logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

De mythe van de 'natuurlijke' vitamines


Sommige fabrikanten willen ons maar al te graag doen geloven dat voedingssupplementen natuurlijk zijn, wat 'natuurlijk' ook moge betekenen. Deze stelling verdient nadere uitleg en nuancering.

Wanneer we praten over voedingssupplementen in hogere doseringen, dan is in het algemeen de natuurlijkheid ver te zoeken. Het is namelijk onmogelijk om vitamines uit natuurlijke bronnen te gebruiken voor dergelijke tabletten. De tabletten zouden veel te groot worden. Bovendien zijn in de meeste gevallen natuurlijke vitamines niet beter dan synthetische vitamines. 

Een uitzondering moet gemaakt worden voor bètacaroteen (provitamine A) en vitamine E. Voor de overige vitamines maakt het weinig uit. De natuurlijke, en veel effectievere bètacaroteen is bij voorkeur afkomstig van de zeealg Dunaliella salina (zie ook Bètacaroteen: moet óók natuurlijk zijn, blz. 35).

Vitamine E in de natuurlijke vorm is in ons lichaam ongeveer dubbel zo werkzaam als de synthetische vorm (zie ook: Vitamine E: let op het 'elletje', blz. 35).

De benaming 'natuurlijke vitamines' wordt te pas en te onpas gebruikt. Het maakt ons in vele gevallen nauwelijks iets wijzer en leidt tot verwarring. Beter geformuleerd zou zijn: zo natuurlijk mogelijk. Een voedingssupplement blijft weliswaar altijd een 'onnatuurlijk' ding, maar bij de formulering ervan kan gestreefd worden naar een preparaat dat op een zo goed mogelijke wijze aansluit bij de optimale behoefte van de mens (Zie ook: De keerzijde van het voedingssupplement, blz. 59).

Of vitamines 'natuurlijk' of 'synthetisch' zijn, maakt in principe niet zoveel uit (zie ook: De mythe van de natuurlijke vitamines, blz. 56). Het onderscheid 'natuurlijk' of 'synthetisch' maakt voor vitamine E echter wel uit. Dat komt omdat de natuurlijke vitamine E in ons lichaam veel sterker werkzaam is dan de synthetische. Feitelijk zit er per   gewichtseenheid vitamine E in de natuurlijke vorm ongeveer het dubbele van dat in de synthetische vorm. Gelukkig geeft de fabrikant die de natuurlijke (en veel duurdere) vorm in zijn tablet heeft verwerkt dit altijd aan. U herkent de natuurlijke vorm
van vitamine E aan zijn wetenschappelijke benaming: d-alfa-tocoferol (of
d-alfa-tocoferylsuccinaat). De synthetische vorm heet: d,l-alfa-tocoferol. Het onderscheid zit hem dus in de letter 'l'. Deze letter hebben we er voor vitamine E liever niet opstaan.

Bètacaroteen: moet óók natuurlijk zijn

Net zoals voor vitamine E is de natuurlijke vorm van bètacaroteen ook veel effectiever dan de synthetische vorm. Een uitstekende bron van natuurlijke bètacaroteen is de zeealg Dunaliella salina. De bètacaroteen van deze alg bevat niet alleen de zogeheten 'all-trans' bètacaroteen, maar ook andere vormen.

Dit mengsel maakt de werking van bètacaroteen veel effectiever dan die van de synthetische bètacaroteen, die wel uitsluitend de 'all-trans' bevat. Bovendien bevat deze alg alfacaroteen, zeaxanthine, cryptoxanthine en luteïne. Bij vitamine E is de herkenbaarheid op het etiket gemakkelijk, namelijk het 'l'etje. Het onderscheid tussen de natuurlijke en synthetische bètacaroteen is moeilijker. Op het etiket staat dan 'natuurlijk', 'natuurlijke vorm' of 'van Dunaliella salina'. De fabrikant laat graag weten dat zijn product de natuurlijke vorm bevat, aangezien deze aanzienlijk duurder is dan de synthetische.

Mineralen zijn moeilijke gevallen
(Zie ook Fit met Voeding - Basissuppletie Stappenplan, punt 6, Aanhangsel 1, blz 73)

Zoals reeds is opgemerkt worden mineralen moeilijk vanuit het maagdarmkanaal in de bloedbaan opgenomen. Hieraan moet speciale aandacht worden besteed. De
aanwezigheid van vitamine D en de zuurgraad zijn belangrijke factoren die hierop van invloed zijn.

Bovendien is er helaas nog veel te weinig onderzoek gedaan om een definitieve uitspraak te doen over dit aspect: namelijk de invloed op de opneembaarheid
(absorptie) van het mineraal door het molecuul waaraan het mineraal is gekoppeld. Geven gluconaten, orotaten of aminochelaten een betere opname te zien dan
bijvoorbeeld chloriden, carbonaten of sulfaten? Enig onderzoek laat zien dat L-selenomethionine een betere opneembaarheid heeft van het mineraal selenium
dan het natriumseleniet. Ook is de toxiciteit van het L-selenomethionine minder dan van het natriumseleniet. IJzerfumaraat is superieur aan ijzersulfaat.

Op het moment van het schrijven van dit boek zijn er evenwel te weinig gegevens om echte duidelijkheid te scheppen. Oxiden, zoals magnesiumoxide en zinkoxide, kunnen wel als inferieur worden beschouwd. Oxiden zijn namelijk onoplosbaar, waardoor het mineraal zich niet kan vrijzetten in het maagdarmkanaal. Dus mineraaloxiden moeten worden vermeden. De omstandigheid die het gunstigst is voor de opneembaarheid van mineralen, is waarschijnlijk inname bij de maaltijd. Vandaar het advies: een multi innemen tijdens of vlak na de maaltijd.

Gert Schuitemaker, Ortho

Uit "Het gouden boekje voor de gezondheid"
http://www.orthoeurope.com/boeken/5/het-gouden-boekje-voor-de-gezondheid.html


Natuurlijke tegenover synthetische vitaminen

Op welke manier ze verschillen en hoe je
ze uit elkaar kunt halen

Wist je dat…

 

  • De vitamines die je nu gebruikt zeer waarschijnlijk synthetisch zijn?
  • Synthetische vitamines slechts één component hebben van een hele familie microvoedingsstoffen die ze in hun natuurlijke staat ondersteunen?
  • Slechts 50% van een synthetische vitamine effectief gebruikt kan worden?
  • Sommige mensen een overgevoeligheid hebben voor synthetische vitamines?
  • Wetenschappers zeewater chemisch kunnen reproduceren maar dat vissen in dit synthetisch zeewater sterven?

Natuurlijke supplementen tegenover geïsoleerde chemische stoffen

Wanneer we spreken over natuurlijke supplementen, hebben we het over producten die het gehele complex van de familie van microvoedingsstoffen (zowel bekend als onbekend) bevatten in de vorm zoals ze voorkomen in de natuur. Deze microvoedingsstoffen zijn onmisbaar voor de juiste opname van vitaminen en hun verbruik. Dit is de enige manier om optimale voeding te verkrijgen. Synthetische vitamines missen deze wonderbaarlijke ondersteunde familie.

Een goed voorbeeld is chroom, een mineraal dat in westerse voeding onvoldoende aanwezig is omdat het in te kleine mate in de bodem zit. In zijn natuurlijke staat is chroom een glucosetolerantiefactor (GFT) en helpt het ons beschermen tegen suikerziekte. Maar GFT is niet maar één factor, het is een hele familie factoren. Bijna alle chroomproducten op de markt zijn afkomstig van chroompicolinaat. Dit is een enkele geïsoleerde stof die in een laboratorium vervaardigd wordt. Chroompicolinaat bevat de glucosetolerantiefactor niet. Het is dus zinloos om geïsoleerd synthetisch chroom te gebruiken. Je kunt je geld net zo goed weggooien.

De meeste microvoedingsstoffen zijn te vinden in families zoals die in chroom. Een ander voorbeeld is beta-caroteen. Bijna alle beta-caroteen dat op de markt verkrijgbaar is, is een geïsoleerde synthetische stof gemaakt van acetyleengas. Geen wonder dat sommige testen met synthetische beta-caroteen gemengde resultaten hebben opgeleverd en in één onderzoek met rokers zelfs een negatief resultaat. In de natuur maakt beta-caroteen onderdeel uit van een familie van carotenoïden. Het wordt nooit alleen aangetroffen. Wortels en tomaten bevatten bijvoorbeeld alfa-caroteen, beta-caroteen, cantozantheen, gamma-caroteen, omega-caroteen, etc. Hoewel beta-caroteen een geweldige antioxidant is, is cantozantheen een nog veel effectievere. Met andere woorden, door beta-caroteen te isoleren van de hele familie carotenoïden hebben de experts een nog veel heilzamere antioxidant weggegooid.

Nog een goed voorbeeld zijn de B-vitaminen. In 1925 was er maar één B-vitamine bekend. Rond 1975 waren er tien andere leden van de B-familie ontdekt, waarmee het totaal op elf kwam. En wie weet hoeveel er ontdekt zullen zijn in het jaar 2025. Als je in 1925 een geïsoleerde synthetische B1-stof had genomen, zou je alle andere B-familiefactoren tekort zijn gekomen, die allen samen stress tegengaan. Had je echter een natuurlijk voedingssupplement genomen, dan zou je alle bekende en onbekende B-vitaminefactoren binnengekregen, inclusief alle stoffen die tot het jaar 2025 nog onbekend zijn!

WAAROM KRIJG IK NIET WAT IK NODIG HEB VAN DE VOEDING DIE IK EET?

  • De voeding die je eet is beroofd van voedingsstoffen als gevolg van raffinage en bewerking.
  • De voeding die je eet is beladen met vet, suiker en zout en essentiële voedingsstoffen ontbreken.
  • Nagenoeg niemand consumeert 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADV) voedingswaarde.
  • Vanwege de tijdsduur om vers voedsel van de boerderij naar je tafel te krijgen, kan 57% of meer van de voedingswaarde verloren gaan.
  • De voeding die je eet kan schadelijk zijn vanwege het gebruik van bestrijdingsmiddelen en conserveermiddelen.

Is er een oplossing?

Jawel, je zou biologisch voedsel vers van het land, afkomstig uit geremineraliseerde bodem zowel rauw als kort gekookt kunnen eten op een manier die zo dicht mogelijk ligt bij hun natuurlijke vorm. Je zou ook brood en pasta van hele granen gemaakt van dagelijks versgemalen meel moeten eten. Echter, weinigen onder ons kunnen de hele dag jagen, verzamelen en zorgvuldig ons voedsel bereiden!

Is er een praktischere oplossing voor de levensstijl van alledag?

Zeker, je kunt je voeding aanvullen met de meest natuurlijke, organische supplementen op de markt verkrijgbaar. Dit is geen excuus voor slechte voeding, maar supplementen kunnen echt helpen. De volgende lijst, ‘Hoe etiketten te lezen’, zal je helpen bepalen waar je met je hardverdiende geld voor betaalt.

 

Hoe etiketten te lezen

 

Supplement

Indien de opgegeven bron is:

Dan is het:

Vitamine A

Visolie

Citroengras

Acetaat

Palmitaat

Als bron niet vermeld wordt

Natuurlijk

Co-natuurlijk

Synthetisch

Synthetisch

Synthetisch

Vitamine B-complex

Biergist

Als bron niet vermeld wordt

Natuurlijk

Synthetisch

Vitamine C (ascorbinezuur)

Citrus, rozebottels, acerolabessen

Ascorbinezuur

Als bron niet vermeld wordt

Natuurlijk

Synthetisch

Synthetisch

Vitamine D

Visolie

Irradiated Ergosteral (gist)

Calciferol

Natuurlijk

Synthetisch

Synthetisch

Vitamine E

Plantaardige olie, tarwekiemolie, gemengde tocopherols

d-alpha tocopherol

*dl-alpha tocopherol

Natuurlijk

 

Natuurlijk

Synthetisch

Vitamine F

Essentiële vetzuren

Natuurlijk

Vitamine K

Alfalfa

Menadione

Natuurlijk

Synthetisch

* De ‘dl’-vorm van elk supplement is synthetisch.

Voor meer informatie in het Engels:

http://www.nutriteam.com/natural.htm

 

Vertaling: Mike Donkers


 

 

Thema's

Het hoofdmenu
Nieuws
Mijn weblog
Zoek op onderwerp


100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
Chemicaliën
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliën
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeïne
Koolhydraten
Lichttherapie
Luteïne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Onsterfelijkheid
Osteoporose
Overgewicht waarom?
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiembrood

Tarwekiem olie
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Waarom ziek?
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen
Meer..... 


View My Stats