kefir - gezonde voeding - het geheim om af te vallen en een betere weerstand te krijgen


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Wat is Kefir ?

Kefir drank
De drank uit de Kaukasus die 100-jarigen maakt. Kefir is een gekweekt, romige drank en is gezond. De zure en frisse smaak lijkt sterk op die van yoghurt, maar het bevat heilzame gisten naast de probiotische bacteriŽn die men ook in yoghurt terug vind.

De voordelen van een regelmatige consumptie van kefir zijn talloos. Door de lichtverteerbaarheid van het product worden de darmen schoongemaakt en het lichaam voorzien van heilzame bacteriŽn en gisten, vitaminen, mineralen en volwaardige eiwitten. Omdat kefir zo uitgebalanceerd en voedzaam is, draagt het bij aan een gezond immuunsysteem. Om die reden wordt het gegeten door patiŽnten die lijden aan aids, het chronisch vermoeidheidssyndroom, herpes en kanker. Het kalmerende effect op het zenuwgestel heeft al velen die lijden aan slapeloosheid, depressies en AHDH verlichting gegeven.

Regelmatig gebruik van kefir kan helpen bij de verlichting van alle darmproblemen; het kan de beweegbaarheid van de darmen bevorderen, winderigheid verminderen en zorgen voor een gezonder spijsverteringssysteem. Daarnaast helpt het reinigende effect dat kefir op het gehele lichaam heeft bij het verkrijgen van een beter uitgebalanceerd innerlijk ecosysteem, een optimale gezondheid en het bereiken van een hogere leeftijd.

Kefir kan ook helpen de sterke hang naar ongezond voedsel te elimineren doordat het lichaam beter gevoed en meer in balans is. De uitstekende voedingswaarde van kefir biedt aan iedereen, in welke lichamelijke conditie dan ook, genezing en de handhaving van een goede gezondheid.


De consumptie van gefermenteerde melkproducten beschermt tegen kanker. Dat meldden de Sloveense onderzoekers Metka Filipic en Tamara Lah van het Nationaal Instituut voor Biologie in Ljubljana op een medisch congres in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De wetenschappers constateerden dat de toevoeging van gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt en kefir aan een bacteriekweek van Salmonella typhimurium of Escherichia coli, deze organismen beschermt tegen de schadelijke effecten van ultraviolet licht en van de chemische stof nitrosoguanidine. Zowel UV-bestraling als contact met nitrosoguanidine leidt tot aantasting van het erfelijk materiaal van bacteriŽn (en van menselijke cellen). Zulke beschadigingen kunnen leiden tot kanker - het is geweten dat te veel ultraviolette straling van de zon bij mensen huidkanker veroorzaakt. Waarom gefer-menteerde melk deze kwalijke effecten voorkomt weten de Sloveense onderzoekers niet te melden. Ze vermoeden dat een en ander te maken heeft met de aanwezigheid van melkzuurbacteria zoals Lactobacillus acidophilus en Bifidobacteria in de zuivelproducten. Die zouden de kankerverwekkende stof nitrosoguanidine op hun celwand binden en zo verhinderen dat ze schade aanrichten. Hoe gefermenteerde melk tegen ultraviolette straling beschermt is nog niet verklaard. Misschien, denken Filipic en Lah, bevatten zure melkproducten "beschermende factorenī' die het erfelijk materiaal voor UV-afbraak behoeden.


Het geheim van Michael Jackson eindelijk onthuld

Michael Jackson wil minstens 120 worden. Plastische chirurgie, neusoperaties en huidverblekingen heeft hij voor zijn droom over. Al die stunts, al dat kunstmatig gedoe, het is niets dan camouflage. Want het geheime wapen van Wacko Jacko is niets anders dan een soort zure melk, een alternatief wondermiddeltje op biologische wijze geteeld: kefir.


Interacties van gisten en bacteriŽn in Kefir
Kefir is een gefermenteerd product dat zijn oorsprong vindt in de Kaukasus. (Dit bergen-gebied ligt tussen de Zwarte zee en de Kaspische zee). Oorspronkelijk werd de Kefir thuis gemaakt van geiten- of koemelk in leren zakken of in eikenhouten vaten. De fermentatie is het resultaat van een complexe microflora die bestaat uit zowel gisten als bacteriŽn. Traditioneel wordt kefir gemaakt van volvette melk dat resulteert in een schuimende, zuur ruikende en zuur smakende drank met een romige consistentie. In tegenstelling tot andere gefermenteerde producten, zoals yoghurt, wordt kefir niet gemaakt door de metabolische activiteit van de microflora die door het hele product verspreid worden, maar met behulp van een starter die in de vorm van “korrels” wordt toegevoegd en die na afloop van de fermentatie weer opnieuw gebruikt kan worden. Tijdens het verzuren van de melk worden deze korrels groter, onder meer door de precipitatie van het eiwit, terwijl door de geproduceerde slijmstof (Kefiran, een matrix die bestaat uit de koolhydraten glucose en galactose, van beide ongeveer 50% aanwezig (Alan et al., 1996)) een samenhang wordt verkregen. In Nederland worden deze bloemkoolachtige korrels ook wel “yoghurtplantjes” genoemd, hetgeen niet terecht is. (Noomen, [1996])  Kefir is een van de weinige gefermenteerde melkproducten die het typische karakter van de fermentatie, de gistsmaak, nog bevat. (Rohm et al, 1992)  De microbiologische samenstelling van kefir varieert zeer sterk, afhankelijk van de gebruikte kefirkorrels. De korrels bestaan voor het grootste deel uit Lactococcen (80%), Lactobacillen (5%) en gisten (5%). De microflora die deelneemt aan de fermentatie vertoont in grote mate symbiose (samenlevingsverband waarbij beide partijen voordeel hebben met betrekking tot de groei) of op zijn minst een gemeenschappelijk metabolisme.

EU-steun voor onderzoek melkzuurbacteriŽn
Het onderzoek naar technologische invloeden en gezondheidseffecten van probiotische organismen in nieuwe functionele voedingsmiddelen profiteert in hoge mate van de ervaring die de afgelopen decennia is opgedaan bij het onderzoek naar zuivelproducten, aldus Daly: 'MelkzuurbacteriŽn worden al duizenden jaren gebruikt bij de fermentatie van melk. Zuivelonderzoekers hebben de zo gevormde producten, zoals karnemelk en yoghurt, tot in detail gekarakteriseerd. MelkzuurbacteriŽn vormen de basis van zuursels die aan de melk worden toegevoegd. De melkzuurbacteriŽn breken de melksuiker lactose af en vormen een heel scala aan verbindingen die het eindproduct van de fermentatie kenmerken, bijvoorbeeld bepaalde kaassoorten, yoghurt, etc. Daarnaast hebben melkzuurbacteriŽn een belangrijke invloed op de menselijke gezondheid. Over de mechanismen die aan deze gezondheidseffecten ten grondslag liggen komt steeds meer informatie beschikbaar.'

Water kefir
Sinds enige tijd worden door vele families in oost Duitsland, sinds de hereniging en toenemend ook in west Duitsland een als sekt sprankelend huis drankje gemaakt, die men gezondheids bevorderende eigenschappen toeschrijft.  Men gebruikt een product dat als "Waterkefir" of ook wel "Japanse zeekristallen" genoemd en men gebruikt nog wel een paar andere namen. Deze waterkefir-korrels zijn wittig doorschijnend en hebben een diameter van ongeveer ca 1 cm , dat er van binnen uit ziet als aan gekookte rijst wanneer men het bekijkt met een vergrootglas of onder een microscoop, zo kun je verwonderd zijn over de korrelige structuur van deze kleine klompjes. Ze zien er bijna uit als glaskristallen of wel als diamanten.
De waterkefir korrels worden in leidingwater met suiker, vijgen of een paar rozijnen gevoerd. De korrels vermeerderen zich daarbij. De suiker wordt in diverse producten omgezet, die in de drank overgaan. Het micro-organisme, waaruit de kristallen bestaan, maken dat de suiker en stikstof in melkzuur omgezet worden.

Kefir zelf maken
Mensen die lactose-intolerant zijn krijgen door het eten van kefir, dat rijk is aan heilzame gisten en bacteriŽn, lactase binnen. Lactase is een enzym dat het grootste gedeelte van de lactose die na het kweekproces nog over is, opgebruikt. Kefir kan gemaakt worden van elk soort melk: koemelk, geitenmelk of schapenmelk of melk van kokosnoten, rijst of soja. Het is in lichte mate slijmvormend, maar het slijm is van een "schone" kwaliteit dat een ideaal milieu vormt voor de aanmaak van goede bacteriŽn in het spijsverteringskanaal. Kefir wordt gemaakt van gelatineachtige witte of gele deeltjes die "korrels" worden genoemd. Dit maakt kefir uniek, want geen enkele andere melkcultuur vormt korrels. Deze korrels bevatten de bacterie/gist - combinatie die samenklontert met caseÔne (melkeiwitten) en complexe suikers. Ze zien eruit als stukjes koraal of kleine bloemkoolroosjes en variŽren in grootte van een graankorrel tot een hazelnoot. Als ze op een bepaalde manier gekweekt worden, kunnen ze wel zo groot als een hand worden! De korrels fermenteren de melk; ze nemen de goede organismen op en creŽren zo de kweek van het eindproduct. De korrels worden voor consumptie van de kefir met een zeef verwijderd en worden weer toegevoegd aan een nieuwe hoeveelheid melk.

Zelf kefirdrank maken d.m.v. kefirplantjes
Kefir is een gekweekt, romig product en is gezond. De zure en frisse smaak lijkt op die van drinkyoghurt, maar het bevat heilzame gisten naast de probiotische bacteriŽn die ook in yoghurt zitten. De van nature voorkomende bacteriŽn en gisten in kefir kunnen bij regelmatige consumptie leiden tot verbeteren van de gezondheid, speciaal voor de spijsvertering en urineafscheiding. Kefir zit vol vitaminen en mineralen, het bevat lichtverteerbare volwaardige eiwitten en het bezit van nature antibiotische eigenschappen - een natuurlijke antibiotica die van melk is gemaakt.

Waterkefir
De Kaukasusbewoners gebruiken deze kefirbloemen al eeuwen lang. Het verhaal deed de ronde dat ze in vergelijking met andere volkeren behoorlijk oud werden en zelden ziek waren.Waterkefir kan je nog gemakkelijker drinken dan melkkefir. Kefir verhindert dat er stoffen in de darmen rotten. Als je kefir dagelijks drinkt, blijf je gezond volgens de Duitse arts Drasek, die deze zeldzame werking al voor de tweede wereldoorlog vaststelde. Als je ziek bent, kan kefir een flink handje toesteken. Je moet dan wel ’s morgens, ’s middags en ’s avonds een halve liter ervan drinken. Kefir is geen hinder voor de spijsvertering, omdat het bloed de stoffen snel opneemt.

Biokefir
Het kefirferment werd in oorsprong gebruikt om rauwe volle geitenmelk te vergisten. Nochtans wordt de verfrissende, reinigende en heilzame werking ook ervaren bij het drinken van waterkefir. De Biokefir die wij produceren is een waterkefir. Microbieel blijven kefirkorrels van melkculturen en waterculturen gelijk. De ingrediŽnten die wij gebruiken zijn wereldwijd de meest gangbare voor bereiding van waterkefir: zongedroogde vijgen en citroenen, beiden van gecontroleerd biologisch-dynamische teelt. Biokefir bevat geen andere toevoegingen en dus ook geen nadelige nevenproducten. Biokefir wordt geoogst op het ogenblik dat de zuurtegraad een optimale samenstelling aangeeft. Bij het bottelen wordt de kefir verlucht, zodat nagisting in de hermetisch gesloten flessen een lichte koolzuurgasvorming kan opleveren. De drank stabiliseert op het hoogtepunt van zijn werkzaamheid. Hij bewaart levend zonder conserveermiddelen of warmtebehandeling. In de ongeopende fles blijft hij meer jaren smaakvast.

De afgewerkte Biokefir bevat de optimale kefircocktail. Er blijven helemaal geen suikers over. De organische zuren geven een pH-waarde van ongeveer 3. Alle werkzame gisten en bacteriŽn blijven levend aanwezig. Het vitaminegehalte is optimaal. De alcoholfractie is gering en veroorzaakt geen schade. Ongeopende flesjes Biokefir zijn onbeperkt houdbaar. Geopend maar koel bewaard blijft Biokefir nog lang op smaak. De Biokefir is volledig uitgegist en de fermentatie loopt dus niet verder.. Zijn zelfconserverend vermogen verhindert elk bederf. Biokefir wordt doorheen het jaar in wisselende klimatologische omstandigheden geproduceerd. De cultuur verloopt wel anaŽroob (afgesloten van de lucht en haast zonder zuurstof), maar toch niet geklimatiseerd. Het verloop van de fermentatie en de samenstelling varieert sterk van de ene cultuur tot de andere. Op die wijze bekomen we een kefir rijk gevarieerd op het levende ritme van de natuur. Steeds weer andere klemtonen verruimen het werkzame effect bij de regelmatige gebruiker.

Kefir
Kefir is een voedingsmiddel dat de inwendige ecologie helpt herstellen. Door de symbiotische werking van gunstige gisten (o.a. saccharomyces, kefir, torula kefir) en goede bacteriŽn (o.a.lactobacillus caucasus) gaat de kefir werken als een natuurlijk antibioticum, een probioticim. De gisten en bacteriŽn van kefir voeden zich met lactose (de meervoudige suikers van melk) en zetten die om in lactase. Door dit proces verdwijnt de slijmvormende eigenschap van melk. Kefir schept een gunstig klimaat in de darm en daardoor een optimale omgeving waar goede bacteriŽn zich kunnen nestelen. Op die manier wordt er ook meer voordeel gehaald uit andere probiotica,zoals lactobacillus acidophillus (te vinden in Yakult).

Waterkefir
Waterkefir is misschien in tegenstelling tot de alom bekende melkkefir (welke men soms door een melkallergie niet kan nuttigen) nog beter te drinken door zijn sprankelend verfrissende smaak. De bewoners van de Kaukasus kennen het gebruik van Kefir al heel erg lang. Van kinds af aan drinken ze het al als water. Dit is de enige plaats op aarde waar de mensen in volkomen gezondheid een hoge leeftijd bereiken. Volgens prof. Menkiw die zijn leven wijdde aan het onderzoeken van Kefir zijn daar tuberculose, kanker en maag- en darmaandoeningen onbekend. Toen de Kefir buiten de Kaukasus bekend werd ontdekte men ook de genezende werking van Kefir bij ontstekingen van de luchtwegen, maagkrampen, chronische darmontstekingen, lever en galaandoeningen, nier- en blaasontstekingen, zenuwziekten, buikklachten, diarree, hardlijvigheid, bloedarmoede, diverse vormen van huiduitslag en zelfs bij zwangerschapseczeem. In de kindergeneeskunde diende Kefir ook al als vervanging van moedermelk.


Hoe maak je kefir van kokos?

Uitgebreide beschrijving van het maken van kefir op basis van kokos

http://bodyecology.com/mcoconutkefir.php


Kefir bestellen ?

Wilt u Kefir gaan gebruiken. Met 1 zakje korrels kunt u 1-2 maanden doen.

Gebruiksaanwijzing:

U mengt de korrels met 1 liter steriele (gepasteuriseerde) melk in een weckfles en laat het 24 uur op kamertemperatuur staan. Na deze 24 uur neemt u 3 lepels kefir joghurt en mengt deze opnieuw met melk. U kweekt dus steeds opnieuw kefir. Na 1-2 maanden gebruikt u opnieuw een zakje om verontreiniging van de kefir drank te voorkomen. Zorgt u wel voor een schone weckfles en schenkfles voor de Kefir drank. 

 


vakantie bestemmingen - de wereldwijde reisgids

 

Terug naar het hoofdmenu 

 

Thema sites
Glycemische index
Plaatsnaam
Romantiek
Spijsvertering
Vindplaats
Winkelen
Zoekgids

 


View My Stats