koffie en gezondheid


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Koffie gezond ?

De Amerikaanse organisatie Caffeine Awareness waarschuwt al enkele jaren dat caffeïne de grootste drug is en voor allerlei gezondheidsproblemen kan zorgen, met name bij rokers. Ik drink zelf in de morgen 1-2 kleine bakjes koffie. Ik heb nooit veel koffie gedronken omdat ik merk dat ik er opgefokt van raak. Maar af en toe spreek ik vrienden die wel 10-12 kopjes koffie per dag nemen en het dan gek vinden dat ze een hoge bloeddruk en hartslag hebben.

Ik zie caffeïne wel als een zeer verslavende stof en ook als ongezond. Omdat koffie ook vocht onttrekt is het niet slim om bij het ontbijt (na een nacht zonder vocht) te beginnen met koffie, drink altijd eerst 1-2 glazen water. Dat heeft je lichaam hard nodig om de afvalstoffen van de nacht kwijt te raken. Is beter voor de huid en kan hoofdpijn voorkomen later op de dag. Heb je de vorige avond alcohol gedronken dan is het nog belangrijker om je vocht aan te vullen.

Ron


Koffie en (nachtelijke) zweten

Sinds ik gezonder eet merk ik dat ik steeds slechter reageer op ongezonde voeding. Ik nam nog steeds een kop koffie in de morgen maar merkte dat ik daarna meer ging zweten. Met name een sterke oksellucht. Van Mike begrepen dat caffeïne ook nog eens flink de bijnieren belast en dus de aanmaak van stresshormonen. Dus hoe meer koffie je drink hoe meer je de bijnieren belast en hoe slechter je met stress om kunt gaan. Deze week dus afscheid genomen van de koffie. Mocht je last hebben van prikkelbaarheid, zweten (ook snachts), slecht slapen etc probeers dan eens koffie te vermijden en kijk hoe je lichaam reageert. Heb je een soortgelijke ervaring met koffie laat dan eens van je horen. Koffie zal best voordelen hebben maar ik denk dat het met name bij gevoelige mensen (die ook snel stress ervaren) de koffie de zaken nog verder op scherp zet. Adamo spreekt over het genotype "De Verkenner", dit zijn de mensen die voor de kudde uitlopen en die vaak erg gevoelig zijn voor chemische stoffen, alcohol en caffeïne. Ik ken intussen een grote groep "hooggevoeligen" die dagelijks moeten boeten voor de grote hoeveelheden toxines in ons leven en die dus extra waakzaam moeten zijn.

Wil je meer weten over de andere, minder bekende, kant van koffie lees dit dan eens even:

--

Cafeïne stimuleert de bijnieren om adrenaline af te scheiden. Telkens dat mechanisme in gang gezet wordt putten de bijnieren uit onze reserve-energie die eigenlijk bestemd is voor levensgevaarlijke situaties. Door de afscheiding van het hormoon adrenaline wordt het glycogeen (suikerreserve in het lichaam) omgezet tot glucose waardoor het suikergehalte in het bloed stijgt. Het lichaam wordt nu in staat van paraatheid gebracht om te vluchten of te vechten. De bloeddruk stijgt, de bloedcirculatie versnelt, bloed wordt onttrokken aan het spijsverteringsstelsel en naar de armen en benen gestuurd. Het lichaam is klaar om een buitengewone inspanning te leveren. De koffiepauze voelt aan als een ware opkikker. Meestal is de lichamelijke inspanning die hierop volgt veel te klein voor de vrijgekomen energie. De glucose wordt niet opgebruikt en de pancreas moet extra insuline leveren om de bloedsuikerspiegel te doen dalen. Door het plotse en overmatige van de suikertoevoer is de insulineafscheiding dikwlijls te hevig. Het bloedsuikergehalte daalt te sterk. De euforie slaat na een paar uur om in een dip met een verschrikkelijke drang naar koffie, liefst met iets zoet om het te laag geworden bloedsuikerpeil opnieuw te doen stijgen. Als dat zich jarenlang verschillende keren per dag voordoet geraken de pancreas en de bijnieren uitgeput. De hypofyse, die niet alleen het stressmechanisme regelt maar ook de rest van onze hormonale huishouding, kan op den duur zijn delicate taak niet meer aan. We komen in een vicieuze cirkel terecht van meer en sterkere koffie ( met suikerversnaperingen), steeds sneller afgewisseld door een te laag bloedsuikerpeil. Het zenuwstelsel verzwakt. We krijgen hartkloppingen en slaapstoornissen, worden gejaagd, geprikkeld, hypernerveus. Geheel de hormonenproductie ligt overhoop. Dit kan o.a. leiden tot diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes) En toch blijven velen koffie drinken, verslaafd aan de kick, aan het kortstondige goede gevoel na ‘het bakje troost’.

Lees verder

Ron


Koffie en stress

Stress remt o.a. de werking van de spijsvertering. Als je door stress een tijd lang je voedingsstoffen minder goed opneemt word je gevoeliger voor stress en zo kan je in een vicieuze cirkel terechtkomen. De bijnieren zijn de organen die een belangrijke rol spelen bij stress, omdat adrenaline (stresshormoon) wordt aangemaakt in de bijnieren. De bijnieren hebben voor hun functioneren voldoende vitamine C en vitamine B nodig. Als je gevoelig bent voor stress, zou je wat extra vitamine B en C kunnen slikken (bijvoorbeeld een speciaal stress complex), om die vicieuze cirkel te doorbreken. Koffie en roken putten de bijnieren uit. De bijnieren, de schildklier en de vrouwelijke geslachtsklieren hebben een sterke wisselwerking op elkaar.

Lees verder


A low dose of caffeine when pregnant may damage the heart of offspring for a lifetime

A new study published online in The FASEB Journal shows that the equivalent of one dose of caffeine (just two cups of coffee) ingested during pregnancy may be enough to affect fetal heart development and then reduce heart function over the entire lifespan of the child. In addition, the researchers also found that this relatively minimal amount of exposure may lead to higher body fat among males, when compared to those who were not exposed to caffeine. Although the study was in mice, the biological cause and effect described in the research paper is plausible in humans. According to Scott Rivkees, Yale's Associate Chair of Pediatric Research and a senior researcher on the study, "Our studies raise potential concerns about caffeine exposure during very early pregnancy, but further studies are necessary to evaluate caffeine's safety during pregnancy." To reach their conclusion researchers studied four groups of pregnant mice under two sets of conditions for 48 hours. The first two groups were studied in "room air," with one group having been injected with caffeine and another injected with saline solution. The second two groups were studied under conditions where ambient oxygen levels were halved, with one group receiving caffeine and the other receiving saline solution. They found that under both circumstances, mice given caffeine produced embryos with a thinner layer of tissue separating some of the heart's chambers than the group that was not given caffeine. The researchers then examined the mice born from these groups to determine what long-term effects, if any, caffeine had on the offspring. They found that all of the adult males exposed to caffeine as fetuses had an increase in body fat of about 20 percent, and decreased cardiac function of 35? percent when compared to mice not exposed to caffeine. "Caffeine is everywhere: in what we drink, in what we eat, in pills that we use to relieve pain, and even in candy," said Gerald Weissmann, M.D., Editor-in-Chief of The FASEB Journal. "This report shows that despite popular notions of safety, there's one place it probably shouldn't be: in the diet of an expectant mother."

Article Details: Christopher C. Wendler, Melissa Busovsky-McNeal, Satish Ghatpande, April Kalinowski, Kerry S. Russell, and Scott A. Rivkees. Embryonic caffeine exposure induces adverse effects in adulthood . FASEB J. first published on December 16, 2008 as doi:10.1096/fj.08-124941. http://www.fasebj.org/cgi/content/abstract/fj.08-124941v1


Britse zwangeren mogen nauwelijks nog koffie en thee

Vrouwen die zwanger worden, mogen voortaan nog maar twee kopjes koffie per dag drinken. Althans, in Groot-Brittannië. In Nederland blijft de norm op drie per dag. Zo was het tot voor kort ook in Groot-Brittannië. Aanleiding voor de verschuiving is een onderzoek van Britse deskundigen, maandag in het British Medical Journal. Ze hadden de cafeïneconsumptie van ruim 2600 zwangere vrouwen gevolgd. Conclusie: als moeders in spe dagelijks drie kopjes koffie drinken - die bevatten samen zo'n 250 milligram cafeïne - heeft hun kind vijftig procent extra kans op een groeiachterstand. Zo'n achterstand kan later flinke gevolgen hebben, van hartklachten tot suikerziekte.

Lees artikel


Caffeïne is een aanjager van het stress hormoon cortisol. Verhoogde stress zorgt weer voor problemen op termijn zoals IQ verlaging, gedragsstoornissen etc. Een glas alcohol op het verkeerde moment kan al foetaal alcoholsyndroom veroorzaken dus kijk bij zwangerschap goed uit wat je drinkt

Stress tijdens zwangerschap verlaagt IQ baby
Langdurig verhoogde stress tijdens de zwangerschap is ongunstig voor de cognitieve mogelijkheden van het kindje. Dat zeggen wetenschappers van het Imperial College in Londen.
Link

Stress moeder, motorische en mentale achterstand baby
Zuigelingen van wie de moeder tijdens de zwangerschap is blootgesteld aan stress, blijken zich na de geboorte mentaal en motorisch minder goed te ontwikkelen dan hun leeftijdgenootjes.
Link

Stress moeder en ontwikkelingsstoornissen en gedragsafwijken
Ongeveer 15% van alle jonge kinderen vertoont ontwikkelingsstoornissen en gedragsafwijkingen zoals hyperactiviteit, concentratieproblemen, spraakachterstand, leermoeilijkheden of autisme. Een deel daarvan wordt veroorzaakt door bekende risicofactoren zoals chromosoomafwijkingen, hersenafwijkingen, alcohol misbruik door de moeder of door complicaties tijdens de zwangerschap of geboorte. Echter, een aanzienlijk deel van de gedragsafwijkingen, vooral bij kinderen die geboren zijn na een ongecompliceerde en voldragen zwangerschap kan niet verklaard worden. Psychische stress tijdens de zwangerschap speelt een rol bij het ontstaan van een deel van deze ontwikkelingsstoornissen op de kinderleeftijd. Dierexperimenteel onderzoek heeft uitgewezen dat stress tijdens de zwangerschap leidt tot een kortere zwangerschapsduur bij de geboorte, een lager geboortegewicht en een scala van gedragsafwijkingen bij het nageslacht. Ook bij de mens zijn de nadelige effecten van stress op het geboorteresultaat aangetoond. Een aantal prospectief uitgevoerde studies hebben in de afgelopen 10 jaar de rol van stress tijdens de zwangerschap op de gedragsontwikkeling na de geboorte onderzocht en ook nadelige effecten op de psychomotorische en emotionele ontwikkeling van het kind aannemelijk gemaakt. Nadelige effecten van stress op het jonge kind zijn een bron van zorg en recent onderzoek heeft laten zien dat prenataal gestresste kinderen nog op de leeftijd van 9 jaar meer ADHD symptomen vertonen dan kinderen wiens moeder weinig stress ervaarde. Gezien de toenemende stressbeleving van vrouwen in het moderne maatschappelijk leven is het belangrijk manieren te vinden om stress tijdens de zwangerschap te voorkomen of reduceren.

Bron:Prenatal maternal stress and its effects on fetal development
Universiteit Utrecht

Verder verhoogt cortisol niet alleen je alertheid maar ook je behoefte aan extra vet eten.

Ron


Video - Caffeine is a Mental Illness


Koffie niet tijdens de zwangerschap ?

Joseph Nunez en collega's van de Michigan State University in East Lansing, USA deden onderzoek naar het effect van oa caffeïne op zwangere ratten. Deze studie toonde aan dat zelfs een kleine hoeveelheid koffie (1-2 kopjes per dag) een effect op het ongeboren kind heeft.  Terwijl overheidsintanties adviseren geen grote hoeveelheden koffie te drinken gaan de onderzoekers een stap verder is adviseren zwangere moeders geen koffie tijdens de zwangerschap te drinken.

http://www.zeenews.com/znnew/articles.asp?rep=2&aid=330407

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=2364

http://www.planet.nl/planet/show/id=75098/contentid=655327


Caffeine awareness
The Caffeine Awareness Alliance, a non-profit organization, is committed to the physical, mental, and emotional wellness of the public whose lives have been affected by their misuse of, or dependency on caffeine. Our mission is to provide objective, evidence-based information and advice to help reduce the health, social, and economic harm associated with caffeine abuse and addiction.
http://www.caffeineawareness.org


CAFFEINE AFFECTS CARDIOVASCULAR & NEUROENDOCRINE ACTIVATION AT WORK & AT HOME
http://www.caffeineawareness.org/Caffeine_Affects_Cardiovascular.pdf


Uitgebreide informatie film over de nadelen van caffeïne
http://www.caffeineawareness.org/hiresvideo.htm


In een onderzoek dat werd uitgevoerd door het Kansanterveyslaitos Folkhälsoinstitutet (het Fins nationaal instituut voor volksgezondheid) werd nagegaan welke invloed koffie had bij 18.981 mannen op reumatoïde artritis met positieve reumafactor. Het aantal kopjes koffie dat dagelijks werd gebruikt stond in een directe verhouding tot het hebben van een positieve reumafactor. Koffiegebruikers liepen ook een verhoogd risico op reumatoïde artritis met positieve reumafactor.

Een onderzoek van de University of Oklahoma Health Sciences Center constateerde dat een dosis cafeïne van 260 mg langs de mond ingenomen de bloeddruk verhoogde bij 182 mannen met hypertensie of met een verhoogd risico op hypertensie.


Koffie niet voor iedereen gezond - meer kans op hartaanval

Een deel van de mensen blijkt een bepaald gen (CYP1A2) te hebben waardoor caffeine langer in het lichaam blijft rondhangen in plaats van snel verwijderd te worden. Deze mensen blijken nu ook een grotere kans te hebben op een hartaanval. Omdat er geen tests op de markt zijn om je op dit gen te laten testen adviseren de onderzoekers de consumptie te beperken tot maximaal 2 kopjes per dag. De mensen met dit gendefect doen er maar liefst 4 keer zo lang over om de caffeine kwijt te raken. Nu begrijp ik ook waarom sommige mensen na een bakje koffie of glas cola in de vooravond zo slecht in slaap kunnen komen later op de avond.

Wel grappig om te weten is dat een beetje koffie voor mensen met een goedwerkende gen juist een beschermde werking had......

http://www.news.utoronto.ca/bin6/060308-2116.asp


Caffeine: How does it affect blood pressure?

Caffeine is a mild stimulant found in coffee, tea, chocolate and many soft drinks. Too much caffeine can cause nervousness and jitters. It may also increase your blood pressure. The amount of caffeine in two to three cups of coffee can raise systolic pressure 3 to 14 millimeters of mercury (mm Hg) and diastolic pressure 4 to 13 mm Hg in people without high blood pressure.

http://www.mayoclinic.com/health/blood-pressure/AN00792


1-2 cups a day max

Many studies have been done to see if there's a direct link between caffeine, coffee drinking and coronary heart disease. The results are conflicting. This may be due to the way the studies were done and confounding dietary factors. However, moderate coffee drinking (1-2 cups per day) doesn't seem to be harmful.

http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=4445


Fragen und Antworten zur braunen Bohne - Was Sie über Kaffee längst wissen wollten

Woher kommt eigentlich die Bezeichnung „Genußmittel”? Ist doch vieles, was dazu gehört, wie Alkohol oder Zigaretten, oft eher Droge. Wie verhält es sich mit dem Kaffee? Der „Durchschnittsdeutsche” trinkt von seinem Lieblingsgetränk einen halben Liter täglich. Viele Ernährungs- und Gesundheitsberater sehen das kritisch, manche reden gar vom „schwarzen Gift”. Bekanntlich macht aber erst die Dosis das Gift. Und wie wirkt die dampfende, duftende Brühe unterhalb dieser Dosis – als leckere Medizin? Fragen über Fragen.

http://www.naturarzt-access.de/sixcms/list.php?page=business_b&
packet=80332&ebene1=80400&di=963040


Uiteraard is er ook een koffie propaganda site van de industrie

http://www.cosic.org/

 

 

 

 


 


View My Stats