Daglichtlampen vermoeidheid


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Daglichtlampen - full spectrum lampen


lamp.jpg (23441 bytes) Omdat je de laatste tijd veel hoort over de inzet van lichttherapie tegen winterdepressies en op bijvoorbeeld scandinavische scholen vroeg ik me af hoe dit probleem wordt opgelost bij mensen die in duikboten moeten werken want die zien helemaal geen daglicht. Lijkt me niet echt handig als een atoom duikboot vol zit met sombere depressieve bemanningsleden. Maar daar heeft men een oplossing voor gevonden, special daglicht lampen die het natuurlijke daglicht voor 99% kunnen nabootsen.

Voordelen zijn o.a. dat er minder kans op depressie is door lichttekort, minder last van de ogen, je lichaam kan gewoon vitamine D aanmaken en kleuren zijn natuurlijk dan bij normaal kunstlicht.

Deze voordelen spraken mijzelf ook wel aan dus even gegoogled en leverancier gevonden. Lampen zijn niet goedkoop (rond de 30 euro) maar gebruiken minder stroom (20 watt is ongeveer 100 watt) en gaan 6-10 langer mee dan een gewoon gloeilamp.

Lamp gekocht en op mijn kantoor nu in gebruik. Was even wennen want het licht is harder en witter maar ik merk inderdaad dat als het een donkere dag is dat je wakkerder bent en minder last van vermoeide ogen hebt. Voor mij die 30 euro inder geval meer dan waard. Met name de combinatie van goed licht met goede vochtigheid (dmv koude condensdroger) zorgt voor een betere plek om te werken. Ook het gebruik van een plat tft scherm ipv ouderwetse dikke beeldbuis heeft het voordeel dat je minder snel last krijgt van koppijn.

Mijn advies voor een goede werkplek is:

 • Gooi ook in de winter een paar keer per dag de ramen open
  zodat je verse lucht in de ruimte krijgt
 • Zorg voor voldoende daglicht, gebruik tijdens donkere dagen
  een speciale daglicht lamp
 • Zorg voor een goede vochtigheid dmv een koude condens stomer
  hiermee voorkom je geirriteerde ogen en slijmvliezen, en ook
  slaat het stof eerder neer door de nevel in de lucht.
 • Kijk eens naar een plat TFT scherm zodat je minder straling op je hoofd krijgt. Vermijdt dect of gsm telefoons in je nabijheid

Kijk eens naar een trackball ipv gewone muis, kan je veel RSI
klachten op lange termijn besparen. Zet ook je monitor niet te laag want anders meer kans op nekklachten

Ron


Moe door kunstlicht

De uitvinding van kunstlicht heeft de nacht tot dag gemaakt. Helaas bevatten traditionele lampen (gloeilampen, tl buizen en helaas ook spaarlampen) in tegenstelling tot onze goede oude zon niet alles wat de mens voor een uitgebalanceerd 'licht-dieet' nodig heeft. Wat hieraan vooral ontbreekt, is het UV bestanddeel dat volgens recente onderzoeken een aanzienlijke invloed op hormonale en celbiologische processen heeft. Tegenwoordig, in het tijdperk van het gat in de ozonlaag, heeft de ultraviolette straling een slechte naam gekregen. In beperkte hoeveelheden is ze echter van levensbelang voor ons.

Veel werkplekken op kantoren of in fabrieken zijn zo ingericht, dat er slechts spaarzaam daglicht binnendringt en al helemaal geen UV-stralen, omdat deze door de ruiten eruit gefilterd worden. Ten nadele van onze gezondheid, want uit de jongste studies blijkt dat het gebrek aan UV straling in de verlichting van woningen en op werkplekken kan bijdragen aan concentratiestoornissen en chronische vermoeidheid.

Zelfhulp bij gebrek aan UV-straling
Gelukkig bestaat er sinds enkele jaren een alternatief voor de traditionele kunstverlichting: tl buizen met een compleet lichtspectrum, waarvan het licht zeer dicht het natuurlijke daglicht benadert. Als u vaak onder kunstlicht moet werken en ook verder weinig buiten komt, maak er dan werk van dat uw werkplek wordt voorzien van buizcn met een compleet lichtspectrum. Meestal is daarvoor voldoende dat de tot nu toe gebruikte buizen worden vervangen door dit volspectrumtype.

Een ware kunst in de hedendaagse techniek

Elk voorjaar voelen we de vreugde en energie die het zonlicht uitwerkt. De dagen worden langer en we ontvangen meer daglicht. Daglicht via onze ogen activeert de aanmaak van stoffen in onze hersenen die het centrale zenuwstelsel en ons immuunsysteem voeden.

Bijna elke dag werken velen van ons onder kunstlicht. De werkplek is een belangrijke plek, waar gezond en prettig licht noodzakelijk is, en verblindend licht, oogstress, vermoeidheid en ongeconcentreerdheid tot een minimum moet worden beperkt. Een werkplek met scherp, verblindend en gevaarlijk licht draagt niet bij aan een optimale productiviteit.

In een eeuw van geavanceerde technologie zitten we met een verouderd systeem, dat sinds de uitvinding van fluo-rescentie-licht, bijna 75 jaar geleden, nog onveranderd is. Dit systeem staat bekend als 'Cool White' en wordt toege-past meer dan 90% van alle kantoren. Hier en daar wordt het gevaar van dergelijke verlichting ingezien. Cool White lampen worden geweerd in alle ziekenhuizen en regeringsgebouwen in Duitsland.

In 1980 leidde Dr. Fritz Hollwich een studie die de effecten van werken onder Cool White (geen volspectrum) licht in vergelijking met de effecten van werken onder volspectrum daglicht, kunstmatig licht dat het zonlicht nabootst. De studieresultaten wezen uit dat een verhoogde concentratie ACTH en conisol (het stresshormoon) te vinden waren bij de personen die werkten onder Cool white lampen, terwijl de waarden van hetzelfde hormoon bij personen die werkten onder volspectrumlampen normaal bleven.

Ware kunst
Licht in fluorescentie-buizen kan worden gemaakt door het toevoegen van fosfors aan de wand van de glasbuis. Cool White fluorescentielicht is echter ontoereikend om het echte volle spectrum van daglicht te evenaren. Echt volspec-trum daglichtlampen fabriceren is niet gemakkelijk. "Het volspectrum fluorescentielicht, dat optimaal lijkt op zonlicht, is een ware kunst in de hedendaagse techniek", aldus dr. Jacob Lieberman in zijn boek 'Licht, medicijn van de toekomst'.

Omdat de meeste mensen het grootste dagdeel binnen doorbrengen, is het belangrijk ervan bewust te zijn wat de effecten van natuurlijk daglicht zijn op onze gezondheid, productiviteit en gemoedstoestand.

Het is opvallend dat er een duidelijke relatie bestaat tussen licht, onze ogen en onze gemoedstoestand. Onze ogen alleen al verbruiken net zoveel zuurstof als één-derde van wat ons hart gebruikt. En zij hebben tien tot twintig keer meer vitamine-C nodig.

Wetenschappers hebben ontdekt dat er een duidelijke link ligt tussen visuele problemen en ziekten van de geest. Hun bevindingen wijzen erop dat bij negen procent van de bevolking visuele problemen voorkomen, 66% daarvan lijdt in een bepaalde mate van depressie, schizofrenie of alcoholisme.
Veel andere studies en rapporten concluderen dat lichtenergie het genezingsproces kan beïnvloeden en dat de juiste lichtbron belangrijk is bij het goed functioneren van het menselijk lichaam.

Met het kleurenspectrum van daglicht en de juiste hoeveelheden ultraviolet licht zoals dit in daglicht voorkomt, heeft de techniek ervoor gezorgd dat er fluorescentielicht kan worden gemaakt dat het spectrum van natuurlijk zonlicht nabootst.

Bron: Chronische vermoeidheid natuurlijk behandelen' (dr. H. Markus)

 

 


 


View My Stats