Omega 3 vetzuren - gezonde voeding - het geheim om af te vallen en een betere weerstand te krijgen


logo.jpg (7231 bytes)

Google
Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

Omega 3 vetzuren

Omega-3 vetzuren, ook vitamine F genoemd, zijn essentiŽle vetzuren die wij uit de voeding moeten halen, aangezien het lichaam ze niet zelf aanmaakt. De belangrijkste omega-3 vetzuren zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docosohexaeenzuur (DHA). Vooral vette vis en schaal- en schelpdieren zijn rijk aan omega-3 vetzuren.

De heilzame effecten van omega-3 vetzuren worden al een tijdje onderkend en de meeste gezondheidsclaims worden ondersteund door goed gedocumenteerd onderzoek. EPA en DHA zijn uiterst belangrijk voor een normale hersenontwikkeling, het communicatie- en het gezichtsvermogen. Tegenwoordig meent men bovendien dat ze een rol spelen bij het voorkomen van artritis, verhoogde bloeddruk, kanker en hartaandoeningen. Ze lijken een ontstekingsremmende werking te bezitten, hetgeen ze geschikt maakt voor de behandeling van reumatoÔde artritis en andere pijnklachten. En doordat deze vetzuren de cholesterolspiegel en het vetgehalte in het bloed verlagen, beperken ze mogelijk het risico op een hartaandoening.

Talrijke onderzoeken zijn uitgevoerd om een relatie aan te tonen tussen onvoldoende inname van omega-3 vetzuren en psychische aandoeningen als depressie, schizofrenie, bipolaire stoornissen en ADHD (hyperactiviteit). Daarnaast is onderzoek gedaan naar een mogelijk verband tussen omega-3 vetzuren, de cognitieve vermogens en het geheugen. Vooralsnog is zo'n verband nog niet afdoende bewezen.

Vanwege hun bepalende rol bij de vorming van hersenen en ruggenmerg, zijn omega-3 vetzuren onmisbaar voor de ongeboren vrucht en in de eerste levensmaanden. Daarom moeten vrouwen gedurende de zwangerschap en het geven van borstvoeding volop omega-3 vetzuren binnenkrijgen. Europese flesvoedingproducten zijn meestal verrijkt met omega-3-vetzuren. U kunt dit het beste even controleren voordat u een bepaald merk flesvoeding koopt.

Goede bronnen:
Sardines, paling, tonijn, makreel, zalm, poon, forel en ansjovis, sojaolie,
lijnzaad, walnoten en pompoen en de Columbus eieren.

U lust geen vette vis? dan kunt u ook eens kijken naar omega 3 visolie capsules,
klik hier voor meer informatie


Lezerstip Omega 3 - Monique Slee

Hallo Ron.

Wat betreft de Omega 3 olie: hiervoor heb ik een tip. Hij zit uiteraard in vis(olie) maar dat is voor mij als veganist uiteraard geen optie. Sinds kort gebruik ik Inca Inchi olie, met 48% omega 3, geschikt voor vegetariŽrs en veganisten. Te koop bij oa vegashopping.nl. Als je deze (Sacha)
Inca Inchi olie googled, kom je vanzelf wel eea tegen.

Links
http://www.incainchi.nl/
http://www.vegashopping.nl/winkel.php?p=II001*28*1
http://incainchi.es/home.htm
http://www.articledashboard.com/Article/Inca-Inchi-Oil-Is-the-Reinforced-Acne-Treatment


Visolie - wondermiddel?

Een eeuwenoud wondermiddel beleeft een wedergeboorte. Visolie, een product van vette vis, bevat vetzuren die iedereen nodig heeft en die zouden helpen tegen bijna alle kwalen variŽrend van ADHD tot reuma en hart- en vaatziekten.

http://rtl.nl/(/actueel/editienl/archief/2003/)/


Chronische depressies en omega-3 tekorten

Anja Lok en psychiater Aart Schene ontdekten dat in het bloed
van patienten met terugkerende depressies minder omega-3 vetzuren en meer homocysteine voorkomt dan bij gezonde mensen. Deze veranderde vetzuurspiegel werd ook gevonden bij patienten die al hersteld waren van hun depressie, waardoor het onderzoek mogelijk de opmaat is naar een nieuwe biologische marker voor terugkerende depressiviteit. De definitieve resultaten van deze Delta-studie worden echter pas in de loop van volgend jaar verwacht, als ook de gegevens van een follow-up geanalyseerd zijn.

http://www.amc.uva.nl/index.cfm?pid=799&page=2&uitgave
id=46&contentitemid=384&itemid=101


Visolie enige bron voor de 'goede' vetten

Meer visolie en foliumzuur ter preventie VAN hart- en vaatziekten

De vetzuren die essentieel zijn bij de preventie van hart- en vaatziekten, zijn alleen te verkrijgen via het eten van visolie, bijvoorbeeld in vette vis of levertraancapsules, stelt Rebecca Fokkema. Plantaardige oliŽn zorgen niet voor voldoende effect. Verder blijken veel mensen een tekort aan de vitamine foliumzuur te hebben. Het lukt slechts weinigen om via groente en fruit hiervan voldoende binnen te krijgen. Vanwege de lage kosten en het sterke effect op een tamelijk recent ontdekte risicofactor voor hart- en vaatziekten, het homocysteÔnegehalte, pleit Fokkema voor verrijking van voedsel, bijvoorbeeld graanproducten, met foliumzuur. Ze promoveert op 7 november 2003 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Tekorten aan vitaminen en bouwstoffen merk je in een vroeg stadium niet, maar ze verhogen wel de kans op sommige (chronische) ziekten. Fokkema onderzocht hoe deze niet-merkbare tekorten zijn aan te tonen en vervolgens op te heffen. Ze keek met name naar foliumzuur en visvetzuren. Voor deze voedingsstoffen is veel bewijs dat een lage inname gepaard gaat met het krijgen van bepaalde ziekten. Via een bloedtest op de stof homocysteÔne is iets te zeggen over de 'vitaminestatus'. Het is bekend dat een laag gehalte samengaat met een laag risico op hart- en vaatziekten. Bovendien is bij patiŽnten met hart- en vaatziekten die gedotterd zijn, aangetoond dat de noodzaak voor een volgende dotterbehandeling afneemt bij een verlaging van het homocysteÔnegehalte.

Meer info


Visolie ter voorkoming van hart- en vaatziekten

Veel mensen kennen het belang van visolie, maar waarschijnlijk ook de vervelende geur en smaak ervan. Daarom is er nu VisOlie van BIONAL. Deze reukloze VisOlie is op een speciale manier ontwikkeld, waardoor de capsules een neutrale smaak hebben en er tijdens en na inname geen vervelende geur ontstaat. Bovendien is deze VisOlie 100% zuiver. Dit in tegenstelling tot veel andere soorten visolie die vaak vervuilende bestanddelen bevatten.

Waarom visolie?
Volgens de huidige wetenschappelijke inzichten heeft ons lichaam de essentiŽle vetzuren omega-3 en omega-6 in een verhouding van 1:4 nodig om goed te blijven functioneren. De Westerse mens krijgt echter veel meer omega-6 als omega-3 vetzuren binnen.

Dit komt o.a. door het veelvuldige gebruik van bewerkte oliŽn en vetten die voornamelijk omega-6 vetzuren bevatten en het te weinig gebruik van producten waarin met name omega-3 vetzuren zitten, zoals groente en fruit, vis en walnoten. Aangezien de vetzuren niet door ons lichaam zelf aangemaakt worden, is toevoeging van omega-3 vetzuren bij de meeste mensen van groot belang. Het nieuwe product VisOlie van BIONAL bevat een juiste hoeveelheid omega-3 vetzuren. Met 1 ŗ 2 capsules per dag kan de voeding volledig worden aangevuld.

Visolie wordt door verschillende organisaties en specialisten aanbevolen, waaronder de Gezondheidsraad. In Amerika heeft de American Heart Association een nieuwe serie richtlijnen gepubliceerd, waarin zij aanraadt visolie te gebruiken voor de behandeling en preventie van hart- en vaatziekten. Visolie verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en is dus belangrijk ter voorkoming van hart- en vaatziekten. Ook de Nederlandse hartspecialisten en hartpatiŽnten willen dat minister Hoogervorst (volksgezondheid) akkoord gaat met het vergoeden van visoliecapsules bij het beteugelen van ernstige hartfalen. Grootschalig onderzoek in de cardiologische wereld heeft namelijk bij ondermeer ruim 11.000 hartinfarctpatiŽnten aangetoond dat omega-3 vetzuren uit visolie overtuigend werken.

Ook wordt er een verband gelegd tussen ADHD en de hoeveelheid omega-3 vetzuren. Juist tijdens de laatste maanden van de zwangerschap, wanneer de hersenen van het ongeboren kind zich beginnen te ontwikkelen, is een juiste verhouding omega-3 en omega-6 vetzuren van belang.

[Bron: www.bional.nl]


Belgische overheid en Omega vetzuren

Aanbevelingen en beweringen betreffende de Omega-3 vetzuren. Op verzoek van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, gaf afdeling IV van de HGR een groep van deskundigen de opdracht om zich te buigen over de omega-3-vetzuren in hun geheel zowel met betrekking tot aanbevelingen als claims. De jongste jaren verschenen op de Belgische markt immers heel wat voedingsmiddelen
die rechtstreeks of onrechtstreeks, bv via de voeding van de veestapel
en de hoenderachtigen, waren verrijkt met omega-3-vetzuren.

Momenteel kunnen 2 porties, bij voorkeur vette, vis per week worden aanbevolen,
maar van verschillende soorten. Voor de meervoudig onverzadigde omega-3-
vetzuren van plantaardige oorsprong (ALA), kan het gebruik worden aanbevolen
van soja- en/of koolzaadolie of van oliemengsels die omega-3-vetzuren en enkelvoudig onverzadigde vetzuren (olijfolie) bevatten.

Voornaamste bronnen van ALA

Vet % ALA %
Lijnzaadolie 100 54,2
Hennepolie 100 18,8
Walnotenolie 100 13,5
Raapzaadolie 100 9,2
Sojaolie 100 7,7
Walnoten 62,5 6,8

Voornaamste bronnen van EPA en DHA bij vissen

Soort vis Vet % EPA % DHA %
Paling 24,5 0,26 0,57

Haring  

17,8 2,04 0,68
Sprot    16,6 1,33 1,90
Tonijn 15,5 1,08 2,29
Zalm 13,6 0,71 2,15
Makreel 11,9 0,63 1,12
Zalmforel 7,9 0,08 0,24
Forel 5,8 0,30 0,88
Sardien 5,2 0,58 0,81
Tong 1,4 0,03 0,16
Kabeljauw 0,6 0,06 0,12

Een aantal studies wijzen op een verband tussen het gebrek aan omega-3-vetzuren
en een vroegtijdige bevalling. Het is zelfs zeer waarschijnlijk dat een (relatief)
tekort aan omega-3-vetzuren bij de moeder met een kortere zwangerschap
tot gevolg, de oorzaak is van het goed gedocumenteerde gedeeltelijke tekort aan
omega-3-vetzuren bij het te vroeg geboren kind. Dat is niet verrassend aangezien
de omega-3-vetzuren een functionele ťn structurele rol spelen bij de groei van de
foetus en de neurologische ontwikkeling. Tegen het einde van de zwangerschap
(ongeveer na de 32ste week) stapelen ze zich uiterst snel op. Op dit moment is de
behoefte aan omega-3-vetzuren bijzonder hoog.

Sommige waarnemingen doen denken dat de status van de moeder aan omega-
3-vetzuren het al dan niet voorkomen van een vroegtijdige bevalling beÔnvloedt.
Omega-3-vetzuren spelen immers in op het evenwicht in de prostaglandines
door, voor sommige ervan, de synthese te verminderen. Een voldoende hoge
inname van omega-3-vetzuren via de voeding lijkt een modulatie van de synthese
van de eicosanoÔden te vergemakkelijken tot aan het einde van de zwangerschap,
wanneer een hoge synthese van prostaglandines wordt veroorzaakt door
andere hormonale stimulatoren, zoals de afscheiding van ocytocine.

Klik hier voor de volledige pdf versie


Omega brood

O'mega is een nieuw brood met Omega 3-vetzuren. Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die bijdragen aan een goede conditie van hart en bloedvaten. Omega 3-vetzuren komen vooral voor in vette vis. In ons Westerse voedingspatroon is er meestal niet veel plaats voor vis. Om er zeker van te zijn dat u elke dag toch voldoende Omega 3-vetzuren inneemt is er nu O'mega-brood. O’mega is het eerste broodje in Nederland met de Omega 3-vetzuren EPA en DHA.

Oīmegabrood is niet het zoveelste meergranenbroodje, maar een nieuwe variant in het bruinbrood segment; nog altijd de populairste en meest verkochte broodsoort van Nederland.

Behalve Omega 3-vetzuren zijn er ook een aantal gezonde granen toegevoegd. In de eerste plaats haver. Naast haver bevat Oīmegabrood speciale speltbloem. Spelt is een vezelrijke, oeroude graansoort met een pittige aroma waardoor het brood extra smaak krijgt. Daarnaast bevat Oīmegabrood zuurdeegpoeder en licht getoaste aromatische mout. Het broodje wordt gedecoreerd met Decoratiegries.

Het consumeren van 4 boterhammen O'mega (130 gram) levert 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid EPA / DHA.

Wat zit er in?
Tarwebloem, water, havervlokken, speltbloem, haverzemelen, roggemeel, volkorenmeel, tarwegluten, maÔsgries, lupinegranulaat, gist, lijnzaad, zuurdeeg, plantaardige olie, gejodeerd zout, moutmeel, emulgator E471, Omega 3-vetzuren (EPA / DHA).

Meer informatie hier


Omega 3 en babies

Omega 3 is essentieel voor de gezonde groei en ontwikkeling van de hersenen bij baby’s!

Daarom is het essentieel dat zwangere vrouwen of mama’s die borstvoeding geven voldoende voedingsmiddelen kiezen die rijk zijn aan Omega 3!

Tijdens de zwangerschap geven moeders Omega 3 door aan hun ongeboren kind via de placenta. De voeding van de moeder bepaalt dan ook de hoeveelheid aan Omega 3-vetzuren in de placenta.

Na de geboorte krijgen baby’s via de moedermelk Omega 3-vetzuren aangevoerd. De wetenschap is vandaag unaniem over de noodzaak om ook zuigelingen- en opvolgmelk te verrijken met alfa-linoleenzuur (het stamvetzuur onder de Omega 3-vetzuren). Het werd intussen zelfs bij wet verplicht.


Vis tijdens zwangerschap beter voor motoriek baby

UMCG toont als eerste ter wereld verband aan tussen prenatale voeding en motoriek baby.

Als zwangere vrouwen veel vis eten, ontwikkelen hun baby’s zich motorisch duidelijk beter in de eerste achttien maanden van hun leven. Baby’s die voor de geboorte via de navelstreng al veel lange keten meervoudig onverzadigde vetzuren (‘visolie vetzuren’) in hun bloed hebben gekregen, zijn na achttien maanden minder houterig en bewegen zich vloeiender. Baby’s die voor de geboorte juist veel transvetzuren in hun bloed hebben, ontwikkelen zich in die periode motorisch juist minder goed.

Transvetzuren zijn niet-natuurlijke vetten die door de voedingsindustrie in voedingsmiddelen zijn opgenomen. Dit blijkt uit onderzoek van de werkgroep
Early Nutrition and Development van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij publiceren deze week over hun onderzoek in het gerenommeerde Amerikaanse tijdschrift ‘Pediatric Research’. Het is wereldwijd voor het eerst dat het effect van prenatale voeding op de motorische ontwikkeling van de baby na achttien
maanden is aangetoond.

Aan het onderzoek hebben ruim 300 kinderen in Nederland meegedaan; zij zijn allemaal na een normale voldragen zwangerschap geboren. Doordat de wanden van de navelstrengbloedvaten van deze kinderen onderzocht zijn, kon geanalyseerd worden welke voedingsstoffen prenataal al aanwezig waren. Voor het eerst kon zo het verband tussen de prenatale voedingstoestand en de neurologische ontwikkeling na achttien maanden vastgesteld worden.

“Dit geeft vooral aan hoe groot de invloed van prenatale voeding op de ontwikkeling van een baby is”, zegt Mijna Hadders-Algra, hoogleraar ontwikkelingsneurologie aan het UMCG en projectleidster van het onderzoek. “Als vrouwen zwanger zijn, is
het voor de motorische ontwikkeling van hun baby het beste als ze veel makreel en andere vette vis eten. Daar zitten namelijk veel visolie vetzuren in. Kinderen hebben na achttien maanden een betere spontane motoriek als ze bij de geboorte veel vetzuren afkomstig uit visolie in hun bloed hebben. Ze struikelen niet over speeltjes die ze zelf hebben neergelegd en bewegen zich vloeiender, minder houterig. Hebben ze voor de geboorte veel transvetzuren in hun bloed gehad, dan is hun motoriek duidelijk veel minder goed. Transvetzuren zitten vooral in producten als chips, kroketten, patat en gevulde koeken. Zwangere vrouwen kunnen die versnaperingen dan ook beter laten staan.”

Het onderzoek heeft in totaal negen jaar in beslag genomen. Het UMCG is het enige onderzoekscentrum dat dit type prenataal onderzoek kan doen en dat de neurologische deskundigheid heeft om de effecten van visolie vetzuren en
transvetzuren te onderzoeken. Doordat nu voor het eerst het effect op de ontwikkeling na achttien maanden is vastgesteld, is er vanuit de hele wereld al wetenschappelijke belangstelling voor de uitkomsten van haar onderzoek. Hadders hoopt dat met de uitkomsten van dit onderzoek, de voedingindustrie het gebruik van de transvetzuren verder zal terugdringen.

Bron: UMCG


Vis en diabetes

Bij de Eskimo’s kwam veel minder diabetes voor dan bij de Denen. Naar aanleiding van deze vaststelling werd de relatie tussen het eten van vis en de incidentie van een glucose-intolerantie onderzocht bij 175 ouderen. Personen die vis aten hadden 2,5 keer minder kans om een glucose-intolerantie te ontwikkelen. Deze resultaten wijzen op een mogelijk beschermend effect van vis bij het ontstaan van diabetes. Een mogelijke verklaring is dat de visvetzuren de vloeibaarheid van de celmembranen bevorderen waardoor zij ook gevoeliger worden voor de werking van insuline. Gevolg: de bloedglucosewaarden dalen. Er is echter meer onderzoek nodig voordat definitieve conclusies kunnen worden getrokken.

 


Invloed vetzuren op gedrag bij peuters wederom bevestigd
door "Sure start" studie

Visolie kan de communicatie en emotionele band verbeteren tussen kind en ouder

Een dagelijkse dosis visolie verbetert het gedrag van jonge kinderen dramatisch. Dit is de conclusie van een recente studie "Sure Start", gefinancierd door de Engelse overheid. In dit onderzoek werd aan 65 peuters gedurende een jaar een dagelijkse dosis visolie drinkemulsie (eye q) gegeven.

Belangrijk voor ogen, hersenen en zenuwstelstel

Kinderen hebben een gebalanceerde hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren nodig; vooral omega-3 en omega-6 vetzuren. Alleen in vette vis (zoals sardines, ansjovis, tonijn, haring en makreel) komen de belangrijke omega-3 vetzuren EPA en DHA voor. Deze zijn van belang bij de ontwikkeling en onderhoud van ogen, hersenen en het zenuwstelsel.

Eerdere onderzoeken met schoolkinderen

Een aantal onderzoeken, zoals de Durham en Middlesborough studie, toonden eerder al aan dat natuurlijke, EPA-rijke visolie het gedrag en de schoolprestaties van leerplichtige kinderen van verschillende leeftijden kan verbeteren. In het Durham onderzoek hebben schoolkinderen van rond de 8 jaar met gedrag- en leerproblemen deelgenomen. In de Middlesborough studie werden de deelnemende kinderen uit een normale schoolpopulatie geselecteerd.

Sure Start studie met peuters

In het "Sure Start" onderzoek heeft Dr. Madeleine Portwood (educatiepsycholoog van de Durham Local Education Authority) 65 peuters tussen de 18 en 30 maanden bestudeert. Ruim tachtig procent van de kinderen hadden een taal- en communicatieachterstand. De peuters hebben dagelijks een wateroplosbare vorm van visolie, zonder vissmaak genomen (eye q smooth). Na vijf maanden gebruik werden opzienbarende verbeteringen gezien.

Resultaten Sure Start studie

Conclusies van resultaten na 5 maanden:
* Bij 9 op de 10 kinderen verbetering van gedrag
* Afname van 'slecht' gedrag tot 4% (voorheen 47%)
* 79% had een 'goede' tot 'zeer goede' concentratie voorheen 66% 'slechte' concentratie)
* De kinderen bleken beter in staat zich te uiten en bleken anderen beter te begrijpen
* Er ontstond een betere emotionele band met de ouders en de communicatie verbeterde
* Een spraakverbetering van 9 maanden (na slechts 5 maanden eye q gebruik) werd geconstateerd. Controlegroep verbeterde in de 5 maanden tijd de te verwachten 5 maanden.

Madeleine Portwood: 'Sommige 2 jarige kinderen hadden voor het onderzoek een vocabulaire van 25 woorden. Na vijf maanden waren ze in staat om volzinnen te maken. Andere kinderen waren voor het eerst in hun leven in staat om stil te zitten en zich te concentreren.'

Praktijkvoorbeeld

Een jongen van nu 3 jaar had 4 tot 5 tantrums (woedeaanvallen, driftbuien) per dag. Hem meenemen naar de winkel was een nachtmerrie, overal werd om gestreden. Hem in de buggy zetten, door de winkel lopen, weer naar huis gaan was een zware opgave. Hij had problemen met het vormen van woordjes en daarnaast werd hij iedere nacht wakker. Zijn moeder is blij met de uitkomst. 'Het is een totaal ander kind geworden. De verandering is verbazingwekkend. Nu heeft hij nog maar ťťn uitbarsting per week. Zijn concentratie is verbeterd, zijn spraak is beter en hij is veel prettiger in de omgang geworden.'

Het zuivere voedingssupplement met omega-3 en omega-6 vetzuren heeft een hoge, natuurlijke verhouding EPA tot DHA kent. Juist de combinatie van visolie en teunisbloemolie laat zien dat een dergelijk supplement een wezenlijk verschil kan maken voor een kind. In de Sure Start studie is gebruik gemaakt van een wateroplosbare emulsie met een fruitsmaak: Eye Q Smooth.

Links studies:

Sure Start
http://www.durhamtrial.org/default.aspx?pid=293
http://www.dailymail.co.uk/

Durham
http://durham.cergis.com/default.aspx?pid=228
http://durham.cergis.com/default.aspx?pid=210

Middlesborough
http://archive.thisisthenortheast.co.uk/2005/10/7/208144.html

Norfolk
http://news.independent.co.uk/uk/health_medical/article337422.ece


Internationaal


Typical diet not best for mothers and babies - “Eat more fish” is expert advice

Diets high in red meat and low in fish may pose a risk to optimum brain development in babies. Canadian scientists say new research shows the typical North American diet of eating lots of meat and not much fish is deficient in Omega-3 fatty acids and this may pose a risk to infant neurological development. The scientists announced their results last Friday, saying: “This discovery is an important step towards developing dietary fat guidelines for pregnant and breastfeeding women.”  “Omega 3 fatty acids are important for the baby’s developing eyes and brain,” said Dr. Sheila Innis, the study’s principal investigator, head of the nutrition and metabolism program at the Child & Family Research Institute at British Columbia Children’s Hospital and Professor of Pediatrics at the University of British Columbia.

“During pregnancy and breastfeeding, fat consumed by the mum is transferred to the developing baby and breastfed infant, and this fat is important for the baby’s developing organs. Our next task is to find out why the typical North American diet puts mothers at risk. Then we can develop dietary recommendations to help women consume a nutritious diet that promotes optimal health for mums and babies.”  The researchers found women who ate lots of meat and little fish were deficient in Omega-3 fatty acids, and their babies did not do as well on eye tests as babies from mothers who were not deficient. The results were noticeable as early as two months of age. The study is ongoing, as the researchers intend to follow the children’s development until four years of age.

Mr Roy Palmer, the Australian link in Seafood Services Australia’s Global Seafood Health Network, a worldwide network researching and communicating information on the health benefits of seafood, said the results could also be applied in Australia, given the similarities between typical diets here and in North America. Mr Palmer said “the Australian Government and health agencies should take note of the findings of the Canadian study, given the importance of healthy eating, especially in mothers and babies, and the increasing recognition of preventative health care required to reduce chronic health conditions affecting Australians of all ages. And Dr Innis’ final word on the subject: “For better health, it’s important for pregnant and nursing mums – and all of us – to eat a wide variety of fruits, vegetables, whole grains, nuts, eggs, and fish while minimizing consumption of processed and prepared foods.” The study was published in the American Journal of Clinical Nutrition. It was funded by the Canadian Institutes of Health Research.

The Canadian research was published in the March edition of The American Journal of Clinical Nutrition See
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/87/3/548
http://www.cfri.ca/aboutus/news/media/documents/CFRI_nutrition_Innis_JCN_mar07-08.pdf


EPA, DHA and values in food

Food item EPA DHA ALA

Fish (Raw a )
Anchovy, European 0.6 0.9 -
Bass, Freshwater, Mixed Sp. 0.2 0.4 0.1
Bass, Striped 0.2 0.6 trace
Bluefish 0.2 0.5 -
Carp 0.2 0.1 0.3
Catfish, Channel trace 0.2 0.1
Cod, Atlantic trace 0.1 trace
Cod, Pacific trace 0.1 trace
Eel, Mixed Sp. trace trace 0.4
Flounder & Sole Sp. trace 0.1 trace
Grouper, Mixed Sp. trace 0.2 trace
Haddock trace 0.1 trace
Halibut, Atlantic and Pacific trace 0.3 trace
Halibut, Greenland 0.5 0.4 trace
Herring, Atlantic 0.7 0.9 0.1
Herring, Pacific 1.0 0.7 trace
Mackerel, Atlantic 0.9 1.4 0.2
Mackerel, Pacific and Jack 0.6 0.9 trace
Mullet, Striped 0.2 0.1 trace
Ocean Perch, Atlantic trace 0.2 trace
Pike, Northern trace trace trace
Pike, Walleye trace 0.2 trace
Pollock, Atlantic trace 0.4 -
Pompano, Florida 0.2 0.4 -
Roughy, Orange trace - trace
Salmon, Atlantic, Farmed 0.6 1.3 trace
Salmon, Atlantic, Wild 0.3 1.1 0.3
Salmon, Chinook 1.0 0.9 trace
Salmon, Chinook, Smokedb 0.2 0.3 -
Salmon, Chum 0.2 0.4 trace
Salmon, Coho, Farmed 0.4 0.8 trace
Salmon, Coho, Wild 0.4 0.7 0.2
Salmon, Pink 0.4 0.6 trace
Salmon, Pink, Cannedc 0.9 0.8 trace
Salmon, Sockeye 0.6 0.7 trace
Sardine, Atlantic, Canned in Oild 0.5 0.5 0.5
Seabass, Mixed Sp. 0.2 0.4 -
Seatrout, Mixed Sp. 0.2 0.2 trace
Shad, American 1.1 1.3 0.2
Shark, Mixed Sp. 0.3 0.5 trace
Snapper, Mixed Sp. trace 0.3 trace
Swordfish 0.1 0.5 0.2
Trout, Mixed Sp. 0.2 0.5 0.2
Trout, Rainbow, Farmed 0.3 0.7 trace
Trout, Rainbow, Wild 0.2 0.4 0.1
Tuna, Fresh, Bluefin 0.3 0.9 -
Tuna, Fresh, Skipjack trace 0.2 -
Tuna, Fresh, Yellowfin trace 0.2 trace
Tuna, Light, Canned in Oile trace 0.1 trace
Tuna, Light, Canned in Watere trace 0.2 trace
Tuna, White, Canned in Oile trace 0.2 0.2
Tuna, White, Canned in Watere 0.2 0.6 trace
Whitefish, Mixed Sp. 0.3 0.9 0.2
Whitefish, Mixed Sp., Smoked trace 0.2 -
Wolffish, Atlantic 0.4 0.3 trace
Shellfish (Raw)
Abalone, Mixed Sp. trace - -
Clam, Mixed Sp. trace trace trace
Crab, Blue 0.2 0.2 -
Crayfish, Mixed Sp., Farmed trace 0.1 trace
Lobster, Northern - - -
Mussel, Blue 0.2 0.3 trace
Oyster, Eastern, Farmed 0.2 0.2 trace
Oyster, Eastern, Wild 0.3 0.3 trace
Oyster, Pacific 0.4 0.3 trace
Scallop, Mixed Sp. trace 0.1 -
Shrimp, Mixed Sp. 0.3 0.2 trace
Squid, Mixed Sp. 0.1 0.3 trace
Fish Oils
Cod Liver Oil 6.9 11.0 0.9
Herring Oil 6.3 4.2 0.8
Menhaden Oil 13.2 8.6 1.5
Salmon Oil 13.0 18.2 1.1
Sardine Oil 10.1 10.7 1.3
Nuts and Seeds
Butternuts, Dried - - 8.7
Flaxseed 18.1
Walnuts, English - - 9.1
Plant Oils
Canola (Rapeseed) - - 9.3
Flaxseed Oil - - 53.3
Soybean Lecithin Oil - - 5.1
Soybean Oil - - 6.8
Walnut Oil - - 10.4
Wheatgerm Oil - - 6.9

Trace = <0.1; - = 0 or no data; Sp. = species;
aExcept as indicated;
bLox.;
cSolids with bone and liquid;
dDrained solids with bone;
eDrained solids.

Source: Nat Library of Medicine


Omega-3 Fatty Acids (Fish) Lowered PSA 77 Percent In Lab Study

Scientists from UCLA say that by modifying the typical Western diet to include more fish and less red meat could reduce the prostate cancer growth rate.  The diet requires eating more omega-3 and less omega-6 fatty acids.  This is the first study to show the impact of diet on lowering an inflammatory response known to promote prostate cancer tumor progression.

http://www.bestsyndication.com/Articles/2006/


Lower Incidence of Heart Disease and Stroke

Foods rich in omega-3 fatty acids can stop arrhythmia before it triggers sudden death from heart attacks. That makes fish such as salmon as potentially potent as any high tech heart drug and considerably cheaper to stock up on.Dr. Alexander Leaf, Professor Emeritus, Harvard University

One of the ways that the consumption of Omega-3 fatty acids reduce the risk of heart attack is by increasing the levels of these fatty acids in blood cell membranes which reduces the clumping of blood platelets and also coronary spasm. ...modest amounts of n-3 fatty acids from seafood may reduce vulnerability to ventricular fibrillation and, thereby, reduce the risk of coronary heart disease mortality.David S. Siscovick, M.D., Ph.D.,University of Washington

Omega-3 fatty acids have so many biological roles because they are a primary element of health for virtually every cell and organ system in the body. Along with their partners, the omega-6 fatty acids, they keep our bodies in balance, modulating such basic physiological functions as inflammation, cell signaling, blood pressure, immune response, and the electrical excitability of heart and brain cells.Andrew Stoll, Faculty, Harvard Medical School

Diabetes

There is solid research that fish is good for people with diabetes by helping to reduce their risk of a heart attack. In April 2003, Harvard School of Public Health declared that women with diabetes who ate fish 1 to 3 times a month reduced their risk of coronary heart disease by 30%. Those who ate fish 5 or more times per week reduced their risk by over 60%. While the research isn’t clear that eating fish prevents diabetes from developing in the first place, we do know is that populations that eat a lot of fish like the Greenland Inuit Eskimos and the Japanese generally do have lower rates of diabetes.

Anti-inflammatory Effect

According to the Journal of the American College of Nutrition Dec, 2002 Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases, there have been a number of preliminary clinical trials assessing the benefits of dietary supplementation with fish oils in several inflammatory and autoimmune diseases in humans including rheumatoid arthritis. Some patients taking omega-3 supplements (often at about 2 to 3 grams per day) report less joint pain and morning stiffness.

A study conducted at the Purdue University, Indiana and published in the Experimental Biology and Medicine, 2001 Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Skeletal Health, presents information that omega-3 fatty acids reduced the symptoms of certain bone/joint diseases in humans.

Consumption of broiled or baked fish, but not of other types of fish, was associated with a decreased risk of rheumatoid arthritis. Jean Shapiro, Thomas D. Koepsell, Lynda F. Voigt, et al, Epidemiology, 1996

The oils in certain fish contain 'friendly' polyunsaturated fats called the omega-3 fatty acids. Add fish oils to the diet, and scientists can measure a very significant drop in one of the most inflammatory immune substances - leukotriene B4,Joel Kremer, M.D., Head of Rheumatology at Albany Medical College, New York

Asthma and Lung disease

Children who eat fish more than once a week have a third the risk of AHR [airway hyper-responsiveness or asthma] of children who do not eat fish regularly. ...These data suggest that the consumption of oily fish may protect against asthma in childhood. Linda Hodge, Cheryl M. Salome, Jennifer K. Peat, Michelle M. Haby, et al, The Medical Journal of Australia 1996

The anti-inflammatory effects of omega-3 fatty acid may have some usefulness in modulating chronic lung diseases. ...The putative ability of omega-3 fatty acids to improve blood rheology would be beneficial in a number of chronic lung diseases. In such conditions, further clinical studies of omega-3 fatty acids are warranted. Howard R. Knapp, M.D., Ph.D., FACN, Department of Internal Medicine, University of Iowa College of Medicine

Nursing and Pregnant Women and their infants

Many studies indicate that the DHA component of the Omega-3 family is essential to early childhood brain and retinal system development. Omegas 3s are therefore believed to be essential to good health and normal development of both the fetus and newborn. Research indicates that children born to mothers consuming higher quantities of omega-3 rich fish like salmon are healthier at birth and exhibit higher IQs later in life, especially if the infant is breast fed for 6-8 months. It is important to understand that the beneficial long chain omegas 3s are found in fish, not vegetable source omega-3s like flaxseed oil.

Medical scientists agree that premature birth is the most common cause of harmful outcomes for newborn babies. Studies reveal that the mother's intake of the proper fats during pregnancy may be critical. A Colorado University study published in the Experimental Biology & Medicine 2001, The role of omega-3 fatty acids in gestation and parturition, notes that: "Several human pregnancy supplementation trials with omega-3 fatty acids (fish oils) have shown a significant reduction in the incidence of premature delivery...." Another article in the British Medical Journal, Feb 23, 2002 Low consumption of seafood in early pregnancy as a risk factor for preterm delivery: prospective cohort study concludes: low consumption of fish was a strong risk factor for preterm delivery and low birth weight. In women with zero or low intake of fish, small amounts of omega-3 fatty acids - provided as fish or fish oil - may confer protection against preterm delivery and low birth weight.

Breast Cancer and Omega-3

Recent evidence suggests that the ratio of omega-3 to omega-6 polyunsaturated fatty acid correlates with breast cancer incidence, higher ratios being more protective. ...Short term low-fat dietary intervention with fish oil can lead to significant changes in the polyunsaturated fatty acid composition of the breast micro environment. These changes may have important implications for the prevention of breast cancer. S. Lee, Capone, D. Bagga and J. Glaspy, Division of Hematology/Oncology, UCLA School of Medicine

Lower risk of Dementia including Alzheimer’s Disease

A study published in the British Medical Journal Fish, meat, and risk of Dementia, 2002 examined associations between eating meat, fish or seafood, and the risk of developing Dementia. The researchers followed a cohort of people aged 68 years or older living in southwest France. After seven years, they found that those who ate fish at least once a week were at lower risk of developing Dementia, including Alzheimer's disease. The 'protective' effect of weekly fish or seafood consumption was partly explained by higher education of regular consumers.

In a study of more than 1,000 people (average age 75), those with higher blood levels of an omega-3 called DHA were more than 40% less likely to develop dementia (including Alzheimer's) over the next nine years than people with low DHA levels. ...Experts advise eating a weekly serving of fish rich in omega-3's. Holly McCord, R.D.

Healthy Brain Function

It has been reported that omega-3 fatty acids are needed for normal brain development in babies. Also, a study at Purdue University Journal of Physiology & Behavior, April/May, 2003 showed that boys with attention deficit disorder who had lower levels of omega-3 fats in their brains had more behavioral problems. Studies are underway to see if omega-3 supplements can improve the boys' behavior. The researchers advise adding more fish into children's diets until more is known about the long-term safety of supplements.

Anti-depression

In a study involving 20 people with recurrent Depression, researchers studied the effects of a specific omega-3 fatty acid, known as E-EPA. After four weeks, six of 10 patients receiving E-EPA - but only one of 10 receiving placebo - had significantly reduced symptoms of Depression, according to lead author Boris Nemets, MD, a researcher at Ben Gurian University of the Negev, Beer-Sheva, Israel. His study appeared in the American Journal of Psychiatry, March 2002. Another study supporting the Anti-Depression benefits of omega-3 fats can be found in the Archives of General Psychiatry A Dose-Ranging Study of the Effects of E-EPA in patients with ongoing Depression despite apparently adequate treatment with standard drugs, Oct. 2002. Both studies used fish oil supplements.

Fish consumption appears to be an important protective factor which is strongly associated with lower annual prevalence major depression. ... These data do suggest that that some subgroups of suicidal patients may reduce their risk with the consumption of EPA." (eicosapentaenoic acid which is an omega-3 fatty acid) Joseph R. Hibbeln, M.D., Chief of Outpatients Clinic, National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, National Institutes of Health


FDA Announces Qualified Health Claims for Omega-3 Fatty Acids

The Food and Drug Administration (FDA) today announced the availability of a qualified health claim for reduced risk of coronary heart disease (CHD) on conventional foods that contain eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) omega-3 fatty acids.

Typically, EPA and DHA omega-3 fatty acids are contained in oily fish, such as salmon, lake trout, tuna and herring. These fatty acids are not essential to the diet; however, scientific evidence indicates that these fatty acids may be beneficial in reducing CHD.

"Coronary heart disease is a significant health problem that causes 500,000 deaths annually in the United States," said Dr. Lester M. Crawford, Acting FDA Commissioner. "This new qualified health claim for omega-3 fatty acids should help consumers as they work to improve their health by identifying foods that contain these important compounds."

A qualified health claim on a conventional food must be supported by credible scientific evidence. Based on a systematic evaluation of the available scientific data, as outlined in FDA's "Interim Procedures for Qualified Health Claims in the Labeling of Conventional Human Food and Human Dietary Supplements", FDA is announcing a qualified health claim for EPA and DHA omega-3 fatty acids. While this research is not conclusive, the FDA intends to exercise its enforcement discretion with respect to the following qualified health claim:

"Supportive but not conclusive research shows that consumption of EPA and DHA omega-3 fatty acids may reduce the risk of coronary heart disease. One serving of [name of food] provides [x] grams of EPA and DHA omega-3 fatty acids. [See nutrition information for total fat, saturated fat and cholesterol content.]

In 2000, FDA announced a similar qualified health claim for dietary supplements containing EPA and DHA omega-3 fatty acids and the reduced risk of CHD. FDA recommends that consumers not exceed more than a total of 3 grams per day of EPA and DHA omega-3 fatty acids, with no more than 2 grams per day from a dietary supplement.

The EPA and DHA omega-3 fatty acid qualified health claim is the second qualified health claim that FDA has announced for conventional food.


Visolie heeft voordelen bij kinderen met dyspraxie

Fish oil shown to be beneficial to dyspraxic children

Fish oil has been shown to make substantial differences to dyspraxic children, in particular with respect to their reading abilities and their behaviour, according to a recent study by Oxford University researchers published in Pediatrics.

Dr Alex Richardson from the Department of Physiology and Dr Paul Montgomery from the Evidence Based Intervention Group at the Department of Social Policy and Social Work conducted a large randomised controlled trial of fish oil versus placebo in children attending schools in County Durham.

The omega-3 fatty acids found in fish oils are essential for normal brain development and function and omega-3 must be provided by the diet. Low levels of these fatty acids in modern diets are thought to contribute to a range of childhood neurodevelopmental disorders including dyslexia, dyspraxia and autism.

In the present study, children between the ages of 5 and 12 with developmental coordination disorder (DCD, also known as dyspraxia) were given capsule supplements containing 80 per cent fish oil and 20 per cent primrose oil (containing omega-6 fatty acids) over a period of three months. A parallel group was given placebos.

After three months, both groups were assessed and the group which had previously been given placebos was also given the active treatment, while the group on active treatment continued as before. Both groups were assessed again at six months.

After three months, the children who received the active treatment made three times the expected normal gain in reading age and twice the normal gain in spelling age, bringing their average scores towards normative values. After six months, they had continued to make improvements above what would be expected for chronological age.

Children in the placebo group fell even more behind with spelling after three months, although they did show average progress in reading. Once they crossed over from placebo to active treatment, they showed improvements similar to those shown earlier by children receiving active treatment after three months.

No differences between the groups were found in the development of their motor skills, but those receiving the active treatment showed highly significant improvements on teacher ratings of attention, concentration and behaviour compared with those on placebo treatment.

Dr Alex Richardson said: 'Delays in literacy development often increase over time, so early intervention is important. The next step to take within the framework of this research is to find out whether and how far fish oil might help otherwise normal children. We are now hoping to attract the necessary funding to carry out such a study.'


(n-3) Fatty Acids and Cancer Therapy1
W. Elaine Hardman2

Pennington Biomedical Research Center, Louisiana State University, Baton Rouge, LA 70808

Supplementing the diet of tumor-bearing mice or rats with oils containing (n-3) (omega-3) or with purified (n-3) fatty acids has slowed the growth of various types of cancers, including lung, colon, mammary, and prostate. The efficacy of cancer chemotherapy drugs such as doxorubicin, epirubicin, CPT-11, 5-fluorouracil, and tamoxifen, and of radiation therapy has been improved when the diet included (n-3) fatty acids. Some potential mechanisms for the activity of (n-3) fatty acids against cancer include modulation of eicosanoid production and inflammation, angiogenesis, proliferation, susceptibility for apoptosis, and estrogen signaling.

In humans, (n-3) fatty acids have also been used to suppress cancer-associated cachexia and to improve the quality of life. In one study, the response to chemotherapy therapy was better in breast cancer patients with higher levels of (n-3) fatty acids in adipose tissue [indicating past consumption of (n-3) fatty acids] than in patients with lower levels of (n-3) fatty acids. Thus, in combination with standard treatments, supplementing the diet with (n-3) fatty acids may be a nontoxic means to improve cancer treatment outcomes and may slow or prevent recurrence of cancer. Used alone, an (n-3) supplement may be a useful alternative therapy for patients who are not candidates for standard toxic cancer therapies.


Exploring new ways to increase consumption of healthy polyunsaturated fats

Although eating oily fish is widely recognised to have beneficial effects on human health – including a reduced risk of coronary heart disease – most people in the UK do not eat enough of it. Now, in order to increase the consumption of the healthy n-3 polyunsaturated fats found in oily fish, scientists at the University of Reading are suggesting the possibility of ‘enriching’ foods that we eat more commonly, such as meat and poultry, with these healthy fats.

Writing in the June edition of the British Nutrition Foundation’s Nutrition Bulletin, Professor Ian Givens of the University’s Nutritional Sciences Research Unit argues that the recommended intakes of these types of fats are not being met in the majority of the population mainly because of low consumption of oil-rich fish.

Professor Givens said: "It’s an unfortunate fact that only about 27% of adults in this country eat any of the oil-rich fish which contain beneficial polyunsaturated fatty acids. It’s also true that for much of the population, the contribution that animal-derived foods currently make to intake of these fatty acids, although small may be crucial.

"But in the future, animal-derived foods such as meat (especially poultry meat), dairy products and eggs are likely to have an important function in increasing intake of these fats, and studies have shown that feeding fish oils to animals can increase, or ‘enrich’, the polyunsaturated fat content of the resulting food products.

http://www.extra.rdg.ac.uk/news/details.asp?ID=667


Cardiovascular disease and Omega-3 research

1. Covington M. Omega-3 fatty acids. Am Fam Physician 2004;70:133-40.

2. Kris-Etherton PM, Harris WS, Appel LJ; American Heart Association. Nutrition Committee. Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease [published correction appears in Circulation 2003;107:512]. Circulation 2002;106:2747-57.

3. Effects of omega-3 fatty acids on cardiovascular risk factors and intermediate markers of cardiovascular disease. Evid Rep Technol Assess (Summ) 2004;93:1-6.

4. Wang C, Chung M, Balk E, Kupelnick B, DeVine D, Lawrence A, et al. Effects of omega-3 fatty acids on cardiovascular disease. File Inventory, Evidence Report/Technology Assessment No. 94. AHRQ Publication No. 04-E009-2. Rockville, Md.: Agency for Healthcare Research and Quality, March 2004.

5. Burr ML, Fehily AM, Gilbert JF, Rogers S, Holliday RM, Sweetnam PM, et al. Effects of changes in fat, fish, and fibre intakes on death and myocardial reinfarction: diet and reinfarction trial (DART). Lancet 1989;2:757-61.

6. Dietary supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids and vitamin E after myocardial infarction: results of the GISSI-Prevenzione trial. Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell'Infarto miocardico. Lancet 1999;354:447-55.

7. Ness AR, Hughes J, Elwood PC, Whitley E, Smith GD, Burr ML. The long-term effect of dietary advice in men with coronary disease: follow-up of the Diet and Reinfarction trial (DART). Eur J Clin Nutr 2002;56:512-8.

8. Marchioli R, Barzi F, Bomba E, Chieffo C, DiGregorio D, DiMascio R, et al. Early protection against sudden death by n-3 polyunsaturated fatty acids after myocardial infarction: time-course analysis of the results of the Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell'Infarto Miocardico (GISSI)-Prevenzione. Circulation 2002;105:1897-903.

9. The effect of vitamin E and beta carotene on the incidence of lung cancer and other cancers in male smokers. The Alpha-Tocopherol, Beta Carotene Cancer Prevention Study Group. N Engl J Med 1994;330:1029-35.


 

Terug naar het hoofdmenu 

 

Thema sites
Glycemische index
Plaatsnaam
Romantiek
Spijsvertering
Vindplaats
Winkelen
Zoekgids

 


View My Stats