smaak in voeding


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Afvallen en smaak - het smaak dieet


Is de echte reden van overgewicht de smaak
van voeding ?

Waarom wordt de ene persoon dikker dan de andere persoon terwijl ze hetzelfde eten ?

Ik werk samen met mijn broer en als ik dan zie wat hij eet aan caloriŽn en slechte voeding dan is het mij altijd een raadsel waarom hij zo slank blijft. Hij eet voornamelijk veel wit brood, doet veel suiker in zijn koffie / thee, is gek op kaas en ham, pindakaas en vette worst. We wandelen 2 keer per dag een kleine 20 minuten en ik fitness daarnaast nog. Maar wie is er altijd te zwaar geweest, juist ik.

Heel onrechtvaardig en frusterend, ik eet supergezond, voel me prima qua gezondheid en energie en heb niets te klagen. Alleen die 10 kilo rond mijn middel moet al jaren weg.

De bekende stations van meer bewegen en gezonder eten ben ik alleen gepasseerd en bieden geen soelaas. Er moet dus nog een faktor zijn die bepaalt hoe ons lichaam met caloriŽn omgaat. Waarom wordt de ene persoon wel dik van veel voeding en blijft de andere persoon mager? Als het puur een rekensommetje is van energie inname en energie gebruik dan gaat voor mij die vlieger niet op.

Ik sport met een vriend die net zoals ik niet graag sport maar die wel met me meegaat en rustig aan doet tijdens de fitness. Hij woont op 500 meter van zijn werk maar pakt toch de auto. Eet een goed ontbijt, eet 6 boterhammen tijdens de lunch en mag graag een aantal biertjes pakken tijdens de weekends of vakanties. Voor de rest is hij gek op Sultana's. Maar deze vriend heeft geen buikje en blijft stabiel op zijn gezonde gewicht staan terwijl ik echt me in het zweet sport, mijn eten uitbalanceer, mijn koolhydraten inname heb gehalveerd en al 5 jaar geen biertje heb gedronken.
Behoorlijk frusterend dus.....

Maar dan stuit ik eind april 2006 op een klein berichtje op een Amerikaanse dieet weblog. Een Amerikaanse professor psychologie (Seth Roberts) komt met een totaal nieuwe visie op overgewicht. Niet alleen caloriŽn zorgen voor overgewicht maar juist caloriŽn gecombineerd met eenzijdige sterke smaken !!! Zijn theorie is eigenlijk heel simpel, neem je veel voeding met steeds dezelfde smaken dan denkt het lichaam dat er blijkbaar voldoende aanbod van deze voeding is en gaat de caloriŽn dan opslaan zodat deze beschikbaar is in een periode van minder aanbod. Hoe sterker de smaak hoe sterker dit mechanisme wordt. Is op zich wel logisch want in de zomer zijn er veel smaakvolle vruchten, bessen, kruiden etc terwijl het aanbod in de winter normaal gesproken de typische winterprodukten zoals koolsoorten, witlof, spruitjes, groene groentes zoals boerekool etc zijn die een minder sterke smaak hebben.

Seth Roberts beweert dat deze sterke smaak een bepaalde thermostaat in je lichaam regelt, hij noemt dit een "setting point". Dit referentie punt regelt dan oa je verzadiging. Eet je veel dezelfde sterke smaken dan wordt dit referentie punt verhoogd zodat je de inname kunt vergroten doordat je meer eetlust hebt. Maar bij iedereen is dit punt dus anders. Heb je door een bepaalde manier van eenzijdig eten dit punt flink verhoogd dan zal een dieet ook niet helpen en alleen tot honger leiden waardoor je snel afhaakt.

De truc is nu juist dit referentie punt te gaan verlagen. Dit is volgens Seth mogelijk door 2-3 per dag caloriŽn in te nemen zonder smaak. Je kunt dit doen door smaakloze olie in te nemen of fructose poeder met water te mengen. Fructose is eigenlijk fruitsuiker en dit heeft een lage glycemische waarde waardoor het effect op je suikerspiegel beperkt is. (update 15 april 2009 > dit is intussen achterhaald omdat blijkt dat teveel aan fructose direct door de lever wordt omgezet in vet richting de bloedbaan).

Volgens Seth ziet het lichaam fructose niet als een smaak en is daarom een alternatief voor mensen die moeite hebben met het innemen van olie.

Door 2-3 per dag een moment te creŽren waarop er veel caloriŽn binnenkomen zonder smaak verlaag je het referentie punt in het lichaam. Je bent eerder verzadigd bij een maaltijd en je snackbehoeftes verdwijnen.

Wat is belangrijk?

 • Je mag voor een olie moment een uur daarvoor en daarna niets van smaak nemen, alleen water (dus geen eten, koffie/thee, roken, tandpasta etc). Blijf ook uit de buurt van etensluchtjes
 • Neem geen olie met smaak want dan is er weer calorie/smaak relatie

Als de theorie van Seth inderdaad voor grote groepen mensen de oplossing is dan zal dit de nekslag zijn voor de gigantische dieet industrie want is knap lullig als je met een flesje olie van een paar euro je gewicht flink kan verlagen. Ook legt Seth hiermee het mechanisme van de verslavende werking van industrie voedsel en fastfood uit waarbij juist sterke herhalende smaken een cruciale rol spelen. Juist deze smaken zouden dan juist je referentie punt verhogen waardoor je dus juist meer gaat eten.....

Zijn theorie zou wel eens kunnen kloppen want ben ik verkouden dan heb ik minder reuk/smaak en ook verminderde eetlust. Mijn sportvriend heeft in een ver verleden een brommerongeluk gehad en sindsdien is zijn reuk/smaak behoorlijk verminderd, zelfs een tijd weggeweest.

Ook zie je bij mensen die caloriŽn binnen krijgen via sondevoeding (dus geen smaak/reuk) ook vaak een vermagering op treden.

Ik geloof wel dat je deze methode moet combineren met twee zaken:

 • eet veel voeding met een laag glycemische waarde
  (zie www.glycemische-index.com), deze voorkomt snelle
  stijgingen van je suikerspiegel
 • eet super gevarieerd, eet iedere dag andere combinaties en
  smaken, laat je lichaam geen patronen ontdekken. Eet je
  veel dezelfde zaken dan is er blijkbaar voldoende aanbod
  en gaat je lichaam eerder opslaan en neemt je eetlust.

Nadelen?

Voor mij is olijfolie een supergezonde olie en als deze snacks/tussendoortjes kan vervangen dan is dat een gezond alternatief. Veel tussendoortjes bevatten veel suiker en verborgen vetten dus dan is olijfolie een interessante optie.

Als smaak inderdaad de trigger is voor opslag van caloriŽn en een verslavende werking dan is mij ook wel duidelijk waarom de industrie zo graag smaakversterkers gebruikt. Blijkbaar heeft men goed naar nicotine gekeken en dit goedwerkende verslavende concept nu toegepast op onze voeding......

Seth adviseert als alternatief fructose poeder maar ik vervloek dit omdat het bijdraagt aan vette lever, nierproblemen, diabetes 2 en andere problemen dus beperk je tot olie.

Ron


 

 


 


View My Stats