Koolhydraten - gezonde voeding - het geheim om af te vallen en een betere weerstand te krijgen


logo.jpg (7231 bytes)

Google
Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

Koolhydraten


De mens at vroeger veel minder koolhydraten dan we nu dagelijks eten. Koolhydraten zijn alle voeding die bestaat uit suikers en zetmelen. Uw boterham met anijshagel is dus voor 90% koolhydraten. De dietisten zeggen dat u vooral veel koolhydraten moet eten. Waarom is dat onjuist ? De darmen van de mens zijn niet ingesteld op het verteren van grote hoeveelheden koolhydraten. De mens en zijn evolutionaire voorgangers hebben 2,5 miljoen jaar lang nooit zoveel koolhydraten gegeten als we nu doen. Om dat in perspectief te plaatsen: Stelt u onze historie als mens voor als de afstand vanaf Groningen tot de zuidkust van Spanje. De mens heeft in zijn reis van Zuid-Spanje naar Groningen nagenoeg geen koolhydraten gegeten. Opeens, 1 kilometer (10.000 jaar geleden) voor Groningen gaat iedereen ineens koolhydraten eten.

Dat is de verhouding: 2.490.000 jaar bijna geen koolhydraten en nu de laatste 10.000 jaar ineens bijna alleen maar koolhydraten. Zie de grafiek hieronder. Een aardappel is rauw giftig en bestaat voor het overgrote deel uit koolhydraten (zetmelen). Tarwe en andere granen hebben we ook nooit gegeten, omdat die zonder machines niet te verwerken zijn (de schil is oneetbaar). Wat aten we wel: Groenten, noten, vlees en vis. Dit is vooral eiwit- en vetrijk voedsel. Er zijn nog enkele culturen die nog steeds het originele, natuurlijke dieet volgen. Dit zijn onder andere de eskimo's, die nagenoeg alleen vette vis en vlees eten. Overgewicht en moderne welvaartsziekten komen daar dan ook nagenoeg niet voor. Ze eten namelijk een dieet met nagenoeg geen koolhydraten. Dit bewijst dat koolhydraten niet essentieel zijn.

Meer info hier


Makkelijk en Snel Koolhydraten Opzoeken zonder Koolhydratenlijst. Meer dan 900 Producten. Snel Afvallen met uw South Beach of Atkins Dieet wordt zo een stuk éénvoudiger.

Klik hier


Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn, zoals al eerder vermeld werd, de belangrijkste energieleveranciers voor ons lichaam. Dit komt omdat de omzetting van koolhydraten naar energie sneller verloopt aangezien ze veel gemakkelijker toegankelijk zijn voor omzetting en daardoor sneller in het glycogeendepot terecht komen. Ze worden onderverdeeld in drie groepen:

  • Monosachariden: glucose zoals druivensuiker, fructose zoals vruchtensuiker en galactose, te vinden in gommen.
  • Disachariden: opgebouwd uit twee monosachariden, o.a. sucrose (beter bekend als suiker en opgebouwd uit glucose en fructose), lactose (melksuiker, opgebouwd uit glucose en galactose) en maltose (moutsuiker, opgebouwd uit twee glucose-eenheden die aan elkaar gekoppeld zijn).
  • Polysachariden: ook wel complexe koolhydraten genoemd, zijn samengesteld uit meerdere monosachariden. Deze vorm is beter bekend onder de naam zetmeel.

Bron: Globetrotter


Koolhydraten is een verzamelnaam voor:

zetmeel, o.a. in: brood. aardappelen, rijst, peulvruchten, deegwaren

melksuiker, o.a. in: melk, karnemelk, yoghurt, kwark
vruchtensuiker, o.a. in: fruit, vruchten(sappen)

suiker, o.a. in: kristalsuiker, druivensuiker, honing, stroop

Uit deze koolhydraten wordt in ons lichaam glucose gevormd. Glucose dient als brandstof om bijvoorbeeld te kunnen lopen, praten, denken. Ieder mens heeft glucose in het bloed. Men noemt dit ook wel bloedsuiker. Bij mensen met diabetes is het bloedglucosegehalte meestal te hoog. Dit betekent niet dat iemand met diabetes mellitus geen koolhydraten moet eten. In een evenwichtig samengestelde voeding (en niet alleen voor diabeten!) nemen koolhydraten een belangrijke plaats in.

De koolhydratenlijst is bedoeld voor mensen die willen weten hoeveel koolhydraten een bepaald voedingsmiddel bevat. Deze lijst is dus bijzonder geschikt voor mensen met diabetes. Daar is deze lijst ook voornamelijk voor bedoeld.

Klik hier


 

Terug naar het hoofdmenu 

 

Thema sites
Glycemische index
Plaatsnaam
Romantiek
Spijsvertering
Vindplaats
Winkelen
Zoekgids

 


View My Stats