Candida en gisten - gezonde voeding - het geheim om af te vallen en een betere weerstand te krijgen


logo.jpg (7231 bytes)

Google
Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

Candida


Video - Depression and Yeast with Dr. Carolyn Dean

Deel 2
Deel 3
Deel 4


Darm, schimmels en diabetes

Los van het feit dat antilichamen, door een ontregeld (darm-) immuunsysteem, schade kunnen toebrengen aan de Ŗ-cellen in de eilandjes van Langerhans, bestaan ook de volgende verbanden tussen de darm en het ontstaan van diabetes, met name type II als acquired syndrome. Als etiologische factor speelt de balans tussen energieinname en energieverbruik een belangrijke rol. Niet alleen de energie-inname - kan zowel te veel als te weinig zijn - heeft een invloed op de bloedglucosespiegel, ook het energieverbruik heeft een duidelijke invloed.

De invloed op de bloedglucosespiegel wordt groter naarmate het brein meer en meer energie verbruikt. Immers het brein is een grootverbruiker van energie. In de huidige maatschappij zijn steeds meer mensen 'cerebrale topsporters' geworden. De onbalans tussen energietoevoer en energieverbruik is aanleiding voor een toename van de insulineproductie (hyperinsulineamie) die uiteindelijk wordt gevolgd door - een mate van - insulineresistentie. Naast overstimulatie van het Enteric Nervous System (ENS) - dat op zich al meer cerebraal energieverbruik geeft - spelen schimmelmetabolieten uit een verstoord darmmilieu in de voorgeschiedenis van diabetes, maar ook tijdens, een belangrijke rol.

Schimmels, met name candida albicans, zijn in staat om Arabinose te produceren. Arabinose is een (abnormale) suiker. Arabitol (ook Arabinitol) lijkt op Arabinose en is normaal erg laag in bloedserum van gezonde personen, maar als mensen zieker worden - gekoloniseerd raken - van/door een schimmel, dan stijgt deze waarde. Bij een extreme kolonisatie - invasieve candidiasis - stijgt deze waarde tot 1000 maal de controle groep. Veel literatuur bevestigt deze bevindingen in zowel mens als dier. Waarschijnlijk  kunnen mensen arabitol omzetten in arabinose, maar het kan ook door darmbacteriŽn plaatsvinden.

Lees verder op:
http://www.fonteine.com/darm_diabetes.html


Candida spuugtest

Er bestaat een eenvoudige test die je laat zien of je een overwoekering hebt van de candida. Het eerste wat je 's morgens doet, nog voordat je iets in je mond stopt, is een glas helder water pakken, of nog beter, zet het glas met water naast je bed voordat je gaat slapen. Maak een beetje spuug, en spuug het in het glas water.

Kijk iedere 15 minuten naar het water, en zo door, gedurende een uur. Als je een candida-infectie hebt, zullen er zich lange draden vormen (zoals benen), die naar beneden zinken van de spuug bovenop, of wolkige spuug zal naar de bodem van het glas zinken, of wolkige vlekken lijken in het water te blijven zweven. Wanneer er zich niks ontwikkelt in 30 tot 45 minuten, ben je waarschijnlijk candida-vrij

Sommige dokters denken dat schimmels leukemie kunnen veroorzaken. In 1999 zag Meinolf Karthaus MD (medical doctor) drie verschillende kinderen met leukemie, plotseling in remissie gaan (stoppen van de ziekte) door het geven van een drievoudig anti schimmel medicament (coctail) voor hun "secondaire" schimmelinfecties.

Marjan/Trudy

 

Dat verhaal mbt leukemie ligt weer in de lijn van deze Italiaanse oncoloog die zegt dat kanker wordt veroorzaakt door woekering van de Candida schimmel die gedijt op een dieet van snelle suikers en antibiotica kuren:

http://www.fonteine.com/candida_schimmel.html

Ron


Anti-candida dieet + algemene gezondheidtips

Candida albicans is een darmschimmel die van nature in onze darmflora voorkomt. Als gevolg van het gebruik van antibiotica, corticosteroÔden en andere medicijnen die een ravage aanrichten in je darmflora, maar ook geestelijke of lichamelijke belasting en slechte voeding (suiker, bewerkte olieŽn en meel, oftewel: westerse voeding) kunnen de gezonde melkzuurbacterieŽn vermoord worden waardoor de candida (die resistent is) kan gaan woekeren.

Dit verstoort niet alleen de balans in je darmflora, maar omdat de candida een schimmel is kan deze zich vertakken in sporen en zo via je bloedbaan reizen door je hele lichaam en zich vermomd als gistcel gaan nestelen in je slijmvliezen. Deze zitten verspreid over je hele lichaam en spelen een belangrijke rol voor je immuunsysteem. Dit raakt hierdoor ook verstoord en het gevolg is allergieŽn, jeuk, geÔrriteerd slijmvlies op alle mogelijke plaatsen in je lijf, darmkrampen, verstopping, gasvorming, 'het zuur', schommelende bloedsuikerspiegel, etc.

Mike Donkers

http://www.fonteine.com/candida_dieet.html


Candida dieet - kruidenvrouwtje

Er zijn een aantal natuurlijke middelen die van oudsher bekend staan om hun schimmeldodende eigenschappen. Knoflook is er ťťn van. Bij minimaal twee teentjes verse knoflook per dag houden schimmels gťťn stand. Ook aan geelwortel, ui, koriander en venkel hebben ze een grondige hekel. Probeer die zaken dan ook regelmatig door je eten te doen. Ook tijm is een kruid dat bekend staat om z'n schimmeldodende eigenschappen. Tea-tree olie (niet puur innemen!) boert wat op maar heeft ook schimmeldodende eigenschappen.

http://www.kruidenvrouwtje.nl/dieeten/candida.htm


Boek - Overwin schimmelinfecties met de juiste voeding

Dit boek gaat over gisten en schimmels en het schadelijke effect dat ze kunnen hebben op de gezondheid van de mens. Vanuit Engeland en, Amerika komen steeds meer signalen dat schimmels zoals candida albicans verantwoordelijk zijn voor een hele reeks stoornissen. Tegenwoordig komt candida steeds meer voor, waarschijnlijk door de verandering in de levensstijl, het vele medicijngebruik en de verandering in voeding de laatste vijftig jaren, waardoor het weerstandsvermogen van de mens achteruit gaat. De oorzaak van iedere ziekte kan worden teruggebracht tot vier hoofdgroepen: erfelijke factoren, emoties, voeding en externe factoren. Vaak is een combinatie van factoren verantwoordelijk voor de ziekte. Bij candida domineert een van de vier: de externe factoren. Antibiotica worden veelvuldig voorgeschreven. Dit is niet de verstandigste wijze van benadering van een ziek lichaam. Men kan een kwaal niet genezen door symptoombestrijding. Een holistische arts of therapeut kan het lichaam in balans brengen. Dit boekje is geen doe-het-zelf gids, maar geeft meer inzicht in uw problemen en helpt mee aan het verkrijgen van een betere gezondheid en een gelukkiger leven. In acht hoofdstukken wordt aandacht besteed aan: Wat is candida? Wat zijn de gevolgen voor uw gezondheid? En hoe brengt u candida onder controle? Het boekje eindigt met de hoofdstukken over het anti-candida dieet, recepten, vragen van patiŽnten en praktijkgevallen.

Paperback | Uitgeverij Ankh-Hermes
ISBN10: 9020207822 | ISBN13: 9789020207828


Vechten met gerechten tegen candida en ME

Auteurs Titi Koolsbergen en Janneke Vreugdenhil hebben met 'Vechten met gerechten tegen candida en ME' een zeer positief getint vademecum geschreven voor candida- en ME-patiŽnten. Dit eerste boek in een reeks 'vechtkookboeken' bevat behalve uitleg over de aandoening en nuttige informatie vooral ook vele verrassend gevarieerde en smakelijke recepten die in het candida-/ME-dieet passen.

"Vechtkookboek"
'Vechten met gerechten' is een oppepper om je te helpen je dieet fluitend vol te houden. Want als je chronisch moe bent en/of aan een candida-infectie lijdt, moet je weliswaar op dieet, maar of dat nou zo erg is? Volgens de auteurs niet. Verbaas jezelf en je tafelgenoten en word een van die vele Nederlanders die zich bewust zijn geworden van wat voeding kan doen voor lichaam en geest. PatiŽnten die aan een candida-infectie lijden en patiŽnten met het chronisch vermoeidheidssyndroom (ook bekend als CVS en ME) blijken in de praktijk tegen nogal wat problemen te moeten opboksen. Voor hen is dit 'vechtkookboek' bestemd. Het is de optimistische medestander die hen leert terug te vechten naar een betere gezondheid.

Makkelijk anticandida-dieet
In een voor de leek zeer leesbare stijl geven de auteurs uitleg over het ziektebeeld en gaan ze in op bestaande therapieŽn en mobiliseren, waar mogelijk, de zelfredzaamheid van de patiŽnt. Op humoreske, nuchtere en inventieve wijze wordt de lezer overtuigd van wat er allemaal nog wel mag, kan en mogelijk is. De auteurs ontwikkelden een makkelijk te volgen anticandida-dieet, want uit de praktijk blijkt dat candida- en ME-patiŽnten hier vaak behoorlijk tegenop zien. Een honderdtal inspirerende recepten, verantwoorde dieetadviezen en zelfs tips om zorgeloos buiten de deur te eten maken het 'gevecht' een stuk simpeler.

Arts Titi Koolsbergen is gespecialiseerd in de natuurgeneeskunde en praktiseert sinds 1992 in de St.-Janskliniek te Den Bosch. Daarnaast maakt ze onder meer deel uit van de redactie adviesraad van het vaktijdschrift "De Orthomoleculaire Koerier". Omdat ze zelf ooit leed aan ME gaat dit ziektebeeld haar bijzonder ter harte.

Janneke Vreugdenhil is freelance journaliste voor onder andere 'Sla' en 'AllerHande'. Zij leed zelf jaren aan candida en ME, waarvoor zij werd behandeld in de St.-Janskliniek. Inmiddels is zij daar werkzaam als voedingsdeskundige. Daarnaast heeft ze zich gespecialiseerd in het vertalen van restrictieve diŽten naar verantwoorde, lekkere en praktische voedingsadviezen en recepten.

"Vechten met gerechten tegen candida en ME" door T. Koolsbergen en J. Vreugdenhil. Paperback, 144 pagina's. Uitg. Schuyt & Co, Haarlem. Prijs € 17,50. ISBN 90 6097 612 6.

Klik hier voor pdf file


Candida lotgenoten

De bedoeling is om de mogelijkheid te bieden voor contact met
lotgenoten en familie en vrienden en evt. mensen die door hun opleiding ermee te maken hebben. Ervaringen met candida , informatie en tips , kunnen op de site met meerdere mensen worden gedeeld.

http://www.lotgenoten-candida.reageert.nl/


Candida, een veel voorkomende aandoening
Talloze patiŽnten voelen zich ellendig en vertonen de symptomen van een chronische candida-infectie. Dit, terwijl zij regulier uitgebreid zijn onderzocht, doorverwezen, terugverwezen, herverwezen en afgewezen. En, vaak via de psychiater, zijn aangewezen op het gebruik van symptoombestrijdende neurofarmaca, terwijl hen is verzekerd dat zij op lichamelijk gebied niets mankeren.
Toch stellen medewerkers van de Stichting Orthomoleculaire Educatie (S.O.E.) en met de Stichting sympathiserende artsen en therapeuten --dagelijks-- middels fase-contrast microscopisch onderzoek van het directe, onbewerkte en ongekleurde bloedpreparaat, een overmaat aan candida in de gist- en/of schimmelvorm vast. Toch hebben de patiŽnten wier bloed werd onderzocht geen AIDS, noch manifest kanker. Voorts blijkt middels een specifieke, individueel aangepaste, gist-vijandige therapie, het merendeel van deze, tot dan toe voor hypochonders versleten mensen, enorm te herstellen.

De volgende factoren gelden als de belangrijkste veroorzakers:

langdurig gebruik van antibiotica;
langdurig gebruik van immuno-suppressieve medicamenten, zoals synthetische cortison-preparaten;
langdurig negatieve stress-situaties;
langdurig gebruik van onvolwaardige voeding;
langdurige blootstelling aan in- en uitwendige vervuilingsprocessen;
post-virale syndromen.


De orthomoleculaire therapie

Het uitsluitend toepassen van het dieet zal wel steeds enige verbetering geven, maar zal uiteindelijk geen echte genezing bewerkstelligen, omdat daarvoor zeer krachtige maatregelen noodzakelijk zijn, die:

Antimycotisch werkzaam zijn. Daartoe wordt gebruik gemaakt van een sterk caprylzuur-preparaat (680 mg per capsule). Caprylzuur, een kortketenig vetzuur uit kokosolie, bezit het vermogen om de membranen van candida-schimmels te desintegreren, waardoor de weerstand van deze organismen snel afneemt [ref. 30]. Dit product is ons inziens het enige product ter bestrijding van uitgezaaide candida dat effectief systemisch werkt. Het wordt namelijk als 'gewoon' vetzuur door alle (lipofiele) weefsels geaccepteerd.

Het immuunsysteem krachtig versterken. Hiervoor komen meerdere preparaten in aanmerking, maar de meest toegepaste stoffen zijn thymus concentraat en calcium ascorbaat in mega-dosering.

De darmflora normaliseren. Het gebruik van een sterk geconcentreerd darmbacterie-preparaat, afgeleid van humane stam, bestaande uit acidofilus- en bifidumbacteriŽn is daarbij essentieel. Het is van groot belang dat de bacteriŽn van humane stam afkomstig zijn, omdat onderzoek heeft aangetoond dat de innestelingsgraad van deze bacteriŽn in de darm veel hoger ligt dan die bij van dierlijke stammen afgeleide soorten [ref. 31]. Voorts is van dit soort bacterie nog nimmer een allergische reactie gemeld, waar dit met de niet-humane soorten wel regelmatig het geval is. Eveneens essentieel is het gebruik van boterzuur, waardoor het milieu voor de goedaardige darmbacteriŽn verbetert, en ook reparatie van de geperforeerde, semipermeabele darmwand versneld plaatsvindt [ref. 32].

In sterke mate bijdragen tot algeheel herstel. Hiervoor komen meerdere stoffen in aanmerking. Abrikozenpittenpoeder bevat als werkzame stof amygdaline, ťťn van de sterkst werkzame hydroxylradicaal-bestrijders [ref. 33]. Bovendien draagt amygdaline bij tot een snelle verbetering van de constitutie van de candida-patiŽnt, waardoor onder meer ook de genezingskansen toenemen.

Uit EAP-testen komt naar voren, dat borium en mangaan tekort zijn bij alle candida-patiŽnten en dat suppletie de gisttolerantie verhoogt [ref. 34]. Pancreas concentraat verbetert de secretie van de alvleesklier en daarmee de spijsverteringsprocessen, die bij vrijwel alle candida-patiŽnten onder druk staan.

[Bron: St Orthomoleculaire educatie]


 

Terug naar het hoofdmenu 

 

Thema sites
Glycemische index
Plaatsnaam
Romantiek
Spijsvertering
Vindplaats
Winkelen
Zoekgids

 


View My Stats