Nieuwtjes week 9 -2024

Wetenschappers hebben lang gedacht dat het immuunsysteem van pasgeborenen een onvolgroeide versie was van dat van volwassenen, maar nieuw onderzoek toont aan dat de T-cellen van pasgeborenen – witte bloedcellen die beschermen tegen ziekten – beter zijn dan die van volwassenen in het bestrijden van talrijke infecties.

https://news.cornell.edu/stories/2024/02/babies-use-their-immune-system-differently-efficiently

 

Onderzoekers in de Verenigde Staten en China hebben een merkwaardig verband ontdekt tussen luchtvervuiling en zelfmoordcijfers. De inspanningen van China om de luchtvervuiling terug te dringen hebben in slechts vijf jaar tijd 46.000 zelfmoorddoden in het land voorkomen, schatten de onderzoekers.

https://phys.org/news/2024-02-air-quality-linked-suicide.html

 

Kokend water kan tot 90% van de microplastics verwijderen. Een verrassend keukenmiddeltje voor schoner drinkwater zonder verontreinigingen van microplastics.

https://www.leefbewust.com/hoe-je-met-het-koken-van-water-de-microplastic-kunt-verwijderen/

 

Nieuwe studie ontdekt verband tussen darmflora en gezichtsverlies. Een nieuwe internationale studie geleid door onderzoekers uit China benadrukt een baanbrekende ontdekking met betrekking tot het verband tussen genetische mutaties, darmbacteriën en verlies van gezichtsvermogen.

https://www.leefbewust.com/nieuwe-studie-ontdekt-verband-tussen-darmflora-en-gezichtsverlies/

 

Vandaag kondigde de Amerikaanse Food and Drug Administration aan dat vetwerende materialen die per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) bevatten, niet langer worden verkocht voor gebruik in voedselverpakkingen in de VS. Dit betekent dat dit de belangrijkste bron van blootstelling via de voeding aan PFAS uit voedselverpakkingen is. zoals fastfoodverpakkingen, popcornzakjes in de magnetron, kartonnen afhaalverpakkingen en zakjes voor huisdierenvoedsel worden geëlimineerd.

https://www.leefbewust.com/fda-en-industrie-beeindigen-verkoop-van-pfas-gebruikt-in-voedselverpakkingen/

 

In de strijd tegen ziekteverwekkers in de hersenen hebben de ogen het voor het zeggen. Onderzoekers van Yale hebben ontdekt dat de ogen dienen als immunologische barrière die het orgaan beschermt tegen ziekteverwekkers en zelfs tumoren.

https://news.yale.edu/2024/02/28/fight-against-brain-pathogens-eyes-have-it

 

Neuronen helpen afvalstoffen uit hersenen te spoelen tijdens slaap. Bevindingen kunnen leiden tot nieuwe aanpak van Alzheimer en andere neurologische aandoeningen.

https://source.wustl.edu/2024/02/neurons-help-flush-waste-out-of-brain-during-sleep/

 

Licht en geluid kunnen Alzheimer vertragen door de hersenen gifstoffen te laten verwijderen. Studies aan het MIT en elders leveren steeds meer bewijs dat licht flikkeren en geluid klikken op de gamma-hersenritmefrequentie van 40 Hz de progressie van de ziekte van Alzheimer (AD) kan verminderen en symptomen kan behandelen bij menselijke vrijwilligers en laboratoriummuizen. In een nieuwe studie in Nature, waarbij gebruik wordt gemaakt van een muismodel van de ziekte, onthullen onderzoekers van het Picower Institute for Learning and Memory van het MIT een belangrijk mechanisme dat kan bijdragen aan deze gunstige effecten: opruiming van amyloïde eiwitten, een kenmerk van de ziekte van Alzheimer, via het glymfatische systeem van de hersenen, een recent ontdekt “leidingnetwerk” dat parallel loopt aan de bloedvaten van de hersenen.

https://picower.mit.edu/news/how-sensory-gamma-rhythm-stimulation-clears-amyloid-alzheimers-mice

 

Rauwe, volledig plantaardig voedingsprotocol keert symptomen snel om bij drie vrouwen met systemische lupus erythematosus en het syndroom van Sj?gren

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2024.1208074/full

 

Het meten van 4hydroxycholesterol (4HC) in het plasma zou een mogelijkheid kunnen bieden om plotselinge hartdood bij mannen met coronaire hartziekte te voorspellen en te voorkomen, volgens een onderzoek van de Universiteit van Oulu. Uit het onderzoek bleek dat hoge 4HC-niveaus verband hielden met totale sterfte, hartsterfte en vooral plotselinge hartdood bij mannen. Het belang van 4HC-niveaus is nog niet eerder onderzocht bij patiënten met coronaire hartziekte.

https://www.oulu.fi/en/news/researchers-found-promising-biomarker-for-sudden-cardiac-death-men

 

Stel je voor dat we geuren zouden kunnen inhaleren die het ontstaan van kanker, ontstekingen of neurodegeneratieve ziekten vertragen. Onderzoekers van de Universiteit van Californië in Riverside staan op het punt om deze futuristische technologie dichter bij de realiteit te brengen. Dat blootstelling aan een geurstof de expressie van genen direct kan veranderen, zelfs in weefsels die geen geurreceptoren hebben, kwam als een complete verrassing,” zei Ray. “Deze moleculen kunnen de celkern bereiken via het celmembraan.

https://news.ucr.edu/articles/2024/02/27/sniffing-our-way-better-health

 

Een nieuwe test die helpt bij het diagnosticeren van een aandoening die kan leiden tot slokdarmkanker – ontwikkeld door onderzoekers uit Cambridge en getest door de NHS – heeft de noodzaak voor invasieve endoscopie bij duizenden patiënten met een laag risico verminderd.

https://www.cam.ac.uk/research/news/nhs-trial-of-sponge-on-a-string-test-replaces-need-for-endoscopy-for-thousands-of-patients

 

Een herbruikbaar vest dat de elektrische impulsen van het hart tot in detail in kaart kan brengen, zou afwijkingen van een potentieel dodelijke hartziekte veel eerder kunnen opsporen dan momenteel mogelijk is, volgens een nieuw onderzoek dat we mede hebben gefinancierd en dat is gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology.

https://www.bhf.org.uk/what-we-do/news-from-the-bhf/news-archive/2024/february/reusable-vest-can-detect-earlier-signs-of-heart-muscle-disease

 

Hoge niveaus van luchtvervuiling kunnen de prestaties van teams schaden, die van vitaal belang zijn voor het oplossen van complexe problemen zoals het ontwikkelen van schone energietechnologieën en vaccins, en dit kan de economische ontwikkeling in sterk vervuilde opkomende economieën schaden, aldus een nieuw onderzoek dat mede is geschreven door de Cambridge Judge Business School.

https://www.jbs.cam.ac.uk/2024/how-air-pollution-can-harm-team-performance/

 

Belangrijke studie geeft aanwijzingen voor een beter begrip van het chronisch vermoeidheidssyndroom. Het geeft een ongewoon uitputtende kijk op de biologische afwijkingen die kunnen optreden bij ME/cvs, en omvat de hersenen, de darmen, het immuunsysteem en het autonome zenuwstelsel.

https://www.npr.org/sections/health-shots/2024/02/23/1232794456/clues-to-a-better-understanding-of-chronic-fatigue-syndrome-emerge-from-major-st

https://clinicalstudies.info.nih.gov/protocoldetails.aspx?id=16-N-0058

https://www.nature.com/articles/s41467-024-45107-3

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00