lichttherapie


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

lichttherapie


Lichttherapie wordt al jaren in ziekenhuizen gebruikt bij mensen die aan depressies of huidproblemen lijden. De apparatuur daarvoor is steeds betaalbaarder geworden dus ook beschikbaar voor thuisgebruik. Doordat
je in de winter minder daglicht ziet en minder zon krijgt je lichaam minder
vitamine D binnen en voel je je eerder moe of somber. Ook maakt je pijnappelklier bij donker weer meer melatonine hormoon aan dat je slaperig maakt en als je teveel van dit hormoon aanmaakt kan dit weer een rol spelen bij het aanjagen van depressieve gevoelens. Dus grijp je kans als in de winter de zon schijnt om extra licht te ontvangen. Ik heb zelf vorig jaar een lichttherapie lamp gekocht die ik rond 2 uur 's middags een half uur aanzet
zodat ik me de rest van de middag wat energieker voel. Als het zonnig
weer is dan ga ik natuurlijk liever een half uurtje wandelen in de zon.

Vroeger ging de mens ook naar bed als het donker was en namen we meer rust. Nu stellen we deze rust dmv pepmiddelen als thee, koffie en cola nog verder uit waardoor we onze weerstand nog verder ondermijnen, we negeren eigenlijk het natuurlijke proces van de slaap. Zit je de hele avond in een fel verlichte kamer en drink je oppeppende drankjes dan stel je je slaap alleen maar uit en ondermijn je je gezondheid. Juist die slaap is zo belangrijk voor het reinigen van je organen. Hoe korter je slaap hoe meer afvalstoffen blijven hangen. Begin daarom je dag altijd met waterrijk fruit zodat je lichaam ook de middelen heeft om het afval af te kunnen voeren. Begin je meteen met een zwaar ontbijt met bijvoorbeeld veel eiwitten dan belast je meteen je organen zoals de nieren. Slaap heeft een belangrijke functie en stel je deze uit door kunstlicht en stimulerende stoffen dan ondermijn je je gezondheid.
Drink daarom niet te laat koffie (liefst voor 7 uur) en drink rest van de avond veel water en kruidenthee. Zorg altijd voor een super donkere slaapkamer zodat je ook beter zult slapen door de aanmaak van dit slaaphormoon.

Melatonine is niet alleen goed om te slapen, maar beschermt ook tegen kanker en hart- en vaatziektes, (Universiteit Texas). Walnoten zijn een natuurlijke bron van melatonine. Ook werkt deze stof anti-verouderend.
Het beschermende effect tegen hartziektes is toe te schrijven aan de combinatie van melatonine en omega 3 vetzuren in walnoten.

Verder weet ik dat in ScandinaviŽ op scholen veel wordt gewerkt met lichttherapie voor hele klassen vanwege de langere winters.

Ron 


Lichttherapie tegen winterdepressie
Door de ontwikkeling van het electrische licht en de toepassing ervan op de arbeidsplaats, is het nu mogelijk geworden het hele jaar gelijkmatig door te werken. Velen van ons gaan in de "wintertijd" naar hun werk als het buiten nog donker is en komen 's avonds, na het invallen van de duisternis , weer thuis. Sommige mensen zien overdag nauwelijks daglicht en ontvangen daardoor maximaal 500 lux, gedurende een veel te korte periode. Dat is veel minder dan in de vrije natuur, zelfs op een sombere dag in de herfst of in de winter. We forceren ons door steeds maar door te werken, ook als de natuur en ons eigen lichaam aangeven dat we wellicht te veel willen, meer dan in de "wintertijd" mag worden verwacht. Eigenlijk zouden we in de wintertijd per dag 5.000 tot 7.000 lux aan lichtintensiteit, gedurende minimaal ťťn uur per dag, moeten opdoen om ons "lekker te voelen", iets wat in de "zomertijd" ongemerkt gebeurt.

Door het gebrek aan voldoende daglicht kunnen oa de volgende
klachten optreden:  

 • (extreme) vermoeidheid
 • abnormaal veel behoefte aan slaap, 
  een langere slaapduur en vaak toch uitgeput wakker worden
 • somberheid, onevenwichtigheid en zelfs depressie
 • concentratieproblemen
 • minder behoefte aan sociale kontakten
 • prikkelbaarheid
 • onverklaarbare spierpijn en aandoeningen die in het voorjaar weer
  zijn verdwenen.
   

Bioptron lichttherapie en acne
De Bioptron Lichttherapie is gebaseerd op lineair gepolariseerd licht. Dat lineair gepolariseerd licht opent de huidporiŽn, herstelt de beschadigde celmembranen en verhoogt de activiteit van de gezonde celmembraan.

Dankzij het licht kunnen vitaminen, collageen, zuurstof en andere belangrijke voedingsstoffen makkelijker door de celmembranen heen getransporteerd worden, waardoor het regeneratieproces ten volle wordt geactiveerd.

Het gebruikte lichtspectrum bevat geen schadelijke UV-stralen en omvat het volledige zichtbare deel en slechts een fractie van het infrarood spectrum.

Dankzij het infrarood deel dringt het licht binnen tot in de diepste lagen van ons lichaam (tot 2,5 cm diep).

De werking van de Lichttherapie is gebaseerd op een interactie van meerdere mechanismen:
• versnelde en verbeterde wondheling met onderdrukking van littekenvorming
• ontstekingsremmend
• stimulatie lymfestelsel
• verbeterde doorbloeding
• pijnstillende en spierontspannende werking
• stimulatie van het immuunsysteem


Lichttherapie bij geelzucht [Wikipedia]

Bij pasgeborenen spelen twee, soms drie factoren mee:
a) de lever is nog onrijp en heeft nog geen zeer grote verwerkingscapaciteit voor bilirubine, en

b) na de geboorte wordt het foetale hemoglobine, dat van een andere samenstelling is dan het hemoglobine dat na de geboorte wordt aangemaakt, snel afgebroken. (Omdat in de baarmoeder de zuurstofspanning veel lager is, heeft foetaal hemoglobine een hogere affiniteit voor zuurstof). Er is meer 'aanbod'.

c) Onder pathologische omstandigheden tenslotte vindt er bij de baby een versnelde afbraak van rode bloedcellen plaats omdat de moeder antistoffen heeft gemaakt tegen het foetale bloed (rhesus-antagonisme).

Hierdoor zien de meeste pasgeborenen in de eerste week na de geboorte iets geel. Dit is meestal normaal. Bij ernstige geelzucht, of geelzucht die meer dan een week duurt, moeten echter een aantal potentieel gevaarlijke en behandelbare aandoeningen worden uitgesloten. Tenslotte kan de geelzucht zo ernstig zijn (geval c) dat de kleurstof zelf in de hersenen neerslaat en tot neurologische schade leidt (kernicterus). Dit kan in lichte gevallen worden bestreden met lichttherapie: met blauw licht wordt de kleurstof in de huid in een goed oplosbare vorm omgezet; in ernstige gevallen kan een wisseltransfusie nodig zijn.


Lichttherapie bij kankerpatiŽnten
Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam boekt successen bij moeilijk te behandelen tumoren in de mond en hals bij kankerpatiŽnten. De methode, fotodynamische therapie, blijkt zo effectief dat artsen die ermee werken, pleiten voor toepassing op grotere schaal. De huidige behandeling van gezwellen in de mond- en halsstreek is zeer ingrijpend voor de patiŽnt. Een operatie zorgt voor ontsierende littekens en soms zelfs ernstige misvormingen. Meestal ontstaat zodanige schade dat een patiŽnt zijn verdere leven moeite blijft houden met praten en slikken. Chemotherapie veroorzaakt een blijvend droge mond als bijwerking. De sporadisch toegepaste lichttherapie, of fotodynamische therapie, veroorzaakt veel minder schade, doordat alleen het aangetaste weefsel wordt behandeld. Het grote voordeel is dat een operatie niet nodig is en de schade aan hals of mond beperkt blijft. Het is geen nieuwe, maar wel een sterk verbeterde behandelmethode.


Lichttherapie - Onontgonnen gebied
In ons land zijn er zo'n 450.000 mensen die van de herfst tot het voorjaar zonder duidelijke aanleiding somber zijn, geen energie hebben, ondanks twaalf uur slaap moe zijn en soms een onbedwingbare behoefte aan zoetigheid. Elk jaar weer.

Winterblues
Daarnaast zijn er hier nog eens meer dan een miljoen mensen met een zogenaamde winterblues. De depressieve klachten staan bij winterblues niet op de voorgrond, volgens Meesters. Ze zijn minder heftig of ontbreken. Desondanks worstelen ook zij zich vermoeid, futloos en vaak etend door de donkere dagen.Geheel onnodig, want bij honderdduizenden van hen zouden de klachten door lichttherapie kunnen verminderen of als sneeuw voor de zon verdwijnen. Is dat niet verbijsterend!

Sceptisme
"Nog niet zo lang geleden stonden heel wat huisartsen sceptisch tegenover deze therapie en ik denk dat veel mensen de weg naar de psychiatrie niet durven te maken of denken dat de klachten wel weer overgaan'," verklaart Meesters dit nog onontgonnen gebied.


Stichting Licht & gezondheid

Herontdekking van licht in relatie tot gezondheid

De laatste 15 tot 20 jaar staat licht weer volop in de belangstelling in wetenschappelijke kringen. Met name zichtbaar licht dat op het netvlies van het menselijke oog valt brengt biologische effecten teweeg. Het feit dat licht, naast een noodzakelijkheid om te kunnen zien, ook biologische functies reguleert, heeft geleid tot onderzoekprogramma’s aan diverse instituten en universiteiten. De vragen waar deze centra zich mee bezighouden zijn onder meer:

Welke biomechanismen worden beÔnvloed door licht dat op het oog valt
Welke mogelijkheden zijn er om licht voor curatieve en preventieve doeleinden te benutten?

Uiteindelijk heeft het toenemend maatschappelijk belang van onderzoek en toepassing van licht op de gezondheid, geleid tot de oprichting van de Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid.


Hogere verlichtingssterkte kan vermoeidheid kantoorpersoneel verminderen

Mensen hebben licht niet alleen nodig om te kunnen zien. Zo wordt bij gebrek aan licht de biologische klok ontregeld en voelen mensen zich sloom en slaperig. De verlichting in kantoren houdt daar echter geen rekening mee. Ir. Myriam Aries heeft met haar promotieonderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) laten zien dat door te weinig licht veel kantoormedewerkers vermoeid worden. Een hogere verlichtingssterkte, gericht op meer licht op de ogen, kan deze vermoeidheid verminderen. Aries verdedigt dinsdag 6 september haar proefschrift aan de TU/e. Hierin doet zij ook eerste aanbevelingen voor nieuwe verlichtingsconcepten in kantoorgebouwen.

Gezonde verlichting in kantoorgebouwen is essentieel. Verlichting, die zowel aan de visuele als de niet-visuele eisen van de mens voldoet en waarbij geen visueel discomfort ontstaat, wordt gezonde verlichting genoemd. Uit het onderzoek van Aries blijkt dat te weinig licht op de werkplek kan leiden tot vermoeidheid of tot verminderde slaapkwaliteit ‘s nachts. Dat werkt als volgt. Naast visuele receptoren (staafjes en kegeltjes) zitten er ook niet-visuele fotoreceptorcellen in het netvlies van het oog. Deze recent ontdekte cellen geven signalen door aan de biologische klok in de hersenen en spelen een rol bij functies als slaap, stemming en alertheid. Licht op het oog speelt hierbij dus een belangrijke rol. Exacte waarden zijn nog niet bekend, maar er zijn aanwijzingen in de literatuur dat een hoog lichtniveau (1000-1500 lux) een vereiste is voor een gezonde werkomgeving. Momenteel liggen de lichthoeveelheden op het oog in de kantooromgeving vaak ver beneden deze waarden, soms wel tot 100 lux.

De promovenda aan de faculteit Bouwkunde heeft een speciaal ontworpen, mobiele experimentele opstelling gebruikt om de verlichting in tien kantoorgebouwen in Nederland in kaart te brengen. De resultaten van de fysische metingen op 87 werkplekken in tien verschillende kantoren en 333 subjectieve vragenlijsten laten de verschillende invloeden van licht op mensen zien. Om de lichtsituaties in de toekomst te kunnen verbeteren, zijn nieuwe concepten ontworpen, doorgerekend en gerealiseerd. De visuele acceptatie van deze concepten is geŽvalueerd in speciale proefkantoren, waarin testpersonen een dagdeel hebben doorgebracht. De reacties van de testpersonen op de experimentele verlichtingsconcepten zijn onderzocht bij verschillende (hoge) verlichtingsniveaus, met verschillende verlichtings systemen en in twee seizoenen. De testresultaten laten zien dat het mogelijk is om met bestaande technologie, naar tevredenheid van medewerkers, gezonde verlichtingsconcepten voor kantoorruimten te realiseren waarbij de verlichtingssterkten hoger zijn dan de waarden die in huidige kantoren voorkomen. Met vernieuwde lichtconcepten kan in de toekomst mogelijk de prestatie en het welbevinden van kantoorwerkers worden verbeterd.

Bron: Technische Universiteit Eindhoven


Waarom u licht nodig heeft (J. Ijsselstein)

Veel medische wetenschappers zijn het erover eens dat een gebrek aan licht, d.w.z. licht met een bepaalde intensiteit, ons minder energiek kan doen voelen. Hoewel er nog steeds gezocht wordt naar het precieze verband, is er overtuigend bewijs dat regelmatige blootstelling aan een extra hoeveelheid helder licht ons positiever en energieker doet voelen. Er bestaan een aantal theorieŽn over de manier waarop helder licht biochemische veranderingen in ons lichaam veroorzaakt en hoe dit van invloed is op ons welbevinden:

Andere onderzoeksrapporten relateren winterblues aan een onvermogen om onze biologische klok in de winter bij te stellen. Instinctief richten wij ons leven in volgens onze interne (dagelijks repeterende) klok, die een ritme heeft van iets minder dan 25 uur. In het dagelijks leven zijn wij echter gedwongen een strak schema van 24 uur per dag te volgen. In de winter zijn mensen die gevoelig zijn voor de vermindering van licht niet in staat om het ontbrekende uur te compenseren.

Ook wordt beweerd dat licht en donker invloed hebben op serotonine, een neurotransmitter die onze stemming, ons hongergevoel en onze energieniveaus regelt, en op de productie van het hormoon melatonine. Een gebrek aan daglicht kan leiden tot een overmatige productie van melatonine, waardoor we ons slaperig kunnen gaan voelen.


Natuurlijk daglicht
De kwaliteit van het daglicht zit hem in de voortdurende wisselingen van kleur, hoeveelheid licht en richting. Een goed daglicht beleid op de werkvloer heeft een gunstig effect op het welbevinden en functioneren van de werknemer.


Lichtstimulatie
De eerste toepassing van licht heeft weinig met de gezondheid te maken, maar de andere twee wel. De combinatie van licht en gezondheid vormen een heel nieuw vakgebied. Binnen dat terrein wordt onder andere gekeken naar een fenomeen dat nog niet zo heel lang bestaat, namelijk de terugtrekking van de mens in gebouwen. Daar is het donkerder dan buiten, terwijl de systemen van de mens juist geprogrammeerd zijn op het licht van buiten. Begemann: ‘De lichtintensiteit wordt uitgedrukt in lux. Buiten zijn de lichtniveaus hoog. Als voorbeeld: op hele grijze dagen komen niveaus van tweeduizend lux voor. Op een zonnige dag kan dat oplopen tot honderdduizend lux. Binnen in gebouwen komt de lichtintensiteit niet boven de vijfhonderd lux. Daar komt nog eens bij dat deze vijfhonderd lux horizontaal gericht zijn, terwijl het oog verticaal is, waardoor het minder dan de helft van het horizontale vlak opvangt. Daaruit kan de conclusie getrokken worden dat de mens die veel binnen zit, te weinig lichtstimulatie krijgt.’

De effecten van het tekort aan lichtstimulatie zijn niet van de ene op de andere dag zichtbaar; geleidelijk aan gaan zich problemen ontwikkelen. Hersenstimula-tie is een korte termijn reactie. Wanneer je op een bepaald moment veel licht krijgt, kun je twee tot drie uur erna beter presteren. Begemann: ‘Helder licht op het juiste moment werkt als een stimulus op je functies met een onmiddellijk korte termijn effect. Vergelijkbaar met cafeÔne in koffie, maar met ťťn verschil: zonder negatieve bijwerkingen.’

Depressie
Veel mensen zijn gevoelig voor het moeten ontberen van licht met een hoge intensiteit. Drie tot vijf procent van de bevolking heeft er zoveel last van dat ze in een depressie terechtkomen waarbij ze hulp nodig hebben van huisarts en psychiater. Tien procent van de bevolking is sub-depressief; hun klachten komen overeen met de depressie, maar in mindere mate. Zij hoeven zich niet onder behandeling te laten stellen. Dat is de zogenaamde winterblues. Dit is ook bekend onder andere namen: herfstmoeheid, wintermoeheid, voorjaarsmoeheid of sub-SAD, een milde vorm van Seasonal Affective Disorder. Ras, huidskleur of sociale status spelen daarbij geen enkele rol. Sekse lijkt wel een rol te spelen. Voor zover men weet is het aantal vrouwen dat de winterblues heeft vier keer zo groot als het aantal mannen.
Het wetenschappelijk onderzoek op dit gebied is erg in beweging. Maar er bestaat een groot gat tussen de resultaten die de medische wetenschap oplevert en de vertaling daarvan naar de praktijk. Voor een gezond lichtklimaat in gebouwen moet men volgens Begemann trachten die kloof te dichten. Daarom is de Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid in het leven geroepen.


 

 

 


 


View My Stats