Mechanisme achter levensbedreigende bijwerking van kankermedicijn onthuld

Onderzoekers hebben ontdekt waarom sommige kankerpatiënten die behandeld worden met immuuncheckpointremmers ernstige hartproblemen zoals myocarditis ontwikkelen. Deze krachtige medicijnen activeren het immuunsysteem om kankercellen aan te vallen, maar kunnen bij sommige patiënten ook het hart aantasten.

Het onderzoek, geleid door Dr. Pilar Martín van het Spaanse CNIC, toont aan dat er na de start van de behandeling een snelle daling optreedt van beschermende immuuncellen, zogeheten regulerende T-cellen. Deze cellen zijn belangrijk om het immuunsysteem in balans te houden en te voorkomen dat het gezonde weefsels, zoals het hart, aanvalt.

Een belangrijk inzicht is dat patiënten met lage niveaus van de biomarker CD69 vóór aanvang van de behandeling de grootste daling in deze beschermende cellen ondervonden. Tegelijkertijd nam het aantal ontstekingsbevorderende immuuncellen toe, wat het risico op hartschade vergroot.

Het onderzoek omvatte 215 patiënten uit het Spaanse SIR-CVT-register met verschillende soorten kanker (long-, borst- en huidkanker). De onderzoekers volgden veranderingen in immuuncellen gedurende een jaar na de behandeling met verschillende typen checkpointremmers (zoals PD-1, PD-L1 en CTLA-4).

Belangrijke conclusies:

Vroege monitoring van CD69 kan voorspellen wie risico loopt op hartschade.

Een eenvoudige bloedtest kan artsen helpen om risicopatiënten te identificeren.

In de toekomst kan dit leiden tot gerichtere opvolging en mogelijk preventieve behandelingen tegen deze bijwerking.

Deze bevindingen bieden nieuwe hoop op veiligere toepassing van immuuntherapie bij kanker.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00