logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 


Ontstekingen / ontstekingsremmers


Ontstekingen spelen een zeer belangrijke rol bij veel aandoeningen en bij het verouderingsproces van het lichaam. Terwijl de gevestigde orde de denkfout maakt dat cholesterol de hoofdoorzaak van hart- en vaatziekten is ziet men de echte oorzaak over het hoofd: ontstekingen ! Japanners hebben een zeer hoog cholesterol maar door hoge inname van omega 3 vetzuren (ontstekingsremmer) minder hart- en vaatziekten en worden ook gemiddeld ouder. Maar de Japanse jeugd die een Westers dieet gaat volgen zonder deze ontstekingsremmer en vol met suikers, rood vlees en andere "geneugten" zal door hetzelfde lot getroffen worden. Japan Small zal langzaam veranderen in Japan XL.

Het beste medicijn? Niet de pharma ellende die uw maag en lever sloopt maar een aangepast dieet vol met omega 3 vetzuren, anti-oxidanten (gekleurd fruit, kruiden, cacao etc) en een beperking qua omega 6 vetzuren, dierlijke voeding, alcohol en met name rood vlees (bijv varkensvlees).

Gezond ouder worden kan door een echt volwaardig anti-ontstekingsdieet te volgen vol met plantaardige produkten aangevuld met vette vis of omega 3 eieren. Beperk je rood vlees inname tot 1-2 keer per week en zorg voor voldoende zink en selenium bronnen. 

Waarbij spelen ontstekingen oa een belangrijke rol?

- Acne
- Overgewicht (buikvet)
- Astma
- Artritis
- Gebitsproblemen
- Borstkanker
- Depressies
- Schizofrenie
- Darmziekten zoals Crohn
- Alzheimer
- Diabetes II
- Reuma
- MS
- Lupus erythematodes
- Bijholteproblemen (echte oorzaak vaak het bovengebit !!)

Wat helpt in de strijd tegen ontstekingen?

- Omega 3 vetzuren (vette vis, walnoten, lijnzaad, algenolie
- Astaxanthin
- Pure chocolade
- Pycnogenol
- Geelwortel / Curcuma
- Boswellia
- CLA
- LuteÔne
- Antioxidanten (bessen, gekleurd fruit, cacao, kaneel, kruiden etc)
- Koude persing olijfolie (extra virgin)
- Selenium (paranoten)
- Zink
- Probiotica (ik gebruik zelf VSL-3)
- Teunisbloemolie
- Borage olie
- Salicylzuur (zilverberkbast)
- Vitamine C

Aanjagers van ontstekingen

- Hoge dosis omega 6 vetzuren (linolzuur)
- Rood vlees, met name varkensvlees
- Overdaad aan dierlijke eiwitten
- Stress
- Geharde vetten (transvetzuren)

Ron

Suggesties voor deze pagina ? Email mij danMoeheid bij langdurige infecties ontstaat door bloedcellen in brein

PatiŽnten met chronische ontstekingen zijn moe en lusteloos doordat veel witte bloedcellen de hersenen binnendringen.

Lees verder


Zes natuurlijke ontstekingsremmers

Hartziekten, kanker, depressie en veroudering gaan alle samen met een toename van onstekingsreakties. Het magazine Functional foods beschrijft de werking van 6 natuurlijke ontstekingsremmers:

- Omega 3 vetzuren
- Astaxanthin
- Pycnogenol
- Curcumin
- Boswellia
- CLA

Lees verder


Fighting Inflammation instead of focussing on cholesterol

The reason that cardio vascular disease has not become less prominent despite our best efforts is that we are not treating the primary cause. We have been told to lower our cholesterol in order to prevent heart disease, however by far the most substantial cause is in fact inflammation. Combat inflammation by deep breathing, relaxation, eating healthy food, getting lots of sleep drinking lots of water and watching your acid intake.


The Inflammation-Heart Attack Connection: New Evidence

Dr. Peter Libby explores new evidence on the connection of inflammation to heart attack. Series: "Inflammation as Cause and Consequence of Disease"


GLA en ontstekingen......

Gamma Linoleenzuur kan normaal worden gemaakt door je lichaam van linolzuur (omega 6) mits er voldoende zink, magnesium en b6 voorhanden. Aangezien veel mensen die verkeerde voeding een tekort aan magnesium, zink etc kunnen hebben kan er dus wat mis gaan met deze conversie. Dit probleem speelt ook bij het omzetten van plantaardige omega 3 vetten zoals walnoten en lijnzaad naar de vetten die al kant en klaar is in bijvoorbeeld vette vis en visolie. Werkt je lichaam dus goed dan gaan deze conversies dus blijkbaar goed. Maar ontwikkel je aandoeningen waarbij ontstekingen een rol spelen dan is het slim eens goed te gaan kijken naar de vetten die je eet.

Transvetzuren (geharde plantaardige vetten) jagen ontstekingen aan, ook arachidon zuur in rood vlees (met name varkensvlees) kan de zaak verergeren.

Om te voorkomen dat je chronisch dingen als ibuprofen (kan maagwand aantasten !!) gaat slikken is het slim om goed naar nuttige vetten te kijken. Als eerste zijn er de goede vetten in vette vis (EPA en DHA) die gunstige rol spelen bij preventie van hartziekten en ontstekingen.

Maar er is ook nog kant en klaar Gamma linoleenzuur, dit zit oa in Teunisbloemolie en Borage olie. In kleine hoeveelheden komt het ook voor in de zoutwateralg Spirulina. Deze olie is zeer populair bij de PMS klachten van vrouwen.

http://www.fonteine.com/gamma-linoleenzuur.html
http://www.fonteine.com/gamma_linoleenzuur.html


Aardbeien remmen ontstekingen af

Volgens Zhaoping Li van de David Geffen School of Medicine in Loa Angeles is er een link tussen ontstekingen en ziekten als  kanker, Alzheimer, artritis, hart- en vaatziekten en is het van groot belang deze ontstekingen met stoffen in fruit zoals aardbeien te remmer of zo de schade te beperken. Chronische ontstekingen zorgen sowieso voor een overbelast immuunsysteem waardoor je lichaam minder slagkracht zal hebben tegen ernstige ziekten.

Aardbeien bevatten oa:

Flavanoiden
Anthocyanins: : Pelargonidin en Cyanidin
Flavonols : Quercetin en Kaempferol

Hydrolyzable tannins
Ellagitannins , Gallotannins , Ellagic Acid, Ellagic Acid Glycosides

Phenolic Acids
Hydroxycinnamic acids en esters

http://www.calstrawberry.com/fileData/docs/
Presenter_1_Zhaoping_slides_final.pdf

Bij een andere studie is aangetoond dat de stof qercetin voor celdood kon zorgen van leverkanker cellen

Comparative effects of food-derived polyphenols on the viability and apoptosis of a human hepatoma
cell line (HepG2)

Ramos S, Alia M, Bravo L and Goya L. . J Agric Food Chem 2005;53(4)1271-1280

Lees artikel


Dierlijke eiwitten en ontstekingen

Het is niet omdat iets goed is, dat veel mťťr daarvan dan ook veel beter is. De laatste jaren is er heel wat te doen rond zogenaamde “eiwitrijke diŽten”(”high-protein diets”, waarbij een groot deel van de calorieŽn (tot 30-40 %) via eiwitten wordt opgenomen. Tussen 1948 en 1974 daalde de schatting voor eiwitvereisten met ongeveer twee derde, van meer dan 3 g/kg lichaamsgewicht tot 1 g/kg lichaamsgewicht. Ondertussen werd ook opgemerkt dat ons lichaam zich niet alleen perfect kan aanpassen aan een lagere eiwitopname, maar dat een matige tot lage eiwitinname aangeraden wordt ter preventie en behandeling van sommige degeneratieve aandoeningen zoals osteoporose, verstoorde nierwerking, jicht, rheumatoÔde artritis, en sommige tumoren.

Een "eiwitrijk dieet" kan het lichaam aantasten door:

  • de zuurtegraad van het bloed te verhogen, wat mogelijk kan leiden tot bepaalde degeneratieve en auto-immuunziekten, en wat negatieve gevolgen heeft voor de celstofwisseling, zoals een verlaagde energieproductie, vochtophoping en oedemen en een mogelijke verhoging van de productie van vrije radicalen.
  • toxische residuen op te stapelen in het lichaam. In tegenstelling tot sommige vitamines die ons lichaam kan stockeren voor later gebruik, kan overtollig eiwit (d.w.z. niet goed verteerd eiwit of teveel aan eiwit) niet gestockeerd worden. Het afval dat geproduceerd wordt samen met hun afbraak eist veel van de lever en de nieren. Vermoeidheid, overbelasting van het spijsverteringsstelsel en grotere gevoeligheid voor allergieŽn zijn mogelijke effecten.
  • de accumulatie van urinezuur dat gevormd wordt in de gewrichten, bij het verteren van eiwitten. Dit verhoogt het risico op ontstekingen zoals jicht en artrose.
  • een groter verlies aan mineralen uit het lichaam, zoals magnesium, zink, ijzer en calcium.

Lees verder


Reuma en ontstekingen

De ziekte reumatoÔde artritis kan helaas niet helemaal weg gaan, maar is tegenwoordig wel goed te behandelen. Dit gebeurt met ontstekingsremmende pijnstillers, zoals diclofenac, ibuprofen of naprosyne.

Lees artikel


Alzheimer en ontstekingen

Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s) het optreden van Alzheimer kunnen vertragen of voorkomen. De meest veelbelovende effecten ziet men t.g.v. cox remmers. Dierexperimenten wijzen ook op een beschermend effect van de NSAID’s dus van ontstekingsremming, tegen Alzheimer. Een dierexperiment met ibuprofen toonde bescherming aan van ibuprofen tegen de ontwikkeling van Alzheimer. Bij een vergelijkbaar onderzoek kon men dit resultaat herhalen.

Lees artikel


Infecties en ontstekingen als etiologische factoren van de ziekte van Alzheimer

Door de steeds hogere levensverwachting van de wereldbevolking komen ouderdomsziekten zoals de ziekte van Alzheimer steeds vaker voor. Alzheimer is een verwoestende ziekte die wordt gekenmerkt door een chronische ontsteking van de hersenen, het afsterven van zenuwcellen en de achteruitgang van mentale processen. Het is daarom cruciaal om inzicht te krijgen in de onderliggende verschijnselen die het ziektebeeld veroorzaken. In dit kader vindt de opvatting dat ontstekingen bijdragen aan het afsterven van de zenuwcellen, hierbij mogelijk gestimuleerd door pathogenen, steeds meer gehoor. Er is gesuggereerd dat chronische aandoeningen die zich langzaam ontwikkelen zoals Alzheimer worden versneld door infecties. Microgliacellen, de belangrijkste cellen van het afweersysteem van de hersenen, zouden wel eens een belangrijke rol kunnen spelen bij deze processen. Wij willen daarom de impact onderzoeken van de aanwezigheid van microben in de hersenen (herpes simplex virus 1) of in de rest van het lichaam (Chlamydia pneumoniae) bij aanvang van de ziekte en het ziektebeeld onderzoeken in een muis die genetisch gemanipuleerd is om Alzheimer te ontwikkelen. Onderliggende mechanismen die op een verband wijzen tussen de infectie en een verhoogde ontsteking in de hersenen zullen worden onderzocht. Wij verwachten dat de resultaten van de beschreven experimenten in dit voorstel een belangrijke bijdrage zullen leveren aan het inzicht in de ontwikkeling van de ziekte.

OND1331320 - Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek - ISAO


Ontstekingen belangrijke nieuwe factor bij ontstaan hart- en vaatziekten

Ontstekingsprocessen spelen onmiskenbaar een belangrijke rol bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Mensen met een verhoogd CRP (C-reactief proteÔne)-gehalte hebben een twee keer zo hoge kans op een hartaanval dan mensen met een laag CRP-gehalte. Het meten van ontstekingfactor CRP geeft echter bij mannen en vrouwen van 55 jaar en ouder geen betere inschatting van het cardiovasculaire risicoprofiel, indien informatie over traditionele risicofactoren zoals roken, hypertensie, suikerziekte en cholesterol bekend is. Dit stelt Irene van der Meer in haar proefschrift 'Ontsteking en hart- en vaatziekten. Een studie onder de algemene bevolking'.

Zij maakte gebruik van data afkomstig uit het Erasmus Rotterdam Gezondheid en Ouderen (ERGO) onderzoek, gebaseerd op 7983 deelnemers van 55 jaar en ouder in de wijk Ommoord.

Het belang van ontstekingsprocessen bij het ontstaan van hart- en vaatziekten is pas relatief recent onderkend. Met name in de Verenigde Staten heeft veel onderzoek er toe geleid dat de ontstekingfactor C-reactief proteÔne (CRP) daar beschouwd wordt als dŤ nieuwe cardiovasculaire risicofactor, die samen met de andere cardiovasculaire risicofactoren in de klinische praktijk gemeten moet worden om het cardiovasculaire risicoprofiel van een patiŽnt te bepalen.

Naar aanleiding van deze ontwikkelingen heeft Van der Meer getracht om meer inzicht te verkrijgen in de rol van ontstekingsfactoren bij het ontstaan van hart- en vaatziekten en bij de bepaling van het cardiovasculaire risicoprofiel.

In het proefschrift wordt daartoe de associatie onderzocht van de ontstekingsmarkers CRP en interleukine-6 met slagaderverkalking, waarbij met name CRP een sterke relatie vertoont met de mate van slagaderverkalking van zowel de halsslagader als van de beenvaten. Bovendien voorspelt de hoeveelheid CRP in het bloed ook de toename van slagaderverkalking op verschillende plaatsen in het lichaam over een periode van ruim zes jaar tijd.

Een studie in het proefschrift onder mensen van 55 jaar en ouder laat zien dat CRP een sterke voorspeller is van het optreden van een hartinfarct in de toekomst. Echter, het blijkt dat wanneer informatie over traditionele risicofactoren zoals roken, hypertensie, suikerziekte en cholesterol bekend is, het meten van CRP geen toegevoegde waarde heeft bij het bepalen van de kans op hart- en vaatziekten.


Lupus erythematodes en ontstekingen

Lupus erythematodes (LE) is een auto-immuunziekte. De oorzaak is onbekend. Bij een auto-immuunziekte richt het afweersysteem zich tegen uw eigen lichaam. Dit veroorzaakt ontstekingen, bij LE meestal in de huid en de gewrichten, maar ook in organen zoals de nieren, het zenuwstelsel, het hart, de longen en de bloedvaten. Kenmerkend voor LE is een vlindervormige, rode huidafwijking in het gezicht.

Lees artikel


Diverse immuunziekten hebben een sterke genetische overlap

Een beperkt aantal genen blijkt betrokken bij de ontwikkeling van elf immuun gerelateerde ziekten als type 1 diabetes, coeliakie, ziekte van Crohn en reumatoÔde artritis. Dit blijkt uit een analyse van genetici van het Universitair Medisch Centrum Groningen van alle wereldwijd uitgevoerde associatiestudies van deze ziekten. Deze analyse leert dat hoewel de ziekten zich anders manifesteren, ze toch een grote vergelijkbare oorsprong hebben. Dit is een stap voorwaarts in het beter begrijpen waarom patiŽnten meerdere ziekten tegelijk hebben, en waarom ze vaker voorkomen binnen families. Zij publiceren hierover in de nieuwste editie van Nature Reviews Genetics, die vandaag online verschijnt. Zij gaan hier in op de gemeenschappelijke genetische oorsprong van verschillende immuun gerelateerde aandoeningen.

Auto-immuun en chronische inflammatoire ziekten, zoals type 1 diabetes, coeliakie, ziekte van Crohn en reumatoÔde artritis, komen voor bij 5-10% van de bevolking. PatiŽnten met deze ziekten hebben vaak last van chronische ontstekingen en vertonen een reactie van het immuunsysteem tegen eigen weefsel. Dit leidt vaak tot chronische ontstekingsreacties in bijvoorbeeld de gewrichten in geval van reuma of in de dikke darm in geval van ziekte van Crohn. Het komt voor dat patiŽnten meer dan een van deze immuun gerelateerde ziekten hebben of dat deze ook bij meerdere familieleden voorkomen . Uit eerdere studies is al gebleken dat erfelijkheid een rol speelt in het ontstaan van deze ziekten.

In het menselijk DNA zitten honderdduizenden kleine variaties, die in de meeste gevallen geen betekenis hebben. Het is sinds enige jaren mogelijk geworden om via deze variaties in het DNA genen op te sporen die betrokken zijn bij het ontstaan van allerlei ziekten. Dit gebeurt door te zoeken naar variaties in het DNA die bij zieke mensen vaker voorkomen dan bij gezonde. Hierbij worden per persoon zoīn 300.000 variaties geanalyseerd, een genoomwijde associatie studie. Deze techniek is de laatste jaren ondermeer veelvuldig toegepast op immuun gerelateerde ziekten en hierdoor zijn vele genen geÔdentificeerd die een rol spelen in deze ziekten.

Uit familiestudies was al gebleken dat er mogelijk een gezamenlijke erfelijke basis ten grondslag lag aan verschillende immuun gerelateerde ziekten. Onderzoekers van de afdeling Genetica van het UMCG hebben een uitgebreide analyse uitgevoerd van alle genoomwijde associatie studies van deze ziekten die in de wereld zijn uitgevoerd. Dit resulteerde in een studie van 11 immuun gerelateerde ziekten. Het blijkt dat 23 genen betrokken zijn bij tenminste twee immuun gerelateerde ziekten; ieder van deze 23 genen is geassocieerd met minimaal twee ziekten. Bij nader onderzoek blijkt bovendien de functie van deze genen te overlappen. Veel van deze genen spelen een rol in de ontwikkeling van het soort reactie van het immuunsysteem (Th1, Th2, of Th17) en welke immuuncellen daarbij worden geactiveerd (T cellen, B cellen). Hierdoor wordt duidelijk op welke manier de afweerreactie verstoord is en dat geeft mogelijk ook aanknopingspunten voor behandeling (medicatie of wellicht vaccinatie).


Ontstekingen spelen rol bij schizofrenie

Ontstekingen spelen mogelijk een rol bij het ontstaan van schizofrenie. Dit blijkt uit onderzoek van Wijnand Laan, die de relatie tussen ontstekingen en schizofrenie onderzocht. Laan promoveert vandaag aan de Universiteit Utrecht.

Lees artikel


Zink, selenium en ontstekingen

De rol van zink en selenium bij chronische inflammatoire aandoeningen is zeer belangrijk omdat ze cofactoren zijn in de metabole processen waarbij de gewrichtsweefsels en de immuunsysteemfunctie betrokken zijn. Selenium- en zinktekorten werden in verband gebracht met een verergering van de inflammatie (ontsteking) in actieve ReumatoÔde Artritis Men heeft ontdekt dat suppletie met deze stoffen de gevoeligheid en de stijfheid van de gewrichten vermindert. Selenium komt onvoldoende voor in de huidige voeding en zink wordt extra verbruikt bij ontstekingen. Vooral vegetariŽrs dienen extra attent te zijn op zink.

Lees artikel


MS en ontstekingen

Multiple Sclerose is een ziekte waarbij ontstekingen ontstaan aan de hersenen en het ruggenmerg (centrale zenuwstelsel). Daardoor ontstaan klachten als minder zien, een slap gevoel in armen of benen, evenwichtstoornissen, spraakproblemen en verlammingen.

Lees artikel


Buikvet en ontstekingen

Amerikaanse wetenschappers hebben middels een studie vastgesteld dat overgewicht ontstekingen aan het tandbed bevordert. Hierbij speelt insulineresistentie een belangrijke 'bemiddelaars'-rol. De onderzoekers van de universiteit van Buffalo konden aantonen dat de ernst van de ontsteking proportioneel (= gelijkwaardig) toeneemt met de toename van de insulineresistentie. Om tot deze conclusie te komen, onderzochten zij 12300 mensen zonder diabetes in de leeftijd van 20 tot 90 jaar waarvan 43% overgewicht had.

Lees artikel


Diabetes en ontsteking lever

PatiŽnten met type-2 diabetes zijn ongevoelig voor insuline, een hormoon dat het glucosegehalte in het bloed doet afnemen. De ziekte gaat gepaard met een ontsteking van de lever, en wordt vaak aangetroffen in zwaarlijvige mensen.

Lees artikel


Elke dag chocola goed voor je hart

Cacaozaadjes bevatten een hoge hoeveelheid aan antioxidanten’, legt Romina di Giuseppe (33) uit aan the Journal of Nutrition. ‘We hebben het onderzocht en mensen die regelmatig pure chocola eten, hebben 17 procent minder C-reactief proteÔne in hun bloed.

Lees artikel


LuteÔne beschermt het oog tegen ontstekingen

Volgens een nieuwe studie beschermt luteine het netvlies tegen schade door ontstekingen te remmen.

Luteine is een natuurlijke carotenoÔde, een organische kleurstof die o.a. voorkomt in planten. Luteine komt vooral voor in groene bladgroenten, spinazie, en kool. Verder heeft luteine antioxidante eigenschappen, waardoor chemische schade in cellen wordt verminderd. Luteine is ook verkrijgbaar in supplement vorm.

De Koreaanse studie keek naar de effecten van luteine bij netvliezen met een verminderde bloed toevoer (ischemia). De studie zou een goed model zijn voor sterfende netvliescellen, wat o.a. het geval kan zijn bij diabetische netvliesziekten, ouderdoms gerelateerde maculaire degeneratie en ontstekingen.

In de studie verhoogde luteine de overlevingskansen van netvlieszenuwcellen met ischemia met 86%. Het onderzoek zorgt voor een stappelend bewijs van de positieve eigenschappen van luteine op het oog.

Lees verder


Ontstekingen, gebit en borstkanker

Ik zag ooit een thermografisch filmpje waarbij de maker uitlegde dat een ontsteking van een kies (bijvoorbeeld wortelpunten) kon doorslaan naar borstweefsel/borstklieren en daar mogelijk kanker kon bevorderen rondom het aangetaste weefsel.

In dat verband valt dit wel weer op zijn plaats:

Ontstekingsremmers verlagen de kans op borstkanker

Lees artikel


Goede ontstekingsremmers - aromatherapie

1,8-cineol (Eucalyptol) remt het arachidonzuur metabolisme en de synthese van cytokinen in menselijke monocyten af. In dierexperimenten bewees het de anti-ontstekings werking. In een studie met zware astmapatiŽnten met corticoide therapie werkte de stof ontstekingsremmend en corticoide besparend. De mucolytische werking bij ziekten aan de bovenste en onderste luchtwegen is bewezen, evenals de werking van cineol bij acute, niet etterige rhinosinusitis.

Kamfer werkt o.a. antireumatisch.
De werkzaamheid van myrtol (is een geneesmiddel, geen bestanddeel van etherische olie, ter reductie van intensiteit en voorkomen van exacerbaties) bij chronische bronchitis werd in klinische studies bewezen.

Lamiide uit de subklasse der IridoÔde hebben in een lage concentratie een duidelijke afremmende werking op de phospholipide-peroxidatie van rattenhersens en hebben anti-ontstekings activiteiten bij oedeem in de poten van ratten geÔndiceerd met carrageenin.

Linalol en zijn ester linalylacetaat werken anti-oedeemateus bij ratten.

De sesquiterpenen in Kamille, Arnica, artisjokken en curcuma hebben een anti-ontstekings werking.

Bij huidziekten wordt in de volksgeneeskunde berkenschorsolie ingezet. Deze olie bevat grote hoeveelheden betuline (20%) en andere pentacyclische triterpenen waarvan bij pre-klinische onderzoeken de anti-inflammatoire werking bewezen is.

Preparaten uit Salai guggal, de hars van de Indische wierook, worden gebruikt bij ontstekingen. Boswellinezuren, bv. 11-keto-beta-boswellinezuur werkt anti-ontsteking. De werkzaamheid werd geconstateerd bij klinische studies bij patiŽnten met chronische polyarthritis, colitis ulcerosa, morbus Crohn, bronchiale astma en peritumorale hersenoedeem.

Lees verder


 

 

Thema's

Het hoofdmenu
Nieuws
Mijn weblog
Zoek op onderwerp


100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
ChemicaliŽn
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliŽn
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeÔne
Koolhydraten
Lichttherapie
LuteÔne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Onsterfelijkheid
Osteoporose
Overgewicht waarom?
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiembrood

Tarwekiem olie
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Waarom ziek?
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen
Meer..... 


View My Stats