gezondheidsraad heeft geen patiŽnt gezien of onderzocht. Dit was slechts een papieren studie. De vele brieven van de zieke vrouwen zijn genegeerd, ondanks de gelijkluidendheid en de vaak duidelijke grenslijn van voor en na het implantaat. Dit geldt ook voor moeders die kinderen kregen na de implantatie.

 

Het RIVM onderzoek in opdracht van de minister van VWS moet nog opgestart worden. Ca. 600 vrouwen uit het SVS-bestand worden via een uitgebreide enquÍte benaderd, waaruit een kleine groep geselecteerd gaat worden voor verder onderzoek. De oude, gebruikte siliconen implantaten zijn niet onderzocht of geanalyseerd op samenstelling qua chemische toevoegingen en zware metalen. Niemand in Nederland heeft de werking van deze combinatie in het menselijk lichaam ooit onderzocht.

 

Officieel is bevestigd dat siliconen borstimplantaten nooit getest zijn geweest/geworden op het gebruik in het menselijk lichaam. Ook hebben de fabrikanten tot op heden de veiligheid niet kunnen bewijzen, vandaar de verlenging van het moratorium besluit van 1992 door de Amerikaanse FDA (Food & Drug Administration) tot tenminste 2008.

 

Bij uitgebreid bestuderen van het 70 pagina's tellende adviesrapport van de Gezondheidsraad naar de minister zijn er zo vreselijk veel tegenstrijdigheden, nieuwe vraagtekens en onbeantwoorde vragen in dit boekwerk naar buiten gekomen dat de slotconclusie:

 

Wel problemen maar geen risico, volstrekt onbegrijpelijk en onverantwoord is. Een moratoriumprocedure, een verbod op het ongelimiteerd gebruik van siliconen borstimplantaten, zou meer op zijn plaats geweest zijn. Niet omdat St. S VS tegen borsten of borstimplantaten is, maar tegen de ziekmakende effecten van (zwerf)siliconen in het lichaam en inmiddels 14.000 maal hetzelfde verhaal gehoord heeft van ziek geworden vrouwen en kinderen, onnodig verminkte lichamen, verknalde relaties en onleefbare levens. De Internationale Rechten van de mens, het recht op een leefbaar leven, wordt deze grote groep gedupeerden willens en wetens onthouden.

Een zorgwekkende zorgonthouding van onze zorgdragers !

LIEVER PLAT DAN PLANT !, is de trieste SVS slogan

 

Steunpunt voor Vrouwen met Siliconen-implantaten

Secr, Marlou Boots

 

Europees Parlement: Artikel voor Vrouw en Politiek

Brussel, 19 november 1999

Onderwerp - Siliconen borstimplantaten

 

Al jaren is er veel te doen over siliconen borstimplantaten. Nederland telt naar schatting dertigduizend draagsters met implantaten. Wereldwijd gaat het om ťťn tot twee miljoen vrouwen. Het gaat hier om zowel esthetische ingrepen (borstvergroting), maar ia belangrijke mate ook om borstconstructies voor vrouwen die vanwege borstkanker een borstamputatie moesten ondergaan. In de jaren 80 is er, met name in de Verenigde Staten, grote ongerustheid ontstaan over een mogelijk verband tussen het dragen van borstimplantaten en het ontstaan van auto-immuunziekten en kanker. Al deze klachten zijn uiteraard niet onopgemerkt gebleven. Hoewel weten schappelijk niet direct bewezen was dat er causaal verband bestond tussen het dragen van borstimplantaten en schadelijke risico's en ziektebeelden, vormde  de ernst van de klachten voor de klachten voor de Verenigde Staten reden om voorzichtigheid te betrachten.  In 1992 werd dan ook besloten tot de instelling van een moratorium. Dat houdt in dat gestopt wordt met het gebruik van siliconen implantaten, zolang niet is aangetoond dat er gťťn gezondheidsrisico's bestaan.

 

Een en ander heeft voor minister Borst van Volksgezondheid ven om in 1997 de Gezondheidsraad

om een wetenschappelijk advies over de problematiek te vragen. Onlangs, eind oktober, publiceerde de Nederlandse Gezondheidsraad dit advies. De raad concludeert daarin dat siliconen  borstimplantaten weliswaar problemen kunnen geven, maar dat het niet aannemelijk is dat ze auto-imuunziekten of kanker veroorzaken. Complicaties zoals defect rakende implantaten of kapselverschrompeling maken volgens de raad echter regelmatige controle en een landelijke registratie van draagsters wenselijk. Tenslotte moeten vrouwen die een implantatie overwegen grondig worden voorgelicht voordat zij over de ingreep beslissen.

 

Het Steunpunt voor Vrouwen met Siliconen implantaten (SVS) is niet gelukkig met de uitkomst van het onderzoek en bestrijdt deze met klem. Niet alleen zet het Steunpunt haar vraagtekens bij de gehanteerde onderzoeksmethoden en het volgens haar te beperkte terrein, maar ook wordt er te weinig aandacht besteed aan algemene de gezondheidsklachten. Bovendien zou er in het onderzoek door de Gezondheidsraad geen enkele vrouw zijn gehoord. Dit is wel het geval bij een onderzoek dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), wederom in opdracht van de minister, binnenkort zal uitvoeren.

 

Niet alleen in de afzonderlijke landen, maar ook op Europees niveau wordt er gesproken over de mogelijke gezondheidsrisico's. Naar aanleiding van een petitie, aangeboden door onder andere het Steunpunt voor Vrouwen met Siliconenimplantaten, heeft de commissieverzoekschriften van het Europees Parlement een onderzoek gelast. Dit onderzoek wordt gedaan door STOA, een wetenschappelijk onderzoeksbureau van het Europees Parlement. Er zal een inventarisatie worden gemaakt van de klachten in de verschillende Europese lidstaten. De resultaten van dit onderzoek worden in het voorjaar van 2000 verwacht. Naar aanleiding van die resultaten zal worden beslist of het onderwerp een punt wordt op de Europese politieke agenda. U ziet, er is volop beweging op dit gevoelige en belangrijke terrein. Ik zal de ontwikkelingen rond de verschillende onderzoeken met aandacht volgen.

 

Ria Oomen-Ruijten

 

 

Bericht uit Amerika

Bewijsmateriaal van een Nieuwe "A-Typische" ziekte

 

 * De afgelopen jaren heeft de wetenschappelijke discussie ten aanzien van borstimplantaten zich toegespitst op rapporten waarin wordt gesteld dat vrouwen met borstimplantaten symptomen vertonen die normaal niet in combinatie met elkaar voorkomen. Talrijke artsen hebben de gevonden gezondheids ondermijnende symptomen gerapporteerd, de meest voorkomende zoals gewrichtspijn, syndroom van Raynaud, vermoeidheids-verschijnselen die normaal functioneren onmogelijk maakt en andere neurologische stoornissen in een groot aantal verschillende samenstellingen. (Solomon, Seminars in Arthritis and Rheumatism, augustus 1994)

 

 * Twee door de industrie gefinancierde onderzoeksteams hebben bewijzen gevonden dat er verband bestaat tussen de aanwezigheid van siliconen borstimplantaten en het voorkomen van ongebruikelijke symptomen. Een team van de Universiteit van Michigan heeft melding gemaakt van het feit dat bij vrouwen met siliconen implantaten de kans op het voorkomen van "niet te differentiŽren" bindweefsel symptomen driemaal zo groot is als bij vrouwen zonder implantaat.

Een team van de Universiteit van Galgary kwam tot de bevinding dat er sprake was van een hoog gemiddelde van "perifere" neuropathie (=het geheel van hersen- en ruggenmergzenuwen), cognitieve disfunctie en myalgie bij vrouwen met borstimplantaten. (Schottenfield e.a. Uittreksel aangeboden tijdens de bijeenkomst van het American College of Rheumatology, oktober 1996, en Edworthy e.a., Journal of Rheumatology, 1998)

 

 * Een team van de UCLA kwam eveneens tot de bevinding dat er sprake is van een verhoogd risico ten aanzien van het optreden van cognitieve disfunctie en perifere neuropathie bij patiŽnten met implantaten. (Greenland en Finkle, Annals of Epidemiology, juli 1998)

 

 * In een vorig jaar gepubliceerd onderzoeksrapport van het National Cancer Institute wordt geconcludeerd dat er "nog geen oplossing is gevonden" met betrekking tot a-typische ziektes.

(Brinton en Brown, Journal of the National Cancer Institute, september 1997)

 

 * Uit eigen intern onderzoek van Dow uit de zestiger en zeventiger jaren blijkt dat de mogelijkheid bestaat dat siliconen het immuunsysteem stimuleren.

( Bron -  The Command Trast Network, 9 Nov.'98 PRN/Newswk.)

 

Immunologische Problemen

 

 * Er is goed gedocumenteerd medisch bewijsmateriaal voorhanden dat onder bepaalde omstandigheden chronische ontstekingen kunnen leiden tot een toestand die aan auto-immuniteit doet denken. Bovendien roepen nieuwe onderzoeken de gedachte op dat siliconen stoornissen in het immuunsysteem kunnen veroorzaken.

 

 * Dr Lightfoote, assistent-directeur verbonden aan het Center for Devices and Radiologie Health van de FDA, rapporteerde afgelopen zomer dat uit haar onderzoekswerk blijkt dat siliconen als katalysator optreden bij immuunreacties bij dieren. (Verslag van de Conferentie van het Institute afMaŁdne over de veiligheid van siliconen borstimplaHUtai, juli 1998)

 

 * In een onderzoek 1997 dat is gepubliceerd in de Annals of Allergy and Imunology wordt vastgesteld dat bij vrouwen met implantaten sprake was van een overdreven sterke reactie op bindweefsel proteÔnen, wat doet denken aan het  mogelijke bestaan van een mechanisme  waarbij siliconen immuun-systeem problemen kunnen veroorzaken (Atkinson e.a, Annals  af Allergy and Immunology), In 1997 Meldde  een team van de Louisiana State Univer-sity en de Tulane University  het bestaan van een verband te hebben ontdekt tussen geÔmplanteerde vrouwen met hoge aantallen anti-polymere antistoffen (een indicatie voor immuun-systeem problemen) en vrouwen met ernstige a-typische auto-immuun symptonen. (Garry, et al, Lancet, februari 1997)

 

 *  Onderzoekers van de Wayne State University die een experiment begeleidden van siliconen effecten op het immuunsysteem van muizen, zeiden ook dat ze bewijzen hadden gevonden van overstimulatie van het immuunsysteem. (Schaefer, et al, Arthritis and Rheumatism, juni 1997)

 

* Deze nieuwe informatie sluit aan bij eerder bewijsmateriaal, afkomstig van intern onderzoek van Dow Corning. Van de vier honden bij wie in een experiment in 1970 siliconen werden geÔnjecteerd, ging er ťťn dood en bij de andere drie ontwikkelde zich een chronische ontsteking die wees op een storing in het immuunsysteem.

 

* In een rapport van Dow uit 1995, dat geheim werd gehouden tot het bedrijf tijdens een proces gedwongen werd dit openbaar te maken, wordt gesteld: "De grote hoeveelheid beschikbare diergegevens doet eveneens denken aan de mogelijkheid dat de aanwezigheid van siliconen een rol speelt bij immunologische aandoeningen".

 

Siliconen Borstimplantaten - Kinderen

28 juni 1999 - Douglas Shanklin

 

Een groot aantal vrouwen is tot het besef gekomen dat het krijgen van kinderen na het laten inbrengen van siliconen implantaten een gezondheidsrisico inhoudt voor deze kinderen. Aangezien zij hierover vooraf niet zijn geÔnformeerd, hoeven zij hierover geen schuldgevoelens of wroeging te voelen. Wel zouden zij met grote vastberadenheid moeten proberen uit te vinden waar hun kinderen precies aan toe zijn en eraan bij te dragen dat meer kennis over dit onderwerp beschikbaar komt, zulks in het belang van al deze kinderen. De gezondheidstoestand in de toekomst van kinderen geboren uit

moeders met siliconen implantaten blijft onduidelijk en geeft reden tot zorg.

 

Het is inmiddels 5 jaar geleden dat in de medische literatuur het eerste rapport over deze aandoening werd gepubliceerd (Levine, et al. Betr. Slik- en slokdarm klachten bij kinderen na borstvoeding met implantaten. Med.Assoc. 271:213-216, 1994) Recentere gegevens wijzen erop dat het  waarschijnlijker is dat migratie van chemische afbraakproducten door de placentabarriŤre de belangrijkste manier van overprikkeling is, waarbij het nog niet volledig ontwikkelde systeem van de foetus wordt aangetast. (Smalley e.a., Immunobiol. 196: 567-574, 1996/97) Hieruit kan worden opgemaakt dat er sprake is van een kans op secundaire, hernieuwde prikkeling van het immuunsysteem door moedermelk waarin organosilicon-stoffen aanwezig zijn.

 

7e Jaargang, maart 2000 , Nummer l

 

Standpunt minister Els Borst

31 januari 2000

Een overzicht van de belangrijkste stukken uit het 5 pagina's tellende rapport van de minister naar de voorzitter van de 2e kamer der Staten Generaal. Het advies (als Persbericht) van de Gezondheidsraad naar de minister toe en de reactie van St. SVS, kunt u nalezen in de laatste Stille Kracht van vorig jaar. (Nummer 4,1999.)

 

Draagsters met gezondheidsklachten

Het is niet uit te sluiten dat het laten plaatsen van siliconen implantaten incidenteel zal leiden tot gezondheidsproblemen. De commissie kan echter geen wetenschappelijk bewezen verband vinden tussen borstimplantaten en de -mogelijk ernstige- klachten die sommige draagsters hebben. De commissie bepleit, hoe dan ook, voor draagsters met klachten een serieuze benadering die erop is gericht de oorzaak van de klachten te achterhalen en te verlichten.

 

Standpunt

Het advies van de Gezondheidsraad biedt waardevolle aanbevelingen. Ondanks het feit dat de wetenschappelijke literatuur geen verband laat zien tussen siliconen borstimplantaten en de ernstige gezondheidsklachten die sommige draagsters ervaren, wil ik met klem benadrukken dat ik grote betekenis hecht aan de door de Gezondheidsraad voorgestane serieuze aanpak om deze klachten zo mogelijk weg te nemen of te verlichten. Ik onderschrijf het belang van een serieuze benadering van draagsters van siliconen borstimplantaten (SBI) met gezondheidsklachten. Deze benadering dient op de volgende manier gestalte te krijgen.

 

Voorlichting en Preventie

De voorlichting aan vrouwen die overwegen over te gaan tot implantatie van SBI dient op een aantal punten verbeterd te worden. Goede voorlichting kan een vrouw ondersteunen een zorgvuldige en weloverwogen beslissing te nemen om zich al dan niet te laten opereren. Om tot deze beslissing te komen hebben deze vrouwen adequate informatie nodig. Bij niet-noodzakelijke ingrepen, zoals bij cosmetische operaties vaak het geval is, dient aan de informatie -verstrekking hogere eisen te worden gesteld dan bij andere medische behandelingen. Deze informatie moet verstrekt worden door de behandelend arts of in sommige gevallen door de huisarts. Al te vaak wordt er in het contact tussen de vrouw en de arts vanuit gegaan dat er al een beslissing tot opereren is genomen. Het is juist belangrijk dat de behandelend arts in een vroeg stadium de vrouw adviseert bij het nemen van een juiste beslissing. Daarbij dient zij volledige, objectieve en op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde informatie over de implantaten, de operatie en de ernst van lokale complicaties te ontvangen. Ook moet er worden gewezen op bestaande alternatieven.

 

In het licht van het bovenstaande zal ik nogmaals bij de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie aandacht vragen voor het nut en de noodzaak van gerichte voorlichting aan vrouwen die overwegen over te gaan tot SBI. Nagegaan zal worden op welke wijze de beroepsgroep van plastisch chirurgen (en eventueel de huisartsen) in samenwerking met belangengroepen de voorlichting rond SBI verder kan optimaliseren. Ik ben van mening dat het zinvol is om het voorlichtingstraject vast te leggen in een voorlichtingsprotocol. Daarbij dient aandacht te worden geschonken aan het tijdstip van het starten van de voorlichting, fasering van het voorlichtingsproces en de rol van de huisarts.

 

Ter ondersteuning van de voorlichting aan vrouwen die overwegen om over te gaan tot het laten implanteren van SBI zal er een voorlichtingsfolder worden uitgebracht. Deze folder dient de vrouw te faciliteren bij het nemen van een besluit om zich al dan niet te laten opereren. In de folder zal in ieder geval aandacht besteed moeten worden aan de onderstaande aspecten die de commissie in het advies heeft genoemd:

                                                   

(1) - De verschillende types implantaten

(2) - Het lekken van siliconen uit de implantaten en de mogelijkheid dat beschadiging van het implantaat optreedt

(3) - Kapselvorming en niet uit te sluiten complicaties, zoals kapsel|schrompeling en de mogelijkheid dat hierdoor her-operatie noodzakelijk wordt

(4) - Mogelijke consequenties van het geven van borstvoeding

(5) - Het tijdelijk of blijvend verlies van gevoel in de tepels

(6) - Ingegaan moet worden op de -overigens niet verhoogde - kans op borstkanker en de eventuele problemen bij screening op deze ziekte

(7) - De voorlichting over de systemische gevolgen moet zich uitstrek ken tot de gezondheids-problemen die sommige draagsters aan hun implantaten wijten, zoals auto-immuunziekten en daarmee verband houdende ziekte verschijnselen, ook al is er geen wetenschappelijk bewijs voor een dergelijk verband.

 

Ook de verschillende belangengroepen zijn van grote waarde bij de overdracht van informatie over SBI en de gevolgen daarvan. Daarom zullen de belangengroepen gevraagd worden om op basis van hun ervaringsdeskundigheid een bijdrage te leveren aan het maken van de voorlichtingsfolder.

Onderzoek

 

De commissie staat positief tegenover het werk van Tenenbaora en medewerkers, die in het Rijksinstituut voor Volksgezondheid  (RIVM) wordt verricht. In de literatuur zijn er twee van immunologische reacties geclaimd bij vrouwen met een SBI vette geassocieerd worden met de MŁOMriling aan siliconen en wel de vumuae van anti-polymeer antistoffen (ARA) en T-cel activiteit tegen siliconen antigenen. Ik heb het RIVM verzocht om de interacties tussen SBI en het immuunsysteem te onderzoeken.

 

Bij het RIVM bleek de APA test met positieve en negatieve referentie sera reproduceerbaar te functioneren. In een tweede studie bleek de gebruikte selectiemethode niet toereikend. Voor het vervolgonderzoek dat in november 1999 van start is gegaan is bij de selectie van vrouwen behorend tot de subgroep met ernstige ziekteverschijnselen, veel aandacht besteed aan de selectiecreteria opdat inderdaad een groep vrouwen met ernstige gezondheidsklachten wordt geselecteerd. De onderzoekspopulatie voor het lichamelijk onderzoek en het bloedonderzoek wordt geselecteerd uit een populatie van vrouwen die een SBI hebben of hebben gehad en die zich gemeld hebben bij het Steunpunt voor Vrouwen met Siliconen implantaten (SVS).

 

De SVS verleent haar medewerking aan het onderzoek. Na toestemming van de respondenten zal aan de huisarts (dan wel behandelend arts) van de vrouwen worden gevraagd hoe groot zij de ernst van de ziekte beoordelen. Dit om de kans voor selectie van een groep vrouwen met ernstige ziekteverschijnselen zo groot mogelijk te maken. Alleen indien in de groep vrouwen met ernstige gezondheidsklachten een verhoogde APA-waarde waargenomen kan worden, is het zinvol het onderzoek uit te breiden met de vraag of er een relatie is tussen een verhoogde APA-waarde en blootstelling aan een siliconen borstimplantaat. Naar verwachting zal het RIVM in het najaar van 2000 kunnen rapporteren over de resultaten van dit onderzoek. Zodra de resultaten beschikbaar zijn zal ik de Kamer hierover informeren.

 

Registratie

In lijn met de waarde die de commissie hecht aan een centrale registratie van draagsters met SBI, onderken ik de rol die een implantatenregister kan spelen niet alleen in het kader van post marketing surveillance (PMS), traceability, recall en vigilance in de hulpmiddelenvoorziening in de zorg. Het Nederlandse Normalisatie Instituut (NNI) is daarom gevraagd om met een haalbaarheidsstudie inzicht te geven in de mate van commitment van belanghebbende partijen en de randvoorwaarden waaraan voldaan moet worden om een implantaten-register op te zetten en te onderhouden. Naar verwachting zal het NNI in september 2000 kunnen rapporteren.

 

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Dr. E. Borst-Eilers

 

Brief aan Tweede Kamer

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal

Postbus 20018

2500 E A Den Haag

 

Betreft - Advies Gezondheidsraad, 26-10-1999

Standpunt minister Borst, 31-01-2000 Siliconen borstimplantaten

 

Lelystad, 8 februari 2000

Geachte Mevrouw,

 

Via dit schrijven wil ik uw aandacht vestigen op de zeer summiere, eenzijdige en gevaarlijke ontwikkelingen betreffende boven vermeld advies en standpunt in verband met de siliconen problematiek. Wťťr is er niet geluisterd naar de signalen vanuit de gebruikershoek, worden de klachten van duizenden genegeerd en gebagatelliseerd ! "De vrouwen mogen ziek gemaakt worden, want ze zijn in de toekomst traceerbaar", lijkt de minister in haar standpunt te zeggen. Denkt de minister nu echt dat een groep zakenlui (artsen, industrie) adequate voorlichting c.q. informatie zal verstrekken die mogelijk ten koste van hun eigen portemonnee gaat ?

 

Dat er preventief gewerkt gaat worden met registratie van vrouwen en materialen en een betere voorlichting over alle mogelijke risico's, is een goede zaak. Hoe dat in de praktijk zal werken moet de toekomst leren. Hopelijk worden hiervoor onafhankelijke experts aangetrokken. Grotere terughoudendheid in het gebruik van siliconen borst implantaten, zoals bv. een moratorium- of pre-market-aproval procedure (zoals in Amerika sinds 1992), zou meer op zijn plaats zijn geweest, gezien de vele vraagtekens en wereldwijd identieke verhalen van gedupeerden.

 

Als vertegenwoordigster van St S VS. het Steunpunt voor Vrouwen met Siliconen implantaten vind ik het een bijzonder slechte zaak dat minister Borst nonchalant voorbij gaat aan het persoonlijk leed van duizenden vrouwen en hun familie. Zij noemt de ziekmakende effecten en complicaties door siliconen bevattende implantaten " slechts incidenteel" en verschuilt zich achter twijfelachtige publicaties van afhankelijke onderzoekers die "wetenschappelijk" niets kunnen bewijzen en bij rotte appelen naar de oorzaak va* perarot zoeken.

 

De volksziekte REUMA heeft ook een wetenschappelijk onvindbare reden, toch staat Reuma wereldwijd in de top 5 op de ranglijst van invaliderende gezondheidsproblemen! Is deze houding van ontkenning, niet wetenschappelijk bewezen dus bestaat het niet, dan niet erg dubieus en tegenstrijdig?

De schatting is dat in Nederland circa 30.000 vrouwen een Siliconen Borstimplantaat (SBI) hebben.

Wetenschappelijk is bevestigd dat ťťn op de vier vrouwen binnen 5 jaar met complicaties van diverse aard worden geconfronteerd die een her-operatie noodzakelijk maken. Dat is 25% van deze  populatie, een behoorlijke last op het ziektekosten budget.

 

Van de bij St. SVS geregistreerde vrouwen (ruim 4.000) geeft 84% aan ernstige gezondheids- klachten ontwikkeld te hebben NA implantatie, ruim 3.000 dus! Dat is absoluut niet incidenteel meer te noemen, maar ontoelaatbaar veel. Nergens in het standpunt van de minister, noch in het advies van de Gezondheidsraad staat enig hulpprogramma vermeld voor deze grote groep ernstig zieken die traditioneel niet behandelbaar zijn, mede omdat de klachten A-typisch zijn. De symptomen lijken op die van bekende kwalen, maar zijn het niet. De chemische toevoegingen in de traditionele medicijnen voor deze bekende kwalen werken averechts bij een siliconen belasting. De vrouwen worden alleen maar zieker. Hun wordt het recht op een normaal menswaardig bestaan onthouden, een onthouding die in strijd is met de Internationale Rechten van de mens! Een ernstige en trieste ontwikkeling, is de mening van St. SVS.

 

Dat het RIVM onderzoek, in opdracht van minister Borst, eindelijk van start is gegaan is een prima gegeven maar, vooraf was al bekend dat dit APA onderzoek geen siliconen belasting kan aantonen en eigenlijk al achterhaald is, maar hooguit een (over)gevoeligheid voor chemische (polymeren) stoffen kan aantonen. Deze verhoogde AP A-waarde zal dus ook bij de controlegroep zonder SBI getraceerd kunnen worden. Het is een belangrijke eerste stap, maar de siliconen belaste vrouwen zullen hier weinig mee opschieten en waarschijnlijk weer tussen wal en schip geraken en gedumpt worden in de psychische hoek.

 

Mevrouw de Voorzitter, ik hoop dat u serieuze aandacht aan deze problematiek zult schenken waardoor mevrouw Borst haar standpunt zal heroverwegen ten bate van de vrouwen van nu en morgen. Maar ook van de nog ongeboren kinderen van deze vrouwen die risico lopen om door zwerfsiliconen in de baarmoeder belast te raken, met dezelfde ziekmakende effecten.

Hopende u van dienst geweest te zijn met deze trieste "veldgegevens" kijk ik uit naar uw reactie. Als u meer wilt weten kunt u altijd even contact met mij opnemen.

 

Met vriendelijke groet namens St SVS,

Marlou Boots. Secretaris/CoŲrdinator

 

 

 

 

7e Jaargang, juni 2000 , Nummer 2

 

 

 

 

 

Brief van Staatstoezicht op de Volksgezondheid

 

SVS - t.a.v. mw. M. Boots

 

Inspectie voor de Gezondheidszorg

Postbus 16119

2500 BC ’s-Gravenhage

 

's-Gravenhage, 18 mei 2000

 

Een paar weken geleden heeft u mij opgebeld over de Trilucent prothese. U heeft in dat gesprek twee onderwerpen ter sprake gebracht. Het ene onderwerp betrof de informatievoorziening over de recall van de Trilucent prothese en het andere onderwerp betrof informatie die u in uw bezit heeft over de Trilucent prothese. In deze brief geef ik op beide onderwerpen een reactie.

 

U zei dat vrouwen niet geÔnformeerd zijn over de recall van de Trilucent borstprothese. Uw mening berust op uw veronderstelling dat, wanneer ze wel geÔnformeerd zouden zijn, u dat dan geweten zou hebben. Ik heb u in het telefoongesprek geantwoord dat deze recall in het voorjaar van 1999 door de fabrikant is uitgevoerd en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) toen geen reden zag voor explantatie van reeds geÔmplanteerde borstimplantaten. De NVPC heeft aan de artsen die deze implantaten hebben gebruikt aangegeven dat het verstandig is de vrouwen te controleren en te informeren. Het is aan de behandelend arts om daar invulling aan te geven. Recente navraag bij de NVPC geeft mij geen reden om te twijfelen aan de zorgvuldigheid van de handelwijze van de artsen. Ik vind dat ik geen argumenten heb om het beleid, zoals dat tot nu toe gevoerd is, te wijzigen.

 

U heeft mij verteld dat u informatie in uw bezit heeft over een onderzoek dat is uitgevoerd op de Trilucent borstprothese. Deze informatie heb ik inmiddels van u ontvangen en doorgelezen. Het betreft een onderzoek naar een prothese nadat die is geŽxplanteerd. Ik zie geen reden om op basis van onderzoek aan ťťn prothese van het standpunt van de NVPC af te wijken.

 

Wel heb ik van de Engelse overheid gehoord dat er deze zomer informatie is te verwachten over een groot onderzoek naar de Trilucent prothese. Wanneer deze informatie beschikbaar is en dit aanleiding vormt voor nader overleg dan zal ik me tot u wenden. Ik kan me voorstellen dat dit niet het antwoord is waarop u gehoopt had. Het mag duidelijk zijn dat ik u en de informatie die u mij stuurde serieus neem. Verzoeke ons kenmerk, dagtekening en onderwerp in uw antwoord te vermelden.

 

De Inspecteur voor de medische technologie,

 

 

Alarm om borstprothesen met sojaolie

( De Telegraaf, door Anita Zijlstra, donderdag 8 juni 2000 )

 

LONDEN/DEN HAAG - Borstimplantaten gevuld met sojaolie moeten uit voorzorg worden verwijderd. Deze Triculent-prothesen kunnen kanker veroorzaken en schade aan het ongeboren kind als gevolg van giftige stoffen die kunnen vrijkomen. Dit adviseert de Britse overheid, nadat vrouwen zwellingen in de borst kregen. In enkele gevallen is het implantaat ranzig geworden en verspreidt het een geur. Ook in Amerika is grote onrust ontstaan. De Amerikaanse producent Inamed heeft gisteren bijna 250 miljoen toegezegd om de in opspraak geraakte prothesen op zijn kosten te laten verwijderen.

 

Sinds 1995, toen de Triculent-implantaten op de Europese markt kwamen, zijn ze ook in ons land toepgepast. Ze leken een goed alternatief voor siliconen prothesen die wereldwijd tot ernstige gezondheidsklachten hebben geleid. Omdat de borstvergrotende operaties vaak in particuliere klinieken worden uitgevoerd, is het echter niet bekend hoeveel vrouwen deze prothesen dragen.

Consumentenbond  Het ministerie van Volksgezondheid was reeds op de hoogte van het Britse onderzoek naar het product en is in afwachting van het advies van de Nederlandse beroepsvereniging van plastisch chirurgen, de NVPC. Ook de Consumentenbond buigt zich momenteel nog over het kersverse rapport. "We hebben inmddels contact gehad met de Inspecteur voor de Gezondheidszorg en er is ons medegedeeld dat er geen direct gevaar voor de volksgezondheid dreigt", aldus de voorlichter van de bond. De Britse overheid daarentegen heeft vrouwen inmiddels afgeraden borstvoeding te geven of zwanger te worden, zolang zij de prothesen nog dragen.

 

De implantaten zijn gevuld met triglyceriden, een natuurlijke stof uit soja-olie. De ontdekking werd omschreven als lichaamsvriendelijk en stond door de transparantheid in tegenstelling tot siliconen prothesen het maken van mammogafieŽn om borstkanker op te sporen niet in de weg. Dr. Rahim Karjoo, directeur van American Medical Diagnostic Laboratories (AMDL) wees echter direct op de gevaren van het destijds alom geprezen nieuwe product. Ook de olie, die in een siliconen omhulsel zit, kan immers gaan lekken. "Het is bekend dat oliŽn in het lichaam calcium opnemen. Hierdoor staat de draagster bloot aan het risico van een bloedstolsel dat tot de dood kan leiden." Ook kan soja-olie in het lichaam de groei van tumoren bevorderen, zo waarschuwde de arts al.

 

 

7e Jaargang, september 2000, Nummer 3

 

(1) Kopie brief van SVS naar de Minister President

Partij kantoor P. v.d. A.

t.a.v. Minister President Dhr. W. Kok

Stationsweg 10 B

2515 BN Den Haag

 

Betreft:- Verbod siliconen borstimplantaten

Lelystad, 11 juli 2000

 

Geachte heer Kok,

 

Omdat na vele jaren hard knokken met de diverse overheidsinstanties er niet of nauwelijks enig resultaat of zelfs maar begrip opgebracht schijnt te kunnen worden voor de problematiek veroorzaakt door siliconen borstimplantaten, richt ik me expliciet tot u als zijnde de hoogste gezagsdrager.Uitleg, cijfers, feiten en achtergronden staan omschreven in de diverse bijlagen.

 

Een bijzondere trieste en ontoelaatbare situatie die door de Nederlandse overheid nog steeds blind getolereerd wordt, ondanks de indrukwekkende signalen vanuit de gebruikershoek; de vele ernstig ziek geworden mensen, de ontwrichte en zelfs moederloze gezinnen. Het wordt de hoogste tijd dat de minister van Volksgezondheid haar verantwoordelijkheden en de mogelijke consequenties daarvan serieus gaat nemen.

 

Meneer Kok, ik hoop dat u al uw invloed zult willen aanwenden zodat er eindelijk een verbod op het ongelimiteerd gebruik van siliconen borstimplantaten van kracht wordt

Uitkijkend naar uw reactie, met vriendelijke groet namens St. SVS.

 

Marlou Boots

 

(2) Kopie brief van SVS naar de Minister President

Partij kantoor P. v.d. A.

t.a.v. Minister President Dhr. W. Kok

Stationsweg 10 B

2515 BN Den Haag

 

Betreft: Silicone-Gate

Referentie: mijn schrijven, d.d. 11-7-00

Lelystad, 30 juli 2000

 

Geachte meneer Kok,

Kort voor het zomerreces heb ik u per fax en post benaderd in verband net de siliconen problematiek. Om u adequaat verder te informeren doe ik u een paar Kontaktbladen van St SVS (De Stille Kracht) toekomen. Omdat bij mij de indruk gewekt is dat u niet of nauwelijks over de omvang van deze problematiek geÔnformeerd bent, wil ik uw speciale aandacht vestigen op de diverse rubrieken met "geluiden vanuit de gebruikershoek" in deze bladen en de bijzonder ongeÔnteresseerde houding van de verantwoordelijke instanties.

 

Ik hoop dat al deze informatie uw vakantie niet al te veel heeft verstoord en dat u genoeg energie heeft kunnen opbouwen om, "ten bate van ...", zo snel en krachtig mogelijk aan de noodrem te trekken. Uw ingrijpen kan veel onnodig leed en lijden voorkomen.

 

Uitkijkend naar uw reactie, met vriendelijke groet namens St. SVS,

Hoogachtend,

Marlou Boots

Secretaris/CoŲrdinator

 

Bevindingen Europees Parlement

Brussel, 30 augustus 2000

Geachte mevrouw Boots,

 

Te de commissievergadering van afgelopen maandag (28 augustus) heeft er een gedachtewisseling plaatsgevonden met de rapporteur Catherine Stihler. Allereerst heeft mevrouw Stihler een korte uiteenzetting gegeven van haar bevindingen tot nu toe. Deze bevindingen zijn met name gebaseerd op bet u welbekende STOA-rapport. STOA toont in haar rapport geen verband aan tussen siliconen-implantaten en serieuze risico's voor ziekten zoals kanker en weefselaandoeningen. Er is echter volgens mevrouw Stihler niet gekeken naar de lange termijn en ook niet naar de verschillende soorten siliconen-implantaten. Het STOA rapport noemt drie opties -

- ( Optie l ) Status quo, geen verbod, toepassing huidige wetgeving

- ( Optie 2 )Verbod op siliconenimplantaten wegens gebrek aan informatie over de risico's en wegens petities door belangenorganisaties.

- ( Optie 3 ) Geen volledig verbod, maar verbetering van de voorlichting, controle, opsporing en onderzoek naar alternatieven.

 

In de commissievergadering werd duidelijk dat de meerderheid van de aanwezige parlementsleden optie l niet aanvaardbaar achten. Ook optie 2 wordt niet wenselijk geacht., met name vanwege de mogelijkheden die siliconen-implantaten bieden voor borstreconstructie voor bijvoorbeeld kankerpatiŽnten. De psychische gevolgen van een verbod zijn voor deze vrouwen groot. Tot nu toe zijn er nog geen betere alternatieven voor siliconen.

 

Mevrouw Stihler en de meerderheid van de aanwezigen achten optie 3 wenselijk. Vrouwen moeten zelf goed geÔnformeerde keuzes kunnen maken. Om een dergelijke keuze te kunnen maken is er een noodzaak tot -

(1) - Diepgaander onderzoek naar de risico's van siliconen-implantaten

(2) - Onderzoek naar veilige alternatieven

(3) -  Toezicht door nationale autoriteiten

(4) - Europese standaardisering van voorlichting

(5) - Kwaliteitsgarantie

 

Concluderend is er in deze vergadering naar voren gekomen dat het Parlement er zich van bewust is dat er gezondheidsproblemen kunnen zijn die verband houden met siliconen-implantaten en dat de belangen van de patiŽnten het zwaarst wegen. Mevrouw Stihler zal haar advies aan de commissie verzoekschriften afronden in september De commissie verzoekschriften zal in november met een rapport komen. De verwachting is verder dat de Europese Commissie aan het eind van dit jaar met een voorstel komt. Ik hou u op de hoogte.

 

Met vriendelijke groeten,

Marielle Hart

 

Gezondheidsproblemen, als gevolg van de zoutwater prothesen.

Bijdrage van - Patricia Lieberman: stafonderzoeker aan het Nationaal Centrum voor Gedrags onderzoek voor vrouwen en hun families, een non-profit denktank in Washinton D.C.

 

Vrouwen kunnen niet op de FDA rekenen. De goedkeuring van de zoutwater gevulde (saline-ulied) borstimplantaten brengt levens in gevaar en negeert serieuze problemen. De FDA (de Amerikaanse Keuringsdienst van waren) is wereldwijd bekend om zijn strenge veiligheidsmaatregelen. Helaas verlaagde ze vorige maand hun norm door de zoutwater gevulde implantaten goed te keuren. Deze beslissing kan van invloed zijn voor de levens van de circa 150.000 (Amerikaanse) vrouwen en tieners die jaarlijks zo'n implantaat krijgen. Maar, als de fabrikanten hun zin zouden krijgen, zou de FDA in de toekomst aan de meer gezondheids-ondermijnende siliconen implantaten hun toestemming moeten verlenen.

 

Om de goedkeuring voor hun saline implantaten te "winnen", presenteerde twee in San Barbara gesitueerde corporaties aan de FDA de resultaten van hun studies betreffende vrouwen die 3 a 4 jaar geleden saline's gekregen hadden. Zij beweerden dan hun patiŽnten tevreden waren, maar rapporteerden serieuze problemen zoals gebroken implantaten, borstpijn, infecties vervorming en meerdere operaties om deze problemen op te lossen.

 

De fabrikanten smokkelde over de veiligheid van hun implantaten en werden hierin gesteund door de plastisch chirurgen die de FDA vertelden over de prachtige resultaten in hun praktijken. Zoals in zoveel sprankjes vonden alle chirurgen dat de complicaties veel beter waren dan "het gemiddelde" en dat die lager dan het onderzoek had gevonden en patiŽnten enthousiaster waren over de veranderingen door het implantaat (Het gelukkige vrouwtje!)

 

Tot nog toe hebben onderzoekers van de FDA aangetoond dat de fabrikanten en de artsen de ware aantallen van complicaties hebben onderschat. Gebruikmakend van, door fabrikanten verzamelde gegevens, berekende de FDA dat van een merk (Mentor) 43% van de vrouwen die een borstvergroting hadden ondergaan tenminste een complicatie optrad binnen 3 jaar. Voor mastectomy-patiŽnten (borstverwijdering i.v.m. goedaardige, pijnlijke knobbels) bleek het nog erger. Binnen 3 jaar kreeg 73% van de vrouwen met implantaten ten minste een complicatie en 27% heeft hun implantaat laten verwijderen.

 

De statistieken waren zelfs nog verontrustender voor de implantaten van Mc Ghan Medical. De FDA verklaarde dat voor beide merken de complicatiecijfers nog wel zouden stijgen voordat de studies afgerond waren, dus de lange termijn gezondheidsrisico's zijn

 

(1) - De FDA hoorde hartbrekende verklaringen van vrouwen met.gezondheidsproblemen van de zoutwaterprothesen.

(2) - Ze hoorde van vrouwen die ziek waren geworden en te arm waren door de hoge medische rekeningen om hun implantaten te laten verwijderen.

(3) - Ze hoorde van vrouwen die door de ziekteverzekering geweigerd waren in verband met een verhoogd risico als gevolg van hun implantaten en mogelijke complicaties.

(4) - Ze hoorde van vrouwen wiens symptonen niet verbeterden, tot nadat de implantaten verwijderd waren.

 

DE FDA NEGEERDE DEZE VERSCHRIKKELIJKE VERHALEN COMPLEET !!!

 

Ook hoorde de FDA een radiologisch expert getuigen dat borstimplantaten een mammografie kunnen belemmeren. De kans om kanker tijdig te ontdekken is 2x kleiner voor vrouwen met implantaten. Van de 1,5 a 2 miljoen vrouwen in Amerika met implantaten is het waarschijnlijk dat de borstkanker diagnose bij 20- tot 40.000 vrouwen vertraagd zullen worden omdat hun implantaat een tumor verborgen.

 

VROUWEN KUNNEN NIET OP DE FDA REKENEN

 

Zo'n oponthoud kan dodelijk zijn ! Als borstkanker is ontdekt en behandeld in een vroeg stadium, is 90 tot 95% van deze vrouwen 10 jaar later gezond. Als de kanker verder gevorderd is leeft slechts 40% tien jaar. Niet gescheurde zoutwater prothese. Let op de zwammen en schimmels en zwamvorming in de prothese.

 

Ofschoon de gezondheidsricico's duidelijk de "cosmetische baten" voor de meeste vrouwen en tieners overtroffen, keurt de FDA de zoutwater gevulde implantaten toch goed. De FDA stelt de eis dat de fabrikanten gedetailleerde informatie leveren over de risico's voor patiŽnten, maar wat bedoelen ze daar precies mee ? Zullen bedrijven die een verkeerde voorstelling gaven van hun gegevens (bevindingen) naar het bureau (FDA) een realistisch beeld geven van de risico's aan hun toekomstige klanten? Dat lijkt niet aannemelijk! (Note SVS: Een bakker zal nooit zijn eigen brood als slecht verkopen, toch!) In plaats daarvan kijken de fabrikanten uit naar meer omzet.

 

Nadat de FDA zijn goedkeuring had gegeven aan de saline implantaten, pochte Mc Ghan dat ze ook goedkeuring voor de silicone-gel gevulde inplantaten probeerde te verkrijgen. Het eigen onderzoek van de FDA bewees dat dit een tragische vergissing zou zijn. Wetenschappers ontdekten dat ook onder vrouwen die geen medische hulp hadden gezocht voor problemen met de implantaten, bijna 80% tenminste ťťn kapot implantaat had na 10 tot 15 jaar. Nog zorgwekkender is dat de siliconen bij 21% van deze vrouwen door het lichaam zwerven. De FDA deed geen enkele poging om deze resultaten te publiceren ! In plaats daarvan verstrekten zij geen waarschuwingen en staan nog steeds de verkoop toe van niet goedgekeurde silicone-gel implantaten.

 

De consumenten (wij vrouwen dus) zouden de zekerheid moeten hebben dat de term "FDA goedgekeurd" betekend dat een product grondig is getest en veilig bevonden is. Helaas, wat de borstimplantaten betreft, legt de FDA de verantwoordelijkheid bij de vrouwen. Vrouwen moeten zigzaggen tussen plastisch chirurgen en schitterende promotiebrochures van fabrikanten om de informatie te vinden die ze nodig hebben. We kunnen hiervoor niet langer op de FDA rekenen !

 

Diana Zuckerman,

Ph.D Executive Director

National Center for Policy Research for women and Families Washington, DC

http://www.center4research.org/who1.html

 

Borstimplantaten zijn Gebrekkige producten.

Wat iedere vrouw TOCH moet weten over borstimplantaten.

 

(1) Complicaties zijn Gewoon.

Een Mayo Kliniek studie toont aan dat een op de vier vrouwen, meerdere operaties nodig hebben als gevolg van medische complicaties met hun implantaten. Deze veelvoud aan ingrepen is niet ongewoon. Deze zogenaamde gelokaliseerde problemen variŽren van lichamelijke verminkingen tot chronische pijnen, rottend borstweefsel en migratie van het implantaat vanuit het borstgebied.

Zoutwater van gescheurde implantaten verspreiden zich ook door het lichaam, soms nadat ze in het lichaam met schimmels geÔnfecteerd zijn. (Soort botulisme)

 

(2) Scheuring en Lekkage van Implantaten

Er is geen twijfel mogelijk dat borstimplantaten in kwaliteit afnemen en uiteen vallen in het lichaam. Talrijke wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de dunne siliconen envelop waar de siliconen-gel in verpakt zit, verslechteren, zwakker worden in de loop der jaren. Na tien jaar begint de helft van de siliconen gel implantaten uiteen te vallen en te lekken. (Vaak al eerder) Na 20 jaar zijn bijna alle implantaten kapot. Ook als de implantaten intact lijken, zullen de siliconen toch door de envelop heen zweten en in het lichaam verdwijnen. Het scheurgehalte van saline's, de zoutwater gevulde implantaten, is zelfs nog hoger.

 

(3) Verspeiding van Siliconen.

Een groot aantal studies hebben aangetoond dat de materialen die uit de gescheurde of lekkende implantaten sijpelen vanuit de borstholte door het hele lichaam van de vrouw kunnen zwerven. Bij proefdierlijk onderzoek vonden wetenschappers de hoogste siliconen concentraties in de hersenen, baarmoeder, eierstokken en longen. Veel vrouwen ondergaan momenteel soms meerdere pijnlijke operaties om de siliconen uit hun lichaam te verwijderen.

 

(4) Andere Symptomen.

- Pijnlijke complicaties.

- Slijtage en doorlekken

Siliconen verspreiding door het lichaam

 

Dit zijn vaststaande feiten ! Voor veel (voornamelijk gezonde) vrouwen die cosmetische implantaties overwegen, zouden deze feiten alleen al overtuigend moeten zijn. Bij tienduizenden vrouwen met borstimplantaten openbaren zich een aanhoudende en alarmerende rij van andere lichamelijke symptomen, o.a. extreme pijnen, geconcentreerd in gewrichten en spieren, uitputtende vermoeidheid, angsten en verontrustende geheugen stoornissen, droge ogen, nachtzweten en chronische ontstekingen. Het verschijnen van deze verschillende gezondheidsproblemen bij vrouwen met implantaten, doet denken aan een verscholen probleem. Helaas is er niet genoeg onderzoek gedaan. Volgens de laatste gegevens kiezen vrouwen in toenemende mate weer voor alle soorten borst implantaten, misschien in slaap gesust door een overvloed aan recente nieuwe artikelen, in de veronderstelling dat de veiligheid van deze materialen nu definitief bevestigd zijn

 

DAT IS ABSOLUUT NIET HET GEVAL ! WAAROM ???

Voornamelijk omdat fabrikant Dow Corning zelf het meeste van die onderzoeken bekostigde. (Zo'n 30 miljoen dollar). Dow geeft nu toe dat ze eerst elk gefinancierd onderzoek door hun advocaten liet controleren om "hun waarde/belang vast te stellen", ter verdediging bij gerechtelijke processen rond implantaten. De meeste onderzoeken bleven beperkt tot een kleine groep vrouwen gedurende een te korte tijd om lange termijn gezondheidseffecten door blootstelling aan siliconen te kunnen meten.

 

Een te korte periode ook om veel vrouwen met gescheurde implantaten hierbij op te nemen, omdat een scheuring na 10 jaar in het lichaam duidelijk(er) kenbaar wordt. Er is aanzienlijk bewijs van een systematische auto-immuun reactie op siliconen in veel geÔmplanteerde vrouwen. Kortgeleden rapporteerden onderzoekers van het Baylor College of Medicine (Houston, TX) dat een injectie met een siliconen-samenstelling zoals gebruikt wordt in implantaten, in sommige gevallen dodelijke schade veroorzaakten aan lever en longen bij muizen. Of je nu onder de 20% vrouwen valt die implantaten overwegen voor medische redenen, onder de 80% die ze om cosmetische redenen krijgen, of bij de geschatte l miljoen Amerikaanse vrouwen (30.000 Nederlandse vrouwen!) die ze al hebben, je moet iets van de pijnlijke waarheid weten.

 

DIT KOMT NIET ALS EEN VERRASSING !

De biologische gevolgen van siliconen deeltjes op het immuun systeem waren bij Dow Corning goed bekend (maar stilgehouden), die in werkelijkheid siliconen testten als zowel een mogelijk insekten bestrijdingsmiddel (kakkerlakken) en een middel om het afweersysteem te stimuleren. Dr. Louise Brinton (National Cancer Institute) en andere toponderzoekers zijn samen in het laatste stadium van het grootste onderzoek tot nog toe over het vraagstuk van implantaten en andere lichamelijke symptomen. De resultaten van haar studie zullen hopelijk de zo nodige duidelijkheid bieden. Intussen dringen we er bij alle vrouwen op aan, alsmede bij het grote publiek en de nieuws media, zich van een mening te onthouden en deze middelen met gepaste terughoudendheid te bekijken

 

7e Jaargang, december 2000, Nummer 4

 

Reactie SVS naar Brussel

Lelystad. 13 September 2000

Ter attentie van Marielle Hart,

medewerkster van Ria Oomen - Ruijter (CDA)

 

Betreft - Silicone-Gate

 

Geachte mevrouw,

 

Bij deze de door u geadviseerde reactie en aanvulling van St. SVS op de 8 aanbevelingen van het ontwerpadvies.

(1) .....    Door ONafhankelijke deskundigen opgesteld, om belangen-verstrengeling te vermijden en ondertekend door patient EN arts.

(2) .....    Duidelijke informatie over pro's EN contra's dus ook over de ziekmakende effecten en

vermelding van de nationale Steungroepen in de verschillende lidstaten. Ook op Internet.

(3) ..... Voor zowel de vrouw als haar na implantatie geboren kinderen. Borstvoeding wordt afgeraden. (Advies SVS: Beter eerst gezinnetje compleet! Geen onbekend risico nemen )

(4) .....     Correct! Foto's zijn gemanipuleerd en misleidend. Ook via Internet.

(5) .....    Ingevuld en verwerkt door onafhankelijke deskundigen, NIET door de behandelend / opererend arts. (Om het beroemde "natte vinger werk" te voorkomen.) Ik -was jaren lid van het registratiecomitee en weet hoe dat te werk gaat. Het werkt n.l NIET.

(6) .....    HOE en door WIE wordt dat gecontroleerd? Het grijze en zwarte circuit is groot. Sancties in het vooruitzicht stellen als boete, schorsing etc.

(7) ..... Een jaarlijkse follow-up, niet alleen voor het implantaat, ook betreffende de algehele conditie. Ook een uitgebreide anamnese vooraf is noodzakelijk en zou opgenomen moeten worden in dit amendement, juist om 'n "risico-vrouw" tijdig te traceren en onnodig lijden te voorkomen

(8).....    Belangrijk is ervaring in goed verwijderen van oude, lekkende of gescheurde implantaten inclusief kapsel en goed schoonmaken van het omringende weefsel. Ook 'n lijst van ziekenhuizen en geregistreerde prive klinieken. Hierin is veel wildgroei !

 

Ik mis een paar belangrijke punten bij deze aanbevelingen, t.w.:

(a) De zorg voor de reeds zieke vrouwen en kinderen

(b) Research gericht pathologisch onderzoek van weefsel en organen van vrouwen die overlijden. Dit zou officieel geregistreerd moeten worden van elke vrouw die een siliconen implantaat heeft of heeft gehad, ten bate van lange termijn onderzoek naar effecten van zwerfsiliconen.

(c) De zorg voor de vrouwen en kinderen die ziek worden na deze nieuwe wetgeving.

 

Met vriendelijke groet

Marlou Boots

 

Europees Parlement:

Ontwerp-resolutie Siliconen Implantaten

14 september 2000, PE 293 664

Amendement op het ontwerp VERSLAG / ADVIES van C.Stihler

Ontwerp-resolutie over siliconen implantaten, ingediend door: Ria Oomen-Ruijter.

(1) Alle patienten moeten vrij toegang hebben tot uitvoerige en door onafhankelijke deskundigen opgestelde informatie.

(6) Fabrikanten mogen alleen leveren aan chirurgen die zich aan het Europees register houden. Dit moet gecontroleerd worden door een onafhankelijke controlecommissie, waarbij de resultaten van de controles openbaar gemaakt zijn. *

(7) In de kosten van borstimplantaten zouden de volgende zaken inbegrepen moeten worden.

- Voorgesprek met betrokken chirurg

- Duidelijke afweging van de consequenties van het hebben van borstimplantaten

- Een afkoelingsperiode van ten minste twee weken

- Een uitgebreide anamnese vooraf

- Advies en jaarlijkse follow-up na het aanbrengen van de implantaten.

(8) Er moeten uitvoerige nationale lijsten worden aangelegd van geregistreerde prive klinieken en plastisch chirurgen die ervaring hebben met het aanbrengen van borst implantaten en het deskundig verwijderen van oude, lekkende of gescheurde Implantaten.

 

 

Kris - Kras Ingezonden reakties

*Ik heb in 1988 siliconen implantaten gekregen. In'92 kreeg ik last van m'n benen. Na jaren onderzoek bij huisarts en specialisten is er niets uitgekomen, op een gegeven moment had ik eindelijk een afspraak in het ziekenhuis voor verwijdering van de prothesen. Het ziekenfonds was het er niet mee eens omdat er geen bewijzen waren dat mijn "ziekte" afkomstig was van mijn borsten.....

 

*In mei'96 heb ik de zoveelste borstoperatie gehad. Er werd mij gezegd: "Er zijn nieuwe op de markt met sojaolie, daar kan niets fout mee gaan. Als die gaan lekken verdwijnt het gewoon weer uit het lichaam." In mei 2000 zijn ze om medische redenen verwijderd.Nu las ik laatst in de Stille Kracht dat deze prothesen kanker kunnen veroorzaken. Ik weet niet meer wie ik nog kan vertrouwen, ik word er zo moedeloos van! Al 15 jaar ben ik geen dag zonder pijn. Mijn prothesen zijn.nooit jaarlijks gecontroleerd.....

 

* E.V.vertelt -

Ik wil graag wat vertellen over de supplementen van Vita Produkten en de behandeling door D.B, die mij in een paar maanden tijd van mijn klachten hebben afgeholpen. Voordat ik mij liet behandelen werd ik geplaagd door allerlei klachten, zoals: duizeligheid, vermoeidheid, pijnen door het hele lichaam, concentratieproblemen, sterk wisselende stemmingen, behoefte aan eten en zoetigheid, dorst en darmklachten. Na verschillende bezoeken aan de huisarts ben ik op zoek gegaan naar andere mogelijkheden tot genezing. Via het contactblad "De Stille Kracht" van het steunpunt voor vrouwen met siliconenimplantaten ben ik met D.B. in contact gekomen. Ik ben samen met mijn man bij haar geweest en zij heeft toen door middel van testen bepaald hoe zwaar mijn siliconenbelasting was en de stand van zaken van de organen. Naar aanleiding daarvan heeft zij bepaald welke supplementen voor mij noodzakelijk waren en welke voedingsinstructie ik mee zou krijgen. Zonder dat laatste werkt het namelijk niet optimaal.

Nadat mijn organen op peil waren heeft D. mij SILICON (B.R.E.) geadviseerd om de siliconendeeltjes uit mijn lichaam te verdrijven. Dit alles heeft ca. vier maanden in beslag genomen.

Al met al voel ik mij een stuk beter en ik gebruik nu bijna geen supplementen meer en hoef mij niet meer strikt aan de voedingsvoorschriften te houden. Ik vind dit voor iedereen die soortgelijke klachten heeft aan te bevelen.

 

'Twee theezakjes vol deuken, en altijd maar pijn, pijn, pijn...'

Al op haar twaalfde heeft J.B. (27) BH-maat cup C.

 

Het tengere en kleine meisje is in de brugklas het mikpunt van pesterijen. Het gaat van 'grote tieten dit' en 'grote tieten dat'. Bovendien heeft J. last van pijn in haar nek en krijgt schuurplekken van haar BH. Paardrijden, wat ze zo graag doet, is helemaal uit den boze met die pompeus flapperende dingen. Als haar moeder voorstelt een borstverkleining te laten doen, is J. zo blij als een kind. Op haar vijftiende bezoekt ze een plastisch chirurg in het ziekenhuis in Enschede. De man doet haar truitje omhoog, werpt een snelle blik op haar inmiddels nog grotere borsten en zegt: 'O, ja. Daar gaan we wel wat moois van maken.' Een voorgesprek schiet er bij in. J. weet totaal niet wat haar te wachten staat. Zelfs de cupmaat wordt niet van tevoren besproken. Zonder dat de chirurg haar borsten voor de operatie aftekent, wordt ze onder narcose gebracht en de OK opgereden.

 

Als J. - uren na de operatie - bijkomt is het eerste wat ze voelt pijn, pijn, pijn. Ze kan zich nauwelijks bewegen. 'Toen ik naar mijn borsten keek, schrok ik me een ongeluk. Er was zů weinig van over! Maar ik zat strak in het verband. Misschien dat het daardoor kwam. Pas toen het verband verschoond werd, merkte ik dat er iets mis was. Ik zag twee piepkleine borsten tussen ontelbaar veel grote hechtingen. Ik was zo overdonderd dat ik niets anders kon dan huilen.'

 

Cup AA

Na vijf dagen beginnen de hechtingen te ontsteken. J.'s littekens zijn zeker een halve centimeter dik, paarsblauw van  kleur - en trekken niet weg. De arts blijft echter volhouden dat al les prima in orde is. 'Ik ging naar huis met ultrakleine borsten waarvan de tepels veel te veel naar boven en te ver naar binnen zaten. Ik kon geen BH aan. Bij cup AA hield ik ruimte over. Ik was van het ene uiterste naar het andere gegaan. Pas later realiseerde ik me dat de chirurg waarschijnlijk uit zijn losse pols heeft staan snijden tot ver in mijn zij.'

 

J.'s ouders zijn zů kwaad dat ze een zaak tegen de chirurg aanspannen. Het blijkt dat zij niet de enigen zijn, maar bij gebrek aan bewijs wordt de zaak geseponeerd. Na twee jaar zoekt J. opnieuw contact met een plastisch chirurg. De man houdt zich op de vlakte, maar is van mening dat 'hier toch echt wel iets aan moet gebeuren'. Hij stelt voor haar een  borstprothese te geven en tijdens de operatie de littekens te corrigeren. 'Het enige risico volgens de chirurg was dat mijn lichaam de implantaten niet zou accepteren en deze met de aanmaak van harde plakjes bindweefsel zou gaan inkapselen. In dat geval zouden de zakjes er weer uit moeten. Zoals hij het vertelde, leek de hele onderneming voor honderd procent veilig. Met geen woord repte de arts over lekkages. Het enige wat hij nog zei was dat ze na dertig jaar vervangen moesten worden. Deze uitspraak heeft hij trouwens later ontkend.'

 

Bulten

Op haar zeventiende gaat J. weer onder het mes. Als ze het resultaat ziet, is ze dolgelukkig. Okť, de littekens zijn nog zichtbaar. De tepels zitten niet op hun plek. Maar alles is beter dan een jongens-torso. Als J. op haar negentiende bulten onder haar borsten krijgt, wuift de chirurg haar bezorgdheid weg met de verklaring 'littekenweefsel'. Dat ze honds- en hondsmoe is wijt ze aan haar drukke baan in de verpleging. 'Na verloop van tijd begon de vorm van mijn borsten te veranderen. Het werden vierkantjes. Af en toe schoten de siliconenzakjes van hun plaats en moest ik ze weer in het gareel brengen. Ik voelde me continu ziek. Na elke inspanning had ik koorts. Zo sukkelde ik door tot mijn 25ste. Ik was te moe om nog mijn bed uit te komen. Te ziek om nog te kunnen werken. Ik dacht dat ik overspannen was, totdat ik mezelf eens goed in de spiegel bekeek. Ik was zo mager als een lat, spierwit en had donkere kringen onder mijn ogen. De huisarts zei dat ik de ziekte van Pfeiffer had. Toen begon ik te twijfelen. Dat was drie jaar eerder ook al geconstateerd, toen de eerste verschijnselen van die overmatige vermoeidheid zich aandienden. De arts van het GAK vond het een vreemde zaak. Toen ik vertelde dat ik siliconenimplantaten had, werd hij woedend. 'Had dat dan meteen gezegd!', brulde hij. 'Die zijn waarschijnlijk gaan lekken! '

 

In eerste instantie lacht J. de foeterende arts van het GAK heimelijk uit. Ze heeft - vanwege haar klachten - inmiddels immers al vier second opinions gehad. 'Alles is in orde. Je borsten voelen soepel aan en technisch zit het zaakje goed in elkaar', is haar telkens voorgehouden. Eťn van de plastisch chirurgen zegt haar zelfs nog dat 'lekkende implantaten een verzinsel van overspannen huisvrouwtjes zijn'. Dus als de arts van het GAK J. sommeert 'die dingen er uit te halen', is ze met stomheid geslagen. 'Ik ging informatie verzamelen en kwam bij het SVS terecht. Ik wilde het eigenlijk niet geloven. Je wilt dat het niet waar is. Hoe zou ik er uitzien als ik mijn implantaten liet verwijderen?'

 

Via het SVS krijgt J. het adres van een betrouwbare plastisch chirurg in het Nijmeegse Radboud Ziekenhuis. Aan de buitenkant kan de arts niet zien of J.'s implantaten lekken, maar dat ze niet goed zitten is duidelijk. De dokter raadt aan de protheses te verwijderen en een jaar rust te nemen om te kijken of de klachten verdwijnen. Als J. na haar derde grote operatie bijkomt, ziet ze haar implantaten op het voeteneind van haar ziekenhuisbed liggen. Er blijken inderdaad minuscule scheurtjes in te zitten. De arts vertelt haar veel werk te hebben gehad aan het schoonmaken van de holte waar de zakjes hebben gezeten: 'Het was een zooitje. Het leek wel gesmolten kaas. Je hebt ze niet voor niets laten weghalen.' Of er nog siliconen in haar lichaam zijn achtergebleven weet J. niet. Soms bekijkt ze zichzelf vertwijfeld in de spiegel. Waar zouden ze zitten?

 

Amputatie

Bijna twee jaar na haar laatste operatie kampt J. nog steeds met gezondheidsklachten. Na een geringe inspanning is ze uitgeteld en vergaat van de spierpijn. Elke dag heeft ze koorts. Ze heeft last van opgezette en pijnlijke borstklieren en van het littekenweefsel. Om van de pijn af te komen is er maar ťťn oplossing: amputatie. 'Wat ik over heb, kan ik nauwelijks borsten meer noemen. Het zijn twee hangende theezakjes met deuken en littekens. Maar het is tenminste nog wat. Ik loop met opgevulde BH's, meestal met schoudervulling. Dat is voor mij een manier om te ontkennen wat er is gebeurd. Waarschijnlijk wil ik het zelf gewoon nog niet accepteren. Want als ik mijn nachtjapon aan heb - en dus geen BH draag - durf ik niet eens in de spiegel te kijken. De leef bij de dag, hoop dat ik me beter zal gaan voelen. Een relatie? Ik moet er voorlopig nog even niet aan denken. Hoe vertel je zoiets?'

 

Het verhaal van Marlou Boots en SVS

'Implantaten lekken altijd'

Van de 3000 implantaten per jaar gaat het bij 780 vrouwen geheid mis. Na 18 operaties liet de destijds meer dood dan levende Marlou Boots in 1991 haar laatste zak siliconen verwijderen. Ze knapte aanzienlijk op en begon zich te verdiepen in de siliconenliteratuur. Al snel werd haar duidelijk wat de oorzaak van haar 'verloren jaren' was geweest en ze plaatste in de krant een oproepje waarin ze lotgenoten zocht. De reacties waren overweldigend en in 1992 richtte Marlou het Steunpunt voor Vrouwen met Siliconenimplantaten (SVS) op.

 

Minstens 18.000 telefoontjes heeft ze sinds die tijd beantwoord, ze heeft een verzameling implantaten in 'diverse staten van ontbinding' waar je eng van wordt en opereert met de SVS inmiddels op internationaal niveau. 'Het is jammer dat vrouwen zich zo'n negatief zelfbeeld laten aanpraten. Mijn motto is: liever plat dan plant.' Het grondbestanddeel van siliconen is silicaatgesteente (zand). Voor de vulling van protheses ondergaat dit een chemische behandeling waardoor er een substantie ontstaat die vergelijkbaar is met Bison Kit.

 

Marlou: 'In principe kun je stellen dat implantaten altijd doorzweten. Daardoor worden de hele kleine deeltjes van die 'Bison Kit' via ons lymfatisch stelsel door het lichaam gedistribueerd. Bij het doorzweten gaat het om geringe hoeveelheden, maar als de implantaten gaan lekken komt er een overdosis siliconen in je lichaam. Vergelijk dit maar met een flinke klodder Bison Kit op je vloerbedekking. Het is niet meer schoon te krijgen.' Siliconen 'zweven'; ze verspreiden zich door het hele lichaam. In dat opzicht zijn ze te vergelijken met een waas van woestijnzand: pas als je 'de korrels' bij elkaar zou vegen, zou je ze zien. Marlou: 'Bij pathologisch onderzoek bij vrouwen zijn er siliconen in elk weefsel en elk orgaan gevonden. Heel soms verlaten de siliconen je lichaam via de huid. Er zijn ook vrouwen die zandkorreltjes in hun urine hebben gevonden. Maar over het algemeen blijven ze in het lichaam zitten. De moleculen zijn te groot om via het niermembraam afgevoerd te kunnen worden.'

 

De siliconenziekte (Silicone Related Disease) is een aandoening die je immuunsysteem aantast. Vrouwen die aan de kwaal lijden vertonen onder meer de volgende klachten. Wisselende spier- en gewrichtspijnen (lijkend op reuma), slopende vermoeidheid (lijkend op ME), geheugenstoornissen, rugklachten, neurologische klachten, schildklier- en pancreasstoornissen, huidverdikkingen en allergieŽn. 'Artsen zoeken zich suf naar de oorzaak van deze klachten, maar ze zijn vrijwel nooit traceerbaar en dus ook niet behandelbaar. Het enige wat de artsen zeker weten is dat de klachten NIET worden veroorzaakt door siliconen.'

 

Siliconen zouden veilig zijn, omdat ze inert zijn. Dat wil zeggen: niet werkzaam. Chemisch gezien klopt dit inderdaad, maar biologisch gezien zijn siliconen wťl werkzaam. 'Het is wetenschappelijk bewezen dat siliconen biologisch niet inert zijn en dus stoornissen in het lichaam opleveren. Bovendien zitten er door het chemische bewerkingsprocťdť (van silicaat naar siliconen) 39 chemicaliŽn (onder andere tolueen, aceton, formaldehyde, benzeen, dichloormethaan) en 8 zware metalen (onder andere barium, zilver, nikkel, chroom) in de implantaten 'verstopt'. Wat precies de boosdoener is - de chemicaliŽn of de siliconen - is op dit moment nog niet duidelijk. Maar de stoffen komen altijd in combinatie met elkaar je lichaam binnen. En hoe reageert je lichaam daar op?'

 

Zelf denkt Marlou dat ťlke vrouw met implantaten er vroeg of laat last van krijgt. Maar als vrouwen pas op latere leeftijd klachten krijgen ('De incubatietijd kan 20 jaar omvatten') worden de klachten op de leeftijd afgeschoven. Klachten van jongere vrouwen zitten volgens de artsen veelal 'tussen de oren'. Marlou: 'Gemiddeld worden er 3000 implantaten per jaar gezet. 26 procent krijgt binnen vijf jaar dusdanige complicaties - met name de lokale complicaties als inkapselen, vervormen en verschuiven - dat er een heroperatie nodig is. Na zes tot acht jaar krijgen de meeste vrouwen wisselende, soms nog vage gezondheidsklachten. Van alle in Nederland ooit geopereerde vrouwen heeft zich inmiddels al tien procent bij de SVS als siliconenslachtoffer gemeld. Bij sommige vrouwen treedt er na verwijdering van de implantaten meteen een extreme verbetering in de gezondheid op. De grootste groep heeft twee tot vijfjaar nodig om enigszins te herstellen. Voor een kleine groep is helaas het 'point of no return' bereikt - en deze vrouwen sterven een raadselachtige dood, die wordt afgedaan met verklaringen als 'de leeftijd' of andere nooit vastgestelde ziektes.'

 

Vrouwen die implantaten krijgen zijn daar altijd gelukkig mee. Ze denken niet aan de eventuele gevolgen of willen er niet aan denken. 'Zolang de artsen nog niet worden gestraft, blijven ze ontkennen dat die zakjes op den duur gaan lekken en er daardoor problemen kunnen ontstaan. Vind je het dan gek dat een vrouw zich niet realiseert waar ze aan begint ?

 

Zelfs de zogenaamd veilige zoutwaterprothesen zijn linke soep. Die waterzakjes zitten om te beginnen verpakt in een envelopje van - juist, ja - siliconen. Bovendien raakt dat stilstaande water op een 'leuke' temperatuur in combinatie met de werking van je lichaam heel makkelijk geÔnfecteerd met bacteriŽn. Het siliconenenvelopje ademt immers.' De bacteriŽn kunnen zelfs tijdens het vullen of het inbrengen op de OK al in het water komen. Het gevolg Iaat zich raden: schimmels en zwammen in je zakje! En lekkages hiervan kunnen dodelijke gevolgen hebben. Hoewel de hele medische wetenschap van al deze zaken op de hoogte is - en het gebruik van siliconen in Amerika zelfs al sinds 1992 verboden is - hullen de heren doktoren zich hier in stilzwijgen. Er is een chirurg die keihard heeft gezegd: 'Als  borstvergrotende operaties om vijf uur vanmiddag verboden worden, dan zet ik om vijf voor vijf nog mijn laatste implantaat.' En dat is nu precies de reden waarom bijna iedere plastisch chirurg zijn mond houdt: het zetten van implantaten betekent goud geld.'

 

 

8e Jaargang, juni 2001 , Nummer 2

 

Bericht uit Amerika:

Borst Implantaten: Amerika's 'Stille' Epidemie

Met dank aan Marjet voor de vertaling.

 

IS SALINE, (zoutwater gevuld) DE OPLOSSING???

Vanuit haar rolstoel sprak ene Jackie Strange tijdens hoorzittingen bij het Institute of Medicine voor Wetenschap in Washington, over de vernieling van haar leven. Infecties, zenuwpijnen en beperkingen en een veelvoud aan auto-immuun klachten, namen zienderogen toe na implantatie van haar zoutwater gevulde siliconen implantaten. Fabrikanten en plastisch chirurgen in Amerika zorgen nog steeds voor een "multimedia circus" door zoutwater gevulde implantaten via grote reclameborden, trendy tijdschriften en TV aan te prijzen, met advertenties als: "You've come a long way, baby", waarin jonge vrouwen hun implantaten aanprijzen en plastisch via het "talk show circuit" de vrouwen verzekerden dat zoutwater gevulde implantaten "natuurlijk" waren en lekkage ongevaarlijk.

 

In de lente van 2000 nam de FDA de noodlottige beslissing om hun waardevolle handtekening te zetten voor een "safety approval" (veiligheidskeurmerk) voor 2 merken zoutwater borst- implantaten als zijnde veilig genoeg! Dat, ondanks de meer dan 50.000 meldingen van serieuze nadelige reacties van de water gevulde implantaten.

 

HOE IS DIT MOGELIJK?

De eigen onderzoeken van de fabrikanten tonen aan dat al binnen de eerste 3 jaar, ongeveer 40% van de amputatie patiŽnten meerdere operaties hebben moeten ondergaan door deze implantaten. De kans op complicaties bij vrouwen na een amputatie, ligt rond de 80% binnen vier jaar. Na het constateren van kanker volgt een zware, ingrijpende operatie om de tumor(en) te verwijderen, vaak gevolgd door bestralingen en/of chemotherapie. Het lichaam is, simpel gezegd, niet sterk genoeg meer om tegen deze nieuwe vreemde indringer (het implantaat), op te treden. Zelfs onder vrouwen die hun eigenwaarde wilden opvijzelen door een borstvergroting, zijn de complicatie percentages schrikbarend: Een Glamour Magazine publiceerde in hun november 2000 uitgave een hele veelzeggende fotopagina van een zoutwater implantaat, pikzwart, met zwammen en schimmels.

 

BORSTKANKER EN IMPLANTATEN:

Geen eenvoudig antwoord ! Bij ongeveer 200.000 Amerikaanse vrouwen; onze zusters, moeders, dochters, geliefden, vrienden, etc., zal dit jaar (elk jaar) kanker geconstateerd worden. (In Nederland zal dat verhoudingsgewijs hetzelfde liggen, l op 10.) Kanker en implantaat overlevende, gepensioneerd Professor of Health Education, Henrietta Faber, verwoordde onlangs de gevoelens van velen die weten: "De kanker was een uitdaging. De implantaten doodden me bijna." (The cancer was challenging. The implants almost killed me.) Terwijl de fabrikanten verwoed persberichten vrijgeven dat "het proces tegen implantaten mislukt is" en proberen dit smerige hoofdstuk in de medische geschiedenis af te sluiten, hebben de vrouwen die zich inmiddels verenigd hebben, zijn een plan. Met de gezondheid van de vrouwen en hun nageslacht voor ogen verwoordde Martha Murdoch * dit het allerbeste: "It's not over 'titt we win!" *Martha is mede oprichtster van de Steungroep in Dallas, the National Silicone Implant Foundation. Vier generaties van haar familie zijn aangetast door een silicone belasting.

 

RISICO'S VAN BORSTIMPLANTATEN

(1) De implantaten kunnen scheuren, kapot gaan, door een mammografie.

(2) Borstimplantaten bemoeilijken zelfonderzoek en mammografie. Meerdere rŲntgenfoto's zijn noodzakelijk, waardoor meer straling in het lichaam iedere keer.

(3) Gescheurde of lekkende implantaten kunnen jarenlang onopgemerkt blijven, terwijl van siliconen bekend is dat het door het lymfatisch stelsel dringt en gevonden is bij de geÔmplanteerde vrouwen in de hersenen, ruggenmerg, baarmoeder, lever en andere organen

(4) Implantaten gaan geen leven lang mee en moeten binnen de 10 jaar vervangen worden. (Zelfs zonder dat er gezondheidsproblemen zijn.)

(5) Er zijn altijd infecties mogelijk, inclusief schimmels en antibiotisch resistente bacteriŽn.

(6) Gevoelsverlies van de borst, speciaal rond de tepels en het tepelhof zijn vermeld, net zoals overgevoeligheid bij aanraking.

(7) Kapsel samentrekking (hard geworden borst) kan zeer onaangenaam aanvoelen, van bijzonder pijnlijk tot misvormingen.

(8) Veel vrouwen hebben verschillende afstotingsverschijnselen, necrose, meegemaakt en andere vormen van borstweefsel verlies.

(9) Veel vrouwen hebben serieuze afweersysteem ziekten ontwikkeld als reuma, M.S., Lupus, etc., soms al kort na de implantatie. Vrouwen met een verzwakt afweersysteem zijn nu gewaarschuwd en kunnen beter implantaten vermijden.

(10) Grote aantallen vrouwen met implantaten hebben neurologische en bekende complicaties gemeld, maar ook hormonale verstoringen, inclusief baarmoederverwijdering en miskramen

(11) Veel kinderen, geboren na implantatie, bleken dezelfde afweersysteem klachten te hebben, iets wat nog onvoldoende bestudeerd is.

(12) Borstimplantaten hebben vaak een negatief effect op de melkproductie bij het geven van borstvoeding. Borstvoeding met implantaten wordt ten zeerste afgeraden.

(13) Ziekenkoster verzekeraars weigeren geroutineerd kosten te vergoeden voor de geÔmplanteerde en geŽxplanteerde vrouwen.

 

[ Note SVS - Ook dit was een artikel van Ilena Rosenthal, het "hoofd" van de grootste silicone support groep in de wereld ]

 

8e Jaargang: September 2001, Nummer 3

 

Vanuit het Europees Parlement

 

Faxbericht vanuit Zwitserland

Voor iedereen die het aangaat, betreffende de Europese Petitie van Zelfhulpgroepen voor een verbod op siliconen borstimplantaten. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Europese Gemeenschap dat een petitie, aangeboden door burgers uit Nederland en BelgiŽ, Engeland en Duitsland, met ondersteuning van "gast"landen als Zwitserland en Amerika, in een speciaal daarvoor uitgeschreven algemene vergadering behandeld wordt.

Een mijlpaal waar we echt wel trots op mogen zijn !

Dankzij de gezamenlijke inzet van deze groepen c.q. vrouwen hebben wij een belangrijke stap in de goede richting gezet. Over de amendementen is op hoog Europees niveau gestemd en op een na zijn ze allemaal aangenomen om t.z.t. als officiŽle wet bij de diverse lidstaten gelegaliseerd te worden. Onze dank gaat uit naar die EuroparlementariŽrs die zich zo intens hebben ingezet voor onze zaak.

Een andere heel belangrijke stap van het Petitie Comitť is de officiŽle uitnodiging geweest om, onder supervisie van dhr. C. Brekelman, aan te geven wat wij, als ervaringsdeskundigen vanuit "het veld" belangrijke informatie vonden voor artsen en vrouwen die een borst implantaat overwegen.

(Ook dit was nog nooit in de geschiedenis van het Europees Parlement voorgekomen.)

 

Welke punten moesten er op informatiebulletins en voorlichtingsbrochures vermeld worden, hoe vonden wij dat er met voorlichting omgesprongen moest worden , wat vonden wij belangrijke en noodzakelijke ondersteuning, etc. Ruim vier uur lang hebben wij onafgebroken heel intens hierover gediscussieerd, iedereen had zijn/haar eigen in- en aanvulling, waarbij wij een perfecte samenwerking tentoon stelde. En, wat ook erg fijn was, we werden als serieuze gesprekspartners gezien en geaccepteerd. Ook dit maal was de "horror" verzameling van SVS een overtuigend bewijs. Een pluim op de hoed van meneer Brekelman en zijn team.

 

BELANGRIJKE INFORMATIE

Wat vrouwen moeten weten over implantaten en hoe artsen er mee om zouden moeten gaan.

 

(1) Neem geen onbekend risico voor je ongeboren baby's. Beter wachten met borstvergroting tot het gezin compleet is.

(2) Borstvoeding geven met een implantaat wordt ten zeer ste afgeraden.

(3) Niet meteen na amputatie een reconstructie met een '.. borstimplantaat of expander. Laat eerst het lichaam tot rust komen, minstens een jaar na de laatste behandeling. Hoe beter de conditie, hoe minder snel complicaties

(4) Bij een zwakkere gezondheid, zoals bevattelijkheid, ontstekingsgevoelig, astma, allergieŽn, reuma, familiebelasting, e.d., is er een verhoogd risico op afweerreacties van het lichaam.

(5) Een uitgebreide anamnese voor de implantatie kan veel leed voorkomen bij vrouwen met een verhoogd risico.

(6) Een jaarlijkse controle betreffende de algehele conditie, met standaard bloedonderzoek, opgeslagen in een centraal archief, kan complicaties tijdig traceren

(7) Gťťn mammografie laten maken met implantaten, ouder dan 5 jaar. Het risico van extra lekkage of scheuren is te groot.

(8) Kapselvorming, het hard worden en vervormen van de borst, is een vervelende maar normale reactie van het lichaam.

(9) Implantaten moeten gemiddeld elke 10 jaar vernieuwd worden. Adviezen vanuit Amerika zijn al na 8 jaar. Dit is meestal voor eigen rekening en gaat altijd ten koste van eigen weefsel.

(10) Bij verwijdering of vernieuwing van een implantaat moet de locatie, de borstholte, goed schoongemaakt worden. Ook dient het kapsel verwijderd te worden.

(11) De meest voorkomende gezondheidsklachten na een borstimplantaat zijn: Spier- en gewrichtsklachten, chronische vermoeidheid, concentratie en geheugen stoornissen. (97-99%)

(12) Er is nog geen medicatie tegen zwerfsiliconen in weefsel en organen.

 

Europees Parlement Zitting 2000-2001

Resolutie van het Europees Parlement

over de ontvankelijk verklaarde verzoekschriften over siliconenimplantaten

(verzoekschriften 470/1998 en 771/1998) (2001/2068(INI))

 

BRIEF - 114042

Mevrouw Marlou Boots

Steunpunt voor Vrouwen met Siliconen-Implantaten

Lelystad

25.06.2001

 

Geachte Mevrouw,

Het Europese Parlement heeft tijdens zijn vergaderperiode van 11 tot 14 juni 2001, op grond van een verslag van zijn Commissie verzoekschriften, een resolutie over de ontvankelijk verklaarde  verzoekschriften  over siliconenimplantaten (verzoekschriften 470/1998 en 771/1998) aangenomen en besloten de tekst van de resolutie te doen toekomen aan de indieners van de verzoekschriften.                                                                                   

Namens de Voorzitster van het Europees Parlement zend ik u hierbij bovengenoemde resolutie.

Met de meeste hoogachting,

Julian Priestley

 

 

Uittreksel uit het Document 'Aangenomen Teksten'

van de Vergadering van 13 juni 2001

Verzoekschriften over siliconenimplantaten A5-0186/2001

 

Het Europees Parlement,

- gezien de verzoekschriften 470/1998 en 771/1998,

- gelet op artikel 175, leden l en 4 van zijn Reglement inzake de behandeling van verzoekschriften,

- gelet op de artikelen 21 en 194 van het EG-Verdrag waarin het recht van verzoekschriften is neergelegd,

- gezien het rapport van STOA (Scientific and Technological Options Assessment) van mei 2000 over "Health risks posed by silicone implants in general with special attention to breast implants"36,

- gezien het verslag van de Commissie verzoekschriften en de adviezen van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en consumentenbeleid en de Commissie rechten van de vrouw en gelijke kansen (A5-0186/2001),

 

- (A). overwegende dat de indieners van de verzoekschriften ernstige problemen aan het licht hebben gebracht,

- (B). overwegende dat de Commissie een mededeling over siliconenimplantaten voorbereidt (programmanummer: 2001/261 van de in 2001 te nemen maatregelen),

- (C). overwegende dat de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en consumentenbeleid en de Commissie rechten van de vrouw en gelijke kansen op initiatief van de Commissie verzoekschriften hun advies hebben uitgebracht,

- (D). overwegende dat deze commissies in hun advies aanbevelen optie 3 van het STOA-rapport goed te keuren, d.w.z. geen volledig verbod op siliconenimplantaten, maar goedkeuring en tenuitvoerlegging van specifieke maatregelen ter verbetering van de patiŽntenvoorlichting en -bewaking, alsmede van de kwaliteit van de producten en fundamenteel onderzoek,

- (E).overwegende dat lichaamsvreemd materiaal bij steeds jongere mensen geÔmplanteerd wordt en dat plastische chirurgie steeds meer voorkomt,

- (F).overwegende dat stelselmatige analyse van implantaten tot dusver ontoereikend is,

 

(1). juicht het toe dat de Commissie van plan is om in 2001 in een mededeling maatregelen over

implantaten voor te stellen om ervoor te zorgen dat deze zo veilig mogelijk en van zo hoog

mogelijke kwaliteit zijn;            ,

(2). wijst erop dat bij siliconenimplantaten de aandacht vooral moet uitgaan naar de veiligheid en kwaliteit van de producten die de patiŽnt worden aangeboden en de procedure die bij de chirurgische ingreep moet worden gevolgd;

(3). beveelt in het bijzonder aan bij de voor te stellen maatregelen rekening te houden met de volgende punten:

 

- (a) alle patiŽnten moeten toegang hebben tot uitvoerige en gratis informatie die door onafhankelijke deskundigen is opgesteld,

- (b) advertenties voor cosmetische borstimplantaten in het kader van plastische chirurgie moeten waarschuwingen bevatten over de aan een dergelijke chirurgische ingreep verbonden mogelijke gevaren, restrisico's en gevolgen voor de gezondheid,

- (c) personen bij wie een implantaat is aangebracht, moet een paspoort worden overhandigd waarin de bijzondere kenmerken van het implantaat en de voorzorgsmaatregelen zijn vermeld die na de operatie in acht moeten worden genomen; dit paspoort doet dienst als toestemmingsformulier en moet de handtekening van zowel de chirurg als de patiŽnt dragen,

- (d)gedetailleerde gegevens over borstimplantaatoperaties, noodzakelijke vervolgoperaties en andere daarmee verband houdende maatregelen moeten in de EU worden geregistreerd via de verplichte invoering van nationale borstimplantatenregistratiekamers in iedere lidstaat,

- (e) dit patiŽntenregister moet een databank voor onderzoek op lange termijn naar  siliconenimplantaten vormen. De registratiekamer is gehouden het beginsel van vertrouwelijkheid en het respect van het privť-leven van de patiŽnt in acht te nemen,

- (f) bij een implantatenoperatie moet de volgende procedure worden gevolgd: een voorafgaande ontmoeting met de chirurg die de operatie zal uitvoeren, een duidelijke voorlichting over de restrisico's en mogelijke neveneffecten van een implantaatoperatie en alternatieve oplossingen, een toereikende afkoelingsperiode, een uitgebreide anamnese vooraf en jaarlijks advies en onderzoek na het aanbrengen van de implantaten;

- (g) borstimplantaten in het kader van plastische chirurgie dienen niet plaats te vinden bij

patiŽnten van jonger dan 18 jaar.

 

(4).  wijst erop dat het noodzakelijk is onderzoeksprogramma's uit te voeren teneinde erop toe te zien dat een Europese wetgeving tot meer en betere maatregelen leidt voor een betere bescherming van de gezondheid van personen bij wie implantaten zijn aangebracht en voor een betere certificering en afzet van en controle op implantaten;

(5).   beveelt de voortzetting van het wetenschappelijk en klinisch onderzoek aan waarbij met name de nadruk wordt gelegd op enkele tot dusver veronachtzaamde aspecten:

 

- gevolgen op lange termijn, systemische gevolgen voor de gezondheid op andere plaatsen dan de plaats van implantatie (niet uitsluitend auto-immune afwijkingen en kanker) en mogelijke effecten op de gezondheid van kinderen en vrouwen met implantaten;

- betrouwbare technieken voor het meten van siliconenconcentraties in lichaamsvocht en weefsels, en reacties van het weefsel op de aanwezigheid van siliconen;

- plaatselijke complicaties, met inbegrip van plaatselijke gevolgen op de plaats van de implantatie;

 

(6). doet de aanbeveling dat personen die het slachtoffer zijn geworden van een slecht uitgevoerd siliconenimplantaat worden behandeld en gevolgd volgens de nieuwste, door onderzoek verkregen inzichten.

(7).  is van mening dat de Commissie in dit verband alles in het werk moet stellen om haar werkzaamheden af te stemmen op de onderliggende filosofie van het Europese voorzorgsbeginsel;

(8).   verzoekt zijn Voorzitter deze resolutie te doen toekomen aan de Commissie, de Raad en de indieners van de verzoekschriften.

 

(1) Bevolkingsonderzoek

Tot mijn grote spijt draag ik al 27 jaar borstprothesen. 2 Jaar geleden zijn deze vervangen. Liever had ik ze helemaal laten verwijderen, maar dit werd mij ten zeerste door de chirurg afgeraden.

In mei kreeg ik een oproep voor het bevolkingsonderzoek. Ik heb telefonisch gereageerd en verteld dat ik prothesen draag, dat er in de loop der jaren al eerder een paar keer foto's gemaakt zijn met als resultaat steeds een volgende oproep omdat ze iets gezien zouden hebben wat niet goed zou kunnen zijn. Een maal zelfs hebben ze 3 keer 'n foto gemaakt, omdat de belichting steeds niet goed bleek te zijn. Dat kwam door de prothesen, zei men. (Geen pretje, gezien de hoge dosis straling, om van het ongemak nog maar niet te spreken.)

 

Dus was mijn vraag, of het voor mij wel zin had om van de oproep gebruik te maken, terecht. Als antwoord kreeg ik hierop dat de meningen omtrent foto's maken bij borstprothesen erg uiteen liepen en dat ik beter met de huisarts kon afspreken eens in de 2-3 jaar een echo te laten maken in het ziekenhuis. Met als gevolg dat ik een afspraak maakte bij de rŲntgenafdeling met een verwijzing van mijn huisarts.

 

Tot mijn grote verbazing was de dienstdoende arts erg geÔrriteerd. Hij vroeg me waarom ik een echo liet doen en waarom ik geen foto's liet maken. Na hem bovenstand uitgelegd te hebben, kreeg ik als antwoord en ik citeer letterlijk; dat hij geen echo wilde maken zonder dat er eerst foto's gemaakt waren, want dat zou geen enkele zin hebben. Hij kon mij, met alleen een echo, geen garantie geven dat er niets zou zitten. "Bovendien", zo zei hij, "hebben ze bij die bevolkingsonderzoeken schrik voor prothesen, want het gebeurt wel eens dat die tijdens zo'n onderzoek springen en daar zijn ze niet voor verzekerd. Ze beginnen daar liever niet aan en daarom geven ze het advies een echo te laten maken. Gaat u maar terug naar uw huisarts". Ik zei: "Dus als ik het goed begrijp, wilt u mij niet helpen en kan ik mij weer aankleden", waarop de man in kwestie zei dat ik dat goed begrepen had. Erg prettig als je met een drukke baan tijd vrij gemaakt hebt om dan onverrichter zake op te moeten hoepelen na een dergelijk onaangenaam gesprek.

 

Het lijkt toch nergens op dat de mening van deze man zo doorslaggevend mag zijn dat een verwijzing van de huisarts de prullenbak in gaat! Dit is een kwalijke zaak! Ik krijg hierbij het onprettige gevoel, als patiŽnt, aan de goden overgeleverd te zijn. Na zelf enkele jaren als verpleegkundige in de gezondheidszorg gewerkt te hebben kan ik mij niet herinneren dat ik ooit mijn eigen mening zodanig voorop stelde, dat de patiŽnt hiervan de dupe werd. Bovendien vind ik het niet passend dat de communicatie tussen de verschillende instanties zo slecht is, dat dit over de rug, c.q. borsten van een patiŽnt uitgevochten moet worden. De patiŽnt mag nooit tussen de wal en het schip raken!

 

Gťťn 100% garantie is beter dan helemaal geen onderzoek, zoals nu bij mij het geval is geweest. Ik kom maar voor ťťn ding: gecontroleerd te worden en heb altijd gedacht dat preventie in de gezondheidszorg hoog in het vaandel stond. Dat schijnt dus een misvatting te zijn! Het hangt er blijkbaar vanaf, met wie je te maken krijgt. Willekeur, arrogantie en vooral machtsvertoon. Ik hoop dat mijn reactie niet alleen voor mijzelf. maar ook voor al die andere vrouwen van nut is.

W.K.

 

8e Jaargang: December 2001, Nummer 4

 

Redactie MARGRIET

Betreft - Margriet 45,

'100 Vragen Plastische Chirurgie, Antwoorden i.v.m. Siliconen', door Gijs van Selms, PI. Ch.

 

Geachte Redactie,

 

Bij deze de reactie van St. SVS betreffende de antwoorden van Dhr.v. Selms over borstimplantaten. Hoe haalt Gijs van Selms het in zijn hoofd om deze dubieuze c.q. omstreden materialen, wat siliconen borstimplantaten zijn, op deze misleidende manier voor een veelgelezen blad als de Margriet te schrijven.

 

Ter uwer informatie:

De fabrikanten hebben nooit de veiligheid van siliconen kunnen bewijzen. Het vrije gebruik van siliconen borstimplantaten (om cosmetische redenen) is in Amerika nog steeds verboden. Alle implantaten zweten, lekken door, kunnen verteren of gewoon stuk gaan. De gemiddelde leeftijd van een implantaat is Ī 10 jaar. De adviezen vanuit Amerika zijn: binnen 8 jaar vernieuwen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat na 7 jaar al 60% van de implantaten kapot was. Er zijn ernstige twijfels in verband met risico's voor baby's en de ontwikkeling van kinderen. Advies: wachten met borstimplantaten tot de kinderwens vervuld is. Geen borstvoeding geven met implantaten. Ook geen moedermelk doneren.

 

Wereldwijd zijn duizenden vrouwen ziek geworden NA een borstimplantaat. EEN op de vier vrouwen kan binnen 5 jaar dusdanige complicaties verwachten waardoor een her-operatie noodzakelijk is. Een implantaat MAG NOOIT hergebruikt worden. Door infectiegevaar kan dat levensbedreigend zijn. "Schoonmaken" en terugplaatsen is in strijd met de wet en als zodanig een strafbare handeling.

 

Hoe heeft Margriet aan dit artikel kunnen meewerken terwijl er in het verleden genoeg reportages over de siliconen problematiek gepubliceerd zijn, inclusief de trieste verhalen van veel slachtoffers. U kunt zo van uw lezeressen toekomstige silicone slachtoffers maken, beseft u dat wel?

Margriet heeft een grote verantwoordelijkheid op haar nek geladen door deze bijzonder misleidende en gevaarlijke "sprookjes" aan te bieden aan een groot publiek dat wekelijks vol vertrouwen dit tijdschrift leest.

 

Echt, ik begrijp niet hoe Gijs van Selms deze leugens kan blijven verkopen terwijl hijzelf in zijn praktijk meerdere zieke vrouwen met gescheurde en/of lekkende implantaten gezien en behandeld heeft. Ach ja, ik begrijp het eigenlijk wel. Zolang de Europese Richtlijnen nog niet officieel bekrachtigd zijn willen de aasgieren nog even de laatste vette graantjes meepikken. Een bijzondere hypocriete manier om met de eed van Hippokrates om te gaan. Namens de vele zieke vrouwen reken ik op een duidelijke rectificatie.

 

Marlou Boots,

Secr. St. SVS

Member United European Silicone Supportgroup

 

Van de U.S.-Claim administrator

Korte samenvatting - recentste ontwikkelingen bij de Dow Corning claim procedure.

Dow Corning Settlement Plan

Het Dow Corning Settlement plan waarvoor u destijds heeft gestemd, is met een meerderheid van 95% aangenomen en in november 2000 is het als zodanig door de rechter aanvaard.

In een aantal zaken lopen nog beroepsprocedures, daarvan is nog niet bekend wanneer een definitieve uitspraak volgt. Het plan kan pas worden uitgevoerd als alle beroepszaken zijn afgehandeld. Tot die datum kunnen dan ook nog geen uitbetalingen worden gedaan.

Wat kunt u alvast doen.

Zorg ervoor dat wij (of uw advocaat als u die heeft) over de meest recente informatie beschikken, zoals uw correcte naam, adres en telefoonnummer.

(1) - Neem contact op met uw arts en/of ziekenhuis en probeer kopieŽn te krijgen van uw medische status met betrekking tot uw implantaten. Het beste is een operatieverslag met daarop de naam van het implantaat.

(2) - Als uw implantaat is verwijderd, probeer een kopie te krijgen van het operatie verslag van de verwijdering van het implantaat, inclusief de ziekenhuisverslagen. Als uw implantaat gescheurd was dan moet dat hierop duidelijk aangegeven zijn.

(3) - Als u wilt claimen voor een aandoening (alleen voor borstimplantaten), zorg er dan voor dat u alle verslagen hebt met indicatie, symptoom, bevinding of onderzoeksresultaat dat verwijst naar een van de voor vergoeding in aanmerking komende ziektes of condities.

(4) - Als u wilt claimen voor een van de medische condities, zoals gebrekkige implantaten (voor wie andere merken heeft dan Dow Corning), moet u vragen naar medische rapporten waarin dit gebrek duidelijk staat.

Veel gestelde vragen.

(1) Kan ik alvast een claim indienen voor het uitbetalen van een vergoeding?

Antw.: NEE. U ontvangt te zijner tijd een claim formulier waarop duidelijk staat wat u moet doen en wanneer uw gegevens binnen moeten zijn.

(2) Wanneer kan ik een uitbetaling verwachten? Antw.: Er kan pas worden uitbetaald als alle zaken die nu nog in beroep lopen aangaande dit plan zijn afgehandeld, daarna kan het plan in werking treden. Voor die tijd kan er niets worden uitbetaald.

(3) Hoe kom ik er achter welke verschillende vormen van vergoeding er zijn? Antw.: Als u internet heeft kunt u kijken op http://www.dcsettlement.com maar deze informatie wordt u ook toezonden met uw claimformulier.

(4) Ik wil geen deadline missen, zijn er al deadlines waar ik over moet weten?

Antw.: NEE. Er zijn nog geen deadlines voor het indienen van uw claim.

(5) Wanneer ontvang ik een claimformulier?

Antw.: De rechter heeft beslist dat de claimformulieren op 8 januari 2002 klaar moeten liggen voor verzending aan de gedupeerden. Ze moeten pas daadwerkelijk aan de gedupeerden verzonden worden op een nader te bepalen datum die zal worden beslist door de District Court.

(6) Wat kan ik alvast doen?

Antw.: Bekijk de bovenstaande gegevens bij "wat u alvast kunt doen"! Als u nog geen kopieŽn heeft van de gegevens die u straks nodig hebt, begin dan nu met het verzamelen.

 

U heeft hierboven kunnen lezen dat u schriftelijk moet bewijzen wanneer de operatie(s) heeft / hebben plaats gehad en van welk merk. Wanneer u deze bewijzen nog niet heeft, moet u daar zelf achteraan. Het beste kunt u eerst bij uw huisarts langsgaan. Huisartsen krijgen altijd een kopie van de onderzoeken en operaties vanuit het ziekenhuis. Zij bewaren die vaak langer dan de ziekenhuizen zelf. Eventuele kosten voor het verkrijgen van de kopieŽn uit uw dossier komen voor uw eigen rekening.

SUCCES!!!!

 

Tel. USA 001 713 - 874 6099

E-mail info@sfdct.com

P.O. Box 52429, Houston, TX 777052

 

Belangrijke adressen Settlement Facility:

Internet             http://www.dcsettlement.com

Postadres         Settlement Facility - Dow Corning trust,

 

 

Bericht uit Amerika

Door Dr. Diana Zuckerman Ph.D, President, National Research Center for Women & Families

http://www.center4research.org/who1.html

Oktober 2001

 

Zijn Borstimplantaten veilig ?

Meer vrouwen dan ooit nemen tegenwoordig borstprothesen. In 2000 waren dat in Amerika totaal 203.310 vrouwen voor borstvergroting en 82.975 vrouwen voor reconstructie na b.v. amputatie in 1999. Het aantal vrouwen en teenagers die voor borstvergroting kozen is meer dan verdubbeld tussen 1997 en 2000. Deze dramatische toename is het gevolg van een groeiende economie en andere factoren, inclusief het wijd verspreide geloof dat borstimplantaten veilig zijn voor lange termijn gebruik. Dit "geloof' wordt mede staande gehouden door persberichten betreffende een groot analyse onderzoek naar auto-immuun ziektes en de wijd verspreide publicaties van het IOM. Beiden concludeerden dat implantaten vermoedelijk geen bindweefsel ziekten veroorzaakten. Het is daarom niet vreemd dat medische tijdschriften hieruit opmaken dat implantaten veilig zijn en dat siliconengel gevulde prothesen weer vrij beschikbaar moeten zijn voor iedereen die dat wil.

 

Gezondheids risico's: Lokale complicaties

Het IOM (Institute of Medicine), Amerikaans Instituut van Geneeskunde, concludeert dat locale complicaties de eerste gezondheidsklachten zijn bij borst implantaten. De meest voorkomende complicaties, zoals littekenvorming, asymmetrie, gevoelsverlies, pijn, hard worden en de noodzaak van vervolg operaties, zijn gewoonlijk niet levensbedreigend maar kunnen wel gevolgen hebben voor de leef kwaliteit. En aangezien implantaten slechts bedoeld zijn om de leef kwaliteit te verbeteren, mag deze complicatie niet onderschat worden. Alle implantaten zijn lichaamsvreemd en het lichaam reageert door het vormen van een kapsel of litteken- weefsel rond het implantaat dat erg kan samentrekken. Als dat voorkomt kan de borst erg hard of misvormd worden wat zeer onaangenaam kan zijn of erg pijnlijk. Deze complicatie, kapselvorming, is overal bekend. Het twistpunt is: Hoe vaak gebeurt dit en hoe serieus is het. De meest voor de hand liggende behandeling is het verwijderen en vernieuwen van de implantaten, maar uit onderzoek van de fabrikanten blijkt dat vernieuwing van implantaten waarschijnlijk zelfs meer complicaties kunnen veroorzaken dan de ouden.

 

Scheurgevaar

Operatie risico's zijn niet een eenmalig risico, aangezien borst implantaten uiteindelijk kapot kunnen gaan en verwijderd en mogelijk herplaatst moeten worden. Saline (zoutwater gevuld) implantaten worden verwijderd omdat ze makkelijk leeglopen. Silicone-gel gevulde implantaten moeten vaak verwijderd worden omdat siliconen uiteindelijk gaat doorzweten en de gel buiten het borstgebied kan gaan zwerven. Er zijn berichten dat sommige implantaten gedurende de eerste paar maanden of jaren al gescheurd waren, en sommige bleven langer dan 15 jaar goed.

 

Het IOM rapport geeft aan dat implantaten niet levenslang meegaan, maar trok geen conclusie uit het hoge scheur gemiddelde. Een studie onder leiding van FDA onderzoekers, die na het IOM rapport gepubliceerd is, vond uit dat er onder "tevreden" vrouwen geen behoefte was om hun implantaten te laten verwijderen. De meeste hadden al ten minste l gescheurd implantaat binnen 15 jaar. MRI-scans toonden aan dat siliconen buiten het borstkapsel rondzwierven bij 21% van de vrouwen die gescheurde implantaten hadden, zelfs als de vrouwen geen behandeling hadden gezocht voor het probleem.

 

Hoewel de gezondheidsrisico's van een gescheurd implantaat het onderwerp van tegenspraak zijn, zijn de "lokale" complicaties als ontstekingen en pijn erg goed gedocumenteerd. Als siliconen zich buiten het kapsel verspreidt, kan het gezond borstweefsel vernietigen. Vrouwen met gescheurde siliconen implantaten kunnen door de verwijderoperatie borstweefsel verliezen. In sommige gevallen kan het effect gelijk zijn als na borstamputatie, maar er zijn geen gegevens gepubliceerd over hoe vaak dit voorkomt.

 

Hoe Wetenschappelijk is Wetenschappelijk

Auto-immuun ziekten

De IOM rapport analyse van 17 epidemiologische studies en 20 hieraan gerelateerde herziene andere studies, allemaal van voor 1999, concludeerde dat implantaten waarschijnlijk geen extra verhoogd risico bevatten voor deze ziekten. Maar, een zorgvuldige beoordeling van deze studies tonen aan dat verschillende hiervan nooit gecontroleerd waren en de meeste nooit expliciet bedoeld voor onderzoek naar ongewone ziektes of naar ziekten met een lange incubatietijd. (Een ziekte die pas jaren later uitbreekt)

Enige voorbeelden:

5 van de 20 studies, vermeld in de na-analyse waren niet gepubliceerd in medische tijdschriften. In plaats daarvan waren het papieren gepresenteerd op wetenschappelijke bijeenkomsten of niet gepubliceerde doctoraal scripties. De studies die opgenomen waren in het IOM rapport en de na-analyse verschaffen geen uitgebreide evaluatie van ziekten onder patiŽnten met borstimplantaten. De meeste omschreven een paar bindweefsel ziekten, inclusief zulke weinig voorkomende ziekten als scleroderma. Slechts 6 van deze studies bekeken de A-typische bindweefselziekte of fibromyalgie-achtige symptomen die zoveel patiŽnten rapporteerden. De grootste van deze studies vond een aanmerkelijk hoger risico voor vrouwen met implantaten in vergelijk met de controle groep. Slechts een van de studies was gebaseerd op een medisch onderzoek.

 

De meeste van deze studies daar en tegen vertrouwden op medische gegevens (papieren onderzoek), wat vage klachten kon uitsluiten die vermeld zouden zijn in het vroege stadium van ziek zijn. Verschillende studies vertrouwden op zelf- rapportage, maar slechts die ene studie die een extra verhoogd risico rapporteerde in verband met implantaten, was veroordeeld door het IOM omdat die gebaseerd was op zelfrapportage. Het tegendeel, studies die vertrouwden op zelfrapportage, "of een vrouw implantaten had of wanneer ze implantaten kreeg", werd niet bekritiseerd als potentieel inaccuraat, zelfs niet toen het "Havard Verpleegsters Onderzoek" rapporten toevoegde van vrouwen die al sinds de 50-er jaren implantaten zouden hebben, een tiental jaren voordat borstimplantaten waren uitgevonden.

 

2 Van de studies vertrouwden op ziekenhuis gegevens, toch is er geen ziekenhuisopname nodig bij de meeste immuunsysteem ziekten in het beginstadium. Feitelijk omvatte al deze studies vrouwen die vaak nog heel kort implantaten hadden, slechts enkele maanden of jaren. Een van de meest "geprezen" studies, de Harvard Nurse Study, had zelfs vrouwen inbegrepen die pas een maand implantaten hadden.

 

Een andere studie bevatte slechts 250 vrouwen die implantaten hadden sinds gemiddeld 30 maanden. Als implantaten bindweefsel ziektes veroorzaken, dan zou je verwachten dat de ziekte zich over een jarenlange periode ontwikkelt. Daarom zou een goed onderbouwde studie vrouwen met implantaten van tenminste 10-15 jaar moeten bevatten en geen van de studies in de na-analyse of het IOM rapport bevatte zo een populatie. Oudere implantaten (1964 - 1975) werden gemaakt met een dikkere envelop dan de nieuwere. Deze oude implantaten leken minder siliconen door te lekken en gingen minder snel kapot, (maar verteerden) Daarom dat er weinig respons werd verwacht van studies met vrouwen die heel lang implantaten hadden, edoch, het gebrek aan respons werd vertaald als nog meer bewijs dat implantaten geen systeem ziekten veroorzaken.

 

De meeste studies hebben niet gespecificeerd of vrouwen "met implantaten" deze nog hebben of ze al hebben laten verwijderen. In ten minste een van de studies waren vrouwen opgenomen, zelfs, als ze hun implantaten al kort na plaatsing weer hadden laten verwijderen. De andere studies maken er geen melding van of vrouwen, die waren geÔdentificeerd aan de hand van medische rapporten als implantaatdraagster, deze jaren later nog steeds hadden. Deze nalatigheid beÔnvloedt mogelijk de bevindingen omdat vrouwen die de implantaten verwijderd hebben niet aan hetzelfde blootstaan, als vrouwen die onafgebroken implantaten hebben.

 

Dit overzicht van vroegere studies onderschrijft het inzicht dat de meeste vrouwen niet ziek worden van de welbekende autoimmuun ziektes na een korte periode. Zinnige conclusies over lange termijn veiligheid van de implantaten in termen van systeem ziekten zijn prematuur.

Dus: Geen antwoord op de hamvraag !

 

9e Jaargang: Maart 2002, Nummer 1

 

Het Sprookje

Het is niet gevaarlijk om zwanger te worden of je baby te voeden als je borstimplantaten hebt.

De Werkelijkheid

Voor de 90-er jaren was slechts ťťn studie gedaan om de effecten van siliconen op "de 2e generatie' te onderzoeken. De aan de vrouwen gegeven garanties waren nooit gebaseerd op enig wetenschappelijk of zelfs maar anekdotisch bewijs. Sommigen hebben dat omschreven als zijnde een wensgedachte. "Wishful Thinking". Onderzoeken tonen aan dat siliconen door het systeem migreren, de placenta barriŤre passeren, is aangetoond in moedermelk en nageslacht. Studies brengen nu aan het licht dat kinderen van geÔmplanteerde vrouwen scleroderma-achtige symptomen hebben zoals slikmoeilijkheden (esophageal dysmobilities), ernstige ademhalingsproblemen, reumatische verschijnselen en andere systematische gezondheidsklachten. Ze zijn vaak kleiner en hebben aanzienlijk meer gezondheidsproblemen dan hun voor de implantatie geboren broertjes en zusjes.

 

Kinderartsen vragen zelden aan de moeders of ze implantaten hebben en krijgen daardoor weinig of geen informatie om een mogelijke link te onderzoeken tussen de ziektes van de kinderen en de implantaten van hun moeders. Een hoog aantal miskramen is gerapporteerd. Sommige dokters raden zwangerschap met implantaten ten zeerste af, omdat de antilichamen in het bloed van de vrouwen doorgegeven worden aan hun kinderen, zelfs als zij (nog) geen symptomen hebben. Deze antilichamen kunnen beschadiging van het zenuwstelsel veroorzaken. Er zijn nu studies bezig om de eerste bevindingen te onderzoeken.

 

Ondanks dat La Lechť en andere Borstvoeding verenigingen nog steeds publiceren en promoten dat de voordelen van borstvoeding belangrijker zijn dan een mogelijk gevaar. Welk risico, welk percentage (nog steeds onbekend) is "acceptabel", als het de gezondheid van onze kinderen betreft?

De FDA (Food and Drugs Administration) adviseert officieus de Amerikaanse Moedermelk Bank (HMBA) om melk van vrouwen met implantaten te weigeren. In 1994 vaardigt de HMBA een richtlijn uit, verklarend dat "moeders met siliconen borstimplantaten niet langer als donors geaccepteerd zullen worden."

 

Brief ter attentie van de Voorzitter van de 2e Kamer

[ Note - Deze brief is ook naar de verschillende Kamerfracties gefaxt EN naar het privť nummer van minister Borst ]

 

Steunpunt voor Vrouwen met Siliconen-implantaten     

Betreft: Info - Vragen voor Kamerleden / Siliconen problematiek

Bijlagen: 5 pagina's

Lelystad, 15 januari 2002

 

Geachte Mevrouw,

 

Als coŲrdinator van St. SVS, het Steunpunt voor vrouwen met siliconen implantaten, wil ik wederom uw aandacht vragen, c.q. vestigen op de omvang van de siliconen problematiek. (Zie bijlage l : Dutch facts) Na diverse schokkende overlijdensberichten (3 in 2 dagen tijd) van nog jonge vrouwen, is het de hoogste tijd om hard aan de bel te trekken en te blijven trekken. (Zie bijlage kopie 2). Dit kan zo niet langer meer getolereerd worden. Tť veel mensenlevens staan op het spel. Bij St. SVS staan ruim 3000 vrouwen geregistreerd die aangaven ernstige gezondheidsklachten ontwikkeld te hebben, gemiddeld 6-8 jaar na borstimplantatie. Dat is 10% van de geschatte populatie.

 

Tevens wil ik van deze gelegenheid gebruik maken u rechtstreeks enige vragen te stellen in verband met de, sinds 15 november 2001 van kracht zijnde, Wettelijke Europese Richtlijnen borstimplantaten. (Zie bijlage 3)

 

(1) Heeft u kennis genomen van deze Wettelijke Richtlijnen vanuit de Europese Commissie

(2) Welke stappen zijn er inmiddels ondernomen                                                                            

(3) Wanneer en hoe komt deze berichtgeving officieel naar buiten                                                       

(4) Geeft de overheid brochures uit in verband met risico's en benifits

(5) Bij ja, door welke professie zijn deze brochures samengesteld

(6) Is daarbij gewaakt voor belangenverstrengeling

(7) Welk criteria op Nationaal vlak word hierbij gehanteerd

(8) Bestaat er een systeem patiŽnt consent

(9) Bestaat er een systeem informed patiŽnt consent

(10) Zo nee, hoe en door wie gaat dat geregeld worden

(11) Is de informatie die artsen aan vrouwen moeten gaan geven nationaal geregeld, of ieder voor zich

(12) Hoe is de controle daarop geregeld

(13) Bestaat er een wetgeving ten aanzien van publiciteit borstimplantaten

(14) Is de medische professie geoorloofd om reclame te maken voor borstvergrotende ingrepen

(15) Wordt daarbij onderscheid gemaakt in leeftijd

(16) Is er al een begin gemaakt met inventarisatie ten behoeve van de registratie

(17) Welk hulpprogramma is er voor de zieke vrouwen opgesteld. Heeft u misschien al overwogen een centraal gelegen (= goed bereikbare) kliniek voor deze grote groep, veelal onbehandelbare zieken, te starten met daaraan verbonden de voor deze vrouwen belangrijke specialismen.

 

Uitkijkend naar uw antwoord verblijf ik,                                                                                               

 

Met vriendelijke groet,                                                                                      .

Marlou Boots.secretaris St. SVS

 

Hersenscan toont aan: Fibromyalgie niet "tussen de oren"

[ Bron: Reuters Medical news - for the professional ]

 

Hersenscans tonen toenemende pijngevoeligheid aan bij fibromyalgie.

San Francisco (Reuters Health), 16 nov. 2001

Hersenscans hebben aan het licht gebracht dat vrouwen met fibromyalgie verschillen van depressieve vrouwen in hun pijnbelevenis, aldus onderzoekers tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Amerikaanse College van Reumatologie. Omdat ongeveer de helft van de fibromyalgie patiŽnten in hun leven wel eens een depressie (inzinking) heeft gehad , beschouwden sommige doktoren de gesteldheid als een psychische uiting van een onderliggende gevoelsstoornis, aldus Dr. Leanne R. Cianfrini, een psychologie onderzoeker van de Alabama universiteit te Birmingham "Omdat fibromyalgie geen duidelijke oorzaak heeft interpreteren veel reumatologen hun pijnen als een simpele psychische uiting van een onderliggende depressie", zegt zij, "dat kan frustrerend zijn en dat kan averechts werken voor patiŽnten".

 

Om te zien of er psychische verschillen zijn tussen patiŽnten met fibromyalgie en patiŽnten met depressies, vergeleken de onderzoekers pijndrempels en hersenactiviteit onder 21 vrouwen met fibromyalgie, 8 vrouwen met depressies en 22 gezonde vrouwen. Dokter Cianfrini en collegae oefenden een berekende druk uit, een graadje hoger dan de pijngrens, op drie plaatsen op de lichamen van de vrouwen. De vrouwen werd gevraagd de waarde van hun pijn te bepalen. De onderzoekers gebruikten ook hersenbeelden om de bloedstroming te meten gedurende de pijn rapportage.

 

De onderzoekers ontdekten dat vrouwen met fibromyalgie een lagere pijndrempel hadden en meer pijn rapporteerden na drukprikkels dan de gezonde vrouwen. Fibromyalgie patiŽnten vertoonden ook een grotere hersenactiviteit bij pijn. De pijngrens en beleving van pijn onder de depressieve vrouwen was gelijk aan die van de gezonde vrouwen, aldus de studie. "We kunnen niet ontkennen dat een depressie geassocieerd is met fibromyalgie en deze kan het verergeren", zegt Dr. Cianfrini. "Maar depressies lijken geen noodzakelijke factor." In een soortgelijk onderzoek presenteert Dr. Richart H. Gracely (onderzoekspsycholoog aan het Nationaal Gezondheid Instituut) bevindingen hoe de hersenen van fibromyalgie patiŽnten reageren op pijn.

 

Dr. Gravely en zijn collegae gebruikte functionele MRI om fibromyalgie patiŽnten en gezonde patiŽnten met elkaar te vergelijken tijdens pijnbeleving. Het onderzoeksteam ontdekte dat patiŽnten met fibromyalgie, die slechts een lage pijndruk prikkel gekregen hadden, gelijk leken te reageren op pijn en de daarop volgende hersenactiviteit als de gezonde mensen die aan een hogere pijnprikkel blootgesteld waren. "Een van de grootste strijdpunten van pijnpatiŽnten is de geloofwaardigheid. Zij hebben niet de luxe van lichamelijke signalen, niemand geloofd dat ze hebben wat ze zeggen", verteld dokter Gravely. Hoe dan ook, deze bevindingen zorgen voor fysiek bewijs en bevestigen wat fibromyalgie patiŽnten rapporteren, voegt hij eraan toe.

 

Noot SVS:

Omdat veel van "onze" (siliconen belaste) vrouwen de diagnose fibromyalgie opgeplakt gekregen hebben, leek me dit een belangrijk artikel die mee kan helpen aan de acceptatie van de omgeving voor dit probleem. Eindelijk weer iets wetenschappelijk bevestigt ! Onze pijn is ECHT, lieve vrouwen! Meer weten over fibromyalgie?

Nationale Vereniging voor Fibromyalgie patiŽnten,

FES

Postbus 58066

1040 Amsterdam

Tel: 020 - 589 64 80 (Werkdagen tussen 9.00 uur en 12.30 uur)

Fax: 020 - 618 26 53

 

9e Jaargang: Juni 2002, Nummer 2

 

 

CIJFERS ST.SVS

(1) - Een kleine 5.000 vrouwen heeft via St. SVS informatie opgevraagd.

(2) - 83% van deze groep gaf aan vreemde, niet te diagnoseren gezondheidsproblemen te hebben. Dat is meer dan 10% van het geschatte aantal prothesen-draagsters.

(3) -  14% Vroeg informatie over borstvergroting of reconstructie na amputatie of mastopathie.

(4) -  1% Had vragen en/of problemen in verband met andere siliconen bevattende medische hulpmiddelen als b.v. testikel / penis prothesen, kunstheupen en gewrichten, injectienaalden, chirurgische anti-rimpel behandeling.

(5) - 2% van de vrouwen gaven aan geen gezondheidsklachten of verandering in het algehele functioneren te hebben.

(6) - Ca 120 kinderen met gelijkluidende klachten staan op de kaarten van hun moeders.

(7) - De ziekteverschijnselen van de vrouwen zijn wereldwijd identiek met als enige verschil de taal. Opvallend is de hoge score chronische vermoeidheid c.q. "griepgevoel", algehele malaise, diverse functionele stoornissen, spier- en gewrichtspijnen en concentratie / geheugen stoornissen.

(8) -  15 a 20 van onze vrouwen zijn momenteel medisch onbehandelbaar, tegen het terminale aan, zonder duidelijke diagnose. Zo ook de 17 vrouwen waarvan wij een overlijdensbericht ontvangen hebben.

(9) - Bij 7 vrouwen is een tumor te laat ontdekt.

 

Waarom Amerika zout en Europa siliconen verkiest.

Siliconen; verschil tussen Amerika en Europa.

Door een plastisch chirurg geschreven.

 

Wie op internet naar borstcorrectie websites surft, zal vast al gemerkt hebben dat de overgrote meerderheid, vooral Amerikaanse sites, het heeft over watergevulde ronde en vaak gladde implantaten onder de borstspier geplaatst. Als je in Nederland en BelgiŽ een plastisch chirurg raadpleegt, raadt die je vaak ruwe druppelvormige siliconen implantaten boven de borstspier aan. Precies het tegenovergestelde dus. Hoe komt dit nu? Weten de Amerikanen niets van implantaten of hebben de Europeanen het bij het verkeerde eind?

 

Om het fenomeen borstvergroting in Amerika te kunnen begrijpen, moet je eerst iets meer weten over het medische rechtssysteem in Amerika. Daar is het toegestaan dat advocaten werken volgens het "no cure — no pay" principe. Dit betekent dat een advocaat met een cliŽnt kan afspreken dat, als hij de rechtzaak verliest, er niets aan de advocaat betaald hoeft te worden. Dit is in Europa verboden. Het "ereloon" van een advocaat mag hier niet gekoppeld worden aan de uitslag van het proces. In Amerika betekent dit dat je, als je ook maar een kleine kans ziet op schadevergoeding, je gewoon naar een advocaat stapt om een rechtszaak aan te spannen. Als je het proces verliest, kost het je in principe toch niets.

 

Vandaar dat in Amerika veel patiŽnten vaak "groot geld" zien in het voeren van een proces tegen hun arts. Uiteraard is het succes van een dergelijke mentaliteit van korte duur en kreeg de patiŽnt in de VS het deksel op zijn neus. Artsen doen enkel nog dingen waarvan ze bijna zeker zijn dat er geen proces gevoerd kan worden. Niet de beste behandeling, maar de behandeling met het laagste "procesrisico" wordt steevast gekozen. Daarbij komt nog dat de artsen zich op een soms ridicule (= belachelijke) manier proberen in te dekken.

 

Bij de ingang van een ziekenhuis in Washington , afdeling spoedgevallen, zaten 24 uur per dag 2 advocaten van het ziekenhuis. Met b.v. een gebroken been moest je eerst langs de advocaat om te tekenen dat je op de hoogte bent en weet dat gips afklemming van de bloedvaten kan veroorzaken en dat de kans bestaat datje door het gips je been kan verliezen.

 

Begin 1990 zagen een aantal patiŽnten groot geld in hun siliconen prothesen. Ze beweerden namelijk dat je er kanker, gewrichtsaandoeningen, huidaandoeningen, etc. van kreeg. Nu is het zeer moeilijk om te bewijzen dat zonder de prothesen deze aandoeningen ook zouden zijn opgetreden en dat de associatie louter toeval was. Een aantal dames kreeg dan ook een fikse vergoeding toegewezen.

Gezien de vele claims die daarop volgden, is er dan uiteindelijk een moratorium voor siliconen gevulde prothesen afgekondigd.

 

Siliconen gevulde prothesen zijn dan ook sinds 1992 verboden in Amerika. (Note SVS: Om cosmetische redenen) Vandaar dat alle Amerikaanse sites enkel over water-gevulde prothesen spreken. Intussen werden gigantische studies uitgevoerd op siliconen. Siliconen is heden dan ook ongeveer het meest onderzochte product voor geneeskundig gebruik. Geen enkele studie kon een verband met kanker of andere aandoeningen aantonen. De medische wereld is er nu dan ook van overtuigd dat siliconen volledig veilig zijn.

 

Heden lopen er massa's claims binnen in Amerika over leeggelopen zoutwater prothesen. Er gaan dan ook stemmen op in Amerika om over te schakelen op cohesieve gel-gevulde prothesen in plaats van water gevulde. Zo zie je maar dat de keuze van de prothesen niet altijd op medische basis maar vaak op basis van juridische overweging wordt bepaald in Amerika. Het originele artikel is naar VWS doorgefaxt met de vraag: "Onder welke noemer zal dit artikel vallen?"

(1) - Objectieve voorlichting

(2) - Creatieve misleiding

(3) - Verdraaiing van feiten                 

(4) - Klinkklare leugens

Kan en mag een arts dit zomaar plaatsen?

(Geen enkele reactie!)

 

Uitslag RIVM Onderzoek

Rapportnummer 640700003

http://www.rivm.nl

RIVM - Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

 

Het doel van het in dit rapport beschreven onderzoek is vast te stellen of er in Nederland een populatie vrouwen met een siliconen borstprothese bestaat met ernstige ziekteverschijnselen en een hoge prevalentie van antipolymeer antistoffen (APA). De aanwezigheid van deze anti- polymeer antistoffen is in de literatuur beschreven bij vrouwen met ernstige ziekteverschijnselen en een siliconen borst implantaat (SBI) en bij ernstige fibromyalgie patiŽnten. Of deze anti-polymeer antistoffen geÔnduceerd zijn op basis van een immunologische antigeen specifieke reactie is niet bekend, dus de term polymeerbindende immunoglobulinen lijkt meer van toepassing.

 

Eerder werd reeds onderzoek verricht naar de prevalentie van APA bij vrouwen met een SBI en ernstige ziekteverschijnselen. Deelneemsters werden geselecteerd middels een vragenlijst op basis van zelfgerapporteerde klachten. De ernst van de ziekteverschijnselen werd hierna klinisch vastgesteld tijdens de studie. Toen werd bij slechts drie van de 42 onderzochte vrouwen met een SBI een positieve waarde voor de APA test gevonden. Vrouwen met ernstige ziekteverschijnselen vormden echter slechts een klein deel van de onderzoeksgroep. Eerder gepubliceerde resultaten betreffende de aanwezigheid van polymeer bindende antistoffen bij vrouwen met een SBI en ernstige ziekte- verschijnselen, konden derhalve noch bevestigd noch ontkend worden.

 

In het hier gepresenteerde onderzoek werd een meer uitvoerige vragenlijst gebruikt met vragen over spieren gewrichtspijn, vermoeidheid, en vragen over het lichamelijke en psychosociale gevoel van welbehagen. Bovendien heeft de huisarts of de behandelend specialist een oordeel gegeven over de klinische symptomen van de SBI vrouwen gedurende de laatste 12 maanden voor het onderzoek. De criteria voor opname in de studie waren gebaseerd op de bereidheid tot deelname van de vrouw en de klinische evaluatie van de huisarts of behandelend specialist.

 

Het doel was om minimaal 50 vrouwen met een SBI of blootstelling aan een SBI en ernstige ziekte -verschijnselen in de studie op te nemen. Omdat dit aantal niet bereikt werd met de vastgestelde selectiecriteria, werd een gedeelte van de vrouwen in de studie groep uitgenodigd op basis van de ernst van de klachten zoals door hen aangegeven op de vragenlijst. In totaal namen 42 vrouwen deel aan de studie. De leeftijd varieerde van 31—73 jaar. 21 Vrouwen werden in de studie opgenomen op basis van gegevens van de huisarts / specialist En 21 vrouwen op basis van de vragenlijst. De gemiddelde blootstelling aan een SBI was 16 jaar. Bij de vrouwen werd klinisch onderzoek uitgevoerd en bloed afgenomen. Tevens werden bloedmonsters onderzocht van 80 vrouwen uit de algemene bevolking in dezelfde leeftijdscategorie (studiegroep plus of min 5 jaar), met een leeftijd van 26 - 69 jaar.

 

De studiegroep werd ingedeeld in 4 subgroepen met respectievelijk minimale, geringe, matige en ernstige ziekteverschijnselen. De onderverdeling vond plaats op basis- enerzijds de afname van functionele capaciteit (zelfredzaamheid,wat kan men nog wel en niet meer doen in het dagelijkse leven), en anderzijds de algemene; beoordeling door de studie-arts wat betreft de "ziekte-activiteit en een algemene schatting van de pijn. De meeste vrouwen met een SBI (31 van de 42) werden ingedeeld in de groep met minimale ziekteverschijnselen.

 

Zes van de 42 vrouwen met SBI werden ingedeeld in de groep met geringe, twee in de groep met matige en drie in de groep met ernstige ziekteverschijnselen. Vijf van de 42 SBI draagsters (11.9%, 95% betrouwbaarheidsinterval 4.0%-25.6%) hadden een positieve waarde voor de aanwezigheid van polymeerbindende immunoglobulinen (APA) in het serum. Alle APA positieve reacties werden waargenomen bij vrouwen in de groep met minimale ziekteverschijnselen. Bij vier BSI draagsters werd een zwak positieve waarde gevonden. Een van de drie vrouwen ingedeeld in de groep met ernstige ziekteverschijnselen had een zwak positieve APA waarde. In de controle groep werd bij vijf van de 80 vrouwen (6.3%, 95% betrouwbaarheidsinterval 2.1-14.0%) een positieve APA waarde waargenomen, en bij ťťn een zwak positieve waarde.

 

Het geringe verschil tussen de SBI draagsters en de controle groep is statistisch niet significant.

Dit onderzoek kan de resultaten van Tenenbaum over de aanwezigheid van "anti-polymeer antistoffen" in het bloed bij vrouwen met een SBI en ernstige symptomen noch bevestigen noch ontkennen. Het feit dat het niet mogelijk bleek in twee studies voldoende vrouwen met een SBI en ziekteverschijnselen op te nemen, geeft aan dat het aantal vrouwen met een SBI en ernstige symptomen in Nederland gering is. Ook bij een normale populatie Nederlandse vrouwen wordt er een behoorlijk aantal vrouwen met een positieve waarde voor anti-polymeer antistoffen in het bloed gevonden. Dientengevolge kan het gebruik van de "anti polymeer antistof' test niet aanbevolen worden als hulpmiddel bij de klinische evaluatie van vrouwen met een SBI en ernstige klachten / symptomen.

 

Brief / Reactie van St. SVS:

na bestudering van het complete rapport RIVM

(Zie internet - http://www.rivm.nl )

 

Ministerie VWS

Betreft - RIVM rapport 640700003/2002

Uw Kenmerk - GMT/MT 2270651

Lelystad, 4-4-2002

 

Geachte mevrouw,

 

Bij deze een korte reactie van SVS op het RIVM rapport. Dat dit onderzoek niet het (door ons) beoogde effect zou hebben, n.l. het vinden van een antwoord op de vraag: "waarom zijn deze vrouwen zo ziek", was vooraf al bekend. Wťťr is er bij rotte appelen naar perenrot gezocht. Weer zijn de vrouwen met een dode mus blij gemaakt, is er valse hoop gekweekt en weer zijn ze tussen wal en schip terechtgekomen. Een in en in trieste zaak! Wat nu? Er IS een groot probleem. De cijfers van SVS zijn bij u bekend. Ruim 10% van de geschatte prothesen populatie staat bij SVS genoteerd met een variŽteit aan klachten van vervelend en vaag tot bijzonder zwaar en invaliderend, mede afhankelijk van implantaatleeftijd, aantal her-operaties en eigen constitutie. Dat is beslist gťťn gering aantal.

 

De klachten van de vrouwen zijn traditioneel wetenschappelijk niet of nauwelijks traceerbaar.

De symptomen lijken op die van een bekende ziekte, maar zijn het niet. Ook dit is/was al jaren bekend. Uiteraard zijn de "APA's" ook bij niet SBI draagsters, zoals de controlegroep, vindbaar. Deze polymeren stoffen worden zeer breed toegepast voor dagelijks gebruik in voedingsmiddelen, verzorgingsartikelen, medicijnen, etc. Men wordt er chronisch aan blootgesteld. Iedereen kan hier een overgevoeligheid of zelfs een allergie voor opbouwen in de loop der jaren met verstrekkende gevolgen voor het algemene functioneren. Het wordt tijd dat er echt geluisterd gaat worden naar de mensen zelf, die vanuit de praktijk de "veldgegevens" kunnen aanleveren, in plaats van zich blind te staren op statistieken en protocollen die niet realistisch of praktijkgericht zijn. Het gaat om mensen, om mensenlevens!

 

In vertrouwen dat deze brief tijdens de bijeenkomst voorgelezen wordt aan de aanwezigen, met excuses en begrip voor mijn afwezigheid (mijn gezondheid laat dat niet toe), kijk ik uit naar een reactie uwerzijds.

Vriendelijke groet namens alle aangeslotenen van SVS,

Marlou Boots,

Secretaris St. SVS

 

9e Jaargang, September 2002, Nummer 3

 

EERBETOON AAN SYLVIA MILLECAM

Eerbetoon aan Sylvia Millecam

(en de andere moedige vrouwen in deze situatie)

 

Voorgelezen op de Goede Vrijdag Healing bij Jomanda LM. augustus 2001 - 2002

 

Wat doe je, als je een knobbeltje voelt in je borst en al weet dat je niet kiest voor chemo en opereren. Ach, je wordt voor gek verklaard door iedereen, die niet verder wil kijken dan zijn of haar neus lang is. Gelukkig zijn er ook mensen die je willen begrijpen en willen ondersteunen op de weg die je wilt bewandelen zoals je gevoel je ingeeft. Natuurlijk zijn er momenten van doodsangst geweest, momenten van boosheid, je radeloos voelen en twijfels. Toch steeds opnieuw wist je, datje het goed deed. Dat gevoel kwam ergens vandaan, heel diep van binnen, uit een gevoelswereld die in contact staat met een wereld waarin je altijd geloofde.

 

De twee werelden van Sylvia Millecam. Het leven als succesvolle comťdienne en het leven van een vrouw die leerde voor zichzelf te kiezen. Sylvia Millecam, een levende legende. Op haar sterfbed zei ze nog: "k had zo graag een boodschap willen uitdragen en ik heb altijd vertrouwd, maar ik ben oh zo bang geweest voor hetgeen ze nu zeggen." Natuurlijk weet ik en met mij nog een aantal mensen, welke boodschap ze heeft. In de eerste plaats voor jezelf kiezen en je niet laten leiden door opmerkingen die je onzeker maken, waardoor je iets gaat doen waar je later spijt van krijgt. Als we op aarde komen krijgen we een lichaam waar we goed voor moeten zorgen ....

 

Probeer geen relatie te redden door siliconen in je borsten aan te laten brengen. Siliconen, oorzaak en gevolg, nemen letterlijk bezit van je lichaam. CommerciŽle uitvindingen, die gretig worden opgepakt door de reguliere artsen. Er wordt dan niet aan gedacht dat er een misdaad wordt gepleegd op het menselijk lichaam. Hoe vaak hoor je niet dat mensen bacteriŽn oplopen in ziekenhuizen tijdens  ingrepen van verschillende aard. Ach, het maakt allemaal niet uit. De mens kiest er toch zelf voor!

 

Reguliere artsen verschuilen zich achter hun titel. Arts zijn is een prachtige roeping, als je dat bent vanuit je hart en mee wilt denken met de gevoelswereld van een patiŽnt. Sylvia heeft gedaan wat ze moest doen. Ze dwingt daarmee respect af en is een voorbeeld voor velen. Knoop deze waarheid goed in je oren.

 

SOJA-IMPLANTAAT IN BORST VERVANGEN

( Bron - Telegraaf 6 Juli 2002. Door Ina Eggink, Groningen )

 

GRONINGEN - Vrouwen met borstimplantaten van sojaolie moeten deze laten vervangen. Die wereldwijde oproep doet de internationale plas-tisch-chirurgenorganisatie EQUAM vanuit Groningen. In Nederland zijn 20 vrouwen met soja-implantaten. Het type met sojaolie wordt inmiddels niet meer geÔmplanteerd. Artsen vinden het materiaal gevaarlijk.

 

KANKERRISICO BIJ SOJA-IMPLANTAAT.

Borstimplantaten die met soja-olie zijn gevuld, kunnen giftige stoffen afscheiden en zo kanker of andere ziekten veroorzaken. Vrouwen met dergelijke borstimplantaten moeten zich melden bij hun arts om deze gevaarlijke producten de laten verwijderen. Dat is gisteren (5/7) bepaaldop een internationaal congres in Groningen aan de hand van de meest recente onderzoeksgegevens.

Hoogleraar plastische chirurgie professor dr. J.P.A. Nicolai van het Academisch Ziekenhuis Groningen: "Uit onderzoek is gebleken dat de soja-olie het omhulsel verteert waardoor giftige stoffen het lichaam binnendringen. Het gif kan cellen veranderen of zelfs massaal doden. Het is niet uitgesloten dat hierdoor kanker in de borst kan ontstaan. Enkele jaren geleden was er in Groot-BrittanniŽ al de nodige ophef rond soja-olie implantaten. Destijds werd niet alleen uitgegaan van risico op kanker. Tevens werd gewaarschuwd dat de giftige stoffen bij zwangerschap gevaar op konden leveren voor het ongeboren kind. Nederland volgde twee jaar geleden niet het advies van de Britse autoriteiten om de implantaten te laten verwijderen.

 

SPECIALE APPARATUUR NODIG BIJ SILICONEN

'Kankeronderzoek bij siliconenborsten zinloos en gevaarlijk'

Door Helma van den Berg Utrecht

 

Voor vrouwen met siliconenborsten is het bevolkingsonderzoek op borstkanker zinloos en gevaarlijk. De meesten weten niet dat protheses geen rŲntgenstralen doorlaten en dat eventuele tumoren onzichtbaar blijven: Bovendien kunnen de protheses bij het onderzoek knappen. Het gaat om ongeveer 40.000 vrouwen in Nederland. Dat stelt radioloog D. Dronkers, een van de grondleggers van het bevolkingsonderzoek bij vrouwen. Bij hoeveel vrouwen daardoor borstkanker te laat wordt ontdekt, is niet bekend. Volgens Dronkers is het hoog tijd voor betere voorlichting. De uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek zou uitdrukkelijk moeten vermelden, dat vrouwen met siliconen-protheses zich op een andere manier moeten laten onderzoeken.

 

Woordvoerder Boots van het Steunpunt voor Vrouwen met Siliconenimplantaten: „Het gros van de vrouwen met protheses weet niet dat die geen straling doorlaten. De meesten hebben op jonge leeftijd hun borsten laten opereren, en ze worden pas op latere leeftijd opgeroepen voor een borstonderzoek" Hans van der Zwaan van Mentor Benelux, leverancier van silico-nenimplantaten, bevestigt dat het standaardrŲntgenonderzoek funest kan zijn voor de protheses. „Dat moet elke vrouw die zich laat opereren, weten."

 

Borstonderzoek naar kanker bij vrouwen met een implantaat is alleen mogelijk met speciale technieken. Bij het gebruikelijke bevolkingsonderzoek is de kans zeer groot dat tumoren onontdekt blijven. Volgens radioloog J. Deurenberg van Preventicon in Utrecht, de stichting die het bevolkingsonderzoek naar borstkanker in Midden-Nederland organiseert en uitvoert, is het bij medici 'allang bekend' dat het onderzoek bij siliconenprotheses 'geen volledig beeld geeft'. Volgens hem is dat niet bij iedere vrouw met borstprotheses bekend. Radioloog D. Dronkers, grondlegger van het bevolkingsonderzoek, noemt dat onderzoek dan ook zinloos. „Siliconen laten geen rŲntgenstralen door. Als de protheses diep in de borst zijn geplaatst, kun je dus niet zien wat er achter zit."

 

Volgens Dronkers is preventief onderzoek naar kanker voor vrouwen met siliconenprotheses wel mogelijk. „Maar dan moeten er, met een speciale techniek en vanuit verschillende kanten, meerdere rŲntgenfoto's worden gemaakt. Daar is bij het bevolkingsonderzoek geen tijd voor. Deze vrouwen moeten, via de huisarts, bij het ziekenhuis aankloppen." Bij 'het Steunpunt voor Vrouwen mťt Siliconen implantaten (SVS) in Lelystad, hebben zich inmiddels wel een kleine 5.000 Vrouwen met uiteenlopende klachten gemeld. Volgens woordvoerster Boots gebeurt het geregeld dat implantaten bij borstonderzoek worden vernield. „Ook is zo'n onderzoek voor vrouwen met implantaten erg pijnlijk."

 

Onder hen is Yvonne (52) uit Amersfoort. Zij kreeg op haar achttiende, op medische indicatie, borstprotheses. Na een bevolkingsonderzoek kreeg Yvonne zoveel lichamelijke klachten, dat zij de protheses liet verwijderen. „Ik was altijd sterk en fit. Nadien leek het alsof ik steeds griep had." Via het Steunpunt in Lelystad vernam zij dat lekkende siliconen deze klachten kunnen veroorzaken. „Bij zo'n rŲntgenonderzoek worden je borsten met ge* weid plat gedrukt. Ik heb er toen niet bij stil gestaan, maar het kan natuurlijk dat ťťn of beide protheses toen geknapt zijn."

 

Volgens het College voor Zorgverzekeringen, verantwoordelijk voor het landelijke borstonderzoek, is een folder met waarschuwing voor vrouwen met borstprotheses in de maak. Maar problemen ziet het College niet Tijdens het onderzoek zou vrouwen worden gevraagd of zij een borstope-ratie hebben ondergaan, waarna een waarschuwing zou volgen. Een alternatief voor siliconen waren korte tijd borstprotheses van sojaolie die wel rŲntgenstralen doorlaten. Begin deze maand maakte de internationale plas-tisch-chirurgenorganisatie EQUAM in Groningen bekend dat dit materiaal gevaarlijk is. Daarentegen zouden siliconenprotheses niet schadelijk zijn. Het Steunpunt betwist dat. Volgens.SVS veroorzaken siliconen auto-immuun-ziekten en kanker. Yvonne uit Amersfoort heeft in elk geval spijt dat zij een borstvergroting heeft laten doen: „Toen was ik er blij mee. Maar als ik de consequenties geweten had, was ik er nooit aan begonnen."

 

Gťťn mammografie met implantaten ! - Vraag om een uitgebreide echografie of een MRI scan. Ook geen mammo meer laten maken als de prothesen al verwijderd zijn. Door de druk kunnen ingekapselde siliconen restjes vrij komen en gaan zwerven = storen.

 

9e Jaargang, December 2002, Nummer 4

 

SILICONE-GATE: HOE HET BEGON.......

Een kort overzicht van de Problematiek

( Bron - Silicone Time Line, rapport USA, 1993 )

 

- 1930 - Siliconen wordt ontwikkeld, een lang, flexibel polymeer, gemaakt van zich herhalende moleculen. Ze weten niet precies wat ermee te doen, dus blijft het jarenlang een laboratoriumcuriositeit.

- '40 - Begin jaren is siliconen als smeermiddel en koelmiddel in gebruik in de industrie.

- 1945 - Amerikaanse onderzoekers ontdekken dat in Japan losse siliconen geÔnjecteerd wordt in de borsten van de 'pleziermeisjes'

- 1962 - Onderzoekers van Dow Corning (Cronin en Gerow) ontwikkelen een borstimplantaat in een siliconen omhulsel (envelop)

- 1965 - Testresultaten tonen aan dat polyurethaan foam (schuim) operatief ingebracht bij ratten, bij 15% van de dieren kanker veroorzaakt.

- 1972 - Mc Ghan Corp. brengt het eerste implantaat o pde markt met vloeibare siliconen-gel, dunner dan de rubberachtige versie die in de 60er jaren verkocht werden.

- 1972 - Experimenten met siliconen door Dow Corning tonen aan dat siliconen het lymfestelsel en diverse organen van het immuunsysteem binnendringen, maar deze informatie wordt niet bekend gemaakt. In plaats van deze resultaten te publiceren begint Dow Corning zijn eigen versie van siliconen gel gevulde implantaten te ontwikkelen.

- 1973 - Japanse onderzoekers berichten dat siliconen immuunziekten kunnen veroorzaken

- 1974-1975 - Onderzoekers van Dow Corning onthullen tumorontwikkeling in proefdieren. Na verder onderzoek bleek 80% van de proefdieren kwaadaardige tumoren ontwikkeld te hebben.

- 1975 - Een Dow Corning dierstudie toont aan dat de nieuwe siliconen borstprothesen lekken en de siliconen zich verspreiden. Dow houdt deze informatie geheim omdat ze zelf hun eerste silicone gel gevulde implantaat op de markt hebben gebracht.

- 1976 - Dow Chemical bereikt klachten van artsen die verschillende ernstige ontstekingsreacties en verspreiding van siliconen melden bij vrouwen met implantaten. Dow Chemical's stafmedewerker sinds 24 jaar, Thomas Talcon, neemt ontslag als hoofd technische service en ontwikkeling die verantwoordelijk is voor testen op implantaat onderdelen. Hij doet dat uit protest tegen de Compagnie's veiligheidspraktijken. Zijn mening is: "Dow Corning en de plastisch chirurgen hebben een massaal experiment uitgevoerd op vrouwen, onder het mom van verkoop van een commercieel product".

- 1977 - Een Dow Corning medewerker geeft in een interne memo toe dat hij gelogen heeft tegen plastisch chirurgen die hij verzekerden dat er enige veiligheidsstudies onderweg waren.

- 1978 - De FDA is van plan om borstimplantaten in een andere categorie te plaatsen zodat hogere veiligheidstesten vereist zijn. Dit wordt tegengewerkt door industrie en plastisch chirurgen.

- 1980 - Polyurethaan foam wordt geintroduceerd door Cooper Surgical als een coating voor de Meme ( = 'n merk ) siliconen gel implantaten. Scotfoam, de leverancier van polyurethaan, neemt aan dat de foam voor industriŽle doeleinden wordt gebruikt.

- 1982 - De FDA doet wederom een poging na bevindingen van "een mogelijk onbekend risico voor schade" Toch wacht de FDA nog meer dabn 6 jaar om deze reclassificatie bij wet vast te leggen.

- 1983 - In een aantekening maakt een Dow Corning onderzoeker bekend dat het bedrijf geen deugdelijke gegevens kon aantonen die de veiligheid kunnen bewijzen betreffende lange-termijn gebruik van siliconen gel gevulde implantaten.

- 1984 - Een Federale Rechtbankjury in San Fransisco concludeert dat Dow Corning zich schuldig heeft gemaakt aan fraude bij het op de markt brengen van implantaten als zijnde veilig. US districtsrechter Patel vond in een beroepsproces dat de bewijzen aantoonden dat Dow Corning's implantaten bijzonder zwak waren en bevestigde de uitspraak van de jury dat Dow Corning fraude had gepleegd.

- 1985 - Als vervolg op die rechtzaak veranderd Dow Corning zijn product's literatuur en voegt een waarschwuing bij met de verwachting dat dokters die doorgeven aan hun patienten. Die bijlage vermeldde de mogelijkheid van een immuunsysteem gevoeligheid en de mogelijkheid van verspreiding van siliconen na scheuren van het implantaat.

- 1985 - Dow Corning leidt een studie op ratten, geÔnjecteerd met siliconen gel. De bevindingen tonen aan dat de aanwezigheid van siliconen tumoren veroorzaken in 25% van de geteste dieren. De ontstane kanker is fataal in 85% van de geÔnfecteerde dieren. Dow probeert de testresultaten buiten beschouwing te laten onder het mom van "dat deze kankervorm niet bij mensen voorkomt".

- 1986 - Scotfoam, de leverancier van polyurethaan foam ontdekt voor het eerst dat zijn industriele chemische product geimplanteerd is in het kankergevoelige weefsel van de vrouwelijke borst. Scotfoam informeert de firma Cooper Surgical dat de carinogene TDA, het afbraakproduct in foam, niet wordt aanbevolen voor gebruik in menselijke implantaten.

- 1987 - Dow Corning publiceert een 'position statement' waarin immuunsysteem problemen ontkend worden.

- 1988 - De FDA erkent dat siliconen gel gevulde borstimplantaten allemaal langzaam door de envelop gel doorzweten naar het omringende weefsel. Een FDA stafmedewerker concludeert dat er genoeg redenen zijn om siliconen te verdenken van kankervorming in mensen.

- In de jaren die volgen komen via ex-medewerkers van Dow Corning telkens weer gegevens in de publiciteit over de nonchalante houding van dit bedrijf ten aanzien van de veiligheid van siliconen borstimplantaten.

- Dr. Pier Blais, werkzaam voor de Canadese 'Health Protection Branch' stelt vast dat de polyurethaan foam, gebruikt in Meme-implantaten, NIET geschikt is voor implantatie en dat vrouwen met zulke implantaten "dubbele" kanker kunnen verwachten. Een door de siliconen gel en de ander door deze foam. Hij krijgt de opdracht zijn originele aantekeningen te vernietigen en de stukken te schrappen waarin hij vermeldt dat polyurethaan foam niet geschikt is voor implantaten.

- 1989 - Dr. Blais wordt ontslagen omat hij blijft aandringen dat de foam-gecoate polyurethaan implantaten van de markt gehaald moeten worden. (Note SVS - Dit gebeurd pas in 1995 ! Niemand wordt terug geroepen)

- 1991 - De FDA behandeld een studie over Meme en Replicon implantaten, gemaakt door Surgitec, een dochter maatschappij van Bristol-Meyers. Meer dan 70.000 vrouwen hebben deze polyurethaan implantaten gekregen. Onderzoekers van de FDA concluderen dat de polyurethaan foam afbreekt in het borstweefsel en het kanker veroorzaakende TDA vrijkomt. Een FDA onderzoeker schat het risico op kankerontwikkeling door polyurethaan op 1 uit 50. Evenwel, onderzoeken uit de vroege jaren '60 gaven te kennen dat TDA kanker kon veroorzaken bij 1 op de 6 dieren die operatief bloot gesteld waren aan deze gifstof.

 

- 1991 - Bristol Meyers haalt zijn implantaten van de markt maar blijft volhouden dat de polyurethaan foam coating intact blijft. Terwijl de FDA daarentegen rapporteert dat de foam direct, na plaatsing in het lichaam, door de lichaamstemperatuur oplost.

- November 1991 - Een FDA panel van experts en commisaris David Kessler, hoofd FDA, vinden de veiligheidsgegevens, voorgelegd door de fabrikanten, onvoeldoende voor FDA goedkeuring. Toch blijft het FDA panel siliconen implantaten op de markt toestaan onder het mom van "algemeen belang".

- Een US district rechtbank beveelt de FDA de honderden dierstudies vanaf de '60er jaren, die Dow Corning de FDA gegeven had, openbaar te maken. Deze studies waren de FDA in handen gekomen onder een "strikt vertrouwelijk" procedure.

- januari 1992 - Dr. Kessler laat het FDA panel weer bijeen roepen om te beslissen of de "public health need" voor implantaten zwaarder weegt dan de risico's geindiceerd door nieuwe informatie over implantaten. Een wetenschappelijk panel herziet deze nieuwe informatie en Dr. Kessler eist een vrijwillig "moratorium" (beperkt verbod) op de verkoop van alle siliconen gel gevulde implantaten.

- maart 1992 - Dow Corning stopt met de productie van siliconen borst implantaten en sluit zijn deuren [De productieafdelingen van diverse andere bedrijven wijken uit naar o.a. (luilekkerland) Europa]  Volgens Dow Corning is dat zuiver een economische beslissing. [Er wordt surseance aangevraagd, een vreemde, maar tactische creatieve stunt aangezien de omzet van siliconen implantaten slechts 1% van de totale jaaromzet bedraagt]

- april 1992 - De FDA verbiedt in Amerika het vrije gebruik van siliconen gel implantaten. Alleen voor gelimiteerde klinische studies (gecontroleerd en geregistreerd) mogen ze nog gebruikt worden, zoals vrouwen die reconstructie willen / nodig hebben.

 

BRIEF VAN -

MINISTERIE VAN VOLKSGEZONDHEID

Directie Geneesmiddelen en Medische Technologie

 

Aan -  Steunpunt voor Vrouwen met Siliconen implantaten  T.a.v mevrouw M. Boots

Ons kenmerk - GMT / MT 2318547

Inlichtingen bij - drs. J.M. Puiman

Doorkiesnummer - 0703405357

Bijlagen - 1

Uw brief - 23/7 en 27/8 2002

Den Haag, 20 september 2002

 

Geachte mevrouw Boots,

 

Hartelijk dank voor uw brieven van 23 juli 2002 en 27 augustus 2002. In verband met de vakantieperiode heeft de beantwoording van uw brieven langer geduurd dan gebruikelijk, waarvoor mijn excuses. Met betrekking tot de siliconen problematiek vraagt u wat ik kan en wil doen, nu en in de toekomst.

 

De Commissie van de Europese gemeenschappen heeft op 15 november 2001 een 'Mededeling van de commissie inzake communautaire en nationale maatregelen in verband met borstimplantaten' uitgebracht. In deze mededeling werd aangegeven dat naast een invulling op bestaande regelgeving ten aanzien van technische vereisten en een aanscherping van het beoordelingsregime er specifieke maatregelen genomen dienen te worden teneinde garanteis voor de gezondheidsbescherming te waarborgen. Zo dienen er maatregelen te worden getroffen om patiŽnten gepast en volledig te informeren. Ook dient er gestreefd te worden naar een verbetering van klinische functionaliteit van borstimplantaten, een verbeterde kennis van de kwaliteit van borstimplantaten en een beter inzicht in de gezondheidseffecten op korte en langere termijn van borstimplantaten en een betere kennis van bijwerkingen. Naar aanleiding van deze mededeling heeft uw Steunpunt voor vrouwen met siliconen implantaten (SVS) de voormalige minister van VWS en de Voorzitter van de Vaste Commissie voor VWS van de Staten Generaal gevraagd welke stappen er in Nederland zijn ondernomen. De Minister heeft toen geantwoord dat zij van plan is om een voorlichtingsfolder te laten maken in overleg met de SVS en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (zie bijlage).

 

Het is belangrijk dat vrouwen die overwegen om een borstimplantaat te laten implanteren serieus worden genomen. Het is nodig dat deze vrouwen kunnen beschikken over volledige, objectieve en op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde informatie over de implantaten, de operatie en de ernst van lokale complicaties. De ervaringen van de SVS kunnen belangrijk zijn bij het maken van een weloverwogen beslissing om wel of niet tot implantatie over te gaan. Ik waardeer het dan ook zeer dat u bereid bent om ons van dienst te zijn. Binnenkort zal mevrouw Puiman contact met u opnemen om over de inhoud van de folder te overleggen.

 

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid,

Welzijn en Sport,

namens deze,

de Directeur Geneesmiddelen en Medische Technologie,

 

 

BRIEF AAN -

MINISTERIE VAN VOLKSGEZONDHEID

Ministerie van VWS

T.a.v. Dhr. E. Bomhoff / Dhr. L.J.S. Wever

Postbus 20350

2500 EJ Den Haag

Uw kenmerk - GMT / 2318547

 

Betreft: Silicone-Gate

Lelystad, 29 september 2002

 

Geachte heer,

 

Mijn dank voor uw brief van 20 september die mijn laatste brief, t.a.v. de Voorzitter van de 2e Kamer, gekruist heeft. Te uwer informatie voeg ik een kopie bij. Helaas moest ik constateren dat u in uw antwoord finaal aan de inhoud van mijn brieven voorbij bent gegaan en slechts met oude gegevens op de proppen kwam.

 

Uiteraard zijn we van de EU-richtlijnen van 15 nov. perfect op de hoogte. Dankzij de onbaatzuchtige inzet sinds 1998 van diverse Europese Steungroepen, waaronder St. SVS en gemotiveerde EuroparlementariŽrs, zijn deze richtlijnen tot stand gekomen. Het Ministerie van VWS, m.n. mevr. Puiman maar ook de minister zelf, waren hiervan vanaf het begin op de hoogte. Wij hebben benadrukt dat b.v. een voorlichtingsfolder door een ONafhankelijke instantie opgezet zou moeten worden, juist om belangenverstrengeling te voorkomen en objectieve informatie te kunnen bieden. De houding van veel van de plastisch chirurgen (niet allen gelukkig!) is die van de beroemde "met 2 maten meten" en "het winkeltje gesloten houden". Niet bepaald een houding die de gezondheidszorg ten goede komt. Een voorbeeld: De literatuurselectie door betrokken artsen, n.a.v. het advies van de Gezondheidsraad (okt.1999) is hiervan het schrijnende voorbeeld. De door onafhankelijke onderzoekers en St. SVS aangeleverde literatuur / lectuur / onderzoeksresultaten en veldgegevens zijn stelselmatig genegeerd. Ook bij het RIVM onderzoek ( R.nr. 640700003) werd star vastgehouden aan een verouderd = achterhaald protocol. Bij dit onderzoek was bij voorbaat al bekend "dat er niets gevonden zou worden", omdat ook mensen zonder implantaat, maar met een chemische belasting, deze APA-concentratie zouden vertonen. Wederom zijn de onafhankelijke ervaringsdeskundigen genegeerd.

 

Er is in Nederland tot nog toe geen enkele stap ondernomen ! St. SVS heeft de plastische chirurgen (via fax) geÔnformeerd over de nieuwe EU-richtlijnen. Moeten wij nu dan echt blij zijn met het "plan" van de ex-minister van VWS om een voorlichtingsfolder te laten maken ? Wanneer ? Over welke termijn spreken we dan ? Wij werken zelf al bijna 11 jaar met bijzonder gerichte informatie voor de verschillende doelgroepen over alle denkbare pro's en contra's. Wij bieden ondersteuning op een breed gebied. Te uwer informatie; dat plan van mevr. Borst betrof de zeer uitgebreide Australische voorlichtingsbrochure, inclusief een pagina "informed consent" ten ondertekening door arts en patiŽnt. St. SVS heeft vele dagen besteed aan het bestuderen en aanvullen van deze brochure voor de Nederlandse vrouwen relevante informatie. Resultaat: Geen enkele reactie terug !

 

U draait, in de laatste alinea van pag. 1 van uw brief, de feiten om. Of vergeet een belangrijk punt. Het is belangrijk dat vrouwen die borstimplantaten hebben en aangeven hierna ziek te zijn geworden of er andere problemen door hebben gekregen, dat DIE SERIEUS worden genomen. Dat er naar vrouwen geluisterd wordt, dat hun klachten serieus worden genomen. Dat ze niet worden afgescheept met de opmerking "dat het allemaal tussen de oren zit" voor ze gedumpt worden in de psychische hoek omdat traditioneel onderzoek niets aan kan tonen.... Nog belangrijker; dat er een hulpprogramma voor hen wordt opgezet, gericht op de A-typische symptomen van deze nieuwe, nog onbekende ziekte. De medische zorg schiet duidelijk te kort voor deze grote, TE grote groep. Maar inderdaad, vrouwen die vandaag de dag borst implantaten overwegen hebben ook recht op volledige, objectieve informatie over pro's en contra's, materialen en alternatieven, juist om nog meer leed te voorkomen. Preventie is uiteraard ook een belangrijke taak van St. SVS, waarna vrouwen zelf de ja - nee keuze maken. Maar toezicht van de overheid op het naleven van B.v. de Europese Richtlijnen, om misleidende advertenties, gladde verkooppraatjes e.d. tegen te gaan, is onontbeerlijk. Hierin wordt namelijk nog steeds behoorlijk de hand gelicht.

 

Uw reactie tegemoet ziend, verblijf ik,

Hoogachtend,

Marlou Boots, Secretaris / Coordinator St. SVS

Member United European Silicone Supportgroup

 

SYMPTOMEN EN COMPLICATIES VAN SILICONEN-GEL BORSTIMPLANTATEN

2003.11 Inamed Research - Symtoms and Complications.doc

Samenvatting van onderzoek op implantaten van Inamed.

FDA, oktober 2003

Door Diana Zuckerman, Ph.D. http://www.center4research.org/who1.html , Elizabeth Santoro, R.N., M.P.H. en Nicole Hudak

 

 

Op 14-15 oktober 2003 hield de FDA (Food & Drug Administration = Amerikaanse keuringswet van waren ) een openbare vergadering om te discussieren over Inamed's nieuwe onderzoek op hun siliconen gel gevulde implantaten. Het bedrijf vraagt de FDA hun implantaten goed te keuren als zijnde veilig en effectief, maar het eigen onderzoek toont een aanzienlijk complicatie gemiddelde aan en 'n zorgwekkende toename van symptomen bij vrouwen die hun implantaten gebruiken. Deze beknopte editie van de FDA-analyse is gebaseerd op onderzoek van Inamed.

 

COMPLICATIES, door patienten met borstvergroting ervaren, binnen 3 jaar.

Er waren 494 patienten met borstvergroting opgenomen in Inamed's "Core-study" van siliconen borst implantaten. 90% van deze 494 patienten namen deel aan de follow-up na 2 jaar en 81% voltooide de follow-up na 3 jaar.

 

Complicaties binnen 3 jaar   - Percentages

- Her-operatie                         - 21%

- Kapselvorming, Baker 3-4 * - 8%

- Littekenvorming                    - 8%

- Verwijdering / Vernieuwing   - 8%

- Pijnlijke borst                        - 6%

- Verandering gevoeligheid tepels - 3%

- Gescheurd implantaat            - 1%

- Infecties                                - 1%

( bron - FDA, dia #39)

* Baker 3-4 kapselvorming is een pijnlijke verharing van het weefsel rond de implantaten, waardoor de borsten hard en vervormd worden.

 

GEZONDHEIDSSYMPTOMEN, gerapporteerd door patienten met borstvergroting

Deze groep patienten werd in de "Core-study" gevraagd naar verschillende gezondheidssymptomen van voor en 2 jaar na de siliconen borsten. In het algemeen waren er aanzienlijke stijgingen bij het aantal borstvergroting patienten die vermoeidheid, pijn, gewrichtsproblemen en andere symtpomen aangaven. In sommige gevallen waren de cijfers van voor de operatie 2 jaar later verdriedubbeld.

 

Symptomen                - Voor implantatie     - 2 jaar later

- Spierklachten            - 75 (20%)                  - 108 (28%)

- Gewrichtsklachten     - 50 (13%)                  - 85 (22%)

- Neurologische klachten - 158 (41%) - 180 (47%)

- Spierpijn                   - 34 (9%)                    - 57 (15%)

- Gewrichtspijn            - 10 (3%)                    - 26 (7%)

- Morgen stijfheid        - 39 (10%)                  - 70 (18%)

- Vermoeidheid            - 33 (9%)                    - 101 (26%)

- Algemene Pijn           - 8 (2%)                      - 19 (5%)

(bron - FDA dia #45)

 

COMPLICATIES, ervaren door reconstructie patienten binnen 3 jaar

Er waren 221 borstkanker reconstructie patiŽnten opgenomen in de "Core-study" van siliconen gel gevulde borst implantaten. 95% van deze 221 patiŽnten namen deel aan de follow-up na 2 jaar, maar velen hadden de 3 jaar nog niet vol afgemaakt toen de analyses voltooid werden.

 

Complicaties binnen 3 jaar   - percentage

- Her-operatie                         - 46%

- Verwijdering / Vernieuwing- 25%

- Kapselvorming, Baker 3-4 *- 16%

- Gescheurd implantaat            - 6%

- Necrose van weefsel/huid **- 6%

- Littekenvorming                    - 6%

- Pijnlijke borst                        - 6%

- Infecties                                - 2%

( bron - FDA, dia #49)

** Necrose is een pijnlijke en misvormende lichaamsreactie waardoor huid en weefsel afsterft

 

GEZONDHEIDSKLACHTEN, gerapporteerd door reconstructie patiŽnten.

De reconstructie patiŽnten in de "Core-study" werden gevraagd naar verschillende gezondheidssymptomen van voor ze geÔmplanteerd werden en 2 jaar na de siliconen borsten. In het algemeen waren er aanzienlijke stijgingen bij het aantal reconstructie patiŽnten die gewrichtspijn, neurologische klachten, haar verlies, huiduitslag en ochtend stijfheid aangaven.

Symptomen                - Voor implantatie     - 2 jaar later

- Huidproblemen incl.

haarverlies en uitslag     - 20 (12%)                  - 35 (22%)

- Spierklachten            - 56 (35%)                  - 65 (40%)

- Gewrichtsklachten     - 69 (43%)                  - 94 (60%)

- Neurologische klachten - 78 (48%)               - 97 (60%)

- Gewrichtspijn            - 17 (11%)                  - 31 (19%)

- Morgen stijfheid        - 39 (10%)                  - 70 (18%)

(bron - FDA dia #55)

 

COMPLICATIES, ervaren door "herstel" patiŽnten na 3 jaar

Er waren 225 herstel patiŽnten opgenomen in de "Core-study" van siliconen gel gevulde borst implantaten. Deze vrouwen hadden nieuwe borstimplantaten gekregen als vervanging van "probleem" implantaten. Hun complicatie gemiddelde was in het algemeen hoger dan bij borstvergroting patiŽnten, maar lager dan bij reconstructie patiŽnten. 87% van deze 225 patiŽnten namen deel aan de follow-up na 2 jaar, en 83% voltooiden de follow-up na 3 jaar.

 

Complicaties binnen 3 jaar   - percentage

- Her-operatie                         - 33%

- Verwijdering / Vernieuwing   - 13%

- Kapselvorming, Baker 3-4 * - 10%

- Littekenvorming                    - 9%

- Pijnlijke borst                        - 7%

- Kreukelen, plooien                - 5%

- Gescheurd implantaat            - 4%

- Infecties                                - 3%

( bron - FDA, dia #59)

 

GEZONDHEIDSKLACHTEN door "herstel" patiŽnten gerapporteerd.

De "herstel" patiŽnten in de "Core-study" werden gevraagd naar verschillende gezondheidssymptomen, voor en nadat ze geÔmplanteerd waren, en na 2 jaar met siliconen gel gevulde borst implantaten. Ook hier rapporteerden aanzienlijk meer patiŽnten verergering van huid-, spier-, gewrichts- en neurologische symptomen.

Symptomen                - Voor implantatie     - 2 jaar later

- Huidproblemen incl.

haarverlies en uitslag     - 13 (8%)                    - 24 (19%)

- Spieren                     - 46 (29%)                  - 62 (40%)

- Gewrichten                - 41 (26%)                  - 56 (36%)

- Neurologische klachten - 59 (38%)               - 78 (50%)

- Algemene klachten    - 55 (35%)                  - 66 (42%)

(bron - FDA dia #65)

 

KORTE SAMENVATTING HOOFDPUNTEN: Complicaties en Symptomen

(1) - De meest voorkomende complicatie is her-operatie. Dat betekent dat de meeste vrouwen die borst implantaten krijgen, meer dan een operatie nodig hebben en vaker de dokter bezoekt.

(2) - De meeste implantaten verwijderd worden om complicaties te behandelen. De meest voorkomende reden voor her-operatie is kapselvorming. Dat is de meest voorkomende complicatie en kan erg pijnlijk en misvormend zijn.

(3) - Auto immuun ziektes, signalen en symptomen, nemen in de loop der jaren toe

( bron - FDA dia #69)

 

VERHOGEN BORSTIMPLANTATEN DE LEEFKWALITEIT ?

Inamed gebruikt ook verschillende maatstaven over lichamelijke en geestelijke gezondheid om leefkwaliteit van implantpatienten te evalueren, voor en na de implantatie. Gemiddeld rapporteren de vrouwen een slechtere lichamelijke en geestelijke gezondheid na de implantatie.

(1) Bijna elke vorm van emotionele en lichamelijke gezondheid, inclusief sociale relatie en eigenwaarde, namen af na het krijgen van borst implantaten. De enige verbeteringen waren zelfgerapporteerde seksuele activiteiten.

(2) De meeste patiŽnten die bestudeerd waren 2 jaar na het krijgen van borst implantaten, vermeldden tevreden te zijn met hun siliconen borsten. Echter, ze waren meer tevreden meteen NA het krijgen van de implantaten, dan 2 jaar later.

 

10e Jaargang, Maart 2003, Nummer l

 

MELDING BORSTIMPLANTAAT: VAAK NAGELATEN

(Van een verslaggever) AMSTERDAM - Ziekenhuizen melden slechts een fractie van de siliconen borstimplantaties. Als naderhand blijkt dat vullingen niet veilig zijn en lekken, is het vrijwel ondoenlijk alle vrouwen binnen korte tijd naar het zieken huis terug te roepen. Dat schrijven professor Chantalvan (ter Horst, hoogleraar plastische chirurgie irt het Amster damse AMC, en Steven Klein, student .geneeskunde, in MedischCwSirt. Sinds 1995 wordt plas tisch chirurgen gevraagd na het plaatsen van een siliconen borstimplantaat een standaardformulier op te sturen. 'Er is een opmars van levende barbiepoppen gaande. We mogen niet meer op een natuurlijke manier oud worden' In de praktijk blijkt echter het aantal meldingen niet overeen te komen met het aantal verkochte implantaten. In 1999 werden 1354 implantaties geregistreerd, tegenover 11.966 verkochte siliconen borstimplantaten aan privť-klinieken en ziekenhuizen. De onderzoekers stellen voor registratie verplicht te  stellen. Siliconen borstimplantaties worden sinds 1963 toegepast. Na dat diverse producten niet betrouwbaar waren gebleken, ver bood in 1992 de Amerikaanse Food and Drug administration het gebruik van siliconen borst implantaten.

 

GEEN REGISTRATIE BORSTIMPLANTATIES

AMSTERDAM - Nederland voldoet niet aan de Europese verplichting sinds 2001 om alle borstimplantaties te registreren. Per augustus 2002 is de registratie zelfs  gestopt wegens geldgebrek en beŽindiging  van subsidies, Uit dit onderzoek bleek dat in 1999 meer dan 10.000 siliconenimplantaten zijn verkocht, die niet terug te vinden zijn. Wetenschappers beschouwen siliconen als ongevaarlijk waardoor de noodzaak van registratie om gezondheidsredenen niet groot is.

10e Jaargang , december 2003, Nummer 4

 

BRIEFWISSELING VAN EN NAAR DEN HAAG.

 

Ons kenmerk - GMT/MT 2407523

Inlichtingen bij - drs. J.M. Puiman

Doorkiesnummer - 070-3405357

 

Onderwerp - siliconen borstimplantaten          

Uw brief - 31/5 en 20/8

Den Haag , 22 september 2003

 

Geachte mevrouw Boots,

 

Allereerst bied ik u mijn verontschuldigingen aan voor het feit dat de beantwoording van uw brief van 31 mei 2003 vertraging heeft opgelopen. In uw brieven vraagt u aandacht voor de siliconenproblematiek en de (ontwerp)resolutie van het Europees Parlement. Voor wat betreft de siliconenproblematiek vind ik het, zozeer als mijn voorgangers,belangrijk dat vrouwen die problemen ondervinden door hun siliconen-borstimplantatenserieus worden genomen en op een goede en volledige manier worden voorgelicht en geÔnformeerd.

In uw brief verwijst u naar de "richtlijnen" van het Europees Parlement inzake borstimplantaten. Echter, het gaat hier niet om een richtlijn maar om een resolutie. Eerder hebben de Commissie van de Europese Gemeenschappen, het Europees Parlement en de nationale autoriteiten besloten het juridische kader voor borstimplantaten te handhaven. Wel diende er een aanscherping van het beoordelingsregime plaats te vinden. Er is ook brede overeenstemming in de Europese Unie over de noodzaak om specifieke maatregelen in ie voeren voor bepaalde, in het verslag genoemde, problemen zoals het geven van meer en betere voorlichting aan vrouwen die een borstimplantatie overwegen. Naar aanleiding hiervan verscheen het document van de Commissie van de Europese Gemeenschappen: ' Mededeling van de commissie inzake communautaire en nationale maatregelen in verband met borstimplantaten', Brussel, 15 november 2001. De door de commissie voorgestelde maatregelen en de Nederlandse aanpak sluiten op elkaar aan.

De aanscherping van het beoordelingsregime heeft inmiddels plaatsgevonden, ingevolge richtlijn 2003/12/EG van de Commissie van 3 februari 2003 worden borstimplantaten ondergebracht in risicoklasse III. Borstimplantaten dienen aan de meest strenge conformiteitbeoordelingsprocedure behorende bij hoogrisico middelen te worden onderworpen. Dit is ingegaan per 1 september 2003.

Eerder werd al in het standpunt van mijn ambtsvoorganger op het advies van de Gezondheidsraad ('Gezondheidsrisico's van siliconen-borstimplantaten'199/16) aangegeven dat goede voorlichting vrouwen kan ondersteunen om een zorgvuldige weloverwogen beslissing te nemen om zich al dan niet te laten opereren. Om tot deze beslissing te komen hebben deze vrouwen adequate informatie nodig. Juist bij niet noodzakelijke medische ingrepen, zoals bij cosmetische operaties vaak het geval is, dienen aan de informatieverstrekking hogere eisen te worden gesteld dan bij andere medische behandelingen. Een voorlichtingsfolder kan de voorlichting aan vrouwen die overwegen om een borstimplantaat te implanteren ondersteunen.

 

Het afgelopen jaar is gewerkt aan de totstandkoming van de voorlichtingsfolder. Uw steunpunt heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. Binnen afzienbare tijd zal deze folder worden uitgebracht. Vanzelfsprekend wordt u daarvan op de hoogte gesteld. Ik wens u veel succes met uw werkzaamheden ten behoeve van het Steunpunt voor Vrouwen met Siliconen-implantaten.

 

Hoogachtend,

de Minister vav VWS

H. Hoogervorst

 

 

REACTIE SVS

Ministerie van VWS

T.a.v. Dhr. H. Hoogervorst

Onderwerp - Silicone-Gate

Betreft - Uw brief, 22-9-2003

Uw Kenmerk - GMT/MT 2407523

 

Lelystad, 2 oktober 2003

Geachte meneer Hoogervorst,

 

Mijn dank voor uw goede wens in verband met mijn werkzaamheden voor het Siliconen Steunpunt. Ik kan u verzekeren dat het mij niet makkelijk gemaakt wordt om voor de vele zieke vrouwen te blijven knokken. De tegenwerking en ontkenning van o.a. "de Mammon" is bijzonder groot, maar de waarheid zal zegevieren. Het valt mij op dat u in uw schrijven van 22/9 compleet voorbij bent gegaan aan de ernst van de problematiek en aan het feit dat juist de bijdrage en grote inzet van de samenwerkende Europese Siliconen Steungroepen (sinds 1998), deze Europese Resolutie heeft bevorderd. U bied met dit antwoord een (verboden) sigaar uit eigen doos of, met andere woorden, uw antwoord op de eerste brief van St. S VS van 31/5 is bijzonder nietszeggend en teleurstellend. De 2e brief (20/8) met daarin o.a. vragen betreffende de lange termijn consequenties voor het ziektekostenbudget, is compleet genegeerd.

Er is geen aandacht gewaagd voor de Resolutie vanuit Brussel en de aangescherpte Richtlijnen. Ik attendeerde u slechts hierop omdat hiermee in de praktijk zo ernstig de hand wordt gelicht. St. SVS probeerde uw aandacht te vestigen op het feit dat er nog steeds niets veranderd is. De misleidende advertenties voor borstvergroting binnen een week met voor-na foto's, verschijnen nog steeds in dag- en weekbladen. Ook de informatie verstrekking is nog steeds zťťr summier en eenzijdig. Alleen "het mooie plaatje", geen problemen of risico's. Ook op TV verschijnen steeds meer reality programma's over de "schitterende verbouwing's mogelijkheden" van cosmetische chirurgie, creatief gesponsorde reclames met gratis operatieve ingreep voor "de gelukkige".

Bij het door u aangehaalde Advies van de Gezondheidsraad kan ik u meedelen dat het daaraan voorafgaande onderzoek in samenwerking met het RIVM bij voorbaat al achterhaald was. Dat was toendertijd door onze vertrouwensarts al duidelijk aangegeven tijdens het oriŽnterende voorgesprek, met adviezen voor een beter resultaat. Helaas werd het protocol niet gewijzigd en werden de vrouwen wederom met een kluitje het riet ingestuurd.

Dat de overheidsbrochure binnenkort uitkomt, is een grote verrassing voor me. Het 2e concept schoot ernstig te kort, een vernieuwde versie met de noodzakelijke aanvullingen, heb ik nog niet ter aanvulling en correctie mogen ontvangen. Totnogtoe is "onze belangrijke bijdrage" zoals u dat noemt praktisch volledig genegeerd, terwijl juist bij St. SVS de meeste kennis voorradig is over de risico's door — en gevolgen van - lekkende en/of gescheurde borst implantaten.

Het gaat om mensenlevens, meneer Hoogervorst! Duizenden mensen, voornamelijk vrouwen maar ůůk mannen en onschuldige kinderen die een onleefbare toekomst tegemoet gaan dankzij de ziekmakende chemische stoffen van siliconen implantaten. Misleide mensen die vaak onmenselijk zwaar lijden voordat ze uitgeput sterven. In de hoop dat u de ernst van de problematiek in kunt zien vertrouw ik op een serieuze aanpak van uw kant.

Uitkijkend naar uw antwoord, met vriendelijke groet namens ST. SVS

Marlou Boots,

Secretaris / CoŲrdinator St. SVS,

Member United European Silicone Supportgroup


Inspectie bekijkt kwaliteit borstimplantaten

( De Limburger, 20 juli 2007 )

De Inspectie voor de Gezondheidszorg start binnenkort een landelijk onderzoek naar de kwaliteit van siliconen borstimplantaten. Directe aanleiding vormt het dossier van een Heerlense die zegt ernstig ziek te zijn geworden, nadat de bij haar ingebrachte protheses enkele jaren geleden begonnen te lekken.......

http://www.limburger.nl/nieuws/limburg/article2180659.ece

Frank


Siliconen borsten gevaarlijk

( Algemeen Dagblad, Martine Boelsma, 20 juli 2007 )

Siliconen borstimplantaten zijn gevaarlijk voor mensen met auto-immuunziekten. Dat zijn ziekten waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen het eigen weefsel. Ook wanneer dit soort ziekten in de familie
voorkomen, zijn de implantaten af te raden. De Wereldgezondheidsorganisatie en het milieuprogramma van de VN, die deze week na vijf jaar studie een lijvig rapport hebben afgerond, raden
overheden daarom aan meer onderzoek te doen naar de veiligheid van siliconen. De Maastrichtse hoogleraar immunologie Jan Willen Cohen Tervaert, die zitting had in de onderzoekscommissie,
vindt dat er nieuwe richtlijnen moeten komen. ,,Geen implantaten als je zelf, of iemand van je familie, lijdt aan een auto-immuunziekte. En als je al implantaten hebt en je bent ziek: laat ze in overleg met je arts
verwijderen.''....

http://www.ad.nl/diagnose/article1525943.ece

Frank


KWF-FORUM: Siliconen borstimplantaten

http://forum.kwfkankerbestrijding.nl/viewtopic.php?t=2302

Frank 

 

Thema's

Het hoofdmenu
Nieuws
Mijn weblog
Zoek op onderwerp


100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
ChemicaliŽn
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliŽn
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeÔne
Koolhydraten
Lichttherapie
LuteÔne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Onsterfelijkheid
Osteoporose
Overgewicht waarom?
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiembrood

Tarwekiem olie
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Waarom ziek?
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen
Meer..... 


View My Stats