ontstekingen en infecties


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Ontstekingen en infecties


Voor veel mensen hetzelfde maar wel twee verschillende dingen.

Wat is nu precies het verschil:

Ontsteking

Een ontsteking is een reactie van het lichaam op beschadiging van een weefsel of prikkels van buitenaf zoals bacteriŽn, schimmels, virussen, chemische stoffen, radioactieve straling, UV straling

Kenmerken zijn: pijn, warmte, zwelling, roodheid, functieverlies

Doel: verwijderen van de prikkel en herstel weefsels

Infecties

Het indringen door een virus, bacterie, schimmel bij een levend wezen en heet aanrichten van schade. Deze infectie kan op zijn beurt weer tot een ontsteking leiden met zelfs dodelijk gevolg zoals bij het Ebola virus.

Er zijn ook bacteriŽn die geen schade aanrichten (bijvoorbeeld je darmflora) en dit wordt een symbiose genoemd, zeg maar een soort samenleven van levensvormen.

De gevolgen van een infectie hangen af van de staat van je immuunsysteem, de plek van indringing, de mate van agressie van de indringer en de hoeveelheid indringers. Is de indringer een bacterie dan kan antibiotica worden ingezet, in de alternatieve hoek zie je ook dat collodiaal zilver wordt ingezet maar ook bijvoorbeeld kokosolie (laurinezuur)

Virussen is een verhaal apart, zij zijn een mengsel van erfelijk materiaal en eiwit en kunnen zichzelf niet voorplanten. Maar het virus grijpt een levende cel in het lichaam en injecteert het eigen erfelijke materiaal in de cel. Doormiddel van het eiwit in het virus zoekt het virus cellen uit die het beste als gastheer kunnen gaan dienen. Eenmaal in de gastheer worden er nieuwe virussen aangemaakt, dit betekent vaak de dood voor de cel die door het virus geinjecteerd is.

Voedselintoleranties en je immuunsysteem

Ik heb enkele jaren een bloedtest laten doen om te kijken of er ook voeding is die mijn immuunsysteem continue belast en voor overgewicht en vermoeidheid kan zorgen. Door deze voeding te vermijden geef je in feite je immuunsysteem meer rust zodat het beter op kan treden tegen andere indringers.

Volgens Immogenics worden vele voedingstoffen onvolledig verteerd, deze onverteerde voedseldeeltjes komen in de bloedbaan terecht, waar het immuunsysteem ze aanvalt met behulp van de tumornecrosefactor alfa (TNF-alfa) en vrije zuurstofradicalen. TNF-alfa remt de insuline. Daardoor komt de glucose niet in de spieren terecht maar wordt omgezet in vet, terwijl men trek blijft houden. De vrije zuurstofradicalen beschadigen de rode bloedlichaampjes waardoor men verschijnselen van bloedarmoede krijgt, dus moe wordt. Zo wordt men dik. Door het chronische zuurstofgebrek komt er ook minder energie uit de verbranding van glucose vrijkomen.

Ik begrijp niet dat de overheid niet standaard zulke testen afneemt, je kan hiermee volgens mij veel chronische problemen voor zijn. Als je weet welke voeding past bij jouw lichaam en goed verteerd wordt dan zul je daar zeker voordeel uit halen. Eet je elke dag citrusfruit voor je gezondheid en blijkt dat juist citrus niet goed verteerd wordt en je immuunsysteem belast dan kun je dus andere keuzes qua fruit maken. Veel voorkomende voeding die problemen geeft is koemelk, geitenmelk en gluten (dus alle granen!!). Kan dus best zijn dat gluten jouw gezondheid ondermijnen. Dit probleem zie je bijvoorbeeld ook weer terug bij een groot deel van autistische kinderen. Er is een theorie dat de onverteerde melk eiwitten en gluten eiwitten samen een morfineachtige stof vormen die via het bloed in de hersenen terecht komen......

Ik denk zelf dat ontstekingen de echte oorzaak zijn achter veel chronische klachten en misschien ook wel van ziektes waarvan we het niet verwachten. De toename van het gebruik van omega 6 vetzuren heeft de zaak niet verbeterd, je ziet een gigantische groei van allerlei onstekingsachtige aandoeningen. Voor Omega 3 vetzuren (vette vis, lijnzaad, levertraan) is een belangrijke rol weggelegd in de komende decennia. Ik weet dat er op dit moment een Nederlandse bedrijf bezig is om visolie uit algen te winnen zodat er plantaardige alternatieven komen voor visolie maar dit zal nog wel een jaartje kan duren denk ik.

Ron


Ontstekingen belangrijke nieuwe factor bij ontstaan hart- en vaatziekten

Ontstekingsprocessen spelen onmiskenbaar een belangrijke rol bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Mensen met een verhoogd CRP (C-reactief proteÔne)-gehalte hebben een twee keer zo hoge kans op een hartaanval dan mensen met een laag CRP-gehalte. Het meten van ontstekingfactor CRP geeft echter bij mannen en vrouwen van 55 jaar en ouder geen betere inschatting van het cardiovasculaire risicoprofiel, indien informatie over traditionele risicofactoren zoals roken, hypertensie, suikerziekte en cholesterol bekend is. Dit stelt Irene van der Meer in haar proefschrift 'Ontsteking en hart- en vaatziekten. Een studie onder de algemene bevolking'.

Zij maakte gebruik van data afkomstig uit het Erasmus Rotterdam Gezondheid en Ouderen (ERGO) onderzoek, gebaseerd op 7983 deelnemers van 55 jaar en ouder in de wijk Ommoord.

Het belang van ontstekingsprocessen bij het ontstaan van hart- en vaatziekten is pas relatief recent onderkend. Met name in de Verenigde Staten heeft veel onderzoek er toe geleid dat de ontstekingfactor C-reactief proteÔne (CRP) daar beschouwd wordt als dŤ nieuwe cardiovasculaire risicofactor, die samen met de andere cardiovasculaire risicofactoren in de klinische praktijk gemeten moet worden om het cardiovasculaire risicoprofiel van een patiŽnt te bepalen.

Naar aanleiding van deze ontwikkelingen heeft Van der Meer getracht om meer inzicht te verkrijgen in de rol van ontstekingsfactoren bij het ontstaan van hart- en vaatziekten en bij de bepaling van het cardiovasculaire risicoprofiel.

In het proefschrift wordt daartoe de associatie onderzocht van de ontstekingsmarkers CRP en interleukine-6 met slagaderverkalking, waarbij met name CRP een sterke relatie vertoont met de mate van slagaderverkalking van zowel de halsslagader als van de beenvaten. Bovendien voorspelt de hoeveelheid CRP in het bloed ook de toename van slagaderverkalking op verschillende plaatsen in het lichaam over een periode van ruim zes jaar tijd.

Een studie in het proefschrift onder mensen van 55 jaar en ouder laat zien dat CRP een sterke voorspeller is van het optreden van een hartinfarct in de toekomst. Echter, het blijkt dat wanneer informatie over traditionele risicofactoren zoals roken, hypertensie, suikerziekte en cholesterol bekend is, het meten van CRP geen toegevoegde waarde heeft bij het bepalen van de kans op hart- en vaatziekten.


 

 


 


View My Stats