artrose - gezonde voeding - het geheim om af te vallen en een betere weerstand te krijgen


logo.jpg (7231 bytes)

Google
Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email


Rozenbottelpoeder

Ben je op zoek naar rozebottelpoeder? Dit bevat veel vitamine C dat zeer belangrijk is voor je huid en gewrichtend.

Link


Reumastichting
Bij artrose is sprake van slijtage aan het gewrichtskraakbeen. Artrose - ook wel slijtagereuma genoemd - gaat vaak gepaard met veel pijn en komt vooral bij ouderen voor. Twintig procent van alle 55-plussers heeft artrose en dit percentage neemt toe met de leeftijd. Van de mensen boven de 65 lijdt 90% in meer of mindere mate aan artrose.

Goede voeding bij reuma :

Gember
Gember is in China al eeuwenlang een middel tegen gewrichtspijn. Verse gember bevat bestanddelen die de pijn in spieren en gewrichten vermindert, en de beweeglijkheid verbetert. Als u geen gembersmaak door het eten wilt kunt u de verse gember raspen en 1 maal per dag door de thee doen. Tevens zijn er inmiddels gembercapsules in de handel die dezelfde gunstige werking hebben.

Omega vetzuren
Vette vis is een bron van gezondheid. Ze bevatten stoffen (omega-3-vetzuren) die een bijdrage leveren aan het voorkomen van ziektes als kanker en hart- en vaatziekten, maar ook reumatische aandoeningen.


Onderzoek naar rozenbottelpoeder bij arthrose patienten [Take care]
Gestandaardiseerd rozenbottelpoeder wordt gemaakt van de zaden en fruitschillen van een soort van de rozenbottel (Rosa canina). Van dit poeder is beschreven dat het een remmende invloed heeft op die leukocyten functie, die celbeschadiging bij arthrose veroorzaakt.

Deze struiken groeien volgens goede landbouwkundige praktijk op geselecteerde gronden in Denemarken en Zuid Zweden. Wanneer de vruchten rijp zijn, worden ze geoogst en direct ingevroren. Selectie van de beste vruchten voor latere productie van poeder geschiedt met een bepaalde lasertechniek. Het gecomputeriseerde droogproces vindt plaats bij een temperatuur van maximaal 40įC. Het gehalte aan vitamine en mineralen in het poeder wordt nauwlettend gecontroleerd.

Het dubbelblind, gerandomiseerd, placebogecontroleerde klinisch onderzoek werd gedaan op de afdeling Orthopedische Chirurgie, Vestfold Central Ziekenhuis, TÝnsberg, Noorwegen.

Het doel van dit onderzoek was het vaststellen van het effect van dit rozenbottel poeder op de beweeglijkheid van heup- en kniegewrichten, dagelijkse activiteiten, kwaliteit van leven en pijn bij patiŽnten met arthrose.

In dit gerandomiseerde placebogecontroleerde dubbelblind onderzoek werden patiŽnten onderzocht met de diagnose arthrose van heup of knie. Deze diagnose werd bevestigd door middel van een rŲntgenfoto. De helft van de patiŽnten kreeg gedurende vier maanden twee keer per dag vijf capsules van 0,5 gram van gestandaardiseerd rozenbottelpoeder. De andere helft kreeg gedurende dezelfde periode twee maal per dag placebocapsules. De beweeglijkheid van heup of knie werd bij beide groepen vergeleken aan het begin van het onderzoek en na 4 maanden behandeling.

Het gestandaardiseerde rozenbottel poeder verminderde in deze onderzoekspopulatie de symptomen van arthrose. 64,4% van de patiŽnten meldde ten minste enige afname van pijn tijdens de behandeling. Gestandaardiseerd rozenbottelpoeder kan beweeglijkheid van de heup verbeteren en pijn verminderen bij patiŽnten met arthrose. (Current Therapy Research Clinical Expectations 2003;64:21-31). Copyright ? 2003 Excerpta Medica, Inc.

Distributeur Nederland:

TakeCare BV
Patrimoniumstraat 12
3971 MS Driebergen
Tel 0343 511489
Fax 0343 517282


Silicium - goed voor het kraakbeen [Cruydhof]
Silicium ofwel kiezelzuur is voor het menselijk lichaam een belangrijke voedingsstof. Het menselijk lichaam bevat 7 gram silicium. Ter vergelijking: het lichaam bevat 3 tot 3,5 gram ijzer en 100 tot 150 mg koper. Silicium komt vooral voor in de beenderen, de huid, de aderwanden, de milt, de pezen, de spieren, de bijnieren, de pancreas, de lever, de nieren, het hart, de schildklier en de thymus. De belangrijkste voedingsmiddelen waarin silicium voorkomt zijn de volkoren graanproducten (met uitzondering van maÔs), champignons en de schil van vruchten. Doordat de moderne voeding sterk geraffineerd is, bevat onze voeding tegenwoordig te weinig kiezelzuur. Bovendien vermindert de hoeveelheid silicium in het lichaam bij het ouder worden.


Natuurgeneeswijze en artrose [Rudolf de Wit]
In de natuurgeneeswijze denkt men totaal anders over artritis en artrosis. De behandeling is daarom ook totaal verschillend. Bij beide aandoeningen speelt de voeding een hele grote rol. Bij sommige mensen met artritis speelt een allergie of een voedselintolerantie een rol. Het is soms moeilijk de boosdoeners aan te wijzen, maar vaak gaat het om zuivelproducten, eieren en graanproducten. Vermijd koffie, alcoholhoudende dranken, suiker en chocolade, alsmede suikerhoudende producten, witbrood en met wit meel bereide producten, varkensvlees, dierlijk vet en scherpe specerijen.

Vaak blijken de klachten (pijn, zwelling en stijfheid) te maken te hebben met de voeding, in het bijzonder met de hiervoor genoemde voedingsmiddelen. Wanneer het weglaten van deze producten geen of weinig verbetering oplevert, kunt u overwegen via een eliminatiedieet vast te stellen voor welk voedingsmiddel u wellicht overgevoelig bent. Raadpleeg hiervoor een gespecialiseerde diŽtiste. Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat visoliŽn kunnen helpen bij reumatoÔde artritis. Zalm, forel, haring, makreel, sardines, kabeljauw en heilbot bevatten allemaal meervoudig onverzadigde vet-zuren, de zogenoemde Omega-3-vetzuren, die een ontstekingremmend effect hebben op de gewrichten.

Een ontsteking is een natuurlijke lichaamsreactie op artritis en veroorzaakt pijn, zwelling, roodheid en warmte. Mensen met gewrichtsreuma zouden twee of drie keer per week vette vis kunnen eten of visolie in capsule- of vloeibare vorm gebruiken waarbij men zich wel aan de voorgeschreven dosering moet houden. Vette vis in blik (behalve tonijn) bevat ook die Omega-3-vetzuren, maar in minder grote hoeveelheden. Teunisbloemolie zou ook ontstekingremmende eigenschappen hebben en dat is nuttig voor mensen die geen vis eten.

VegetariŽrs halen de Omega-3-vetzuren uit sojabonen en tofu. Onderzoek heeft aangetoond dat vegetarisme sommige symptomen van gewrichtsreuma kan helpen verlichten.


Glucosamine en artrose [Pillie Willie]
Glucosamine is het belangrijkste supplement bij de behandeling van artrose (gewrichtsslijtage). Glucosamine is een stof die door het lichaam zelf wordt gemaakt. Het kan niet vanuit de voeding verkregen worden. Glucosamine kan uit schelpen worden gemaakt. Glucosamine-sulfaat (een zwavel verbinding) is de meest gebruikte supplementvorm. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat glucosamine de aanmaak van gewrichtskraakbeen kan bevorderen en de werking blokkeert van enzymen die kraakbeen afbreken.

In totaal hebben negen Europese studies aangetoond dat suppletie met glucosamine een belangrijke vermindering van artrose klachten kan geven. Bij een van deze studies werd glucosamine suppletie vergeleken met het gebruik van ibuprofen. Ibuprofen werkt in het algemeen sneller dan glucosamine bij het bestrijden van de pijn. Maar glucosamine was uiteindelijk in staat om bij de meeste proefpersonen een verbetering in het functioneren van de gewrichten te bewerkstelligen, Ibuprofen kon dat niet. Bovendien heeft glucosamine geen enkele nadelige bijwerking, terwijl ibuprofen zeer veel bijwerkingen heeft.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat glucosamine tenminste 4 - 10 weken nodig heeft voordat resultaten merkbaar worden. Misschien is het aan te bevelen tijdens de eerste weken van pijnstillers (als ibuprofen) gebruik te maken en die langzaam af te bouwen.


Fysiotherapie en artrose
Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening van het bewegings apparaat. Artrose komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Men verwacht in de toekomst dat het aantal mensen met artrose zal toenemen als gevolgen van het stijgende percentage personen met een ernstig overgewicht. Artrose is een aandoening van het gewrichtskraakbeen Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden die bekleed zijn met gewrichtskraakbeen. Bij een gezond gewricht is dit gewrichtskraakbeen dik en zorgt ervoor dat de botuiteinden soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Daarnaast heeft het een schokdempende werking waardoor grote krachten kunnen worden opgevangen. Bij artrose wordt de kwaliteit van dit gewrichtskraakbeen minder.


Dr Toft techniek
Artrose van de knie komt tegenwoordig ook op relatief jonge leeftijd voor - de aandoening kan vrij onverwacht toeslaan op middelbare leeftijd, of zelfs eerder. De eerste stadia worden vaak niet opgemerkt. Als de ziekte niet wordt behandeld, kan een plotselinge verergering echter vrij vroeg optreden - met als gevolg een helse pijn die u telkens bij elke stap in alle hevigheid voelt. U vraagt zich misschien af wat Dr. JŁrgen Toft voor u kan doen als andere artsen tegen u zeggen dat u moet wachten tot u "oud genoeg " bent om een totaleknieprothese te krijgen? Veel artsen zijn namelijk van mening dat een totaleknieprothese niet geschikt is voor relatief jonge patiŽnten. Dr. Toft heeft in de Alpha Klinik nieuwe precedenten geschapen voor mensen met artrose van de knie en bij veel artsen een omwenteling teweeggebracht in hun denken over deze aandoening.


Knie artrose
Hoe kan artrose in de knie behandeld worden? Irritatie kan verminderd worden door het verwijderen van kraakbeenfragmenten die worden gevonden in het gewricht met artritis. In het geval van chronische artrose, hierbij is niet alleen het kraakbeen maar ook de botoppervlakken onderhevig aan slijtage, is het mogelijk de groei van nieuw kraakbeen te stimuleren met een techniek bekend als abrasie. Abrasie stimuleert de bloedtoevoer naar het botoppervlak, dit zorgt ervoor dat de groei van nieuw kraakbeen wordt gestimuleerd. Abrasie is tevens een uitstekend - en meer wenselijk - alternatief dan kniegewricht vervanging, met name voor jongere patiŽnten. Alpha's dr. Toft heeft sinds 1982 deze techniek succesvol verricht bij meer dan 4000 patiŽnten.


Folder van het Reuma fonds over artrose
In deze brochure kunt u meer lezen over de ziekte, hoe de behandeling eruit ziet en wat u er zelf aan kunt doen. We gaan ook in op de vraag wat artrose betekent in het leven van alledag voor uzelf en voor de mensen in uw omgeving. Tenslotte geven we aan waar u terecht kunt als u nog meer informatie wilt hebben over specieke onderwerpen.


Internationaal


Pomegranate fruit shown to slow cartilage deterioration in osteoarthritis

Pomegranate fruit extracts can block enzymes that contribute to osteoarthritis according to a Case Western Reserve University School of Medicine study published in the Journal of Nutrition. The study looked at the ability of an extrract of pomegranate fruit against Interleukin-1b (IL-1b), a pro-inflammatory protein molecule that plays a key role in cartilage degradation in osteoarthritis. Current treatments for osteoarthritis - which affects 8 million people nationwide - offer limited effectiveness and do little to slow joint destruction and disease progression.

http://www.50connect.co.uk/50c/articlepages/health_
index.asp?sc=healthyeating&aID=13465


Punica granatum L. Extract Inhibits IL-1Ŗ–Induced Expression of Matrix Metalloproteinases by Inhibiting the Activation of MAP Kinases and NF-B in Human Chondrocytes In Vitro

Taken together, these novel results indicate that Pomegranate fruit extract or compounds derived from it may inhibit cartilage degradation in OA and may also be a useful nutritive supplement for maintaining joint integrity and function.

http://jn.nutrition.org/cgi/content/abstract/135/9/2096


 

Terug naar het hoofdmenu 

 

Thema sites
Glycemische index
Plaatsnaam
Romantiek
Spijsvertering
Vindplaats
Winkelen
Zoekgids

 


View My Stats