fructose intolerantie


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Fructose intolerantie


Fructose intolerantie is een zeldzame aandoening die onder de stofwisselingsziekten valt. Ongeveer 1 op 10.000 van de mensen heeft hier mee te maken. Fructose intolerantie heeft alles te maken met het missen van een bepaald enzym.

Dit enzym heet: Aldolase-B.

Fructose, ook wel vruchtensuiker genoemd, moet in het lichaam omgezet worden naar glucose. Voor die omzetting is Aldolase-B nodig. Mist dit enzym in de basis of gaat dit enzym kapot doordat het niet aangestuurd wordt door de noodzakelijke zink, dan is er een probleem in het lichaam.

Fructose wordt niet omgezet.

Dit is een kwalijker zaak. In de eerste plaats heeft het lichaam glucose nodig om te functioneren. Wanneer fructose niet omgezet wordt, is hier dus al een probleem. Daarnaast liggen andere risico’s op de loer, namelijk die van ophoping en vergiftiging in de lever en nieren.

Wanneer men deze ziekte heeft, is er geen aanvulling middels medicatie mogelijk. Men dient een strikt fructosevrij, of in overleg, fructose beperkt dieet te volgen. Het dieet is tamelijk uitgebreid.

Een fructose-intolerant dieet omvat het mijden van suiker, vruchtensuiker, dus ook fruit, de meeste zoetstoffen en dergelijken. Het klinkt eenvoudig, maar een blik op de alledaagse spullen in de keukenkast zal u leren, dat in vrijwel alle producten suiker, fructose of zoetstof zit.

Naast de aangeboren variant is er ook de variant van verworven fructose-intolerantie.  Ook deze moet onder controle gebracht worden middels dieet. De intolerantie kan gemeten worden in een ziekenhuis middels een H2 ademtest.

Het overgrote deel van de mensen die intollerant zijn, zijn hiermee uit te filteren. Een klein deel niet, maar er bestaat nog een andere ademtest, voor deze kleiner groep die niet met H2 gaat.

Fructose malabsorbtie

Fructose malabsorbtie komt veel vaker voor. Ook hiervoor is geen medicijn, maar een dieet is vereist. Alleen dit hoeft vaak, in tegenstelling tot de intollerante vorm, niet levenslang. Deze afwijking is ook te meten met de H2 ademtest. 

In tegenstelling tot de intolerantie, is bij malabsorbtie meestal het enzym in takt.  Waar het bij malabsorbtie mis gaat, is de darmen. De darmen verwerken de fructose niet. Meestal omdat er een bacteriele overgroei aanwezig is of een darmdysbiose.

Veel mensen met darmklachten, darmaandoeningen, immuunziekten e.d. hebben zonder het te weten deze afwijking.

Deze mensen zouden dus omgaand op dieet gezet moeten worden om ernstige complicaties te voorkomen.

Zoals genoemd, mensen met een immuunziekte zouden zich dit ook moeten afvragen.  Ook de groep die ME heeft!

Inmiddels is duidelijk, dat veel van deze mensen naast hun vele klachten ook fructose malabsorbtie hebben. Veelal genetisch in aanleg al bepaald!

Mirande


Fructose-intolerantie.nl
Website met veel informatie over fructose intolerantie, o.a. wat is fructose intolerantie? Wat mag je wel en niet eten? in welke nonfood producten zit ook fructose? Recepten, Ideeen voor traktaties, Tips en Links


Links

 

 

 


 


View My Stats