Hooikoorts - gezonde voeding - het geheim om af te vallen en een betere weerstand te krijgen


logo.jpg (7231 bytes)

Google
Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

Hooikoorts

Hooikoorts en Dr Vogel
Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel. Een allergie is een sterke reactie op een stof die op zich niet schadelijk hoeft te zijn, maar die voor personen met een bepaalde overgevoeligheid voor die stof allerlei vervelende gevolgen kan hebben. Zo is de ťťn allergisch voor katten, de ander voor huisstof en weer een ander voor stuifmeel. Het lichaam reageert op zo'n allergeen door stoffen te produceren die de invloed van de binnendringer ongedaan proberen te maken. Bij hooikoorts komt er in het lichaam onder andere histamine vrij. Deze stof is verantwoordelijk voor de ziekteverschijnselen die optreden bij een allergische reactie. Op deze manier probeert het lichaam zelf het stuifmeel af te voeren.

Hooikoortsklachten doen zich met name voor tussen april en juni; de periode is afhankelijk van de soort pollen waar iemand allergisch voor is. Zo komen bijvoorbeeld de pollen van de Hazelaar of de Taxus al in februari vrij en die van de Ganzevoet pas in juni. Grassen kennen de langste pollenperiode, namelijk van april tot en met oktober.

Pollinosan : Dit homeopathische geneesmiddel is verkrijgbaar in druppels en tabletten. Pollinosan is samengesteld uit het beste dat de natuur te bieden heeft bij hooikoorts en andere allergische verschijnselen. Eťn van de belangrijkste bestanddelen is Aralia racemosa, oftewel Amerikaanse Nardus. Deze plant wordt al eeuwen gebruikt vanwege zijn gunstige invloed op de slijmvliezen van de luchtwegen. Pollinosan bevat nog een aantal geneeskrachtige planten die Alfred Vogel ontdekte tijdens expedities door Afrika, het nabije Oosten, Mexico en Colombia. Iedere plant heeft zijn eigen waardevolle eigenschappen bij hooikoorts en allergische reacties. Juist de specifieke combinatie ervan zorgt ervoor dat u weer uitkijkt naar het voorjaar!


Hooikoorts - Prevalin
De bloeiperiode : De periode dat je last hebt van hooikoorts is geheel afhankelijk van de bloeiperiode van de grassen, bomen en planten waarvoor je allergisch bent. De meeste bomen, grassen en planten bloeien tussen februari en september. In deze periode heb je dan ook kans op verschijnselen van hooikoorts. De echte piek van het hooikoortsseizoen ligt in mei en juni, als de grassen bloeien.

De invloed van het weer : De precieze bloeiperiode van de verschillende bomen, grassen en planten is voor een groot deel afhankelijk van het weer. Zo kan een warme winter tot gevolg hebben dat de bloeiperiode eerder begint. Het weer heeft niet alleen invloed op het moment van bloeien, maar ook op de hoeveelheid pollen die door de lucht zweven. Op zonnige, warme, winderige dagen is de kans op pollen in de lucht het grootst. Regenachtige dagen daarentegen zijn voor mensen met hooikoorts vaak een opluchting, omdat de pollen dan uit de lucht worden gespoeld!


Hooikoortsverwachtingen in het buitenland
Verwachtingen in landen zoals UK, USA, Denemarken, ItaliŽ etc


Personal Air Purifier
Hoe kun je hooikoorts behandelen? Hiervoor zijn verschillende soorten medicijnen beschikbaar, die zowel oraal als lokaal (neusspray) gebruikt kunnen worden. Het meest gebruikt worden de anti-histaminica.. Deze remmen de symptomen veroorzaakt door histamine. Een nadeel hiervan is dat deze medicijnen versuffend kunnen werken en de concentratie en rijvaardigheid beÔnvloeden Daarnaast worden sprays met corticosteroÔden gebruikt om de allergische verschijnselen als jeuk, brandende en tranende ogen etc. te bestrijden. Deze medicamenten geven alleen kortdurende verlichting van de symptomen. De Personal Air Purifier zorgt ervoor dat de pollen rondom u neervallen zodat u ze niet in kunt ademenen. Hierdoor wordt ht immuunsysteem in de neus minder snel geprikkeld en komt er minder histamine vrij.De symptomen van een allergie, zoals niezen, verstopte of loopneus en tranende of brandende ogen worden veel minder en kunnen zelfs geheel verdwijnen.


Hooikoorts - Kring Apotheek

De volgende klachten kunnen ontstaan.

• Neusklachten lijken in het begin op een neusverkoudheid die steeds erger wordt. Het neusslijmvlies raakt gezwollen en er ontstaat een branderig en jeukend gevoel, waardoor onbedwingbare niesbuien ontstaan. Er stroomt eerst helder, dun vocht uit de neus, dat later slijmerig, taai en soms gekleurd kan worden.

Door de gezwollen neusslijmvliezen raakt de afvoer van de neusbijholtes naar de neus vaak verstopt. Dit geeft dan een vol gevoel in het hoofd en een zeurderige hoofdpijn boven de neusrug en de ogen.

• Bij oogklachten jeuken de ogen, ze voelen branderig aan en tranen voortdurend. De oogleden zijn gezwollen, het oogwit is rood en men is overgevoelig voor licht.

• Mond-, keel- en longklachten uiten zich in jeuk, een droog, branderig gevoel in de keel, een droge irriterende hoest, kortademigheid of een piepende ademhaling. Soms ontstaat astma.

• Huidklachten die kunnen optreden zijn zwellingen van mond en gezicht en netelroos (jeukende rode huidbulten).


Hooikoorts - Nederlands Huisartsen Genootschap
Elk mens vormt antistoffen tegen stuifmeel in zijn lichaam. Bij iemand met hooikoorts reageert het lichaam erg heftig zodra de slijmvliezen met het stuifmeel in aanraking komen. Er ontstaat een 'overdreven' afweerreactie, waardoor de slijmvliezen zwellen en meer slijm gaan produceren. Het is niet bekend waarom sommige mensen allergisch zijn voor stuifmeel en anderen niet. In sommige families komt hooikoorts meer voor dan in andere. De aanleg voor hooikoorts is al bij de geboorte aanwezig, maar de klachten ontstaan pas in de loop der jaren. Na verloop van tijd nemen de klachten weer af. Hoe lang dat duurt, is niet te voorspellen.


Hooikoorts weerbericht

Hooikoorts - de diagnose is simpel aan de hand van de symptomen te stellen. Bloedonderzoek kan vervolgens het vermoeden van een allergische reactie bevestigen. Met een allergietest kan uitgezocht worden welke groep van allergetische stoffen de meeste overlast veroorzaakt. Bij deze test worden in water opgeloste stuifmeelstoffen bij kleine krasjes in de huid aangebracht. Bij een allergische reactie ontstaat zwelling, jeuk en roodworden in het betreffende huid-gebied.


Allerfre en hooikoorts

Hoe ga je hooikoorts te lijf ?

Tabletten - Bij de apotheek en drogist kun je tabletten tegen hooikoorts kopen. Dit zijn tabletten op basis van antihistaminica. Deze antihistaminica zorgen ervoor dat de vrijgekomen histamine (de stof in je lichaam die de allergische reactie veroorzaakt) zijn werking niet kan doen. Voordeel van deze geneesmiddelen is vaak dat je met een tablet de klachten gedurende 12-24 uur bestrijdt. Allerfre is een vrij verkrijgbaar geneesmiddel op basis van Loratadine, die hooikoorts zelf 24 uur bestrijdt.

Neusspray, -druppels of oogdruppels - De meeste van deze producten zijn op basis van Natriumcromoglycaat, deze stof bestrijdt de symptomen van hooikoorts voornamelijk door de lokale toediening. De werking is dus lokaal in de neus of de ogen en houdt ongeveer 4 tot 6 uur aan.


Adviezen

Gedurende de periode van stuifmeelvorming moet het contact met de stuifmeelkorrels zoveel mogelijk worden vermeden. Op droge, zonnige en winderige dagen blijft men het best zoveel mogelijk binnenshuis en houdt men de deuren en de vensters dicht (ook tijdens de nacht). Grassen en takken van bomen en struiken waarvoor men overgevoelig is, mogen zeker niet in huis worden genomen. Een wandeling in de "vrije natuur" is zeker af te raden. Men reist bij voorkeur op regenachtige dagen ofwel kiest men een vlieg- of bootreis. Bij het rijden met de wagen moeten de vensters en het dak gesloten blijven. Bij het kiezen van een vakantie laat men zijn/haar keuze het best vallen op plaatsen waar weinig stuifmeel voorkomt (aan de kust, het strand, de zee, grote meren of in het gebergte). Men kan ook een plaats kiezen waar op het moment van verblijf geen bloeiperiode is, ofwel een andere periode in het jaar kiezen (b.v. winter) om vakantie te nemen. Bij de keuze van een beroep of van een hobby dient men rekening te houden met een eventuele overgevoeligheid voor bepaalde stoffen en kist men niet voor die vakken waar frequent contact met stuifmeel mogelijk is. Bron: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie


Hooikoorts - Minke Roelants - klassieke homeopathie

Over het algemeen is het verschijnsel hooikoorts een klacht die het beste constitutioneel behandeld kan worden. Dit houdt in dat er door een klassiek homeopaat een middel wordt uitge≠zocht dat precies past bij de persoon. De volgende middelen zijn echter zo vaak van toepassing bij hooikoorts dat ik ze graag wil beschrijven.
 
Het eerste middel is Allium Cepa, wat het latijnse woord is voor de rode ui, die we allemaal kennen. Het is niet alleen een groot hooikoortsmiddel maar ook vaak van toepassing bij ver≠koudheden. Eigenlijk is het ook niet zo vreemd als je er aan denkt wat voor een klachten alleen het schillen van een ui kan oproepen. Je ziet dan vaak meteen al een waterige bran≠den≠de reactie op de ogen ontstaan en een waterige neus≠loop. Meestal krijg je dan ook de behoefte om even naar buiten te gaan of om het raam open te zetten.


Acupunctuur tegen hooikoorts
Een wekelijkse kuur met acupunctuur en Chinese kruiden (3 maal daags) zou helpen tegen hooikoorts, zo blijkt uit nieuw Duits onderzoek. Het onderzoek had betrekking op 52 hooikoortslijders. De kuur met Acupunctuur en Chinese kruiden werd vergeleken met een placebo-behandeling. Na 6 weken werd bij 85% van de patiŽnten een gevoelige verbetering vastgesteld, tegenover 40% in de placebo-groep. Er waren minder klachten, minder verstoring van het gewone leven, en minder gebruik van allergie-geneesmiddelen.


Accupunctuur en hooikoorts 2
Acupunctuur is ook een goede behandelwijze bij hooikoorts. Het beste is het om in februari met behandelingen te beginnen; dus nog weken voor de kwaal zich gaat aandienen. Waarom dat zo is probeer ik in het onderstaande duidelijk te maken.
De benadering vanuit de acupunctuur richt zich niet direct op de slijmvliezen. De klacht wordt in een breder perspectief geplaatst. Veel hooikoortspatienten hebben een verstoring binnen de leverenergie. De energie die o.m. tot taak heeft om alles in het lichaam goed te laten stromen gaat stagneren. Leverenergie heeft een opwaartse werking en kan daarom gemakkelijk klachten geven boven in het lichaam. De overgevoeligheidsreactie van de slijmvliezen komt vanuit deze visie niet alleen door de irritatie door de pollen. De stagnatie in en rond de slijmvliezen is een stimulans voor het lichaam om de reactie te verergeren (zoals elk lichaamsdeel de neiging heeft te gaan zwellen bij een kwetsuur).


Helpt acupunctuur mij van mijn hooikoorts af?
Ook al kan acupunctuur met succes ingezet worden in acute gevallen van hooikoorts, wij bevelen toch aan om al in een eerdere fase met de behandeling te beginnen. Omdat hooikoorts te maken heeft met een niet goed werkend afweermechanisme, zal de acupuncturist de behandeling daar op richten. Hij doet dit door heel dunne naaldjes op verschillende punten op het lichaam aan te brengen en de energiestroom te reguleren. Gemiddeld blijkt dat er na zes behandelingen een duidelijke klachtenvermindering optreedt of dat de klachten geheel verdwijnen. Eventueel zal tijdens het 'hooikoortsseizoen' een aantal nabehandelingen nodig zijn. Uw acupuncturist zal dit met u overleggen.


Terug naar het hoofdmenu 

 

Thema sites
Glycemische index
Plaatsnaam
Romantiek
Spijsvertering
Vindplaats
Winkelen
Zoekgids

 


View My Stats