goede vetten


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email


Goede vetten, net zo belangrijk als fruit en groente


In dit artikel zul je ontdekken wat de voordelen van extra vierge kokosolie en extra vierge rode palmolie zijn. Je zal begrijpen waarom de mensen in AziŽ en PolynesiŽ de kokosboom 'The Tree of Life' of 'De Levensboom' noemen. Je zal leren dat rode palmolie het meeste beschermende stoffen (antioxidanten) bevat van alle oliŽn. Met 'extra vierge' bedoelen we vet of olie dat uitsluitend wordt bekomen door mechanische en koude persing/extractie. Gezonde olie heeft geen enkele chemische raffinage (zoals o.a. ontgeuren of bleken) ondergaan. Als we het over gezonde oliŽn hebben, hebben we het uitsluitend over extra vierge oliŽn. Gezonde vetten zijn even belangrijk als groenten en fruit. Je hebt ze elke dag nodig voor je vitaliteit.

'De algemeen verspreide mening dat alle vetten slecht zijn en dat vetten ons alleen maar dik maken, hebben er net voor gezorgd dat zwaarlijvigheid epidemisch is geworden', aldus Dr. W. Willet (91). 'We hebben ons vervolgens volgepropt met geraffineerde koolhydraten en suiker'. Gezondheidsorganisaties die zich nog steeds blindstaren op minder vet eten en 'light'-producten, vergeten dat we 30% van onze calorieŽn uit gezonde vetten moeten halen. Met andere woorden: we dienen twee keer meer calorieŽn te halen uit gezonde vetten of olie dan uit eiwitten (zoals plantaardige eiwitten, vlees en vis).

De tijd dat we dachten dat vet alleen maar zorgde voor overbodige calorieŽn en ons dik maakte, zou definitief voorbij moeten zijn. In plaats van bezeten te zijn door vetarme voeding, zouden we voldoende gezonde vetten en/of oliŽn moeten promoten. Uiteraard geen overdaad en zeker geen geraffineerde vetten, maar voldoende gezonde vetten. Zonder gezonde vetten is geen leven mogelijk. Gezonde vetten doen leven. Gezonde vetten beschermen je gezondheid. Gezonde vetten zijn even belangrijk als groenten en fruit.

Gezonde vetten doen je goed
1. Gezonde vetten zijn noodzakelijk om de vetoplosbare vitaminen te kunnen opnemen zoals vitaminen A, D, E en K. Zo wordt bijvoorbeeld vitamine K in broccoli, spruitjes, kool en luzerne nauwelijks opgenomen zonder een beetje vet of olie. En zonder voldoende vitamine K wordt calcium niet opgeslagen in de botten en tanden en liggen tandbederf en osteoporose op de loer.

2. Gezonde vetten zijn essentieel voor de functie van hormonen en enzymen. Zo worden bijvoorbeeld minder enzymen aangemaakt, indien je vetarm of vetvrij eet. Dit kan problemen geven met de spijsvertering. Zonder voldoende vetten zijn er bijvoorbeeld ook geen sexhormonen.

3. Gezonde vetten zijn nodig om voedingsstoffen te emulgeren (op te lossen in een waterig milieu). Ze dienen als basis van de galzuren om vethoudend voedsel te kunnen verteren

4. Gezonde vetten bevatten lecithine, een stof die goed is voor het geheugen en de overdracht van prikkels tussen cellen. Lecithine zorgt er ook voor dat polaire met niet polaire substanties van de cellen met elkaar kunnen communiceren en is belangrijk voor het vervoer van vetten in het bloed. Ze is essentieel voor het groeihormoon en helpt bij het vervoer, het verwerken en de afbraak van vetten en cholesterol.

5. Gezonde vetten zorgen voor de aanvoer van meer dan 600 voedingsstoffen zoals verschillende carotenoÔden (alfa-caroteen, beta-caroteen, luteÔne, lycopeen, zeaxanthine etc...), carnitine, coŽnzyme Q10, inositol en alfa-liponzuur. Zo worden bijvoorbeeld lycopeen en carotenen in tomaten nauwelijks opgenomen als er geen beetje vet aan te pas komt. Lycopeen is belangrijk om de prostaat te beschermen tegen kanker.

6. Gezonde vetten zorgen voor een natuurlijk verzadigingsgevoel tijdens de maaltijden. De tijd dat we dachten dat 'light'-producten de wereld zouden doen vermageren blijkt een grote fabel te zijn. Met een onverzadigd gevoel heb je te snel weer trek en psychologisch denk je dat je van light meer mag eten. "Light" is zand-in-de-ogenstrooierij. Gezonde vetten worden hierbij vervangen door geraffineerde suikers en vulmiddelen.

7. Gezonde vetten verminderen ups en downs in de bloedsuikerspiegel. Ze vertragen de opname van suikers in de voeding, waardoor geen hoge bloedsuikerpieken optreden, gevolgd door diepe dalen. Ze zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel door een meer constante bloedsuikerspiegel.

8. Gezonde vetten vormen een beschermend 'jasje' omheen onze organen. Zo dient een gezond hart te rusten in een omhulsel van verzadigd vet.

9. Gezonde vetten vormen de meest geconcentreerde opslagvorm van energie. Uit elke gram opgeslagen vet kan je tweemaal zoveel energie halen als uit elke gram opgeslagen eiwitten of suikers.

10. Een isolerend laagje vet onder de huid beschermt ons ook tegen de koude. Daarom hebben we ook meer behoefte aan vet naarmate de dagen korter en kouder worden.

11. Dr. R. Russel schreef in 1944 de succesformule tegen tuberculose: bedrust, matige beweging en een vetrijk dieet.

12. Gezonde vetten geven maaltijden meer smaak.

13. Als we gezonde vetten gaan schrappen in de voeding dan daalt bij vrouwen het oestrogeen- en bij mannen het testosteronniveau.
Met andere woorden ons libido daalt. (118)

Groentjes stomen?
Vetvrij is niet zo verstandig als we dachten. Mensen die gezond wilden leven, gingen groenten stomen. Lekker van smaak en vetvrij was de boodschap. Maar vandaag weten we dat vetvrij niet gezond is. De groenten half gaar stomen kan nog altijd perfect maar de maaltijd moet voldoende gezonde vetten bevatten. Verstandig is een beetje vet na het stomen toevoegen. Een beetje vet zal de lycopeen uit de tomaten, de carotenen uit de wortels, de luteÔne uit spinazie en de nodige voedingsstoffen uit nog minstens 600 andere nutriŽnten beter doen opnemen. Niet vetvrij, maar gezonde vetten.

Vetarme diŽten worden in een publicatie van 'The Lancet' (3/2/'92) gekoppeld met psychologische problemen, depressies, geweld en zelfmoord. In 1998 stelde wetenschapper D. Kritchevsky dat vetarme diŽten hart- en vaatziekten niet verminderden. Een universitaire studie toonde, tegen alle verwachting in, aan dat indien men mensen op een vetarm dieet zet (met slechts 19% van de calorieŽn uit vetten) hun 'goede' HDL-cholesterol daalde. Als zij daarna op een vetrijk dieet (50 % van de calorieen) werden gezet, steeg hun 'goede' HDL-cholesterol. (State University New York, Journal of the American College of Nutrition 2004). Grieken en Oostenrijkers eten vetrijke diŽten en behoren tot de langstlevende mensen ter wereld. (114) Jonge kinderen hebben veel gezonde vetten nodig

In moedermelk worden 50% van de calorieŽn aangevoerd door vetten. Verscheidene voedingsdeskundigen raden aan dat kinderen tot 2 jaar, minstens 50% van hun calorieŽn uit vetten dienen te krijgen. Verscheidende kinderartsen zoals S. Zlotkin en F. Lifshitz en R. Olson erkennen dat kinderen die vetarme voeding krijgen, veel groei- en gezondheidsproblemen kennen (75). Naarmate kinderen opgroeien, mag de aangeraden hoeveelheid vetten wel dalen tot 30%. Eens volwassen, ligt de caloriebehoefte aan vetten tussen de 15% en 35%. Minder dan 15% calorieŽn uit vetten voor volwassenen is ongezond; meer dan 30% kan nog gezond zijn maar de samenstelling van het totale voedingspakket moet dan wel in het oog gehouden worden.

Uit een onderzoek bij kinderen is gebleken dat de opname van calcium, magnesium en eiwitten (aminozuren), belangrijk voor de ontwikkeling van sterke beenderen, verhoogd wordt bij de inname van kokosolie (22). In een andere studie uit 1996 aan de Universiteit van Iowa hebben onderzoekers ontdekt dat vet en calcium beter werden opgenomen door baby's als men kokosolie of palmolie aan hun voeding toevoegde. (2)

Je kunt het volledige artikel over goede vetten en bijvoorbeeld ook de risico's van een Tefal pan hier downloaden

Met dank aan : Henk Deuschle, Vegashopping.nl


Onverzadigde vetten gezond? Nee

Verzadigd en onverzadigd vet, wat is het verschil?
Verzadigd vet, zoals bijvoorbeeld in roomboter, heeft geen mogelijkheden om zich met andere stoffen te binden. Het komt altijd in een, harde, smeerbare vorm voor. Verzadigd vet is zeer stabiel en valt ook bij verhitting niet uiteen in schadelijke stoffen.

Onverzadigd vet kan zich met andere stoffen binden en komt alleen in vloeibare vorm voor. Enkelvoudig onverzadigd vet, zoals olijfolie, heeft maar ťťn bindingsmogelijkheid. Meervoudig onverzadigd vet, zoals zonnebloemolie, heeft meerdere binding mogelijkheden. Door deze meervoudige bindingsmogelijkheid kunnen snel schadelijke stoffen ontstaan, o.a. vrije radicalen. Onverzadigd vet is minder stabiel dan verzadigd vet en zal bij verhitting of langdurige blootstelling aan zuurstof oxideren. Meervoudig onverzadigd vet is weer instabieler dan enkelvoudig onverzadigd vet. Meervoudig onverzadigd vet zoals plantaardige zonnebloemolie mag daarom nooit bij het bakken en braden gebruikt worden. Hierbij komen stoffen vrij die zeer schadelijk zijn voor onze gezondheid. Het is daarom beter om in verzadigd vet (roomboter) of, in enkelvoudig onverzadigd vet (olijfolie) te bakken. Het advies van het Voedingscentrum Verzadigd vet = Verkeerd / Onverzadigd vet = Okť, in de nieuwe campagne VetWijzer is dan ook zeer ongenuanceerd het zegt niets over de schadelijke effecten van onverzadigd vet, met name meervoudig onverzadigd vet, bij verhitting.

  • Zonnebloemolie veroorzaakt hart en vaatziekten
  • Lijnzaadolie veroorzaakt prostaatkanker

Meer info hier

 

 


 


View My Stats